MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KOMENTARI NA FOTOGRAFIJE SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU ( XXXI )



Ruski Skit Svetog Proroka Ilije na Svetoj Gori.
Na fotografiji iz 2007.godine je crkva sagrađena između 1899. i 1914. godine. Fotografija je preuzet sa sajta keliotes.


o.Gavrilo Novinar Dejv G.Hauser piše prilikom svoje skorašnje posete Atosu, naročito o Skitu Sv. Poroka Ilije :
"Brat Jov je pozvao Arisa i mene da ostanemo u Ilinskom Skitu, i pomažući mu, sve vreme smo pešačili iza Jova koji je bio na traktoru, vukući znatno olakšanog monaha uz žbunovite padine prekrivene malim površinama pod baštama i vinogradima. Spazio sam tamo paradajz, krastavce, tikve, kukuruz, grašak, pasulj i artičoke. A ima i kajsija, maslina i grožđa.
Svetogorski manastiri visokih kupola su uglavnom pravi arhitektonski dragulji. Fini delovi zdanja ozidani ciglama u vizantijskom maniru uočljivi su svuda. Izgrađen od strane Rusa u 18.veku, Skit Proroka Ilije je relativno nov Skit na Sv.Gori,ali je zato odličan primer tradicionalnog vizantijskog stila gradnje svodova i kupole. Izgrađen je da primi skoro stotinu monaha, ali je tokom sovjetskog perioda u Rusiji tako malo monaha došlo u Sv.Iliju da se Skit suočio sa gašenjem. Tada je mala grupa monaha iz države Njujork došla na Svetu Goru da spase Skit od propadanja." Dobro je da smo mogli da dođemo i pomognemo da se sačuva ovakovo jedno predivno mesto",kaže Jov, jedini stanovnik Skita koji je bio voljan da nešto kaže za javnost, pošto se proširilo da sam novinar, " i, kao što možete videti, ovo je kao parče Raja na zemlji ."
To i nije neko preterivanje. Sa svojim obilnim voćnjacima i vrtovima, svojom vinarijom, mlinom za masline i starom kamenom pekarom, Ilinski Skit bi mogao da prođe kao neka rustična toskanska nekretnina-ona koju možete iznajmiti za 5000 dolara nedeljno. S tim što nas nije koštalo ništa da ostanemo ovde.
1992.godine, u vreme kad je u Skitu bilo svega nekoliko starih ruskih monaha dogodilo se sledeće:
Delegacija sastavljena od grčkih monaha, policije, članova Epistasije (izvršni odbor Protata) i još nekih, došla je u Skit i pitali su starešinu Skita, Rusa, o. Serafima da li se spominje ima Carigradskog Patrijarha na njihovim službama. Kad je o.Serafim rekao da se ne spominje, svi monasi su bili proterani. Dato im je nekoliko minuta da pokupe svoje osnovne stvari, nakon čega su prevezeni najpre džipom a zatim policijskim gliserom do Uranopolisa. Nedelju dana kasnije, uselili su se grčki monasi iz Blagoveštenjskog Skita koji pripada manastiru Ksenofontu, i od tog trenutka je Skit koji su podigli Rusi 1763. postao grčki. Bilo je mnogo prašine oko ove afere,kako u sudu tako i povodom protesta grčkih novina i pojedinih Atonskih monaha."

Vojislav Kukavica Prelijepo!



Saša Lazić NEVJEROVATNO,KAO DA JE SPUŠTENO DIREKTNO SA NEBESA...KAKO TO TEK IZGLEDA DA SE U BLIZINU DOĐE...



Velibor Jankovic Prelepo..vanvremensko



Jovana Čonjić Kom svetogorskom manastiru pripada ovaj Skit? I da li ima neki Skit da pripada man.Hilandaru?



