MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

ČAJ I JEDNJAK




Ispijanje vrućeg čaja čvrsto je povezano s povećanim rizikom za nastanak karcinoma jednjaka zaključak je istraživanja parova (case-control) temeljenog na populaciji sjevernog Irana, a koje je 27. ožujka prvo objavilo internet izdanje British Medical Journala.
Veza između ispijanja vrućih napitaka i rizika za nastanak karcinoma jednjaka već je zabilježena u nekoliko istraživanja u raznim dijelovima svijeta. U Golestanu su čaj i voda jedina uobičajeno konzumirana pića, s usporedivim prosječnim unosima. Jedna je ekološka studija pokazala da stanovnici Golestana čaj piju više i pri višoj temperaturi od ljudi koji žive u okolnim područjima s niskom učestalošću karcinoma jednjaka.“

Cilj ovog istraživanja je bio procijeniti odnos između osobitosti ispijanja čaja u pokrajni Golestan u sjevernom Iranu (koji je područje visoke učestalosti skvamocelularnog karcinoma jednjaka, kratica SCC) i rizika za razvoj te bolesti. Obrasci ispijanja čaja i temperature pri kojoj se isti obično pije su se utvrđivali i za zdrave osobe uključene u kohortno istraživanje.
Ispijanje čaja među 300 pacijenata s histološki dokazanim SCC-om jednjaka uspoređeno je s 571 odgovarajućom kontrolom iz susjedstva (istraživanje parova) odnosno s 48 582 sudionika kohortnog istraživanja. Primarno nastojanje je bilo utvrditi omjer vjerojatnosti (OV) za nastanak SCC-a jednjaka ispijanjem vrućeg čaja.

Redovito ispijanje crnog čaja prijavilo je 98% sudionika kohortnog istraživanja, sa srednjom vrijednošću dnevno unesenog volumena većom od 1 litre. Prijavljena temperatura ispijanog čaja bila je ispod 60°C kod 39,0% sudionika, između 60 i 64°C kod 38,9%, a 65°C i viša kod njih 22,0%. Prijavljena temperatura bila je u skladu sa stvarno izmjerenim temperaturama (ponderirani κ = 0,49).
U istraživanju parova, rizik za karcinom jednjaka ispijanjem vrućeg čaja je porastao (OV = 2,07; 95%-ni interval pouzdanosti [IP] = 1,28 – 3,35) ili izrazito vrućeg čaja (OV = 8,16; 95%-ni IP = 3,93 – 16,9) u odnosu na mlaki ili topli čaj. Rizik je također značajno porastao ispijanjem čaja 2 do 3 minute po ulijevanju (OV = 2,49; 95%-ni IP = 1,62 – 3,83) ili ispod 2 minute po ulijevanju (OV = 5,41; 95%-ni IP = 2,63 – 11,1) u odnosu na ispijanje čaja najmanje 4 minute po ulijevanju. Odgovori na pitanja o temperaturi pri kojoj je čaj konzumiran čvrsto potvrđuju interval između lijevanja i ispijanja čaja (ponderirani κ = 0,68).

Ograničenja ovog rada uključuju moguća odstupanja podataka vezano za količinu i temperaturu konzumiranog čaja, provedbu provjere valjanosti među zdravim ljudima, moguću pristranost pri selekciji, i nedostatne podatke.

Ispijanje vrućeg čaja, navika raširena u pokrajni Golestan, čvrsto je povezana s povećanim rizikom za nastanak karcinoma jednjaka. Veliki udio stanovnika Golestana pije vrući čaj, pa bi ta navika mogla biti razlogom zamjetne prisutnosti slučajeva karcinoma jednjaka u populaciji. Informiranje populacije o opasnostima ispijanja vrućeg čaja moglo bi pomoći u suzbijanju učestalosti karcinoma jednjaka u Golestanu, ali i u drugim populacijama visokog rizika koji gaje slične navike. U popratnom predgovoru David C. Whiteman s Instituta za medicinska istraživanja u Queenslandu pri Kraljevskoj bolnici u Brisbaneu prije ispijanja čaja preporuča vrijeme hlađenja od 5 minuta. Ovi nalazi bi mogli dati novu snagu daljnjim ispitivanjima mehanizma kojim toplina pospješuje razvoj tumora. No ovi nalazi nisu razlog za uzbunu i ne bi smjeli umanjiti entuzijazam javnosti za ritual ispijanja čaja. Umjesto toga bismo trebali slijediti savjet: pet do desetminutni period između pravljenja i lijevanja čaja, nakon kojeg će čaj zadržati dovoljnu aromu, a malo vjerojatno uzrokovati toplinske povrede.

U ovoj su studiji sudjelovali: Istraživački centar za bolesti probave Teheranskog sveučilišta za medicinske znanosti, Nacionalni zavod za rak, Nacionalni zavodi za zdravstvo te Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma.


Ponovimo:

SCC jednjaka je najčešći tip karcinoma jednjaka diljem svijeta. Na zapadu se primarno veže uz pušenje i konzumaciju alkohola, s višom učestalošću kod muškaraca nego kod žena. Međutim, u određenim područjima poput sjevernog Irana i Linxijana u Kini u kojima je učestalost SCC-a jednjaka izrazito visoka, povećani rizik za razvoj bolesti veže se uz konzumaciju vrućeg čaja. Vjeruje se da je mehanizam nastanka karcinoma toplinsko oštećenje epitela. Iznesena studija je kombinacija istraživanja parova (control-case) i kohortnog istraživanja kako bi se ispitala povezanost između temperature pri kojoj se čaj konzumira i vremena koje prođe između spravljanja i ispijanja vrućeg čaja te kako bi se ispitala veza između konzumacije vrućeg čaja i rizika za nastanak SCC-a jednjaka.

Ivo Veletić
 

 19. travnja 2009. (ać)

Pročitano: 3277 puta