MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

PRESTAVLJENJE SAVREMENOG STARCA




Moj dobar prijatelj,otac Luk Hartung poslao mi je i-mejl jutros obavestavajući me o prestavljenju Starca Josifa Vatopedskog i to bas na dan njegovog rođenja. On je bio jedan od dva preostala učenika velikog Atonskog podvižnika Starca Josifa Isihaste (drugi je Starac Jefrem,koji se trenutno nalazi u Arizoni).Novoprestavljeni Starac Josif, Kipranin,bio je autor biografije svoga Starca,kao i jedne od biografija Starca Jefrema Katunakijskog koji je bio neka vrsta duhovnog "rođaka" na Svetoj Gori. Iako nikad nisam imao priliku za osobni razgovor sa Starcem Josifom,video sam ga jedanput kako drži propoved pred okupljenim Vatopedskim bratstvom,i moj novokršteni otac i ja smo bili u prilici da tada dobijemo njegov blagoslov.Moj utisak je bio da je to čovek koji poseduje neobičnu,detinju poniznost i ljubav. Ovde je kratak odlomak o njegovom životu iz intervjua koji je otac Serafim Bel vodio sa Starcem Josifom,za časopis "Divine Ascent" br. 7. :

"Krenuo sam od kuće kad sam bio jos mali dečak,petnaestogodišnjak.Moja porodica je bila u Americi.Bilo je petoro nas braće i sestara,i svih četvoro su bili u Americi.Ja sam se takođe spremao da odem u Ameriku kako bi počeo sa školovanjem.Nisam tad ništa znao o monaštvu.Nisam imao puno prilike da učim.Morao sam da radim,da obavljam poslove oko domaćinstva.Nisam jos bio naučio da čitam i pišem kako treba kada sam se jednom ,igrom slučaja i vodjen radoznalošću, našao u poseti jedinom manastiru u toj oblasti, po prvi put. Tamo su monasi živeli Atonskim načinom života. Kada sam video život koji su monasi živeli bio sam dirnut i pomislio sam,kako to da ovakav nacin života postoji a da ja za to nisam znao? I tada mi je receno, DA, postoji (takav nacin života) i svi sveci koje poštujes su, pre nego sto su proglašeni za svece, prošli ovakav način zivota.

O moj Bože,pomislio sam,tako divna stvar postoji a da ja za to nisam ni znao? A evo mene,planiram da idem u Ameriku.Stećiću diplomu,zaraditi neke dolare i ništa više! Izgubiću blagoslov i ovaj život koji vodi osvećenju!

Izvadio sam dokumenta koja sam bio pripremio za put,pocepao ih i nisam otišao..Kada se kriza završila, '46 godine i kad su stvari krenule na bolje, otišao sam i došao na Atos jer je,kao sto znate, osnova ovde..to je pravi monaški život i razmišljao sam kako ću ovde naći duhovne ljude i postati dobar monah..Kada sam došao '46-e tragao sam da nađem svetog čoveka, osobu od koje ću moći da se poučavam, da se naučim dogmama i autentičnom Svetootačkom predanju. Čuo sam da postoji neki Starac koji je živeo u pećini,molitvenim životom ( Isusovom molitvom) i bio sam istrajan u želji da se nađem s njim.

Koja je vrednost u bilo čemu ako ne zadobijete blagodat Duha Svetoga,koja je ono što će me preobraziti? Onda ću izgubiti moj put. Sa Starcem sam našao svoj put, zato što smo u njegovoj ličnosti videli delanje Duha Svetog,koji je bio garancija (da smo na pravom putu).Ovo je bila diploma!"


-  Poslednje pitanje oca Serafima koje je postavio Stacu Josifu bilo je "Imate li neke reči za nas koji živimo u Americi,koji smo pravoslavni hrišćani i koji se trudimo da živimo životom verujućih?".

Starac je odgovorio :  "Šta mogu da kažem o ovome? Najveći je blagoslov,tačnije naše nasleđe kao Hrišćana. Vidite On je poslao Apostole govoreći, idite i nađite sledbenike iz svih naroda..to je naša dužnost gdegod se nalazili na ovoj zemlji. To je naša potpuna odgovornost,da budemo Hrišćani i da govorimo drugima koji god hoće da nas slede. Ipak,ne možemo prihvatiti inovacije. Ko go hoće da bude sa nama i da donese nove ideje, NE. To je tako,zato što je to otkrovenje. Sam Hristos je došao i živeo među nama i pokazao nam Svojim primerom i svojom Rečju,Istinu. I šta mi tu još sad da dodajemo? To je tako. Dobro."




Prevod sa engleskog sestra Jovana Čonjić
03 juli 2009 godine
________________________________________________

Komentar:

Pomaže Bog, oče, blagoslovite!
Upravo sam pročitala prevod teksta o novoprestavljenom Svetogorskom Starcu Josifu od  mladjane Jovane Čonjić. Jednom rečju, prevod je sjajan, pismen i pažljivo odabran za informaciju za čitaoca. Oče, sada je i Vaše misionarenje obogaćeno sa jednim toplim, ali i stručnim prevodiocem, jer to prevodi srce Jovanino. Slava Bogu za sve! Svako dobro od Gospoda!
Sestra Tankosava
03 juli 2009 god.

Pročitano: 5903 puta