MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

SAVETI MLADIMA STARCA DANILA KATOUNAKIOTISA



Ljubljenoj  braći Konstantinu i Jovanu,molim se za vas iz dubine svoje duše.

Sa velikom radošću dobio sam nedavno vaša dva pisma. Čitao sam ih sa velikom revnošću i pažnjom. Moja je dužnost da vam odgovorim, a vaša da se vodite u skladu sa tim.

Moj odgovor uputiću obojici istovremeno, jer ste ljubljena, u Gospodu, braća i obojica imate jednaku potrebu za mojim duhovnim nadzorom i učenjem. Vaša dužnost je ne samo da pitate nego i da slušate šta govore Sveti oci.

Tačno je da sam bio tužan čitajući u ovim pismima kako ste bili nemarni prema vašim obavezama, i kako ste počinili mnoge mladalačke ludorije. Takođe sam presrećan što ste baš meni došli da vas uputim kojim putem pokajanja da krenete, kako biste zadobili milost našeg svedobrog Boga koga ste nedoličnim ponašanjem ozbiljno ožalostili.

Nije neobično da neko povredi Boga i skrene sa puta Njegovih zapovesti. Ljudskoj prirodi je svojstveno da se lako oklizne i često padne. Međutim, ostati u zlu je težak greh, i moramo biti veoma oprezni, jer teško nama ako smo zatečeni nepokajani u momentu napuštanja ovog zemaljskog života.

Među mnogim metodama koje đavo ( neprijatelj i uništitelj ljudske duše ) koristi jeste da postavi zamku kojom bi bio u stanju da obmane mlade ljude  i navede ih u potpunu propast.

Đavo prvo predstavlja zlo pod maskom, te ono izgleda dobro i simpatično. To je mamac za mlade ljude. Poziva ih na slobodu, smeh, šalu, pričljivost i na kraju korišćenje i zloupotrebu alkoholnih pića.

Ništa od svega ovoga ne izgleda katstrofalno, ali se to zlo opisuje kao sloboda. Dakle, navikavanjem na loše navike mladi razbuktavaju svoje strasti, a nakon toga počinju da im se rugaju podjednako i ljudi i demoni. Zamka je prikrivena teškom senkom, apstraktnim opravdanjima, što čini da svi grehovi izgledaju mali. Mladi se opravdavaju da će sazrevanjem sve proći, kažu to su sve stvari koje samo monasi i pustinjaci treba da izbegavaju.

Kada bi mladi samo mogli da proniknu u šta ova opravdanja i tvrdnje vode, bežali bi od njih kao od zmije otrovnice.  To je cilj satanin da prvo u mladima ustoliči sve ove grehove, da na taj način oslabi sva njihova čula, podstakne na šale, gledanje nepristojnih fotografija, pijanstvo - koje rađa sve druge strasti.

Molim vas da sa mnogo opreza pitate nekog prijatelja, nepristojnog i nepokajanog, ogrezlog u strastima, da vam ispriča kako je dospeo do takvog stanja duše. U odgovoru ćete naći da je glavni razlog i početak strasti  bio u neodgovornosti , nepažnji i ravnodušnosti prema svemu gore rečenom. Baš kao što se telesne strasti bude iz nehata prema malim stvarima, tako i u duhovnom: od dečjih gluposti osoba postepeno dolazi u stanje nepokajanja i očaja.

Istina je da Gospod naš Isus Hristos raširenih ruku prima osobu koja se kaje.  U isto vreme On govori: "Stražite i molite se, jer ne znate dana ni časa kada će Sin Čovečiji doći." On nam time govori da uvek  budemo spremni i da u svojim sudovima uvek imamo ulje pokajanja, kao i svake druge vrline, da ne bismo bili kao lude devojke koje su čekale Ženika. Istina, postoji pokajanje, i kada je mlad čovek čist, kada izbegava loše drustvo  i pijanstvo, mali gresi se lako brišu pokajanjem. Međutim, kada kroz loše navike telo postane rob grehu, veoma je teško i od mnogih samo mali broj njih uspeva da se izbavi iz kandži i zamki lukavoga.

Znajući sve ovo, moji dragi Konstantine i Jovane, od sada na dalje, za Boga miloga, nemojte se predavati slabosti vaših čula, niti zabavljanju, niti šalama, niti pijanstvu, niti lošem društvu...  Od svega ovoga gubi se strah od Boga, i porobljuje nas demon samoljublja i raskalašnosti. Birajte radije život po Bogu, oponašajte i sledite primer svog duhovnog oca u svemu. On je jedini koji će vam pokazati pravi put ka Carstvu Nebeskom.

Da biste čvrsto stajali na putu Božijem  morate:

1.     Pokazati veliku poslušnost, poverenje i prihvatanje svega čemu vas uči vaš duhovni otac, uvek mu govoreći istinu.

2.     Prestati u potpunosti sa nedoličnim šalama i mnogogovorljivošću, jer kako smo rekli, gde je mnogogovorljivost tu prestaje strah Božiji.

3.     Imajte svako veče određeno vreme za vršenje molitvenog pravila koje vam je dao vaš duhovni otac.

4.     Kada ste u Crkvi, skoncentrišite se samo na Svetu Liturgiju, kako bi blagodat Duha Svetoga ušla u vaše srce.

5.     Postite sve Crkvom ustanovljene postove i ne oponašajte poguban način života današnje mlade generacije.

6.     Kad god je moguće izbegavajte vino i druga alkoholna pića, jer podstiču telesne strasti.

7.     U slobodno vremena čitajte knjige Svetih Otaca.

8.     Čuvajte se nekih duhovnih učitelja koji pretvarajući se da vas uče vrlini i pokajanju žele da vas odvedu daleko od posta i asketskog podviga, čitanja Svetih Otaca, govoreći protiv monaškog načina života.

9.     Imajte veliko poštovanje prema Presvetoj Bogorodici koja će vas uvek rukovoditi na putu spasenja.


Na kraju očinski vas ljubim,

Monah Danilo Katounakiotis
19. juni 1902. godine;  Sveta Gora

Prevod sa engleskog prof. Bojana Srbljak

Izvor: http://www.johnsanidopoulos.com/

Pročitano: 5535 puta