MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KOMENTARI NA FOTOGRAFIJE SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU (LXXI)Fotografija- Presveta Bogorodica na Sv.Gori

o.Gavrilo ‎21. avgusta 1903. godine, kada su siromašni monasi primali milostinju na vratima manastira Svetog Pantelejmona, monah Gavrilo snimio je ovu fotografiju. Kada je film razvijen, Majka Božija čudesno se pojavila na levoj strani fotografije, ...kako skromno prima blagosloveni hleb. Neposredno pre ovog dogadjaja, nekolicina bratije videla je Presvetu Bogorodicu medju monasima na manastirskim vratima, i htela da kaže vrataru o tome, ali na dan fotografisanja niko je nije video (iz manastirske hronike).

Prvi foto-studio na Svetoj Gori osnovan je u manastiru Svetog Pantelejmona, u ranim 1870-im godinama. Uz blagoslov staraca, svi dogadjaji monaškog života bili su zabeleženi foto-objektivom. Istorija Ruskog manastira ovekovečena fotografijom tajala je do 1930. godine ali postepeno ova praksa je zamirala zbog nedostatka novca. Manastir se ponosi ovom fotografijom, kojom je ovekovečeno deljenje hleba ubogima, medju kojima se smatra da je bila i Presveta Bogorodica, obučena kao Igumanija Svete Gore.
Više od 1,400 monaha živelo je u manastiru Svetog Pantelejmona 1903. godine. Danas ih ima samo 35.

Nada Narancic Erceg Slava Bogu.Dragana Milovanović
MOLITVA Presvetoj Bogorodici u čast Njene ikone IGUMANIJA ATONSKA, koju čitaju pojedinci:
O, Jedina Prečista, Presveta Carice Bogorodice, Palato Duha Svetoga, svemoguća Zastupnice i Pomoćnice roda pravoslavnog. Mene nedostojnoga ne odbaci, koji sam gresima dušu i telo uprljao. Očisti moj um od sujetnih i štetnih misli, koje se glibe u propasti ovog sveta varljivog. Umiri moje strasti i izbavi me od grehova mojih. Podaj smelosti rasuđivanja umu mome pomračenome, da se pokažem kao iskusan radnik u ostvarenju Božijih zapovesti. Vatrom ljubavi božanske zagrej ohladnelo srce moje. Osobito Te molim, Majko Blaga, kao i Maksimu Kapsokalivu isprosi i meni dar neprestane molitve, da budu one meni kao potok koji me od znoja strasti i tegoba koje na mene nailaze, hladi i poji, da našavši mir srdačnom Tvojom pomoći, i očistivši se od grehovnih nečistota pokajanjem suznim, udostojim se u budućem veku radosti i blaženstva, da budem učesnik prepodobnih Otaca atonskih i svih Svetih, koji su Bogu od vekova ugodili. Amin.

Bosko Zivkovic Zbog čega ih ima sada toliko malo?Vesna Simonovska Presvjataja Bogorodice spasi nas!!Neven Majstorovic Majko nad majkama moli Boga za nas.o.Gavrilo Napomena: Svaki komentar, koji se ne bude odnosio na postavljenu fotografiju, biće obrisan. Zato Vas molim da poštujete pravila.Bojan Radic Koja milost Božija,to se vidi da je stvarno Presveta Bogorodica u tom slučaju pokazala se da su monasi gospodnji bili odlučni i božiji,da se Presveta Bogorodica u prikazu može videti koju milost daje monasima...SLAVA BOGU...Slavica Erak BOGORODICE ,DJEVO ,RADUJ SE BLAGODATNA MARIJO ,GOSPOD JE S TOBOM ,BLAGOSLOVENA SI TI MEDJU ZENAMA ,BLAGOSLOVEN JE PLOD UTROBE TVOJE ,JER SI ,RODILA SPASITELJA DUSA NASIH,AMIN. PRESVETA BOGORODICE MOLI BOGA ZA NASBranislav Vujin Presveta Bogorodice Marijo, naša Zastupnice i Pokroviteljice pred Gospodom moli Boga za nas grešne !Vojislav Kukavica Još jedan od dokaza istinske vjere,Presveta Bogorodice spasi nas grešne.Dragoljub Marjanovic Slava Bogu i Majci Božijoj prisnodevstvenoj!Jasmina Latinovic Slava Tebi Svemogući Gospode!
Premila Naša Majčica Bogorodica, uvek tamo gde su siromašni, napaćeni, bolesni, ubogi... Ne bi trebalo ovu fotografiju nikada smetnuti sa uma! Ni onda kada neko od nas ište neku milost... nevažno je da li je to... parče hleba, koji novčić, lepa reč, osmeh ili oproštaj... važno je da znamo da Presveta Bogorodica stoji kraj njega, važno je da Je prepoznamo! Možda i mi, ili neko od naših bližnjih, sutra budemo sa te druge strane i neko nam velikodušno učini milost, jer prepozna Majčicu Našu kako moli zajedno sa nama. A možda i ne učini, kao što i mi verovatno bezbroj puta do sada to nismo učinili...

