MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KOMENTARI NA FOTOGRAFIJE SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU ( LVI )Mešenje-pravljenje prosfore u Novospaskom manastiru

o.Gavrilo Recept za pripremanje

"Spremiti 1200 grama brašna najboljeg kvaliteta (količina za 5 prosfora). Na dnu posude u kojoj će se sprematin testo, nasuti malo osvećene vodice, a zatim nasuti 400 grama brašna, i mešajući dodavati ključale vode po potrebi. Nakon što se sve ohladi, dodati so rastopljenu u osvećenoj vodici, i 25 grama kvasca. Sve dobro izmešati i nakon što odstoji oko 30 minuta, dodati preostalih 800 grama brašna, i dobro umesiti testo.

Nakon toga, ostaviti da odstoji oko 30 minuta, i razvući oklagijom na željenu debljinu. Podesnim okruglim kalupom odgovarajućih dimenzija iseći iz razvučenog testa dva okrugla testa (najbolje bi bilo da deo koji će biti gornji bude malo manji od dela koji će biti donji), prekriti ih vlažnom krpom, preko nje staviti jednu suvu krpu i ostaviti da odstoje još 30 minuta.

Nakon toga utisnuti pečat na testo koje će biti gornje, navlažiti toplom vodom površine oba dela testa koje će se spojiti, i staviti gornji deo testa na donji. Izbosti testo iglom da se spreči pojava praznina, staviti u posudu za pečenje i peći koliko treba. Male prosfore se obično peku oko 15 minuta, a normalne oko 20 minuta. Gotove pečene prosfore izvaditi iz peći, staviti na sto i umotati u suvu krpu, onda vlažnu, pa opet suvu krpu. Tako se ostave da odstoje (odmore) oko jedan čas, a posle se stave u pripremljena spremišta za prosfore u kojima se ne drži ništa drugo. "

Nenad Badovinac
Dva kuhara, jedan kuhar u belom, a drugi u crnom.. jedan dodaje 400 grama brašna, 25 grama kvasca, a drugi kuhar dodaje 3 kašičice molitve i 25 stihova pjesme :) najbolje navece oko 22:00h kada uz osvećenu vodicu može da se doda i nota Akatista Presvete Bogorodice Lepavinske.


Dušan Ljubojević Jednom sam pitao mamu zasto je nafora tako ukusna,a ona mi je odgovorila zato sto se pravi uz molitvu.Tasa Ljubojevic Kada mama ode bez nas djece u Crkvu, uvijek nam donese naforu kojoj se jako obradujemo.Vladimir Srbljak Odlično pripremljena prosfora koja će se kasnije iskoristiti za Svetu Pričest i Naforu u Crkvi. Puno truda treba uložiti da bi se pripremila ovakva prosfora, ali još više truda treba da bi se pripremila duhovna prosfora koju o. Gavrilo svakodnevno priprema nama grešnima putem interneta.


Slavica Kosanovic Vucenovic
Hvala vam Oce Gavrilo za ovaj recept. A da li bi se smele praviti tako prosfore i da se koriste u ishrani ( ne svakodnevnoj ali ponekad) jer moj sin jako voli taj hleb. Nekad , kao malom mu je napravila jedna popadija i dala njegovoj sreci nije bilo kraja.


o.Gavrilo Bog blagoslovio, sestro Slavice.
Ovaj recept za prosforu mozete koristiti da umijesite hleb za svakodnevnu ishranu i bice sigurno vrlo ukusan, ali naravno da prosfora koja se uzima kao nafora u crkvi i to natašte ima posebnan ukus jer je blagoslovljena.


Slavica Kosanovic Vucenovic Hvala Vam oce Gavrilo za odgovor. Ja verujem i znam da je to tako kako vi kazete.Cesto se setim jedne price o caru i monahu. Kako je car jeo kod monaha suvog hleba i pio vode i bilo mu je sladje od svih njegovih dvorskih djakonija.Monah mu je rekao da se taj hleb mesi uz molitvu i sa blagoslovom. Tako mislim i na Prosforu.
Hvala Vam jos jednom i svako dobro od Gospoda Vam zelim.
Slavica

Mirjana Velovska
Hvala O Gavrilo za ovaj recept. Sigurno za vakve prosvore treba mnogo trud ,pokraj dobar recept tu je i revnost i umna molitvaBojana Popadić Oce evo i recept za prosforu sto je mene naucila zena koja isto pravi prosfore...
1 kg brasna, pola kasike soli i pola kvasca zamesim sa pola litre vode-ne bas tople, samo da nije ledena. kad zamesim ostavim da testo odmori 5 min pa opet malo mesim i razvijem testo. ostali postupak je isti.
ali cu probati i po Vasem receptu.


Milica Stević Moj sin inace nejede puno hljeba ali u crkvu kada idemo posle zavrsene molite ceka da mu nas svestenik da ostatak nafare da pojede i uvjek mi je bilo zanimljivo zasto kuci pogacu slabo jede ili nikako a u crkvi bi pojeo sve.Oce _Gavrilo hvala na odgovoru sada znam zasto.Stojanka Ristovska
Isto i mojata kerkicka,go ceka ostatokot od naforata i go jade so poseben apetit.Fala Otec Gavrilo sto go podelivte ovoj recept so nas!Saša Lazić e sad vidim zašto kad se dijeli prosfora bude "otimačina" i zašto je tako dobar okus,sve što se radi u molitvi i sa srcem naprosto sija...bogatsvo istinito u malom...
 


Pera Brujic Surla Boziji blagosov.Dragojlo Trifunovic
Oce blagoslovite.o.Gavrilo Bog blagoslovio brate DragojloJelena Peranic
Oce blagoslovite.


 

Pročitano: 18643 puta