MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KOMENTARI NA FOTOGRAFIJE SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU (CXIV)



o.Gavrilo >>> PRIČA O MALOM LAZARU
U nekom malom mestu živeo je dečak koji se zvao Lazar. Lazar je svakoga dana jutrom dolazio u crkvu, uvek tačno u isto vreme u 7 sati.
Pre nego bi se vrata i otvorila, on je bio tu i čekao. Čim bi se vrata otvorila on bi trčao do oltara i bio tamo prvi. Sklopio bi ruke molitveno, ali nije dugo ostajao. Isto tako trčeći odlazio bi u školu, koja je počinjala nešto kasnije.

Dečak je tako radio godinama. Sveštenik je to primetio i odlučio pitati Lazara zašto tako kratko moli i kako moli.
"Dobro jutro Isuse, došao sam Te videti". To je bila njegova molitva.
"I to je sve? "- pitao je dalje sveštenik .
"Sve", rekao je kratko Lazar žurno odlazeći u školu.
Dečak je i dalje na isti način dolazio u crkvu, stajao pred Isusom kratko i potom žurno odlazio.
A onda ga jednog dana nije bilo, pa drugog... i tako danima. Sveštenik se zabrinuo za njega i odlučio da ode u Lazarevu školu i potraži ga. Tamo su mu rekli da je Lazara na ulici udario kamion i da je u bolnici. Povreda je bila ozbiljna. Lazar je prebačen na urgentno odeljenje. Sveštenik se odmah uputio tamo.

Već na vratima bolnice dežurna sestra je znala koga traži. Izvinila se, ali je mislila da mu mora reći jednu neobičnost u vezi sa tim dečakom. Iako ozbiljno povređen i trpi jake bolove, Lazar je veseo i uveseljava celo odelenje, gde inače leže takvi teški slučajevi. Kada je sveštenik tamo stigao, bio je začuđen , koliko radosti ima u toj sobi uprkos bolu koga su svi morali osećati. Lazar se radosno nasmejao i pozdravio zbunjenog sveštenika. Na kraju ga je sveštenik pitao, kako može biti radostan i pored bola zbog povreda koje je zadobio u saobraćajnoj nesreći.

"Čemu se Lazare raduješ? " pitao je.
"Isusu" odgovorio je Lazar.
" Kako, pa ti više ne dolaziš u crkvu, ne moliš se pred Isusom? " pitao je dalje sveštenik.
" Da ,- odgovorio je smešeći se dečak,- ali Isus svakog jutra dođe meni i kaže:
" DOBRO JUTRO, LAZARE, DOŠAO SAM TE VIDETI. "
Svešteniku je , kada je to čuo sve bilo jasno, i ništa nije više pitao. Radovao se sa Lazarom.

o.Gavrilo Napomena: Svaki komentar koji se ne bude odnosio na postavljenu fotografiju biće obrisan. Takođe, molim Vas da ne kopirate druge tekstove i onda ih stavljate u komentare, nego svojim rečima – svako za sebe, bez diskusije sa drugim komentatorima i iznošenja kritika na račun drugih - napišite svoj komentar. Izbegavajte i postavljanja linkova na razne klipove sa You Tubea. Molim Vas da poštujete ovu napomenu


Vojislav Kukavica Vjerujte da sam i smijao se i plakao.



Sladjana Pavlovic Divna priča, samo dječije srce može biti talo iskreno,čistog srca i ozarenog lica....
Veliko Vam hvala Oče na ovim pričama iz kojih mi malog duhovnog nivoa možemo puno toga naučiti i hvala Vam što nam na taj način obojite svaki dan veselim bojama :)
SVAKO DOBRO!

Slavica Erak Kozomara
JA ZNACI PLACEM



Saša Lazić ovu priču uistinu poučnu sam doživio na način da ju,kad bude teško,moram i želim u glavi prelistat,jer čovjeku kako god da bude teško,ako se ovoga sjeti shvatit će kako je Gospod uvijek tu ,u dobru tražimo Gospoda poput malog Lazara kako bi On nas našao kad nas napadne zlo ,a ako Ga ne vidimo poput malog Lazara,dječački čistog Lazara,ne očajavajmo jer On je svejedno tu...a kada se pojavi,bolovi nestaju i dolazi radost!!!