Predrag Jevtic Skit pripada manastiru Pantokrator koji se nalazi odmah ispod, na obali. Ovaj skit je podigao Sv.Pajsije Velichkovski jer manastir Pantokrator nije mogao zadovoljiti potrebe velikog broja ruskih i slovenskih monaha koji su ga tada naseljavali.
Manastiru Hiandar ne pripada ni jedan veci skit, ali pripada veliki broj kelija po Svetoj Gori pogotovo u Kareji. Jedna od najvecih i najpoznatijih danas je kelija Burazeri u kojoj zivi monasko bratstvo od 25 Grka. U toj keliji je ziveo i starac Arsenije Spileot sa svojim cedima, nalazi se 10 minuta od centra Kareje na glavnom putu za manastir Iviron

Dusanka Popovic Predivno bozanstveno



Dragoljub Marjanovic Ja bih voleo da stavim akcenat na tekst koji je o. Gavrilo naveo u svojem komentaru u vezi skita sv. Ilije, odnosno, na grčki odnos prema svim da tako kažemo ne grčkim monaškim zajednicama na Svetoj Gori. Zabrinjava me taj Grčki "nacionalizam" koji pokušava da istisne sve druge pravoslavne nacije sa Svete Gore, a na račun grčkog prisustva na Atosu. Svi znamo da je jedna od osnovnih karakteristika Svete Gore, još od srednjeg veka, upravo bilo internacionalnost, odnosno, više nacionalni princip, po kojem su svi pravoslavni narodi imali svoje nacionalne manastire na Atosu. Danas, na žalost, to imaju samo Srbi, Rusi i Bugari, dok su Gruzijci izgubili svoj nadaleko čuveni manastir Iviron, koji je danas u rukama Grka! Poznato je, da su Grci čak u 18 veku šurovali turskom ukidanju Pećke patrijaršije i njenom pripajanju Carigradskoj jurisdikciji!

Bozikov Angel Zaradi toj Grčki nacionalizam mnogu braќa i sestri se soblazneti od pravoslavieto vo Makedonija. Ne e vo red toa ama sepak toa e pokazatel oti Grcija počnuva da se osiromašuva pravoslavno iskonski, a da se zbogatuva tradicionalno pravoslavna! Hrista neka ni e na site pravoslavni na pomoš!


o.Gavrilo Ukeliji Burazeri nije živeo starac Arsenije Spileot već starac Haralampije sa svojih 30-toro bratije. Kada je bratstvo u manastiru Dionisijatu već bilo na izmaku, kada se umanjilo,tada su starca Haralampija pozvali da predje iz Burazerske kelije u manastir Dionisijat da tamo primi upravu. Starac Haralampije i starac Jefrem Filotejski su bili učenici starca Arsenija Speliota. Kraće vreme poslje toga je kelija bila zapuštena dok nije došao starac Kirilo sa svojim učenicima, sa ocem Arsenijom, ocem Melentijem, ocem Gerasimom i ocem Savoma koji je završio medicinu i još pet iskušenika. I ja sam po blagoslovu uprave manastira Hilandara živeo od marta 1983, do marta 1984. tu sam došao na duhovnu nadgradnju, pošto sam pokazao uspešne rezultate, želili su da ostanem kod njih. U to vreme sam često odlazio kod starca Pajsija na duhovne pouke. Kada je Patrijarh Pavle bio na teološkom postdiplomskim studijima u Atini sa njim je tada bio i starac Kirilo.

Predrag Jevtic ...oprostite, tacno, to je iz nove hilandarske knjige o starcu Haralampiju :))



Predrag Jevtic ...mozda sad uskacem u temu, ali kada ste spomenuli sve te velike starce da li nesto mozete reci o starcu Gavrilu koji zivi iznad kelije starca Pajsija ? I on vazi za velikog starca.



o.Gavrilo Otac Serafim je poznat po tome što je u vreme bolesti posluživao Svetog vladiku Nikolaja Velimirovića i bio je pored svetitelja kad se upokojio. Kao klirik ruske Zagranične crkve o.Serafim je došao u skit iz Amerike. Ovaj skit je osnovao Sveti Pajsije Veličkovski, po njegovom osnivanju je bilo oko 600 monaha.


o.Gavrilo Bog blagoslovio brate Predraže,za to vreme kad sam boravio Burazerskoj keliji nisam čuo za Starca Gavrila možda se kasnije nastanio u blizini kelije Starca Pajsija, teško da budu dva poznata starca nastanjeni jedan pored drugog jer će uvek jedan biti poznatiji.



