MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

OD VAVINIH IGRICA DO ZABRANE



Urokljive oči crne mačke (Foto AFP)

Počelo je noćnim pričama sa slušaocima radija, a onda su Milja Vujanović, Branka Simić, Kleopatra, Zorka, Ljubiša Trgovčević, osvojili televiziju


Republička radiodifuzna agencija je preporukom da vidovnjaci budu „skinuti” i sa programa lokalnih televizija, koje kablovskim putevima stižu do buduće klijentele, stavila tačku na jedan poduži period vladavine vračara na malim ekranima. Upućeni kažu da je počelo je sa Vavom u radio-emisiji „Vavigrice” 1995. Ipak, televizija je imala presudnu ulogu u pomami za takozvanim okultnim sadržajima, jer su razni „čitači sudbine” devedesetih godina prošlog veka izašli iz specijalizovanih časopisa i osvojili televiziju kao najmoćniji propagandni medij, uverava dr Lidija Radulović, docent na Filozofskom fakultetu.

Da je reč o istraživaču kome se može verovati govore i imena predmeta koje predaje na Odeljenju za etnologiju i antropologiju a to su antropologija religije, narodna religija Srba i nacionalnu etnologiju. U svojim istraživanjima navela je mnogo toga što će većina prepoznati kao delić svoje svakodnevice, neke i nasmejati, osloboditi zabluda, podsetiti na razne Vave, Kleopatre, Zorke (jedina kojoj je suđeno zbog dovođenja ljudi u zabludu za debele pare) i vidovite Branke, Trgovčeviće, s kojima su Srbi provodili dane sankcija, čekali vesti o ratovima i primirju. Mnogo toga stalo je i u  knjigu „Okultizam ovde i sada”, koja se lako čita iako se bavi ne baš lakim temama.

Teško bi bilo dati jedan, adekvatan odgovor na pitanje da li su mediji koristili vidovnjake da bi stekli popularnost i veliku zaradu ili su pak vidovnjaci koristili televiziju kao najpogodniji kanal za svoju promociju, smatra dr Lidija Radulović. Ipak, u zavisnosti od ugla posmatranja motivacije su veoma slične, ali činjenica je sveprisutnost vidovnjaka u gotovo svim štampanim i elektronskim medijima, pre svega privatnim televizijskim i radio-stanicama kao i specijalizovanim časopisima.

Kao preteču vidovnjačke prakse zaista možemo smatrati Vavu, koja je gostovala na Radio Politici jednom nedeljno i koja je smatrala da se igra sa znatiželjnim slušaocima.

– „Vavigrica” je počinjala pogađanjem šta radi onaj ko sedi u svojoj kući a sa Vavom priča telefonom i to sve ide u etar, kako se oseća a završavalo se veoma ličnim razgovorom uz korisne savete i Vavino nastojanje da uteši – podseća docentkinja.

Vava je ovakvim načinom rada, naglašavanjem da je ona obična žena koja ima „neki dar” i želi da zabavi a i pomogne ako može, stekla veliku popularnost. Za razliku od drugih vidovnjaka ona se ne poziva na Boga što je i razumljivo budući da je u onim teškim vremenima širila politički i ekonomski optimizam, pa je i zbog njene stvarne partizanske prošlosti prozvana komunistička proročica. Ona svoje usluge nije naplaćivala, ali je krajem osamdesetih njen medijski rad postao turistički : predvodila je šoping ture. Ali kada su se pojavile vračare kojima duh humanosti nije bio zadatak broj jedan, Vava je „zbog svega toga počela da razmišlja da se povuče i više javno ne nastupa”.

Podsećanja radi, početkom devedesetih svojih pet minuta dobija Čumak sa čudotvornom novinskom terapijom preko fotografije. Ipak, vodič na putu u srećnu budućnost postaje Milja Vujanović, sa svojom specijalnom misijom, koja je po vokaciji i promociji u udarnom terminu državne televizije očigledno postala prorok na zadatku. Ipak, dosta se razlikovala od sledbenika koji će nesmanjenom žestinom nastupiti. Dr Lidija Radulović ih redom pobraja: Branka Simić (radila u „Kluzu” pa kada je fabrika propala postala je vidovita), potom Kleopatra, Zorka, Marina i različiti Ramovićevi nameštenici, Ljubiša Trgovčević, Violeta, Nada… Televizijske emisije su zapravo kontakt-programi u kojima vidovnjaci prikazuju svoje „moći” tako što „gledaju” ljudima na daljinu na osnovu pisama s fotografijom ili u telefonskom razgovoru.

