MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

EPIFANIJE TEODOROPULOS - PISMO ZILOTU



PRVI PUT SE PUBLIKUJE

Epifanije  Teodoropulos  je jedan od vodećih bogoslova Grčke Crkve. Iako nije poznat u  Rusiji, njegove knjige predstavljaju jedinstveno svedočenje života u Hristu i kanonskoj trezvenosti ...
U Atini, 22. jula 1971. godine


Prepodobnom Nikodimu,
monahu bratstva jeromonaha oca Jefrema, koji živi u Provati blizu Karijesa, na Svetoj Gori.



Moj dragi, oče Nikodime, uvek se raduj u Hristu Isusu, Gospodu našemu!
Tvoje pismo sam dobio pre mesec dana. Zbog velike zauzetosti kasnim sa odgovorom i molim te da mi oprostiš zbog toga. Kratko ću odgovoriti zadržavajući pravo da se ponovo vratimo na ovu, ako budeš poželeo da nešto preciziramo.

Pre svega, dragi moj oče Nikodime, moram da te upoznam sa gorkom istinom, koja će, verovatno, i tebi lično zvučati paradoksalno i čak te mnogo iznenaditi. Do sada sam zbog ikonomije, izbgavao da iznosim svoju poziciju ili sam je izražavao u tajnosti. Ali sada, kada su stvari otišle toliko daleko, da pojedini ljudi, koji su se, na nesreću, zbog svog slabog poznavanja stvari, pridružili starokalendarcima, postaju žrtve bezobzirne  propagande protiv Crkve, došlo je vreme da kažem istinu, bez okolišavanja, ništa ne tajeći.

Oče Nikodime, oni, koji se plaše ekumenizma, prelaze kod starokalendaraca i ništa ne dobijaju. Odlazeći od jedene jeresi, oni padaju u drugu. Naravno, oni nisu svesni da padaju u drugu jeres, ali to ni na koji način ne menja stvarno stanje stvari.

Nemoj da misliš da sam nepravedan ili da preuveličavam. Da bi zaštito svoj stav ja ću ti navesti dokaze.

Šta je to  j e r e s, dragi oče Nikodime? Izopačenost vere? Šta je to izopačenost vere? Narušavanje verskih načela? Naravno, ali, ta izopačenost nije jedina. Izopačenje vere je i potenciranje i davanje statusa da je nešto  versko načelo, čak i onome što nije načelo.

Znači, ako neko kaže  da je versko načelo kao uslov spasenja, nešto drugostepeno, ili čak dobro, tada on automatski postaje jeretik! Hoćeš li da ti navedem primer? Evo – čuveni jevstatijevci (evstafiane)! Šta su oni uradili? Izopačili su verska načela? Koja? Možda o Svetoj Trojici? Možda o dve prirode Gospoda? Možda o Anđelima? Možda o đavolima itd.? Ne! Ni jedno versko načelo oni nisu izopačili. Ali, šta su onda uradili? Oni su u Crkvenim dogmama, koje su uslov za spasenje, potencirali drugostepene stvari: bezbračnost i uzdržanje od mesa.

Crkva kaže: „ Sve to je dobro, sveto, bogougodno i dostojno pohvale, ali nije i uslov spasenja i nije dogma vere“.

„Ne!“ – besno su vikali jevstatijevci. – „Oni, koji se ne uzdržavaju od braka i od upotrebe mesa, ne mogu da se spase!“

Šta se onda dogodilo? Na Gangrskom saboru Crkva ih je proglasila jereticima i na mnoge stavila anatemu.

Dragi oče Nikodime, lepo je i sveto poštovati jedinstven kalendar, koga u Crkvi ipak nikada nije ni bilo svuda. Ali, ono nije dogma vere, ono nije uslov spasenja.

„Ne“, - viču starokalendarci. – „Zbog narušavanja jedinstvenog kalendara (a kada je Crkva u potpunosti poštovala  jedinstven kalendar?!) Crkva je ostala bez blagodati i Svete Tajne nemaju dejstvo. (Slušaj i užasavaj se!) I, naravno, novokalendarci su ostali bez blagodati, znači, i bez mogućnosti spasenja“.

Brate, Nikodime, ta strašna tvrdnja sadrži užasnu jeres i hulu na Duha Svetoga. Ti nesrećnici su pitanje kalendara i eorotološka pitanja uvrstili u dogme i proglasili za uslove spasenja! Naravno, nema ničega dobrog ni u postojanju dva kalendara u Pravoslavnoj Sabornoj Crkvi, koja je suštinska u celoj vaseljeni.

Loše je, veoma je loše, što je došlo do zamene kalendara. Ali je potpuno nedopustivo da jedinstven kalendar i ostalo smatramo za verska načela i da spasenje i dejstvo Svetih Tajni zavise od njih. Neka se starokalendarci pridržavaju starog kalendara a da pri tom čuvaju opštenje sa Crkvom. Tada nikakve opasnosti ne bi bilo. Ali, oni su došli do toga da su odstupili od Crkve da ne bi bili lišeni blagodati i spasenja!

