MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

RUSKI SEGMENT INTERNETA-RUNET, OBELEŽIO JE 15. ROĐENDAN
To nije više dečiji uzrast, skoro punoletstvo. I problemi su za Runet porasli. Nije reč o čisto tehničkim pitanjima kvantitativnog rasta. Rusko internet-drutšvo suočilo se sa novim izazovima kao što su bezbednosti i regulisanje.

Danas Rnet ima dva miliona regiostrovanih domena, 50 miliona korisnika, stotine miliona internet-stranica i inofmracionih resursa, milijarde obraćanja dnevno. Ruski segment Svetske mreže prošao je stadijum od naučnog eksperimenta, skladišta inofrmacija i pretvorio se u gigantsko sredstvo komunikacije i sasvim priličan biznis. Danas je mnoge sfere svakodnevnog života skoro nemoguće zamisliti bez Interneta. A internet-dnevnike ili blogove više ne vode samo tinejdžeri, već i prva lica države.
Ministar za vezu i masovne komunikacije Igor Ščegolev priznaje da je prvo iskustvo rada na Internetu stekao pre mnogo godina kada je radio kao novinar. I mada se danas ne koristi u Rusiji popularnim servisima Drugovi iz razreda i U kontaktu, ipak, pažljivo prati diskusije u blogovima. Za 15 godina Runet je prešao veliki put, konstatovao je Igor Ščegolev.

Kada je nastajao Internet, bilo je mnogo futurističkih prognoza i svi su govorili da ćemo negde do 2010. prestati da komuniciramo lično i da ćemo sedeti samo na Internetu. Mi nismo virtualni likovi, već živi ljudi, a Internet nam je potreban pre svega kao sredstvo koje će olakšati, uprostiti i usavršiti ljudsku komunikaciju. Tačnije, za 15 godina prešli smo vrlo velik put, i rastemo vrlo dobrim tempom, a broj korisnika se uvećava otprilike za 35% godišnje. Uzroka rasta našeg Interneta ima mnogo, između ostalog to što je postao mnogo dostupniji. Mi smo za ovo vreme prešli sa kontakta dajl-ap na 4G i brzina je, naravno, neuporediva. Smatram da smo prošli ovih 15 godina vrlo dostojno, i teško je zamisliti šta će se desiti za narednih 15.

Ipak, kako smatra Igor Ščegolev, 15 godina je problematični uzrast. Među bolestima koje preživljava sada Runet, ministar je izdvojio nekvalitetni kontent, viruse, delatnost kiber-kriminalaca. To se dešava zato što je Internet slobodna teritorija, ovde nema nacionalnih granica ni barijera. Rešavati problem samo uz pomoć sile i japanja kontrole na tako slobodoljubivoj teritoriji kao što je Internet, nije moguće, pa i besmisleno je. Rešavanje ovih pitanja je u našim rukama, što manje budemo tražili pomoć od bezbednosnih struktura i regulatora, to će naša omiljena sredina biti više orijentisana na korisnika, biće vitalnija i juzer-frednli, prelazi na internet-jezik ministar. Igor Ščeglove je uveren da je Godina bezbednog Interenta koja se sada odvija u Rusiji na inicijativu internet-drutšva, delotvoran način za rešavanje ovog problema.

10.04.2009
Preuzeto:

Pročitano: 2209 puta