MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

MANASTIR SVETE PETKE IZVORSKEKome nije potrebna pomoc u ove teške dane? Odavno prepoznajuci sumornu cinjenicu, "Vecernje novosti" su u petak pokrenule još jednu u nizu humanitarnih akcija - "citaoci predlažu - mi pomažemo". Ali, da ce posle prvog dana, pokrenuti i lavinu predloga naših citalaca kome da dodelimo 1.000.000 dinara bespovratne pomoci - nismo ocekivali.Medju prvim kandidatima pojavio se manastir svete Petke Izvorske kod Paracina. Naš citalac Dušan Markovic poslao nam je i kratko obrazlioženje: "U okviru manastira nalazi se dom za ometenu decu u razvoju. Monahinje brinu o devedesetak mentalno obolelih devojcica. Ova deca celokupan svoj život provedu u manastiru, cesto zaboravljena i od roditelja...U pitanju su deca sa najtežim poremecajima. Sredstva od vaše donacije mogle bi monahinje da iskoriste i deci makar malo olakšaju teške uslove života."Slicnu poruku i molbu poslao je Goran Blagojevic iz Ševarica kod Šapca. I, on poredlaže da milion dinara "Novosti" uplate na racun Doma za decu i omladinu "Dr Nikola Šumenkovic" u Stamnici. Objašnjenje je dovoljno: "Taj novac je najneophodniji deci ometenoj u razvoju."

Tihomir Popovic javio se cak iz Nemacke s predlogom da se novac iz humanitarne akcije "Novosti" pošalje na adresu Narodne kuhinje u selu Prekovce, u opštini Novo Brdo. cinjenica da u tom delu Kosova i Metohije pojedine srpske porodice nemaju sredstava da obezbede svim clanovima ni po jedan obrok dnevno, kandiduje predlog na najubedljiviji nacin.

Medju prvim pristiglim pismima elektronskom poštom ima i onih koja podsecaju na teške uslove pod kojima rade mnoga dobrotvorna, kulturno-umetnicka društva, usdruženja, sekcije. Akademsko KUD "Španac" iz Beograda, ili Udruženje gradjana "Žanki Stokic u cast" iz Rabrova, sigurno nece biti prvi koji su ukazali na teške uslove rada i golog opstanka.Miloš Zeljkovic iz "Španca" nas podseca: "Sva tri ansambla igraju u katastrofalnim uslovima prostora MZ "Sava" u Bloku 45 u Novom Beogradu. Termin košta 2.000 dinara, a svaki ansambl ima dve probe nedeljno... Sala prokišnjava, na podu - beton..."

Za pomoc u rekonstruikciji Doma kulture u Rabrovu zamolila nas je Svetlana Kuzmanovic: - "Žankini dani" zaslužuju bolji ambijent od ovoga u kome se održavaju. Rekonstrukcija krova i uvodjenje grejanja mnogo bi nam znacilo, a i legenda srpskog glumišta poput Žanke Stokic to zaslužuje...

"Vecernje novosti" ce svakog meseca imati zaista težak zadatak da izaberu one kojima je pomoc najpotrebnija. To uopšte ne znaci da se nece odluciti za one prave. Svakog meseca.Zato, pišite, predlažite nam. Naš i vaš list je tu, ceka na predloge.Prvo urucenje donacije usledice odmah posle prvomajskih praznika.

ČTAOCI PREDLAŽU – MI POMAŽEMO 1. 000. 000 TAMO GDE JE NAJPOTREBNIJE

„Novosti“ pokrecu još jednu humanitarnu akciju (na tom polju vode desetine akcija), dosad nepraktikovanu i vrlo korektnu: tražimo od citalaca da predlože kome bi bilo najbolje dati novcanu pomoc. Na primer, nekoj zdravstvenoj ustanovi, vrticu, porodilištu, školi, porodici, biblioteci... Citaoci predloge mogu slati na sledece adrese:
Pismeno, na adresu: „Vecernje novosti“, Trg Nikole Pašica 7, 11000 Beograd, sa naznakom „citaoci predlažu - ‘Novosti’ pomažu“. Na E-Mail adresu : predlozi@novosti.co.yu


Cela porodica u manastiru

Kompletna porodica jeromonaha Nikolaja iz manastira Svete Petke Izvorske u selu Izvor kod Paracina potpuno je posvecena monaškom životu i radu. U manastiru Ravanica, u cijem sastavu je i manastir Sveta Petka Izvorska, vec godinama kao monahinje žive Nikolajeve cetiri kceri Neda, Valentina, Milica i Ružica i supruga, dok je sin Nenad sveštenik u Nišu.

