MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

VETERANI NA "FEJSBUKU"



 AKO već nismo vodeća zemlja regiona po privrednom razvoju, na „Fejsbuku“ nema nam premca. Srbija je, prema istraživanju bloga „Adrija tok“, sa 2.029.260 otvorenih naloga na ovoj društvenoj mreži prva među zemljama bivše Jugoslavije. Toliko ispred svih da ima više profila nego Bosna i Hercegovina, Slovenija i Crna Gora - zajedno.

Za poslednjih pet meseci, broj naloga iz Srbije na „Fejsbuku“ porastao je za čak - 40 odsto. Kako pokazuje istraživanje, do lidera u regionu našu zemlju doveli su - penzioneri! Čak 61 odsto korisnika ima između 18 i 34 godine, ali najveći porast zabeležen je među starijima od 65. Tako smo u odnosu na broj stanovnika i naloga dospeli i na 17. mesto u Evropi.

Digitalne crvene ruže i krigle penušavog piva sada su zamenile igrice „Mafija vor“ i „Starvil“. Tek stasale tinejdžerke i dalje neprestano „lajkuju“ fotografije svojih drugara. Na „volovima“ njihovih školskih drugova osviću video klipovi sa navijačkim pesmama, a svi zajedno priključuju se grupama „Svi mi koji nećemo ići na koncert JK“, „Toše Proeski, počivaj u miru“, „Ako skupimo 5.000 članova, naš drug Joca otvoriće profil“...

Očigledno je Joca redak slučaj, pošto stručnjaci kažu da osnovci i srednjoškolci teško odolevaju pod pritiskom mode.

- Broj otvorenih profila često nije jednak i broju korisnika, ali je bitan pokazatelj veće popularnosti „Fejsbuka“ u Srbiji u odnosu na druge zemlje regiona - objašnjava sociolog interneta mr Dalibor Petrović. - Ova mreža najpopularnija je među školarcima i retki su oni koji imaju kompjuter, a nemaju profil na „Fejsbuku“. Oni pod pritiskom društva, hteli-ne hteli, moraju da budu na mreži i postanu deo digitalnog sveta. U suprotnom, kao da ne postoje.

On smatra i da „Fejsbuk“ nije otuđenje od drugih, već samo odslikava već otuđeno društvo. Pod pritiskom medija, kaže Petrović, i drugi počinju da objavljuju lične informacije - slike sa putovanja, svoja interesovanja ili razmišljanja.

Muškarci čine više od polovine korisnika u svim zemljama, a „veterani“ se najbrže priključuju mreži. Sve stariji korisnici, ipak, nisu slučajnost, pošto je „Fejsbuk“ dospeo i na udarne vesti. I kad sve televizije prenesu da je neko zapretio predsedniku republike sa ove društvene mreže, retki su oni koji bar zbog znatiželje ne otvore profil.

- Stariji koriste mrežu kako bi jednostavno mogli da kontaktiraju sa rodbinom i prijateljima koji žive daleko - kaže Petrović. - Istraživanja su pokazala da ljudi od 40 do 50 godina na ovaj način lako upoznaju nove prijatelje i započinju ljubavne veze.

Međusobni odnosi, kako kaže, veoma su površni i zasnivaju se na kvantitetu, jer „Fejsbuk“ omogućava održavanje kontakta sa velikim brojem prijatelja istovremeno. Studije su pokazale da je, ipak, veliki broj onih koji se upoznaju preko neke društvene mreže, pa se zajedno iz računarskih stolica presele u - kafanske.

STANOVNIŠTVO
SA 1,2 miliona profila na drugom mestu je Hrvatska, za kojom slede Bosna i Hercegovina (775.000), Makedonija (692.000), Slovenija (568.000) i Crna Gora (160.000). U odnosu na broj stanovnika, Srbi su na trećem mestu, ispred kojih su Makedonci i Slovenci.

BRITANCI VODE
VIŠE od 150 miliona Evropljana ima otvoren nalog na „Fejsbuku“, pokazalo je ovo istraživanje. Najmasovniji su u Velikoj Britaniji gde postoji više od 26 miliona korisnika. Za njom sledi Turska (22 miliona) i Francuska (nešto više od 18 miliona). U odnosu na broj stanovnika prednjače zemlje sa severa kontinenta, pa su na prva tri mesta - Island, Norveška i Danska.

Petar JANJATOVIĆ, 07.05.2010

 
Izvor:

Pročitano: 3233 puta