– Sadržaj ovih emisija osmišljali su sami vidovnjaci jer su iznajmljivali svoj termin na televiziji. Moje istraživanje je pokazalo da klijenti povremeno gledaju emisije ovog tipa uglavnom svesni da je reč o marketingu, a zvali su oni kojima se dopala ideja o besplatnom gledanju u budućnost – ističe dr Lidija Radulović.

Uglavnom kada se sve sabere, vlast je bila zadovoljna a i proročice, jer su postale javne ličnosti sa više para u džepu. A neki stručan zaključak docentkinje na Filozofskom fakultetu bio bi da medijska propaganda „magijskog mišljenja” računa na iracionalnost mase, oslobađa dogme, ali može da izazove psihološki šok i strah.

Uostalom šta bi drugo mogla da izazove već legendarna rečenica Ljubiše Trgovčevića u nekoj zabavnoj emisiji kada mu se javila neka zabrinuta gospođa pitajući za budućnost a on joj uzvratio: „Ništa ne valja gospođo, bićete kratkog veka, ali da ne dužimo sada lepo spavajte i sanjajte nešto lepo!”. Ko posle toga da spava i sanja?

Početak novog milenijuma donosi vidovnjacima povlačenje u ilegalu i pre donošenja Krivičnog zakona, oni su se masovno povlačili u Republiku Srbiju, ali samozvani astrolozi, numerolozi i tarot majstori preplavili su silne privatne televizije. A moderna tehnologija omogućila im je kontakte sa klijentelom i posredstvom interneta, SMS-poruka i mobilnih telefona, mada se ne predaju ni vidoviti iscelitelji, bioenergičari, fitoterapeuti sa oglaščićima tu i tamo…

Eto povoda za neka nova istraživanja i nova „zakonska rešenja”.

Rajna Popović
[objavljeno: 01/03/2009]
____________________________________________

KOMENTARI:

Andjeloty , 28/02/2009, 22:43
Jedna GOSPODJA daje svoje podatke, sve se to desava u kasnim satima, namera je da se barem malo objasni sta je ceka u buducnosti. Odgovor je : " Vama GOSPODJO nije nista, samo malo imate problema sa prostatom"

mikela , 01/03/2009, 00:17
Ma nemojte molim vas da zabranjujete tv prenose vracara i sl i zasedanje republicke skupstine, jer su mi to najinteresantnija dogadjanja koja volim pratiti. Za tako nesto placam i vise vrsta TV pretplata.

prevaranti , 01/03/2009, 01:08
Šta me briga za te vidovnjake i vračare, to je folklor, ko nasedne, sam je kriv što je glup. Kako da se otarasimo političkih vidovnjaka i vračara koji nas odraše po sili zakona!

Zoran , 01/03/2009, 02:59
Krajnje delimično ste obradili temu praznoverja u Srbiji. Praznoverje je: Verovati da će Srbiji biti bolje ako zapadu bude gore. Praznoverje je da će Srbija biti u skorije vreme uređena po principu ni po babu ni po stričevima. Praznovreje da će nam biti bolje kad uđemo u EU, bez obzira koliko pametno i mnogo radili. Praznovrerje da će Srbiji da svane ako Rusija postane sila. Praznoverje je da mi ne možemo da se složimo jer nas zapad zavadi. Praznoverje je da smo najpametniji na svetu. Praznoverje je da nas i Rusa 300 miliona, jer svake godine nas i Rusa je 1 miliona i 70.000 manje. Milion Rusa i nas 70.000. Praznoverje je da zabranom parznoverja ćemo rešiti ove probleme.

Zoran , 01/03/2009, 03:04
U 80% višespratnica u SAD nema 13. sprat. Ide broj 12, pa 14. Ali njima to ne smeta da budu pragmatični, organizovani, složni i jaki. A zaludan pop i jariće krsti..., ovako kao mi.

Crna Macka, 01/03/2009, 07:32
...ne dopada mi se sto ste indirekno podrzali sujeverje objavljujuci sliku crne mace sa podnaslovom "Urokljive oči crne mačke"-zar nije i to indirekno podrzavanje sujeverja?