- Kad je naša najstarija kci Neda završila osnovnu školu i kad smo je pitali šta želi da uci, koju srednju školu da upiše, a tada smo živeli gradjanskim životom u Kragujevcu, rekla je: „Tata, ja želim u manastir“.

- Nismo se iznenadili vec smo ispoštovali njenu volju. Otišli smo svi u Ravanicu kako bismo pratili kao roditelji da li ce se ona prilagoditi novim uslovima života. Pošto je Neda definitivno odlucila da se posveti monaštvu, moja supruga nije želela da se odvaja od nje. Ostala je sa sve cetiri cerke u Ravanici. Ja sam se ubrzo zamonašio i prikljucio monaštvu Svete Petke Izvorske. Inace moje kceri u manastiru se bave vezom, šivenjem i drugim rucnim radovima. One su Bogu dale zavet o bezbracnosti. Godine 1934, kada sam se rodio, tadašnji prota Milivoje, mom ocu Kosti, zatražio je da jedan od petorice sinova služi Bogu, kako bi njega jednog dana zamenio. Otac mu je rekao: „Oce Milivoje, ako Bog poželi mog sina, neka izuci nauku Božju i neka služi narodu“. Tako je i bilo. Moj sin Nenad je takodje sveštenik, u crkvi Svetog Nikolaja u Nišu, u blagoslovenom je braku vec pet godina. Imaju decu, i ono što nisu mogli lekari, moglo je cudotvorno groždje iz Hilandara, ubrano sa groba Svetog Simeona Mirotocivog. Pošto su on i supruga bili bez poroda, posle ocitane molitve, postili su 40 dana, a onda su uzeli groždje i dobili sina Damjana, a kasnije se rodila i Isidora.Najmladja Nikolajeva kci imala je samo pet godina kada je došla u manastir i ona je danas najmladja monahinja sestrinstva u manastiru Ravanica. Otac Nikolaj kaže da je izbor njegove porodice pravi.

- To potvrdjuju iskušenja savremenog života. Savetujem roditeljima da u duhu pravoslavlja vaspitavaju svoju decu.
U manastiru Sveta Petka Izvorska, u selu Izvor kod Paracina, posle Drugog svetskog rata osnovano je jedinstveno prihvatilište za tridesetoro dece ratne sirocadi. Medju njima je tada najviše bilo mališana sa psihofizickim traumama. Novouspostavljenoj komunistickoj vlasti tada je odgovaralo da se deca sa specijalnim potrebama neko vreme „sklone“ u manastirski konak. Godine su prolazile i tokom vremena je prihvatilište preraslo u manastirsku bolnicu.

Otac Nikolaj kaže da je ovo stanište dece ometene u razvoju stvar Božje milosti, da bi im lakši bio ionako težak život.
- O deci brine 12 monahinja i negovateljica uz pomoc medicinskog osoblja iz cuprije, cije sestre i lekari dolaze dva puta nedeljno. Imamo sve, ne oskudevamo u hrani, gajimo je na manastirskoj zemlji i ovde u Izvoru i u manastiru Ravanica kome pripadamo. Ali, imamo i nadnicare i žene koje kuvaju. Prinudjeni smo da angažujemo povremeno i žene iz sela Izvor jer u manastiru Ravanici ima sve manje mladih monahinja, a ove stare ne mogu zbog starosti da rade kao nekada - navodi otac Nikolaj.

Petnaestak devojaka iz bolnice pri crkvi Svete Petke, svakodnevno sluša liturgiju u manastirskoj crkvi, a sva nepokretna ili manje pokretna deca se pricešcuju cetiri puta godišnje. Tada sveštenik ide od kreveta do kreveta i obavlja sveto pricešce. Da bi dete bilo smešteno u manastirsku bolnicu, mora biti kršteno, a uprava manastira taj podatak obavezno proverava.

- Desilo se da je jedan musliman iz okoline Novog Pazara doveo dete na smeštaj, ali nije pristao na pravoslavno krštenje. I žao nam je što nije ostavio bolesno dete kod nas da o njemu brinemo - kaže otac Nikolaj.
U dom se primaju za samo ženska defektna i mentalno obolela deca starija od dve godine i ostaju u domu doživotno.

Autor: Dragan Stodic

Preuzeto sa: http://www.stubica.eu/include.php?path=forum/showthread.php&threadid=2843

Pročitano: 20431 puta