MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

MISIONARSKI RAD VREDAN TRUDA



DUHOVNI RAZGOVORI - DRUGA KNJIGA
 
 Nakon godinu dana, otac Gavrilo nas je obradovao drugom knjigom duhovnih razgovora vođenih putem interneta sa mnogim bogotražiteljima. Gledajući obe knjige kao jednu celinu, osam stotina strana u objedinjenom izdanju, moram zaključiti da je trud oca Gavrila ostavio traga u svakom smislu: duhovnom sigurno, izdavačkom, elektronskom i ko zna kom drugom koji trenutno ne sagledavam. Mogu sa sigurnošću reći da smo mi, crkveni laici, dobili jedan svakodnevni i sveobuhvatni priručnik za duhovnu borbu.
 
Druga knjiga nam donosi veliki broj novih razgovora sa vernicima putem, sada već tradicionalnih, metoda komunikacije - Fejsbuka i Skajpa. Ovom prilikom ću se osvrnuti na pomenutu knjigu, pokušati čitaocima preneti impresije i obratiti pažnju na nekoliko značajnih pomaka u odnosu na prvi deo.
 
Već pomalo naviknuti na oca Gavrila i njegovu misiju, poznavajući raniji uspeh, za drugu knjigu sam imao očekivanja i sada nakon čitanja mogu sa sigurnošću reći da je druga knjiga konceptualno - urednički bolje pripremljena. Da me čitaoci ne shvate pogrešno, ovim komentarom nisam želeo umanjiti kvalitet sadržaja prve knjige, naprotiv, govorim o dodatoj vrednosti u tehničkom smislu. Čestitke dakle, upućujem i tehničkoj realizaciji.
 
Bilo bi suvišno da ponovo govorim o samom radu oca Gavrila, u osnovi svega se nalazi blagodat koju nam otac nesebično šalje putem najrazličitijih medija. O tome sam govorio u pogovoru knjige, sada bih istakao posebnosti koje ovu knjigu čine još boljom.
 
Aleksandar Arsenin
Aleksandar Arsenin

Ono što sam odmah prvim nestrpljivim prelistavanjem knjige uočio su naslovi koji upućuju na tematiku svakog pojedinačnog razgovora. Preglednost je prisutnija, ali posebno mi je bilo interesantno čitati same naslove i njihov smisao. Dok pišem ovaj tekst, ne znam ko je osmišljavao naslove, ali ću da kažem da je učinio knjigu posebno zanimljivom. Čitalac samim čitanjem naslova saznaje suštinu tj. mudrost - "instant pamet". Nije bilo lako osmisliti prave nazive za sve te razgovore, citiraću samo nekoliko naslova kako bih bolje dočarao ono o čemu pričam: "Samo su dva puta u ovome životu, ka spasenju ili ka gubljenju duše", "Ako ne možeš da činiš dobra dela, onda nastoj da ne činiš loša", "Ljubav zatire mržnju, jer Bog je ljubav, a mržnja dolazi od đavola", "Što je život savremeniji, to je u čoveku više nemira", "Kako sebe drugima dajemo, tako će se i nama vraćati", "Nije toliko važno znanje, koliko ono što oseća srce", "Uvek kad se isprlja, čovek se ponovo umiva", "Samoživost i sebičnost, to je bolest ovog vremena", "Haos u duši nastaje kad um nije zaposlen molitvom i dobrim mislima". Pade mi na pamet da "izvučem" sve pojedinačne naslove i držim ih kao mali duhovni podsetnik. Mogla bi se napisati potpuno nova tematska knjiga na osnovu naziva iz Duhovnih razgovora.
 
Obe knjige oca Gavrila se mogu čitati nasumično, bez naročitog reda. Otvorimo knjigu i šta god da nam se ponudi - pročitajmo, biće na korist, a verovatno ćemo i bar malo pronaći sebe u tome što čitamo. Zgodna terapija za svaki dan, da nas podseti na neke slabosti, da nas podstakne i da sa većom verom nastavimo dan. Razgovori su konkretni i sa jasnom porukom. Preporučujem čitanje obe knjige našeg Arhimandrita Gavrila svakodnevno u malim ili velikim količinama, kako kome odgovara.
 
Oče Gavrilo, hvala Vam za svih osam stotina stranica  u kojima možemo pronaći odgovore na najraznovrsnije dileme. Mislim da ste ovim radom obuhvatili jednu celinu i dali nam mogućnost da sa Vama budemo na još jedan način - čitalački. Sada ste nam "pri ruci" i kada niste on-lajn. The wonderful replica handbags uk for sale online.

Aleksandar Arsenin
1. XI 2010.



Obe knjige "Duhovnih razgovora" bile su izložene na štandu Srpske Patrijaršije na Sajmu knjiga 2010. u Beogradu 
 

 

Pročitano: 4163 puta