Beba Djuricic
hvala oče Gavrilo na ovako divnim pričama



Verica Benđo Veoma dobra i poučna priča kao i sve druge. Nikada naša molitva ne može da se uporedi sa molitvom djeteta jer je čista i ugodna Bogu! Imati takvo djete kao što je bio Lazar,veliki je blagoslov. Kada na čistoj mekoj ploči dječijeg srca neizbrisiv trag ostave sveti zvuci crkvenih pjesama,koje djete zavoli a kasnije ih tek razumije one mogu da mu služe do kraja života kao utjeha u svim njegovim nedaćama.Treba djecu od malih nogu učiti da vole Boga!


Svetlana Becirovic Trebjesanin ovo je divna prica, i istinita.Bog dolazi svojoj deci



Milana Balaban Slava Bogu za sve! Predivna priča, ne može čovjeka ostaviti ravnodušnim i da samim tim ne učestvuje u Lazarevoj radosti!



Marko Popović Izvinjavam se ako ovo baš nije usko vezano oko teme, ali svako govori ono što mu je u srcu, pa tako i ja.
Mnoge divne, smirene i krotke duše se udostoje da nađu blagodat pred Gospodom. Ja imam jednog druga, veruje u Boga, kršten je po Rimokatoličkom obredu, ali ne ide u crkvu.Ja kad god se družim s njim saznam stvari što od mnogih mudrih ljudi nisam saznao. Na izgled obične, nevažne stvari, a opet tako uzvišene. Kad god sam mu nešto skrivio, oprostio mi je i kad god sam ga zvao u pomoć pomogao mi je. Uz njega sam naučio i da volim školu i svoju struku, iako sam pre jako bio nezadovoljan s time, i da ne gledam ko je ko, već kakav je ko. Jednom prilikom smo pričali i ja sam nešto loše rekao i jako sam se neprijatno osećao i tako celu šetnju. Međutim, kad je došlo vreme da odem kući, ja se rukovao s njime i odjednom osetio olakšanje. Zahvalan sam Bogu što sam ga upoznao. Daj Bože da i ja jednog dana budem tako dobar kao on.

Marica Dudic Prava prica, da nas trgne na usrdniju molitvu Bogu!



Vladimir Srbljak Spasitelj je govorio da budemo kao deca jer je njihovo Carstvo Nebesko. Deca iskreno i bez dvoumljena sve veruju i svemu se nadaju. A u ovoj pouci vidimo kako Gospod nagrađuje decu i sa njima je uvek, pa i u najtežim situacijama im daruje svojom svemogućnošću da neosećaju bol već umesto bola radost i veselje. Malom Lazaru želimo svako dobro od Gospoda.


Duška Bojić Hvala. Zasuzile su mi oči.I još jednom sam uvidjela svoju malodušnost.



Draginja Savic predivna prica,zaista...velika su dela i cuda Bozija..slava Bogu!!!



Slobodanka Pilipovic eh, da....to može samo dete....



Marina Đorđević
Gospode, toliko je vere u tom detetu! Iako znam ovu pričicu, svaki put sve iznova oduševnjavam čistotom dečjeg srca!



Jovan Hrnjakovic Nikome Gospod ne ostaje duzan ,blago onom ko ulaze u Njega u vecitu riznicu dobara,deca su primer istinskog truda i radosti u Hristu.hvala Oce Gavrilo Bog vas poziveo na mnogaja ljeta + + +



Zoran Tufegdžić Malo je onih danas koji imaju pravu i istinsku vjeru uvjek i u svakom trenutku , i mislim da ovako čisto vjerovanje mogu imati samo djeca pošto je sve više nas odraslih koji vjerujemo samo kada je nama teško a dok nam je sve "OK" mislimo samo kako sebe učinuti srećnim i zadovoljnim .
Zato bi trebali barem nakratko svakog dana da budemo djeca , bili bi mnogo srećniji .

