MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Duhovni razgovor o.Gavrila preko Facebook sa bratom Đ. M.



o.Gavrilo - Bog blagoslovio brate, kako stiže do mene¬? Video sam da si mi se više puta se javljao?

*** Blagodarim. Čitao sam na sajtu manastira Lepavine, neke članke I tako sam došao do Vas.

o.Gavrilo - O čemu si čitao i šta si zapamtio?

***  Mnogo šta sam čitao, ali uglavnom o grehovima mladih. Imam 24 godine I ima dosta toga s čime se susrećem sv akodnevno.

o.Gavrilo - Kakvo je kod tebe stanje brate, da li se čuvaš  greha u koje upadaju danas mladi?

*** Imam periode kada jako nisko padnem, a ima i onih kada se osećam duhovno jače. Bežim od mnogih mesta, jer ne nalazim ništa dobro tamo. Ako treba da kažem nešto pozitivno o sebi, onda je to da se ne drogiram, ne pušim, ne pijem alkohol i izbegavam mesta gde se okupljaju takvi.

o.Gavrilo - Što se više čuvaš pada u  poroke,  bićeš jači duhovno i telesno zdraviji. Izgleda da imaš dobro kućno vaspitanje i da si poslušan  svojim roditeljima.

*** Imam devojku s kojom želim stupiti u brak čim se ukaže razumna prilika. Pričali smo dosta ona i ja o tome. Mogu reći da ju je sam Gospod pred mene stavio.

o.Gavrilo - Da li ste u "vezi" predbračno na način kako se mladi danas hvale kako čim upoznaju devojku, odmah je dovode kući da bi se pohvalili i ponosili tvrdeći kako  on sada ima devojku i da je sa njome u "vezi".

*** Nisam jedan od tih, ali ovu "vezu" među nama ne smatram blagoslovenom, a za brak ipak trebaju neki preduslovi. U grehu sam oče, i moja najveća duhovna borba je sa tim strastima. Nisam oduvek shvatao greh. Moji roditelji me nisu tome učili. Pre jedno 3 godine sam se okrenuo jednom drugom životu.

o.Gavrilo - Trebaš se suzdržati i boriti se da  ne padneš  u greh i da grešno ne živiš. To je propast i gubljenje duše za večnost, a ne zna se kad će kucnuti zanji čas. Umiru mladi i stari i razne nesreće se događaju da ljudi ginu svaki dan na bilo koji način i ako se ko zatekne u grehu neokajanom, duša je onda izgubljena za večnost. Događa se i ovo, ali ne i često,  da smrt zatekne nekoga za vreme dok čini greh i to u samom činu greha  smrt nastupi, a duša pravo  u pakao ode,  u večni ad u večne muke adske.

*** Da, oče, niko ne zna kad će njegov čas, a i kako u Pismu stoji, treba da bdimo. Niko ne zna kad će njegov čas. jer u čemu nas Gospod zatekne, po tome će nam suditi. Ja sam trenutno u Beogradu i ovde studiram. Oče, ovde je već pakao. Toliko je greha svakodnevno na ulicama. Jedva čekam da odem odavde. Ovde se dešavaju svakakava zla neprestano.

o.Gavrilo - Ima i blagočestivih ljudu u gradu Beogradu, ali oni se ne vide.Oni ćute i mole se Bogu za spas svoje duše i duše drugih, da Gospod digne i preosvetli i druge, da se probude iz sna grehovnog.

*** Plašim se da ih je sve manje i manje. Ja sam 85. godište. Današnja deca su kao izgubljene ovce. Među mojom generacijom nalazim ljude s kojima mogu o duhovnim temama razgovarati, ali mlađe generacije propadaju velikom brzinom.

o.Gavrilo - Mnogo i hrana, koju čovek jede, podstiče na činjenje greha. Hrana je danas zatrovana raznim herbicidima kojima truju biljka da se sačuvaju od raznih šteočina i vremenskih promena. Takva hrana utiče na čovečiji organizam da se ne može suzdržati od padanja u greh, a mnogi i mnogi i ne znaju šta je to greh, pa kažu da su to fiziološke potrebe i da to nije ništa.

*** Teško je boriti se sa grehom kada se greh reklamira svuda. Da ništa ne radim, samo  kad putujem do fakulteta vidim reklam, oblačenje današnje omladine, modu, pa tako nekada čitavim putem držim glavu dole, jer se plašim pogledati drugde i onoga što ću videti.

o.Gavrilo - Zato su bolnice i psihijatrije pune da nema mesta da smeste svi bolesnici. Ima ih toliko da sam  čuo sam da u jednom  leže po dvoje, troje.

*** Oče, sad treba da krenem na fakultet. Hvala Vam na vremenu koje ste izdvojili za razgovor samnom. Pomolite se, molim Vas za mene.

o.Gavrilo -  Hvala i tebi što si se javio. Interesantno je s tobom o duhovnim temama razgovarati. Imaš zdravo rasuđivanje i dobar duhovni skener da skeniraš i vidiš šta je dobro i šta je loše, šta je zdravo,  a šta je bolesno i kako bi se zdravo duhovno  živelo za spasenje duše i tela. Bog blagoslovio. Amin.

*** Blagodarim oče. Svako dobro od Gospoda. Amin.



23.  decembar 2009. god.

 

Pročitano: 2033 puta