MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

MLADI U SRBIJI KORISTE INTERNET ZA DRUŽENJE,INFORMISANJE I OBRAZOVANJE
Mladi u Srbiji su medijski osvešćeni i tehnološki pismeni, pokazali su rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija "Visa" u okviru projekta "Visa mladi lideri".

Nove generacije, u skladu sa medijskim i tehnološkim dostignućima, najviše koriste digitalne medije za pretragu informacija o obrazovanju, poslovima, trendovima i vestima.

Rezultati istraživanja pokazuju da 60 odsto ispitanika koristi internet u cilju informisanja o trenutnim događanjima i finansijskim pitanjima, ali i da bi komunicirali sa prijateljima. Petnaest odsto ipak radije koristi tradicionalne medije, dok 25 odsto koristi i jedne i druge.

"“Na internetu sam ja taj koji bira sadržaj. Ne pratim samo ono što TV stanice ili novine žele da mi saopšte. Putem interneta takođe mogu da pronađem više korisnih informacija brzo i lako i da bolje procenim šta je to što mi je nametnuto kao sadržaj, a šta je zaista nezavisni komentar u Srbiji danas", rekao je jedan od učenika foruma "Visa mladi lideri".
 

Više od 55 odsto mladih koristi internet svaki dan

Istraživanje je takođe pokazalo i koliki je danas uticaj interneta na mlade u Srbiji. Više od 55 odsto ispitanika koristi internet svaki dan (u Srbiji postoji ukupno 35.3 odsto internet korisnika), 11 odsto kaže da ga koriste povremeno, a samo tri odsto je reklo da uopšte ne koristi internet. Prema istraživanju kompanije, 46 odsto ispitanika u velikoj meri koristi društvene mreže (Facebook, Myspace, Twitter), prevashodno da bi ostali u kontaktu sa prijateljima. Samo 15 odsto izjavilo je da ne koriste društvene medije uopšte, a 39 odsto ih koristi s vremena na vreme.

 

Mladi traže informacije o zaposlenju, jeftinim putovanjima, školovanju...
Mladi u Srbiji aktivno planiraju svoju budućnost i imaju potrebu da budu informisani o finansijskim i drugim pitanjima. Na pitanje, koje su to teme koje bi oni voleli da vide u medijima, većina ispitanika je rekla da bi želela da pročita članke na temu kako pronaći posao, kako rukovoditi novcem, da dobije savet o napredovanju u karijeri, ili da pronađe izvore stipendija za dalje školovanje.

Pored ovog, većina učesnika bi volela da u medijima može da pronađe informacije o novim svetskim trendovima i tehnologijama, o mogućim jeftinijim putovanjima, kao i kulturnim događajima u inostranstvu.

 

Nezadovoljni tretmanom u medijima
Mladi kažu da su u domaćim medijima predstavljeni kroz dva stereotipa: kao oni koji vole da se zabavljaju i izlaze (28 odsto) ili kao netolerantni huligani (13 odsto).

Dvadeset i pet odsto ispitanika odgovorilo je da su mladi u Srbiji u medijima predstavljeni kao talentovani sportisti ili buduće sportske zvezde, odnosno kao savršeni primeri mladosti i lepote. Samo 11 odsto ispitanika misli da su mladi u domaćim medijima predstavljeni kao napredni i sposobni.

Umesto navedenih primera, mladi bi želeli da budu viđeni kao budući lideri koji su uspešni u poslu, ili kao ambiciozni, vredni i kreativni pojedinci koji planiraju da ostanu u Srbiji i tu izgrade budućnost.

Učesnici konferencije Visa mladi lideri izrazili su nezadovoljstvo načinom na koji tradicionalni mediji u Srbiji zastupaju teme koje su za mlade značajne. Samo sedam odsto ispitanika koji su učestovali u istraživanju veruje da mediji u Srbiji u potpunosti razumeju potrebe i interese mladih, 73 odsto misli da su teme koje bi bile od važnosti za mlade slabo pokrivene u medijima, dok 20 odsto veruje da mediji razumeju interese mladih, ali da i dalje ne nude odgovarajući sadržaj.


B.Tasić/Blic online | 04. 03. 2010. - 13:59h | Foto: M. Perić, J. Jarić


 
Izvor:


Pročitano: 3249 puta