MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

ALKOHOL UBIJA RUSIJU




Kakvog smisla ima prevazilaženje ekonomske krize ako narod odumire, zapitao se ruski patrijarh Kiril

Moskva, 24. maja Upravo završeni Trinaesti Svetski ruski narodni saborobratio se rukovodstvima Rusije, Ukrajine, Belorusije, Moldavije i Kazahstana u kojima živi rusko stanovništvo i vernici Ruske pravoslavne crkve, da razmotre pitanje donošenja mera za zaštitu društva od „alkoholne pretnje”.

Za rešavanje tog problema predlaže se, između ostalog, potpuna zabrana prodaje svih alkoholnih pića, uključujući i pivo, na tezgama i u kioscima, zabrana trgovine alkoholom pre 11 i posle 19 sati (izuzev u restoranima i barovima), ograničenje trgovine na veliko, lišavanje licence za prodaju alkohola maloletnicima.

Rezolucijom „O neodložnim merama za zaštitu od alkoholne pretnje” traži se izabrana proizvodnje i prodaje slabih alkoholnih koktela čiji su sastojci istovremeno alkohol i kofein, koji nanose veliku štetu u prvom redu zdravlju mladih.

Učesnici Sabora su se založili i za povećanje akciza na alkoholna pića, koje bi pratile i prevazilazile inflaciju, kao i da se pivo sa više od 3,5 procenata etil alkohola proglasi alkoholnim proizvodom, što je praksa svuda u svetu.

Genadij Oniščenko, glavni sanitarni lekar Rusije, pozvao je vlast da izmeni zakone kako bi se zaustavila alkoholizacija stanovništva. On je naveo statističke podatke, prema kojima se u Rusiji godišnje pije 18 litara čistog alkohola po glavi stanovnika, uključujući bebe i starce. U drugim zemljama taj pokazatelj je oko 10 litara. Trenutno je u RF, koja ima 140 miliona stanovnika, njih oko tri miliona zavisno od alkohola. Svakodnevno alkohol (uključujući i pivo) pije 33 procenata mladića i 20 posto devojaka. Upotreba alkohola uveče i noću dovodi do mnogobrojnih infarkta, zločina, samoubistava, saobraćajnih nesreća, a od alkoholizma umre oko sedamsto hiljada ljudi godišnje što je četvrtina od ukupnog broja umrlih.
“Najstrašnijim eksperimentom” od 1997-2000. godine Oniščenko je nazvao reklamu piva koja ne samo da je omladinu navikla da već od 11-12 godina redovno pije, nego je stvorila sliku prema kojoj mladić ili devojka koji idu ulicom bez flaše piva nisu „kul”.

Činjenica da je tokom poslednje dve decenije cena alkohola drastično pala, samo je doprinela njegovoj dostupnosti. Praksa drugih zemlja, uključujući i Skandinaviju, pokazuje da povećanje cena pića umanjuje čitav niz problema vezanih za alkohol.

Ruski patrijarh Kiril rekao je da 18 litara alkohola po glavi stanovnika označava „degradaciju naroda” i zapitao se „kakvog smisla ima prevazilaženje krize ako narod odumire”.

Sabor je završen donošenjem deklaracije „Buduće pokolenje – nacionalno bogatstvo Rusije” u kojoj se, između ostalog, kaže da Crkva i savremeno rusko društvo moraju što je moguće više pažnje da posvećuju omladini.

„Danas živimo u veoma teškom vremenu i nemamo pravo na grešku. Tragedija dvadesetog veka obogatila nas je jedinstvenim iskustvom života bez Boga. Nigde u svetu nisu bili preduzeti tako radikalni pokušaji da se izgradi ljudska sreća bez Boga. I ti pokušaji su završeni tragično – država se raspala odjednom i bez ijednog metka”, rekao je patrijarh, dodavši da je današnja ruska omladina jedan od najnezaštićenijih slojeva društva, pa je neophodno da se pod pokroviteljstvom Crkve razradi specijalna doktrina koja neće samo štiti i podržavati prava mladog pokolenja, već će pomagati omladincima da nađu sebe, razvijaju i svoje talente i interesovanja. On se u okviru Sabora sastao sa više od 5 hiljada studenata 170 ruskih univerziteta i pozvao ih na odgovornost pred budućnošću zemlje.

„Da bi zauzela dostojno mesto u svetu, našoj zemlji je neophodan, kako inovacioni razvoj, tako i moralna obnova. Današnje mlado pokolenje mora da rešava te zadatke istovremeno i zato mu je neophodna kako materijalna, tako i duhovna podrška. Tek kad se dostigne harmonija između opštenacionalnih ideala, ličnih i porodičnih interesa, ono može da uđe u istoriju kao novo pokolenje pobednika, na koje će se ugledati potomci”, - zaključio je ruski patrijarh na zatvaranju Sabora.

Ljubinka Milinčić

[objavljeno: 25/05/2009]
Preuzeto: POLITIKA

Pročitano: 4623 puta