Ja znam da među starokalendarcima ima ljudi, koji se ne slažu sa sličnim bogohuljenjem, ali, šta je suština, ima i ovih drugih, koji su u prvom redu vođe starokalendaraca, i koji se pridržavaju jeretičkih pogleda.

Poslušaj dijalog koji su mi dostavili iskreni revnitelji, ali „ne revnitelji po razumu“.

Kakvi sve mogu da budu simptomi ove bolesti crkvenog saznanja, nedavno smo imali interesantan razgovor sa jednim mladićem, koji je prišao starokalendarcima:

JA: -     „Zašto si izašao iz Grčke Crkve?“
On:-    „Da ne budem u zajednici sa jereticima-ekumenistima“.
JA: -    „Da li to znači da su svi grčki Episkopi ekumenisti?“
On:-    „Ne, ne! Oni su u zajednici sa patrijarhom-ekumenistom. A je ne želim da održavam kontakt sa onima, koji su u zajednici sa jereticima-ekumenistima“.
JA: -    „Da li ti smatraš da je kalendar dogma i da su novokalendarci lišeni blagodati i da moraju ponovo da prime miropomazanje kao oni koji se preobraćaju iz jeretika?“
On: -    „Bože sačuvaj! Ja ni malo ne verujem u to bezumlje starokalendaraca. Njima sam prišao samo da bih izbegao, makar i indirektan, kontakt sa jereticima-ekumenistima“.
JA: -    „Ipak, ti nisi izbegao kontakt sa drugom jeresi: tvrdnju starokalendaraca da je reforma kalendara Crkvu lišila blagodati. To nije obično bezumlje, ako govorimo tvojim ličnim rečima. To je najužasnije bogohuljenje i jeres“.
On:-    „Ali, ja lično ne verujem u te stvari“.
JA: -    „Pa ipak ti imaš kontakta sa onima, koji u njih veruju“.
On:-    „Šta da radim? Zbog principa ikonomije, ja moram da ih trpim?“.
JA: -    „Dobro, zašto onda opet zbog principa ikonomije, nisi trpeo grčke Episkope, koji održavaju kontakte sa Patrijarhom? Vidiš kako si zapao u protivrečnost? Priznaješ da su većina grčkih Episkopa pravoslavni, a ipak izbegavaš kontakte sa njima zato što oni održavaju veze sa Patrijarhom. Kontakte sa ekumenistima, makar bili i indirektni, ne priznaješ, a u isto vreme priznaješ bilo kakav kontakt sa onima, koji propovedaju drugu jeres i tvrde da spasenje zavisi od kalendara! Pa, šta si dobio? Osim toga, nemoj da misliš da si izbegao indirektan kontakt sa ekumenistima“.
On:-     „Kako to?“
JA: -    „Slušaj, ti si postao žrtva iskusnih propagatora: starokalendarci na sav glas, do promuklosti, viču da nas i samo jedna zajednička molitva sa Patrijarhom i njegovim istomišnjenicima čine sličnim njemu pa čak, i ako drugačije mislimo od onoga što propagatori propovedaju. Oh, kada bi tu svoju tvrdnju oni lično makar malo poštovali! Dragi moj, budi malo u manastirima starokalendaraca, pre svega u Lakovrisi, u predelu Atike.

Tamo ćeš videti automobile, iz kojih izlaze novokalendarci, koji su ovde došli da se pomole na Liturgiji. (Čak sam čuo da nedeljom na službu dolazi mnogo više novokalendaraca nego starokalendaraca!) U časopisu, koji izdaje manastir, od poklonika, koji žele da se pomole u manastiru, traži se da budu pristojno obučeni i da nepristojno obučeni ljudi u manastir ne dolaze. To se odnosi kako na muškarce, tako i na žene i na decu. Ni reči nema o tome da u manastir ne dolaze novokalendarci. Ne!

Jedina molba da se ne dolazi u neodgovarajućoj ideći. Ako je ta molba ispunjena, vas više ni o čemu ne pitaju. Ako je molba ispunjena, znači novokalendarce vrlo rado primaju na zajedničku molitvu i učešću na bogosluženju. Meni je poznato mnogo slučajeva kada su starokalendarski sveštenici bez ikakvih ograničenja puštali novokalendarce na Tajnu Ispovesti i čak na Božanstveno Pričešće. Znači, Tajne Ispovesti i Pričešća bile su dostupne licima, za koje su vođe starokalendaraca u drugo vreme tvrdile da su odstupili od istine i spasenja, ako pripadaju Grčkoj Crkvi, koja održava kontakt sa Patrijarhom. Dobija se strašna zbrka! 

Tako, ukoliko tvoji istomišljenici učestvuju u zajedničkim molitvama i kontaktiraju sa nama, koji se molimo i opštimo sa Patrijarhom, ti, dakle, imaš indirektan kontakt sa njim! I, šta si dobio? Ti ne samo da nisi izbegao indirektan kontakt sa ekumenistima, već se pokazalo da imaš neposredan kontakt sa jereticima druge vrste... 

Prevod sa ruskog: Tankosava Damjanović

20. septembra 2010 godine

Izvor: http://www.isihazm.ru/?id=384&sid=34&iid=178
 

Pročitano: 5032 puta