Predrag Jevtic Da, starac Pajsije je bio najpoznatiji, starac Gavrilo je posle smrti starca Pajsija preuzeo dosta njegovih duhovnih ceda, mislim po blagoslovu starca Pajsija (ali nisam potpuno siguran jer to sam cuo).



Predrag Jevtic Posto ne znam kako da izbacim na Vasu stranicu, saljem vam link do ikone Tihvinske koja se nalazi u Skitu Svetoga Ilije:
http://i47.tinypic.com/2s1ujqb.jpg


o.Gavrilo Hvala brate Peđa na lepoj ikoni iz Ilinskog Skita. Eto  uspeo si se nekako snaći da probiješ zabranu postavljanja na moj profil ,inače ne može postavljati niko osim mene , na mom zidu stavljena je zabrana,jer ja imam svoj koncept i tematiku koja je za duhovnu korist i spasenje duše, moja je koncepcija jedna vrste VERONAUKE na fejsbooku.


Predrag Jevtic ... najbolja do sad veronauka ;)



Ljiljana Batricevic da ,veronauka na facebooku.



Sandra T. Vujnovic Hvala vam Oce za sve....



Dragana Solomun TO JE ZAISTA POTREBNO NASEM NARODU MNOGI OD NAS NISMO IMALI PRILIKU DA NAUCIMO NISTA O OVIM DIVNIM ZDANJIMA I O RELIGIJI U OPSTE,,,



o.Gavrilo Kako misliš brate Predraže da je do sada najbolja veronauka, kao veručitelj sa svojih 300 učenika kojih imaš u školi.



Predrag Jevtic Najbolja veronauka je ona iz iskustva ili po rečima vladike Nikolaja da čovek koji je ostvario ono što govori liči na izvor bistre vode, dok onaj koji samo priča ono što je čuo a sam nije ispunio nalikuje na nacrtan izvor na zidu :))



o.Gavrilo Da , najbolja veronauka je u slikama ,to se najbolje nauči i pamti,pogotovo deca u dečijim uzrastu.Takođe i za odrasle koji nisu prošli i učili veronauku, kad su bili u tom dečijim uzrastanju i oni su isto kao deca ,u poznavanju vere i življenje po jevanđelskoj nauci.



Predrag Jevtic I Hristos je učenicima i narodu govorio u pričama (slikama) jer su tako najbolje razumeli :) A ne u "visokoumnoj" teologiji koju samo "odabrani" razumeju.



Ljiljana Batricevic Hvala oce Gavrilo, budno pratim svaku vasu sliku koju postavite I komentar.I sama slikam verske slike. ikona iz manastira Lepavina DSC00117 Nadam se da sam uspela da vam posaljen (nevesta sam u tome)



o.Gavrilo Bog blagoslovio brate Dragoljube, i komunizam je mnogo učinijo svojom ideologijom u Rusiji da se smanji rusko monaštvo na Sv.Gori i da ostanu mnoge skitova i Kelija puste i u ruševinama kako se vide po Sv.Gori gde su živili i podvizavali su se Ruski monasi. Što se tiče nacionalizma i to je po malo prisutan ali ne u tolikoj meri PRAVOSLAVLJE JE JEDNO I IZNAD SVAKOG NACIONALIZMA MA BILO KOJI i kako se on zvao. VERUJEM: U JEDNU SVETU, SABORNU I APOSTOLSKU CRKVU.


Nenad Badovinac sestro Ljiljana ne mozete ovde da postavite sliku, sliku posaljite preko Poruke ocu Gavrilu. Lako je vama sestro Ljiljana, vi cete vrlo brzo nauciti slati poruke preko kompjutera, ali kad bi mi makar znali crtati kao vi, pa da ucrtamo sebe u ove fotografije koje otac postavlja, tako bi vrlo brzo doktorirali nauku o veri.