Joca , 01/03/2009, 10:24
Bilo bi interesantno istražiti pojavu vidovnjaštva u našim medijima, njen obim, način manifestovanja, uzroke, uticaj i posledice. Ne verujem da je do svega toga došlo spontano - da su se na neprosvećenost nakalemili materijalni interesi vidovnjaka i medija. Ne treba zaboraviti onu smešnu, pa na izvestan način i tragičnu ulogu medija u formiranju svesti kod naroda da je, na primer, pomračenje sunca opasna pojava zbog koje čak treba i zamračiti prozore. Jer i to je bio, sudeći po praznim ulicama, uspešan pokušaj oblikovanja javnog mišljenja.Pravi istraživač bi trebalo da otkrije u kojoj i kakvoj kuhinji su se kuvali takvi projekti, koji je bio njihov cilj, da li je to bio samo eksperiment ili primena već isprobanih metoda, i na kraju: šta to znači za budućnost.

MilošKromskiPirov , 01/03/2009, 10:28
Interesantan je tekst, ali, smatram da je kritika ove pošasti veoma blaga. Ovde se ne radi samo o praznoverju već o sistematskom zaglupljivanju naroda i klasičnim prevarantima koji su čak i legalizovali svoju delatnost. Najodvratnije je što se te beskrupulozne kreature najčešće bogate na unesrećenim očajnicima koji su u stanju bezizlaza spremni da sve daju za slamčicu spasa. Slična slika koja se može videti na mnogih TV ekranima su igre sa pogađanjem skrivenog predmeta ili reči, rešavanjem rebusa i sl. Nevine žrtve ovih manipulanata su najčešće deca. Jednom sam (nemajući šta drugo da radim) pokušao da se javim da otkrijem skriveni predmet. Samo što sam se uključio, upozoren sam da je cena poziva 150 din. + PDV, a onda sam trenutno bio isključen i samo se čuo glas koji nestaje: "Nemojte odustajati, nemojte odustajati, sad kad ste tako blizu ...". Cilj je, dakle, da pozivam do besvesti i da mi svaki put otmu 150 din. + PDV, a ako me uključe da mi kažu da nisam pogodio jer, naravno, rešenja ima nekoliko i dobitnik je samo onaj koji otkrije poslednje rešenje.

Matorac , 01/03/2009, 11:13
Da upotpunim Jocin komentar. Ništa nije slučajno, i sve se radi na duge staze.

Frankfurt , 01/03/2009, 11:17
A tek je sujevjerje i praznovjerje u našoj dijaspori prava pošast. Novine su prepune ponuda vidovnjaka, od domaćih hodža do afričkih plemenskih vračeva koji lakovjernim Srbima skidaju magije a naročito identifikuju dušmane! Vlasnik najtiražnijeg srpskog lista u dijaspori mi je lično rekao da su ti oglasi najvažniji izvor prihoda njegove kuće. Razlozi za ovako stanje su svakako složeni ali je bogootpadništvo, tako rašireno među Srbima čini mi se presudno.

Gordana BG, 01/03/2009, 12:39
RRA nastupa kao moderna inkvizicija. Zabrane uvek imaju lose efekte i dovesce do toga da ce ovi "proroci" i dalje raditi, samo po vecoj ceni zbog "povecanog faktora rizika". Treba uzeti u obzir da se u našoj zemlji npr. astrologijom, numerologijom bave u većini slučajeva needukovani i u globalu nedovoljno obrazovani ljudi, koji su do određenih "saznanja i zaključaka" došli samostalnom i parcijalnom edukacijom, a kod većine se "znanje" bazira na nekoliko pročitanjh knjiga po ličnom izboru iz ove oblasti. Posledica toga su najčešće bombastične izjave i prognoze koje nemaju uporište i potvrdu ni u čemu, pa ni u astrologiji, kao i neargumentovano istupanje u javnosti na principa na kojima se astrologija nezasniva. Sve je to znak neznanja i slabosti neodgovornih pojedinaca, a sa astrologijom ima vezu toliko koliko zaista šteti njenom ugledu i kredibilitetu. Na teritoriji bivše Jugoslavije trenutno ne živi više od 5 - 6 obrazovanih astrologa, a u javnosti su se i do sada eksponirali dokazani diletanti (ima toga i u drugim sferama, možda samo ne u tolikom obimu). Treba imati u vidu da kao što značaj medicine nije moguće opovrgnuti zbog nekih koji se bave nadrilekarstvom, tako i vrednost astrologije neće umanjiti samozvanci astrolozi. Ako uzmemo astrologiju (jednu od navedenih u tekstu), ona spada u hermetičke nauke i samim tim je nespojiva sa TV-om i širom javnošću. Zbog svog metafizičkog karaktera nije i ne može biti razumljiva i dostupna svima, već pojedincima koji su intektualno, emotivno i duhovno dosegli potreban nivo zrelosti da uplove u ovu zahtevnu materiju, koji imaju dokaz potrebne edukacije. Mislim da priznati autoriteti u nauci(nobelovac Misel Goklen i Keri Mulis, Marvin Zelen,Presy Sejmur...) ne bi zrtvovali svoj ugled, svoje doktorske disertacije i svoj kredibilitet u naucnom establismentu zarad "magle" koju siri astrologija. Drzava je ta koja moze i mora da unese red u ovu oblast zakonima koji regulisu potrebnu edukaciju i uslove.

