MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

OKO 60% SRBA NE IDE NA NET



Svako drugo domaćinstvo u Srbiji ima računar, ali samo 39 odsto poseduje internet priključak, dok je 40, 9 odsto građana koristilo internet u poslednja tri meseca...

Više od 1.700.000 građana koristi interenet svakog dana, što je za 250.000 više nego prošle godine, pokazalo je najnovije istraživanje Republičkog zavoda za statistiku o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u našoj zemlji.
 

SURFOVANJE - Zastupljenost računara u domaćinstvima varira u zavisnosti od teritorije, a u Beogradu je ubedljivo najveći broj onih koji ga imaju (60,1 odsto), sledi Vojvodina (52,9) i Centralna Srbija (44,4). Razlika u broju računara u ruralnoj i urbanoj sredini je drastična, pa žitelji gradova beže za čak 20 odsto. Razlika u korišćenju interneta u ove dve sredine je takođe velika, ali obe beleže blagi rast.

- Pristup internetu imaju većinom domaćanstva čiji mesečni prihodi premašuju 600 evra, dok je broj onih koji imaju prihode do 300 evra čak četiri puta manji i to je ono što zabrinjava - kaže Dragan Vukmirović, direktor Republičkog zavoda za statistiku.

Ipak, dobro je što je korišnje modema kao tip internet konekcije sve više opada i sada iznosi 17,5 odsto, za razliku od 2008. godine kada je svaki drugi internet priključak išao preko modema. Internet u Srbiji najviše koriste studenti (95,1 odsto), slede zaposleni 58,2, a zabrinjava podatak da je broj nezaposlenih koji koriste internet u odnosu na 2009. godinu skočio za skoro 10 odsto.

- Nažalost, razlog tome je verovatno taj što se povećao broj nezaposlenih, pa je porasla i potražnja posla preko neta - kaže Vukmirović.

Internetu se i dalje pristupa najviše preko personalnih računara, ali značajan je porast onih koji surfuju preko mobilnih telefona i laptopova, a net se najaviše koristi za slanje i primanje mejlova, a veliki je broj i onih koji na taj način preuzimaju igrice, slike, filmove i muziku. U svrhu učenja tek svaki četvrti stanovnik Srbije pali internet, a najmanji je procenat onih koji na taj način preuzimaju softvere.

- Primetan je trend da je sve više korisnika koji su obučeni i koji žele da internetu pristupe preko mobilnih telefona i laptopova - kaže Vukmirović.

Info 24 sata

Uređaji pomoću kojih se pristupa internetu
91,1 % računar
21,8% mobilni
19,3%  laptop
1,3 %  konzole
0,1 % ručni računar
0,1%  TV sa specifičnim internet uređajem
Izvor: RZZS

Zašto najčešće koristimo internet


slanje, primanje i-mejlova - 75%
preuzimanje igrica, slika, filmova, muzike - 55%
traženje informacija o robi i uslugama - 50%
čet, novinske grupe i forumi - 45%
čitanje ili preuzimanje novina - 40%
telefoniranje preko neta - 35%
postavljanje sopstvenog sadržaja - 25%
traženje informacija u svrhu učenja - 20%
preuzimaje softvera - 15%

14. septembra 2010 godine

Izvor: http://www.24sata.rs/specijal.php?id=79780

Pročitano: 3213 puta