Dragojlo Trifunovic Da,evo jos jednog od mnogih primera da,ako ne budemo kao deca ,necemo uci u CARSTVO BOZIJE.



Mirjana Velovska
E decja molitva najiskrenija i najblize do Boga .Nemam vise komentara za prica ostala sam bez zborovi



Dragana Popovic Divno!



Milena Puaca Slava Bogu na svemu.Poslije operacije moje se stanje ponovo pogorsalo ,ponovo treci dan dobijam tumor. Billo je ljeto i ljecenje traje pod jakom terapijom.antibiotika.Odjedno veliki vjeta, nevreme strasno otvara se porozor ,veliki huk vjetra .Ja rekoh stigao si Boze ja cu da ozdravim.I tako bi Slava Gospodu .Od toga dana sve krece na bolje i vec 13 godina sam dobro.Gospod je veliki i ja sam svjesna njgove velike milosti


Petar Martinovic Poznata mi je prica odavno ali je lijepo ponovo cuti. Mislim da sam je prije procitao na situ manastira Lepavine...
Ovakve stvari su moguce samo u djecijim malim bezgresnim srcima!!! Podaj nam Boze da budemo kao oni...


Aleksandra Saška Gordić Priča o malom Lazaru, tako me potresla, ne znam da objasnim osječaje koji su se pojavili, i sreća i ljubav i strah, samo znam da nas Isus nikad ne zaboravlja. Hvala oče Gavrilo!



Dejan Lekic Slava tebi Hriste Bože, Slava tebi



Djurdjina Djurovic Hvala oce Gavrilo i na ovoj prici, covjek moze dosta da nauci mada na izgled kratka prica ali ima snagu da se covjek zamisli tako da sada jasno vidim koliko sam malovjerna.



Tatjana Soskic prelepa prica...



Ana Mamic Slava Bogu! Molitva je hrana za dusu i privlaci Boziju blagodat, rekao je otac Tadej!!



Nenad Badovinac Bog nas nikada ne ostavlja kao ni malog Lazara, ali mi Gospoda ostavljamo, okrećemo se i odlazimo od Njega. Poznavao sam i ja jednog malog Lazara, koji je često dolazio da sedi pored svog Gospoda u crkvu, bilo mu je lepo, pa se molio da ga ...Gospod nikada ne ostavi, ni onda kada Mu on okrene leđa. Još kao mali je znao, da će u životu doći i ona teška, vetrovita vremena kada neće moći da sedi pored svoga Gospoda, već da će okrenuti leđa i udaljiti se od topline Oca svog. Ipak nedostatak te topline nas usmerava da se okrenemo i pođemo kući. Mali Lazar ima i zanimljivo ime, vezano za ono što je doživeo, Lazar na hebrejskom znači: "Bog je pomoć". Kada već pričam o imenima, i Gavrilo na hebrejskom znači: "Bog mi je pomoć". Seti se i mene Gospode u Carstvu svome

Dunja Neda Blagodarim Oče,na tako lepoj priči koja nam donosi pravu ISTINU.Hram sveti je SVETIŠTE koje privlači VERNE,a ISUS HRISTOS je ONA SVETLOST i LJUBAV koja ne popunjava samo HRAMOVE,nego i SVETIŠTA u našim SRCIMA i DUŠAMA čija su vrata uvek otvorena za HRISTA kod svih onh kod kojih je vera jaka i nepokolebljiva.


Milica Kojičić ova prica je zaista lijepa i cista kao i djecak o kome se prica .vjerujem u istinitost ove price a vjerujte i vi jer ne kaze se dzaba da su djeca nasi andjelcici jer je Gospod uvjek tu oko njih i mi se i molimo Gospodu da nam pazi nasu djecu i on je jedini svevisnji koji se brine za sve nas .


Biljana Ristic Gajic VELIKI JE GOSPOD,VELIKA SU DJELA NJEGOVA!HVALA OCE NA OVIM PRELIJEPIM I POUCNIM PRICAMA!!!