DzoHusafet , 02/03/2009, 00:09
Ziveo Milan Tarot.

slobodan45 , 02/03/2009, 11:51
ako bi smo dublje analizirali, milan tarot i slični, govore više istinu, nego li pojedini naši političari.inačer, za mene su isti svi, a postoje i dve osnovne razlike: političari se oblače konzervatijnije i drugo, ima ih daleko više u medijumima...zašto su bili, uopšte na televiziji?pa kad se umore ovi konzervativniji, onda zovu "kolege" u pomoć, da ih zamene, kako bi održali "radnu temperaturu", ovom napaćenom i izgubljenom narodu...

Milica Ealic, 03/03/2009, 07:23
Zasto na TV Evropske unije ima vracara kolig god hocete!Daju besplatne savete svima koji se jave.Imaju mnogo musterija koji ocigledno veruju vracarama.Narod je svuda isti.Ne znam da li se postize ista zabranom.

Gaga Gagulic, 03/03/2009, 13:40
Sami vi gledajte Srecka Sojica i Belu ladju hihi.

M L, 06/03/2009, 10:48
Zivim u inostranstvu i vidim da se ovde takodje, u prilicnoj meri reklamiraju "vidovnjaci" kao i brojni alternativni iscelitelji na nacin da sami placaju oglasavanje. Ne moze se recida su neumereni u oglasavanju u novinama, nisam zapazila tu vrstu reklamiranja na TV (pretpostavljam da je skupo).To je jednostavno jedna od "trzisnih" ponuda, pa ko voli ili veruje - nek izvoli. Sankcionisanje zloupotrebe slicnih "ponuda" od strane sasvim odredjenih medija i sasvim odredjeih uredjivackih programa/politika trebalo bi da se fokusira na doticne konkretne instance/ljude. Uvek se neprijatno iznenadim odsustvom svake mere i takta kod nas, zamenom teza, brkanjem baba i zaba i sl. - u svim pokusajima da se nesto promeni na bolje.

Spektar , 22/05/2009, 11:49
Korišćenje praznoverja je veoma isplativ posao za sve: za protagoniste tog biznisa i za medijska glasila koja ga podržavaju. I to nije samo kod nas nego je prisutno svuda u svetu. Samo što kod nas to dobija tragikomične dimenzije zbog apsurdne i bizarne ogoljenosti odnosa između "predatora" i "žrtava", čudne potrebe za ponižavanjem i samoponižavanjem, teške beskrupuloznosti sa jedne i strašnog neznanja i prostote sa druge strane. Tako je, na primer, simptomatičan "Milan Tarot" sa OBN, čiji bezgranični sarkazam i prezir prema "pacijentima" izaziva potrebu kod brojnih da mu se telefonski (papreno se plaća) obrate. Takav je bio i onaj za koga su i u Srbiji organizovali autobuske karavane do Banja Luke, ili tamo negde, da bi ih pogledom lečio. Biznis praznoverjem se prilagođava i stepenu obrazovanja žrtava. Tako je u Beogradu sada popularna "zaštita od zračenja". U sve to udenuto je malo nauke. Elektomagnetska, kosmička i podzemna patogena zračenja izazivaju razne bolesti, pa i ono čudovište - rak. Pošto ne možete da promenite stan u kome se nalaze čvorišta zračenja opasna po život, doći će radioestezisti da vam kažu koja su bezbedna mesta, i usput da vam prodaju prostirke, jastučnice i dušeke koji vam omogućavaju bezbedan boravak i san u stanu. A sve to košta 2000-3ooo evra. A to zato što ste obrazovani. I imate para. A niste sujeverni.

 
Izvor:

Pročitano: 7191 puta