MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

UČESTALA SAMOUBISTVA UZNEMIRILA NOVOSAĐANE



Pokušaj da se spreči najgore (Foto S. Živković)

U Vojvodini svakih 17 časova neko sebi oduzme život, a nisu ohrabrujući ni podaci za celu Srbiju

Novi Sad – U najvećem vojvođanskom gradu, koji je je i do sada važio za jednog od neslavnih rekordera po broju samoubistava među gradovima u Srbiji, poslednjih dana ova pojava je dodatno uznemirila ovdašnju javnost zbog učestalosti suicidnih slučajeva.

U sedmici za nama nije bilo dana a da iz policijskih ili drugih izvora nije stizala vest o ponekoj takvoj tragediji. Najpre je nedaleko od Ledinačkog jezera pronađeno telo muškarca srednjih godina, bez glave i ruku, koji se razneo bombom. Potom su pecaroši u kanalu Dunav–Tisa–Dunav, na periferiji Novog Sada, otkrili beživotno telo žene zakačeno za stub Klisanog mosta.

Pripadnici Rečne flotile, na poziv kupača, izvukli su iz Dunava na plaži Ribarac telo još jedne utopljenice, a još se istražuje da li se identifikovani 21-godišnji mladić juče obesio u svojoj kući u podgrađu Petrovaradinske tvrđave ili o električni stub kod Varadinskog mosta... Uz to, smrt nekoliko osoba još nije razjašnjena, što takođe ne isključuje samoubistvo.

S obzirom na to da je proces identifikacije u takvim slučajevima, po pravilu, otežan, a još teže utvrđivanje okolnosti pod kojima je smrt nastupila, učestalost ovih pojava zvanično niko ne može da objasni. U Institutu za psihijatriju i mentalno zdravlje u Novom Sadu rekli su nam da veruju da tome doprinosi nagla promena i onako nepovoljnih meteoroloških uslova i veoma teško ekonomsko-socijalno stanje, ali kada je reč o ,,okidaču” za ovakav čin taj faktor je individualan i nesrećnik najčešće svoju tajnu ponese u grob.

Inače, po već ustaljenoj praksi, prilikom suicidnih događaja, policija se javno ne oglašava, niti je u mogućnosti da utiče na njihovo sprečavanje. Dešava se, istina, retko da policajcima neko dojavi takvu nameru i, po pravilu, tada je njihova intervencija uspešna, a najnoviji primer je pokušaj mladića da skoči u Dunav sa železničko-drumskog mosta u Novom Sadu, koga su policajci, posle višečasovnog razgovora i ubeđivanja, uspeli da spasu sa same ivice mosta.

Centar za pružanje emotivne podrške osobama u krizi i prevenciju samoubistava „Srce” u Novom Sadu, jedina takva humanitarna institucija u Srbiji i ovom delu Evrope, apelovala je na nadležne da u ovom gradu, ali i u još nekim u Republici, što pre postave zaštitne ograde na mostovima – tzv. crnim tačkama – i da uvedu ili pojačaju patrole takozvane rečne policije.

Razlog je više nego alarmantan: stopa samoubistava u Vojvodini je čak 29 (na 100.000 stanovnika toliko se samoubistava registruje godišnje), odnosno otprilike na svakih 17 sati desi se po jedno samoubistvo. Na celom području Srbije ta stopa iznosi 18, što je, takođe, iznad proseka u za celu Evropu, gde iznosi 13.

Centar ,,Srce” je na ovaj problem skrenuo pažnju na za sada jedinstven način. U saradnji s nekoliko gradskih institucija, na većem broju lokacija u Novom Sadu, postavljene su info-table s ciljem da ohrabre ljude u emotivnoj krizi i sa suicidnim namerama da, ipak, potraže pomoć.

S. Živković

[objavljeno: 21/06/2009]
Izvor: Politika logo

Pročitano: 3827 puta