Barbara Milojkovic Stevic Zaista divna prica, i moja teznja da malog Lazara sacuvam u srcu....to nevino, cisto i tako toplo sto sad prepoznajem kod svog deteta, a ja tako cesto izgubim...Hvala Oce Gavrilo, Oprostite i Pomjanite.



Ljiljana Lečić
lepota, hvala Oče



Alex Djeric
oce Gavrilo da li iko poznaje malog Lazara? Jel on nas?


 
Milan Pravi Profil Trkulja  oce ne znam sta bih rekao veoma poucna prica i mene je tako auto udario na Ognjenu Mariju i padoh sa bicikla,prvo sto sam rekao je bilo radim samo sa popovima.eto ova prica gore mi se jako dopada i veoma je poucna za sve kaze isus spasava svoje.



Jadranka Milenković Deca su najčistija bića na svetu. Oni se Bogu jednostavno mole i odmah osete njegovu sveprisutnost. Moj mali unuk Lazar (6 godina) imao je noćne more i bojao se da spava sam. Nakon što izgovori Oče naš, on svojim rečima kaže:,,Molim te Bože... daj mi da ne sanjam ružne snove, već samo lepe.Hvala.,Sada mirno spava, bez problema.
Hvala Vam oče Gavrilo, za ovu divnu priču, blagoslovite i pomenite u molitvama.

Srdjan Petrovic Hvala Gospodu sto je uslisio i tako kratke molitve malom Lazaru. Lazareve molitve su bile iskrene cistog srca,bezazlene ,Gospod cuva svoja ceda.....Hvala Gospodu jos jednom

Dodao bih jednu kratku pricu o jednom detetu...Inace ja pevam u jednom crkvenom horu i svake nedelje na Liturgiji za pevnicom nam je dolazio decak starosti 4-5 godina,stao bi pored nas odraslih i odgovarao bih na Liturgiju.Prihvatili smo ga... naravno,bio nam je simpatican,stao bi uvek u prvom redu kako bi mogao da prati svestenike u toku sluzbe.Vremenom je naucio sta treba pevati, medjutim jednom prilikom u razgovoru sa majkom saznali smo da dete nije krsteno.Naravno svestenik je tog dana bio kum...,krstili ga , a sada je jos srecniji kad smo mu objasnili da cinom krstenja dobija andjela cuvara koji bukvalno stoji pored njega i prati svaki njegov pokret. Jos zadovoljniji je i srecniji jer je saznao koliko se Gospod raduje tim cinom krstenja.I danas i svakoga dana je tu i dalje peva sa nama....SLAVA BOGU.

Milka Lukić Jos jedna potvrda, kako je Gospod uz one cistog srca, a ko je cistiji od deteta?



Bojana Srbljak
Koliko će se i čemu će se naša deca radovati kad odrastu zavisi kakvim životnim vrednostima su naučena. Ako im je u detinjstvu kupljena svaka igračka koju su poželeli, markirana obuća, odeća...ako je na svaku njihovu suzu odgovoreno popuštanjem, ispunjenjem svake pa i najmanje želja, teško da će kasnije u životu moći da nađu zadovoljstva i radost u malim stvarima. Ili će za to trebati dobra škola oduke…
Od materijalne raskoši mnogo je bitnije da su deca okružena radošću, da imaju srećno detinjstvo,da osećaju ljubav i nežnost roditelja, bake, deke, najbližih... da su svedoci poštovanja, mira i saglasnosti među ukućanima. Kada dete odraste onda će se rado sećati tog svog okruženja, svog detinjstva punog ljubavi, radosti. Nastojaće da svoju porodicu gradi na istim temeljima, da razvije kasniju bliskost i ljubav prema Bogu i ljudima…ta obična dečja radost vremenom će uzrastati u savršenu duhovnu radost, a onda će se ispuniti reči Apostola Pavla: “Radujte se svagda u Gospodu.”

Tamara Potkonjak Svidja mi se.



Ana Đelić
kako je velika blagodat Božija! Kako se ozarila i nasmejala moja šestogodišnja ćerka kada sam joj pročitala priču o Lazaru! Veliki je Bog.
 

Pročitano: 4106 puta