MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

RELIGIJE I INTERNET



 

Internet prezentacije verskih zajednica odavno nisu novina na internetu. Tako i gotovo sve velike verske zajednice (SPCRMKC i IZ ) kod nas mogu da se pohvale svojim veb prezentacijama na internetu.
Određene verske zajednice napravile su još jedan korak napred, te za svoje promovisanje koriste društvene medije. Evo kako to izgleda.

Za sada najprofesionalniji utisak ostavlja prezentacija „Life Church“ portala. Odlučiš da se krstiš i samo šutneš mail. Očenaš obaviš na „fejsu“, a venčanje strimuješ. Da li misliš da će ovako crkve izgledati u budućnosti?
Šalu na stranu, ovaj portal za sada poseduje „live streaming“, blog, kao i „live chat“, a pokrivaju i Facebook, Twitter, YouTube i MySpace društvene mreže.

Na veb portalu www.pope2you.net priča se internet jezikom (umesto „to“, stoji „2“). Prisustvo aplikacija (Facebook, YouTube, Flickr, Ipod, e-mail..) na portalu jasno ukazuje na težnju autora da osnaže i učvrste postojeći odnos crkve i vernika i eventualno približavanje crkve „zalutalom stadu“.

Sledeća po redu je multimedijalna organizacija www.sqpn.com specijalizovana za produkciju audio i video programa odanim učenjima rimokatoličke crkve. Kreiranje online sadržaja i komunikacija između publike, medija, producenata i crkve, kao i odnosi sa javnošću, samo su neki od definisanih ciljeva ove organizacije. Otac Roderik jedan od redovnih „fejsbukaša“ i „tviteraša“, redovno se pojavljuje kao radijski voditelj na podkastu ove organizacije. Da li možete da zamislite neko svešteno lice na Balkanu, koje sve ovo praktikuje?

E pa ne morate da zamišljate.


Otac Gavrilo


Pored Don Anđelka koji već odavno bloguje u Hrvatskoj, ovih dana naleteli smo i na prezentaciju pravoslavnog manastira Lepavina, na kojoj se nalaze i link ka internet radiju Blagovesti, kontakti oca Gavrila koji ima skajp nalog i nalog na Gmail-u. Nismo bili lenji pa smo ga našli i na Facebook-u, a duhovne poruke Oca Gavrila, mogu se čuti i na YouTube-u. Za kraj, valjalo bi još spomenuti i sledeće servise: GodTube i Gospelr, YouTube i Twitter za hrišćane.

Nas zanima da li misliš da je ovo adekvatan način za promovisanje crkve i religije?

Izvor: Blog Vladimira Kaluseva

 

Pročitano: 25343 puta