Jedno je sigurno: samo oni koji uvek prepoznavaše Gospoda i Presvetu Bogorodicu u liku svojih bližnjih, biće i prepoznati u Dan Strašnoga Suda i naslediće Večni Život! Mi ostali moramo da se kajemo... skrušeno kajemo Milostivom Bogu i stražimo...i ne zaboravimo ovu fotografiju, jer verujem da nam je data i kao upozorenje i kao nada.

Mirjana Jovicic Pod Tvoju milost prebegajem, Bogorodice Djevo.
Moljenih naših ne prezri v skorbjeh,
no ot bjed izbavi nas, jedina Čistaja i
Blagoslovenaja, Presvjataja Bogorodice
spasi nas!

Milanka Pandurevic "Raduj se Nevesto Nenevesna!"..........Slavica Pejovic Neverovatno a istinito. Presveta bogorodive, spasi nas! Hvala o. Gavrilo i blagoslovite.Morska Zvezda Slava tebi Majko Bozija,budi uvek uz nas pravoslavne,slava tebje.Goran Mihajlovic Majko Bozja molitva tvoja neka nas cuva u sve dane zivota nasih.AminSnezana Jovanovic Svemilostiva Vladicice moja, Presveta Gospodjo, Sveprecista Bogorodice Marija, Majko Bozija, ne gnusaj se na mene i ne odbaci me. Spasi, uslisi, pomozi, oprosti, Gospode!Goran Ivancevic Hvala Bogu i Presvetoj Bogorodici na ovakvim fotografijama da bi videli ko o siroma[nim brine,a ne ko danas kada su nam. depovi puni a du[e prezne.Roland Glamočić kako se lijepo vidi...Vladicice nasa,Presveta Bogorodice spasi nas!!!Alex Djerich milane vile su demoni koji se ukazuju veecinom pred zoru oko 3 sata, ne zavaravaj se, sta znaci inteligencija tek sad vidimJelena Savanovic Presveta Bogorodice spasi nas!Milan Trkulja hvala vam na onome sto nisam znao,sad znam ali opet nedovoljno,sa bogom spoznadoh ovo sad i zakle se da ako pobedim u srcu svom idem dalje. Bog spasava vjerne,zato molite se Svevisnjem,jer mi smo sluge njegove,zar nas tako ne uci Biblija.Mirjana Velovska Jos jedan dokaz za prisustvo na Presveta Bogorodica na SV Gora .Hvala i Slava Bogu

 


Bojana Srbljak Presveta Bogorodica je kročila na Atos 49. godine. Posle smrti i vaskrsenja Gospodnjeg Apostoli su se dogovarali da krenu po drugim zemljama i propovedaju Jevandjelje. Neki su ostali u Palestini da tamo utvrde narod u veri, a neki su krenuli po svetu. Oni koji su išli da misionare po svetu, zatražili su od Presvete Bogorodice da im se pridruži. No pre nego što je Presveta Bogorodica krenula na taj put, Lazar (koga je predhodno Gospod vaskrsao iz mrtvih) moli je da dodje kod njega i da se još jednom vide pre njegove smrti. Lazar šalje brod sa Kipra i Ona kreće po pozivu na ovaj put sa Svetim Jovanom, kome je bila poverena od Gospoda. No na putu zadesi ih velika oluja i umesto da stignu do Kipra oni pristaju uz obalu Atosa. Pristali su na mestu gde se nalazi današnji manastir Iverion, a tada mesto gde su nalazio hram i žrtvenik Apolu, kome su se mnogobožci klanjali. Predanje kaže da, kada je Bogorodica kročila svojom nogom na Atonsku zemlju, dunuo je jak vetar, hram se srušio a Grci, uvideći ko je njihov bog (koji je tada i sam priznao svoju lažnu prirodu) odrekli su se svoje idolopokloničke vere i krstili se. Od tada se Atos naziva Vrtom Presvete Bogorodice. Ona se na Ikonama, kao zaštitinica Svete Gore često predstavlja sama , bez Bogomladenca Isusa, kako stoji na oblaku. I na ovoj fotogrfiji meni izgleda kao da na oblaku hodi…Prikaži više

Steva Karapandžin ‎2003. godine sam video da sa leve strane od ulaza u manastir stoji spomen-obeležje na mestu javljanja Presvete Bogorodice.
 


