MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

HILANDARSKI KOLAČ - HILANDARSKI KVASAC



Poslednjih godina u Srbiji se širi takozvani  „Hilandarski kolač“ ili „Hilandarski kvasac“. Zbog zloupotrebe imena  Hilandar u datom slučaju, neophodno  je da se manastir Hilandar oglasi po tom  pitanju.

     Devedesetih godina prošloga veka delio se kvasac za kolač pod imenom „Amiški kolač prijateljstva“, a 1999. godine pod imenom „Ostroški hleb ljubavi“. Takođe 2003. godine ponavlja se ista prevara pod imenom „Hleb prijateljstva iz Hilandara“. U poslednje vreme ponovo u Srbiji počinje da kruži kvasac za tzv. „Hilandarski kolač“.

     U manastiru Hilandaru postoji  pekara i u njoj se peče običan hleb, uglavnom polubeli ili crni hleb. Tokom mešenja hleba se koristi kupovni suvi kvasac u pakovanjima od po pola kilograma, koji se uglavnom nabavlja u Srbiji. Dakle, ne postoji nikakav „Hilandarski kvasac“. Znači, tokom mešenja hleba u Hilandaru kao sastojci za hleb se koriste: brašno, voda, so i običan kupovni kvasac, ponekad se smesa obogati semenkama nekih biljaka. Nikada se u spravljanju hleba u Hilandaru ne koristi mleko i jaja.

     Osim  što se radi o prevari naroda kada je u pitanju „Hilandarski kolač“, veoma  zabrinjava i sam proces spravljanja  tog kolača, koji predstavlja čitav ritual. Koliko smo obavešteni, sam proces spravljanja tog kolača traje 10 dana, uz korišćenje mleka i jaja. To naročito pravoslavni hrišćani treba da imaju u vidu, jer se spravljanjem i korišćenjem tog „mrsnog“ kolača u vreme Crkvom ustanovljenih postova, narušava post!

     Verovanje  da spravljanje ovog „Hilandarskog  kolača“ i širenje dalje tog testa  ili kvasca donosi sreću onima  koji ga prave je čisto sujeverje  i besmislica. Naziv „Hilandarski kvasac“ ili „Hilandarski kolač“ nema nikakve veze sa manastirom Hilandarom, niti to potiče iz manastira Hilandara.

     Molimo  pravoslavne hrišćane da ne primaju  „Hilandarski kvasac“ i da ne prave  tzv. „Hilandarski kolač“ i da tako spreče širenje zloupotrebe naše velike svetinje Manastira Hilandara.

 
     Jerođakon Dositej Hilandarac
 
24. novembra 2009

Pročitano: 11264 puta