MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

SVETOGORSKA KUHINJA, MONAH EPIFANIJE MILOPOTAMOS



Prateći tekstovi: Tanasis Georgijadis, Teodora Joanidis
Fotografije: Giogos Popis
Stranice: 264
Autorska prava: Monah Epifanije Milopotamos
Objavio: Sinhroni Orizontes
 

Knjiga sadrži sto dvadeset šest recepata najčešće pripremanih jela od strane Svetogorskim monaha, čija ishrana isključuje meso bilo koje vrste. Svetogorski monasi poste dvesta dana u godini pa je njihova ishrana prilagođena u skladu sa tim. Pisac u obraćanju svojim čitaocima ističe da je njegov cilj da i oni obrate više pažnje na tradicionalnu grčku kuhinju tzv. Mediteransku, "...na jela koja su pripremali naši roditelji i predaci. Ovo je Atonska kuhinja koju sam naučio da pripremam u poslednje trideset tri godine. Eksperti je nazivaju zdravom, Mediteranskom, dijetalnom itd. - Ja ne bih znao kako daje nazovem...Vi je nazovite kako god želite - monaška, Svetogorska ili čak tradicionalna. Ono što je bitno jeste da ona pouzdano smanjuje trigliceride i holesterol, doprinosi smanjenju krvnog pritiska dok u isto vreme ublažava druge postojeće zdravstvene tegobe. "

Bogato ilustrovana knjiga podeljena je u tri dela: a) riba, b) mahunarke i masna (vegeterijanska) jela, c) mekušci i rakovi. Kao predgovor receptima, u formi uvoda, postoje dva teksta koja su napisali Teodora Janidis i Tanasis Georgijadis, koji su praćeni informacijama koje upoznavaju čitaoca sa vrtom Presvete Bogorodice. Monaški napevi, duhovni tekstovi, besede i druge poletne poruke umetnute su među recepte i ulepšavaju ih.



Beleške o piscu

Svetogorski monah Epifanije Milopotamos, pošto je nekoliko godina živeo u manastiru Svetog Pavla, odlučio je 1990. da se posveti monaškom životu gde se podvizavao Sveti Efstatije - Milopotamos, pod protektoratom Svetogorske Velike Lavre.

Imao je sreću da nauči vizantijsko pojanje od starijih Svetogorskih monaha i da postane dobar pojac dok je u isto vreme izvršavao poslušanje kuvara. Danas, on je veomna cenjen kuvar.

U Milopotamosu, podpomognut monahom Joakimom on je preuzeo ogroman napor da obnovi istorijski značajnu keliju, nadahnjujući joj novi život. U isto vreme iz poštovanja prema dugoj tradiciji, on je podigao vinograd i fabriku vina, prateći običaje starih monaha.

Danas on živi vodeći usamljenički život u Milopotamosu na Svetoj Gori, gde se bavi kuvanjem i proizvodnjom čuvenih bioloških vina zvanih "Milopotamos".



Izbor iz pogovora autora

Mojom knjigom "Svetogorska kuhinja" želeo bih da vam prenesem neka iskustava koja sam stekao kuvajući na Svetoj Gori tridest pet godina. Nikada nisam pohađao nikakve časove kuvanja, niti imam završenu školu za to. Ipak, naučili su me stariji monasi kako da propržim luk na blagoj vatri. Obično su govorili kada luk blago požuti,hrana je ukusnija. Takođe sam naučio da je za sva jela potrebno velika strpljenje posebno na kraju dok čekamo pokraj lonca da suvišna voda ispari.

Tokom kuvanja počev od nabavke sastojaka, čišćenja, pranja, sečenja, soljenja, kuvanja, pa sve do konačnog serviranja , moramo uvek naše misli usmeravati na one za koje sve to radimo: one koje volimo. Svaka i najmanja sitnica u kuvanju jeste izraz naše ljubavi, naše želje da im udovoljimo. Zbog naše ljubavi prema onima za koje kuvamo, ne bi trebalo da se plašimo greške. Naša ljubav prema drugima čini da pripremimo ukusnija jela. Želeo bih da knjiga koju držite u vašim rukama, nezavisno od recepata, pomogne da se približimo onima koje volimo kroz kuvanje. Otvorite svoju kuću, pozovite svoje prijatelje, kuvajte zajedno, postavite sto, pijte vino i radujte se..."

"Radujte se sa onima koji se raduju," kaže Apostol Pavle. Svi srećni i radosni momenti u našim životima propraćeni su dobrom hranom i ukusnim obrokom. Dalje blaženi Pavle kaže "plačite sa onima koji plaču" - da li ste ikada razmišljali o zadovoljstvu koje bolesna osoba oseća prema darovanoj joj toploj, ukusnoj ribljoj čorbi,koju je vaša ruka naporavila? Sveti Jovan Lestvičnik kaže da kuvar dok kuva mora u svom umu misliti da služi anđele...on kuva za one za koje se moli da svi ostanu jedno.

Molite se,

monah Epifanije




Prevod sa engleskog prof.Bojana Popović
5 oktobar 2010 god.

Izvor: http://www.mywines.gr/default.aspx?catID=130

Pročitano: 5949 puta