MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KANDIDATURA INTERNETA ZA "NOBELA"




Priznanje globalnoj informatičkoj mreži primerenije je nego nagrada za mir Obami – smatraju kompjuterski stručnjaci


Specijalno za Politiku
Rim  – Rikardo Luna, direktor italijanskog izdanja poznatog američkog magazina „Vajerd” (Wired), predložio je da se Internet kandiduje za Nobelovu nagradu za mir, sa obrazloženjem da je „Internet rođen radi mira.On je otvoren, demokratski, interaktivan. Veb (informatička mreža, prim.) danas je najveća platforma za komunikaciju čovečanstva”. Predlog će biti iznet Nobelovom komitetu već 1. februara u Oslu. Podsećajući na ono što se dogodilo nakon nedavnih izbora u Iranu i ulogu „mreže” u širenju i„oslobađanju” informacija„zarobljenih” cenzurom, Rikardo Luna takođe smatra da Internet može postati „oružje” globalne nade za blagovremeno i istinito informisanje.

Advokat i književnica, Iranka Širin Ebadi  („Nobel” za mir 2003), iako prva potpisnica manifestaza kandidaturu Interneta za ovu prestižnu nagradu, ipak naglašava da Internet takođe može biti upotrebljen u svrhu ratne propagande i terorističkih napada, kao što to već čine talibani i neke druge terorističke grupe u nameri da privuku brojne pristalice. Ona napominje dase ne sme ignorisati činjenica da se Internet ponekad koristi i kao oruđe da se proširi informacija o tome kako se prave male bombe.

„Ako se on bude koristio za uspostavljanje mira, tada će kreirati prijateljstvo, ali, ukoliko se bude koristio na način da poduči kako se prave bombe, tada on može biti sredstvo za komunikaciju ljudi koji zahtevaju rat”, smatra Širin Ebadi.

Nikolas Negroponte,ugledni profesor grčko-američkog porekla i priznati kompjuterski stručnjak, ne deli mišljenje sa iranskom nobelovkom. Mada priznaje da je mreža opasna, on dodaje: „Tačno je da je mreža konfuzna, haotična, i da postoje mnoge stvari koje ne želimo da čitamo ili slušamo, ali to je bogatstvo, a ne nedostatak. Internet je instrument, kao što su instrumenti i mobilni telefoni, koje teroristi i banditi koriste mnogo lakše. Niko,međutim,ne kaže da su mobilni telefoni opasni i da obavljeni razgovori treba da budu na izvestan način ograničeni”, kaže Negroponte.

Po njegovim rečima, ako već govorimo o negativnimaspektimamreže, najbolje je uopšte je ne posedovati. „To je isto kao kada se govori o mračnoj strani izdavaštva, a istovremeno se objavljuju knjige i novine sa strašnim sadržajima. Ili, ako treba da se odreknemo elektronskih poruka samo zato što stižu neželjene poruke”, konstatuje profesor, naglašavajući da je „priznanje Internetu primerenije negonagradaza mir Obami”.

Skora budućnost će pokazati da li će navedena argumentacija biti dovoljna da ubedi odbor u Oslu. Ukoliko Nobelov komitet usvoji navedeni predlog, isti će nesumnjivo dovesti do značajnog presedana u istorijiove institucije.

Snežana Simić

[objavljeno: 20/01/2010]

 
Izvor:

Pročitano: 2980 puta