Vladimir Srbljak Hvala Bogu i Presvetoj Majci Božijoj što nam i ovom fotografijom koju je otac Gavrilo postavio pokazuju istinu, život, i put. Ali veoma je bitno to što je ova fotografija baš sa Svete Gore jer pored istine potrebno je biti u pravom Duhu. Gospod je govorio da se treba moliti u istini i Duhu. Verujem da se baš zato Presveta Majka Božija pojavila i vidljivo na Svetoj Gori da bi nam potvrdila istinu i Duh u kome svetogorski monasi žive.

Redovnim pričešćivanjem i neprestanim ponavljanjem Isusove Molitve umnosrdačno, svetogorski monasi pored istinitih spoljašnjih čuda dobijaju unutrašnju blagodat Duha Svetoga i time ispunjavaju zapovest o molitvi u istini i Duhu. Time nam Presveta Majka Božija i svetogorski monasi postavljaju putokaze Carstva Nebeskog i način kako da ga pronađemo u srcima našim.Prikaži više

Nenad Badovinac Sa ove fotografije, Blaga Majko, svetlost Tebe nosi i donosi uvek tamo gde Te trebaju i suzama prizivaju. Ti nas od propasti spasavaš i moćnom rukom iz uzburkanog mora izbavljaš. Presveta Bogorodice, snagom Tvoje majčinske milosti Ti svakom... detetu ovoga sveta detinjstvo pretvaraš u Raj, a Tvoja majčinska izdržljivost našim životima daje smisao. Mi Te trebamo i molimo, da na svetlosnim zrakama s ove očeve fotografije posetiš i nas kao blaga Majka što pre spavanja posećuje decu svoju.


Vladimir Srbljak Amin, Bože daj, brate Nenade.Jadranka Micic Presveta Bogorodice spasi nasLjubica Mojsilovic NEPOROCIVA I PRECISTA MATI,MOLI SINA SVOGA ZA OPROST GREHOVA NASIM! AMIN!Dragana Tesanovic presveta Bogorodice,spasi mene i moju porodicu svojim molitvama sinu tvome....Slavojka Nikic Raduj se, radosti nasa,zakloni nas od svakoga zla casnim Svojim omaforom!-ova me fotografija podsjeca na AKATIS POKROVU PRESVETE BAGORODICEMaja Soskic
Presveta Bogorodice,spasi nas!Sasa Milosevic Hvala vam oce Gavrilo za ovu slikuVesna Viranovska Georgievska Majko Nebesna, spasi ne nas gresnite!Olivera Lazarevic Oce Gavrilo hvala vam za ovu fotografiju.Presveta Bogorodice spasi nas.Ljiljana Djekic Presveta Bogorodice spasi nas!
Hvala Vam oče Gavrilo. Blagoslovite i pomjanite.


Snezana Bosnjakovic Otvori nam dveri milosrdja Blagoslovena Bogorodice da ne poginemo mi koji se u tebe nadamo nego da se Tobom izbavimo od beda , jer si ti spasenje roda hriscanskoga!Anita Petrovski Presveta Bogorodice,spasi nas!!Milkica Stanarevic Hvala Vam, oče, za ovu fotografiju !!!
 


Dragojlo Trifunovic Zaista predivna i nebeska fotografija.Hvala Bogu sto imamo oca Gavrila.Oce blagoslovite.Dragana Tesanovic Blago dusama tih monaha,koji su dobili nevidljivi blagoslov od Presvete Bogorodice.....E,kad bih se ja toga bar na tren udostojila....Saša Lazić
eto koliku čast opet imaju naši monasi...gdje vide i gdje ne vide,gdje čuju i ne čuju...SLAVA GOSPODU ŠTO NAM DAJE BOGORODICU DA STRAŽI NAD NAMA... 

Pročitano: 2782 puta