MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

INTERNET ZA NAROD, OD NARODA ,SA NARODOM!Predsednik Barak Obama izjavio je prošlog meseca u Kini da ga kritike koje dobija sa Interneta čine boljim predsednikom. Nema sumnje da su oni koji donose odluke u naše imesvoj posao zahvaljujući Internetu učinili odgovornijim i javnijim nego ikada do sada.

Novi zakon u Finskoj daje građanima pravo na široku upotrebu i pristup Internetu,a rasprave u Evropskoj uniji o „Telekom paketu” rezultirale su odlukom da pristup korisnika Internetu može biti ograničen, ukoliko je potrebno i proporcionalan, samo posle poštene i nepristrasne procedure koja uključuje i pravo na saslušanje i sudsku odluku.

Šta sve ovo znači? Sa preko 1,6 milijardi korisnika širom sveta, Internet je postao važan, ako ne i neophodan, za svakodnevni život. Doneo je revoluciju u našem međusobnom povezivanju, zanemarujući granice vremena, razdaljine, kulture i iskustva. Kada smo na Internetu, odnosno „onlajn”, delimo ideje, gradimo znanje i razumevanje, postavljamo izazove konvencijalnoj mudrosti i stvaramo mreže za pozitivne promene. Veliki deo svega ovoga je moguć zahvaljujući privatnom sektoru koji je imao viziju, uverenje i hrabrost da investira u razvoj inovativnih usluga i tehnologija, od kojih su mnoge i besplatne.

Pristup Internetu više nije luksuz, već neophodnost. Internet može da da moć ljudima koji žive ispod granice siromaštva, ali je i oruđe demokratije koje može da se nosi sa nedemokratskim vladama. Trenutno milioni nas legitimno smatraju da bi internet usluge trebalo da budu dostupne, pristupačne, sigurne, pouzdane i da napreduju.

Za mlađu generaciju Internet je njihova prva i osnovna mogućnost, njihov osnovni izvor slobode i informacija tokom odrastanja, koji se ne sme prikazati kao mračno mesto puno putokaza o opasnostima i pozornosti.

Od trenutka kada uđemo na autoput Interneta, ne znajući ostavljamo tragove ličnih podataka koje drugi mogu da vide i koriste. Kada „kliknemo” da prihvatimo uslove internet usluge, imamo obavezu da damo lične informacije bez znanja šta će se desiti sa tim informacijama. Ostaje da se vidi da li će rešenje biti globalni zakoni o privatnosti ili veliko crveno dugme za brisanje usluga. U najmanju ruku, naša deca, rođena u digitalnom dobu, trebalo bi da mogu da izbrišu svoje tragove na Internetu. Deca ipak imaju pravo na detinjstvo, baš kao što smo pre Interneta imali i mi takozvani imigranti u digitalnom svetu.

Sa 60 godina iskustva i hiljada presuda Evropskog suda za ljudska prava, 47 vlada zemalja članica Saveta Evrope imaju ključnu ulogu u nadgledanju, između ostalog, i naše slobode izražavanja i našeg prava na privatnost, uključujući i na Internetu. Zajedno sa vladama i privatnim sektorom, Savet Evrope uobličuje internet politiku u Evropi i šire, stvarajući osnove i merila.

Dopustite mi da pojasnim. Sloboda izražavanja nije apsolutno pravo; ono mora biti u ravnoteži sa ostalim pravima. Mi to tako u Evropi vidimo. Sa slobodom dolazi i odgovornost. To podrazumeva ispitivanje odgovornosti kompanija koje pružaju tehnologiju i usluge koje toliko prodiru i dominiraju tržištem da ne postoji nijedna druga prirodna alternativa.

 Evropska konvencija o ljudskim pravima štiti pojedince od zloupotreba države. U eri Interneta, vlade i privatan sektor moraju da sarađuju kako bi osigurali da su pojedinci zaštićeni od zloupotreba države, ali i onih koji to nisu a koji su takođe prisutni u „sajberprostoru”.

A šta je sa rukovođenjem izvora nezamenljivih za funkcionisanje Interneta? Šta se desi kada, na primer, vlada, ili moćna korporacija, odluči da prekine, uspori ili se na bilo koji drugi način umeša u pristup Internetu druge države? Rasprave o takozvanoj internacionalizaciji internet korporacije za propisana imena i brojeve (ICANN) kreću se u pravom smeru. Ipak, mnogo toga ostaje za dalju diskusiju i rad.

Samo ako radimo zajedno – privatni sektor, međunarodna zajednica, međunarodne organizacije i države pojedinačno – moguće je imati efikasnu odgovornost, slobodu i zaštitu naših ljudskih prava kada smo na Internetu. Ne zaboravimo, Internet, naš Internet, stvoren je za narod, od naroda i sa narodom.

Autor je generalni sekretar Saveta Evrope

Torbjorn Jagland
[objavljeno: 10/12/2009]

 
Izvor:

Pročitano: 2095 puta