MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

RUSKI LEKARI:MOBILNI TELEFON NAPADA NERVNI SISTEM



MOSKVA -Mobilni telefon je postao nezamenljiva "alatka" savremenog čoveka i bez njega je život  mnogima jednostavno nezamisliv, ali lekari ruske organizacije "Liga zdravlja nacije" upozoravaju da su ti uređaji opasni za nervni sistem čovek

"Na udaru su prvenstveno nervni, ali i endokrini i reproduktivni sistem korisnika" izjavio je za ruski dnevni list "Izvestija" Nikolaj Kononov, potpredsednik društvene organizacije "Liga zdravlja nacije".

Odložene posledice

Opasnost se krije u tome što se biološki efekat elektromagnetnog polja akumulira tako da nastaju odložene posledice, među kojima su razvoj degenerativnih procesa centralnog nervnog sistema, ali i leukemija ili rak mozga, kao i hormonalna oboljenja.

Elektromagnetni talasi su posebno opasni za decu i trudnice u odmakloj fazi trudnoće, zbog čega se budućim majkama savetuje da što je moguće više skrate razgovore mobilnim telefonom.

"Mi svakako ne zabranjujemo korišćenje mobilnih telefona, ali savetujemo razuman oprez, jer 70 odsto ukupnog elektromagnetnog zračenja stanovništvo dobija upravo od  mobilne telefonije. Mnogobrojna istraživanja dokazuju da ljudski organizam reaguje na ova zračenja, i iako te reakcije još nisu u potpunosti proučene, niko ne osporava da je pri korišćenju mobilnih neophodna korisnička kultura", kaže Kononov.

Najviše zrači dok bira

Eksperti "Lige zdravlja nacije" ukazuju da su bezbedniji kratki razgovori zbog čega  savetuju da je bolje razgovarati pet puta po jedan minut, nego jednom ali pet minuta. Interval između poziva bi trebalo da bude najmanje 15 minuta.

Ruski stručnjaci podsećaju, osim toga, da nivo elektromagnetnog zračenja opada sa rastojanjem, zbog čega preporučuju korišćenje dodatka "hands free".

Eksperti savetuju, takođe, da se mobilni telefon uzima i prislanja glavi tek nakon uspostavljanja veze, jer su elektromagnetna zračenja najveća u toku biranja broja.

Oni ponavljaju i od ranije poznate preporuke da se mobilni telefoni drže podalje od vitalnih organa, na primer u tašni ili rancu, a ne u džepu.

04. jul 2010.
Izvor: http://www.rtv.rs/

Pročitano: 3317 puta