Kosa Zekanovic Petrovic Bas tako Nenade, slazem se i ja sa tobom



Nenad Badovinac Na facebook stranicama o.Gavrila kao i na profilu oca Gavrila, programski je onemogućeno postavljanje fotografija i bilo kakvih tekstova na zid. Koncept stranica je da otac Gavrilo postavlja fotografije za komentarisanje, a posetioci mogu da postave svoje komentare koji će se kasnije objaviti u rubrici Novo na sajtu na web stranici manastira Lepavine. http://www.manastir-lepavina.org/novosti.php


Dragana Tesanovic oce Gavrilo,slusala sam prekjuce na radiju Blagovesti,da li su to bili psalmi,ali na engleskom,ili nesto drugo,nisam bila sigurna.Bilo je oko pola jedanaest izjutra,pa mi se jako svidelo....



Steva Karapandžin Bio sam mnogo puta na Svetoj Gori, ali ne i u skitu svetog Ilije. Interesuje me ko sad tamo živi? Rusi ili Grci? U Svetoandrejskom skitu sam bio dva puta i zaista mi moram priznati deluje po malo tužno ruski ambijent sa Grcima. Tu ima veze i jezička barijera sigurno.



Mirjana Jovicic Blagodarim Oče Gavrilo za ovu lepu fotografiju.Inspirisalo me gledanje te svetinje da sastavim par stihova i napišem tropar.

Po vaseljeni celoj prekrasna zdanja-
hramovi posvećeni Svetom Iliji,
starozavetnom proroku.
Naša nadanja u Njegov povratak-
san nam najmiliji.
Žitije Njegovo nije bajka ni mit,
svedok o tome-i prelepi ovaj Skit.
Nek se peva tropar i ori planeta,
ovaj Svetac dolazi još pre kraja sveta.

tropar,glas 4. Svetom proroku Iliji

Vo ploti Angel,prorokov osnovanije,vtorij predteča prišestvija Hristova,Ilija slavnij,sviše poslavij Jelisejevi blagodat,nedugi otgonjati i prokaženija očiščati:Tjemže i počitajuščim jego točit isceljenija.
(prevod) Anđeo u telu, temelj proroka, drugi Preteča dolaska Hristovog, Ilija slavni,koji je odozgo poslao Jeliseju blagodat da odgoni bolesti i čisti gubave.Zbog toga i onima koji ga poštuju ,izliva isceljenje.

Predrag Jevtic Brate Stevo, radujem se sto si imao prilike da posetis Svetu Goru ! Ja nisam znao zapravo sta je Pravoslavlje dok nisam prvi put otisao tamo.
Skit Svetog Ilije sada naseljavaju Grci, ako sto je o.Gavrilo napisao u komentaru za fotografiju...kako god bilo, to je jedno sveto bratsvo puno ljubavi, u to sam se i sam uverio.
Skit Svetoga Andreja naseljuje bratstvo koje je pripadalo manastiru Filotej, na celu sa igumanom Jefremom, duhovnim cedom starca Jefrema Filotejskog, koji je sada u Arizoni. To je jedno od najsvetijih bratstava na Svetoj Gori... Dovoljno je videti igumana Jefrema i zamenika njegovog jeromonaha Filoteja (Finac) da se covek uveri u to...i jos njihovo bezgranicno gostoprimstvo i ljubav prema Srbima i Rusima...

Steva Karapandžin Slažem se. Retko gde je takvo gostoprimstvo kao u skitu Svetog Andreje. U to sam se lično uverio. Nemam ja zamerku na našu braću Grke, nego mi naiđe po malo tuga kad pomislim kako je to bilo nekad. Monumentalno zaista. Tu se monašila ruska buržoazija. Tu je zamonašen čovek koji je bio vlasnik trećine ruskog zlata-tako pričaju. Ali idemo dalje. Slava... Prikaži više Bogu. Kada su prošle godine učenici Vojne Gimnazije bili na Svetoj Gori, prenoćili su jednu noć u skitu. Znaš li kako ih je monah gostoprimac (inače Ukrajinac) budio?
Pesmom USKLIKNIMO S LjUBAVLjU SVETITELjU SAVI...
Šta više reći brate?
 

Pročitano: 6368 puta