MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

ОСВРТ ПОСЕТИЛАЦА САЈТАRadio Blagovesti mi puno znače, oče Gavrilo. Svaki dan jedva čekam kad će da pođe emisija. Unijeli ste mir u moju dušu svojim molitvama i Bog Vas blagoslovio , oče Gavrilo, zbog toga. Puno Vam hvala što ste ostali tako dugo pored mene, ali kod Vas je suvišno kasno i Vi zaslužujete odmor. Oprostite, mi oče Gavrilo, zbog svih ovih reči. Nije da mrzim svoj narod, ali ja njih više ne prepoznajem.

Mir Vam i svako dobro i zdravlje od Gospoda isusa Hrisat. Amin.
 
Sestra Branka 
31 maj 2009 god.


 
Blagoslovite dragi oče i hvala Vama.

Vi se zahvaljujete nama što smo s Vama na Akatistu svako veče i uporno Vas iscrpljujemo. Suze su mi potekle nakon Vašeg blagoslova i sve više se stidim što sam jalovo utrucala svoj život do sada. Sve bolje vidim sebe i sve manje se sebi sviđam. Strašno je kako sami sebe zagadimo lošim delima, mislima i rečima. Moj um je kao prljava uznemirena bara puna nepotrebnih informacija, tužnih uspomena i negativnih stavova i to samo Bog može da raščisti i ispravi. Bog Vam dao mnogo zdravlja i još jednom, hvala Vama.
 
Sestra Ankica iz Beograda
28 maj 2009 god.
 
 

Pomaže Bog, oče Gavrilo, blagoslovite

Mnogo ste me obradovali večeras citatom iz " Otvorene knjige" Dostojevskog. Fjodora Mihailovića Dostojevskog sam toliko poštovala i cenila da sam za svoj maturski rad izabrala temu:" Moralne dileme Raskoljnikova", glavnog junaka romana "Zločin i kazna." Nenasilje, fizičko zlostavljane i bezakonje postala su moje trajno opredeljenje još tada u gimnazijskim danima.

Puno Vam hvala oče na unapređenju i raznolikom sadržaju koji daju jedan novi pečat Radi Blagovestima. Smatram da je "Vinjeta isceljena" u rubrici "OSVRT POSETILACA SAJTA" adekvatno uklopljena u stranicu da je osvežila i ukrasila na prefinjen grafički način, jer je dobra osmišljena. Puno uspeha u daljem radu, oče Gavrilo, uz punu podršku celokupne Vaše vaseljensko-duhovne zajednice jedinstvene sa Vama u Vašoj želji i namerama da Radio Blagovesti održe kvalitet koji ih čini tako zanimlivim za slušanje.

Svako Vam dobro , oče Gavrilo , od Gospoda Boga Isusa Hrista, Spasa našega

Sestra Branka Talić  27 maj 2009 god.Pomaže Bog Oče dragi Gavrilo,blagoslovite

Kako nam je divno sve pisati uz slušanje snimka molitve. Svi u učenici devetih razreda na času slušaju Vaše molitve ,pojanja, Akatist... Uz molitve i Vaš blagoslov Oče i naš rad će biti mnogo uspešniji ,divno. Srećan Oče dragi sutrašnji praznik SPASOVDAN, da svima dođe na radost i spasenje !!!
Pozdrav Vama i bratstvu!       

Sestra Stana  27 maj 2009 god.Pomaze Bog poštovani oče.

Divna prica i veceras kao i sve ove prethodne o Ocu Savi , kako je sa velikom ljubavlju  vratio zalutalu ovcicu  u svoje stado. Hvala Vam oce  za veliki blagoslov koji nam saljete iz manastira Lepavine , od Cudotvorne Ikone Majke Bozije. Taj Vas blagoslov   nas  sve  vise  i cvrsce veze za Vas dragi  oce i za nasu Lepavinsku  Svetinju iz koje niko nije  otisao a da veliku  blagodat nije osjetio i poneo sa sobom. A isto tako se svi  mi koji  smo na dar dobili iscijeljenje od Carice Lepavinske , uz Vase velike molitve  dragi  oce sa   velikom zeljom u srcu  i dusi vracamo se tu kod Vas da se poklonimo i i zablagodarimo za  sva cuda  i  iscjeljenja koja  nam je  Sveta Bogorodica uputila zahvaljujuci  Vasim usrdnim molitvama.

Hvala oče bezbroj puta hvala, da Vas Presveta Bogorodica i dalje čuva i svu braću  manastira Lepavina.

Sestra Dragana  27  maj 2009 god.Hristos  Vaskrese, oče Gavrilo

Posle ovako dobro osmišljene i realizovane večerašnje emisije Radio Blagovesti šta običan i grešan čovek može da kaže. Jedino što nam preostaje je da slavimo presveto ime Oca, Sina i Svetoga Duha pod čijim božjim blagoslovom radi duhovna zajednica okupljena oko Radio Blagovesti. Večerašnja muzika je pratila tekst iz Žitija,a onda bi se Rasuđivanje i Sozercanje protkali u muziku. Na kraju je došlo Vaše pojanje, oče Gavrilo o Časnom krstu koje sam ja doživela kao duhovnu uspavanku.
 
Po mom  mišljenju, najupešatljivi i najdirljiviji deo vešerašnje emisije je je bio Vaš topli, iskreni i blagoslov kojim ste spojili i ujedinili sve nas koji Vas slušamo svake večeri, ujedinjeni sa Vama hrišćanskom ljubavlju bez obzira u kom delu zemaljske kugle živimo. Velika je čast i sreća za nas da nam Vi , oče Gavrilo pod pokroviteljstvom Presvete Majčice Bogorodice Lepavinske pružate i delite sa nama Vaša duhovna saznanja i životno iskustvo koje ste poneli sa Svete Gore.

 
Želimo Vam svako zdravlje i Blagodat od Gospoda Isusa Hrisat.  Amin.

Sestra Branka , 27 maj 2009 god.


Pomaze Bog Oče Gavrilo,blagoslovite.

Oče želim da Vam se zahvalim što ste naše iskustvo objavili kao još jedno svedočanstvo o pomoći koju nam šalje Presveta Bogorodica onda kada nam je zaista jako potrebna.Večeras sam Bogu hvala slušala radio Blagovesti.Prošle večeri nisam jer vrlo često imamo problema sa konekcijom.Večeras se osećam ispunjenom i mirnom jer mi zaista vaše  molitve,besede,duhovne pouke i uputstva koje nam svake večeri upućujete sa radio Blagovesti jako puno znače,pune mi dušu,osećam se spokojna. Koliko truda i napora ulažete da nas usmerite na pravi put, da nas naučite elementarnim ponašanjem u crkvi, na liturgiji, ,kako da se odnosimo prema bližnjima, da se naučimo skrušenosti,smirenosti,da nas učvrstite u veri.
Hvala Vam Oče.Želim Vam svako dobro od Boga.

Sestra Jasmina 
23 maj 2009 god.Pomaže Bog, oče, blagoslovite! HRISTOS VOSKRESE!

Na današnji dan pre 2.000 godina na svadbi u Kani Galilejskoj Gospod Isus Hristos sačini prvo čudo pretvorivši vodu u vino i tako projavi svoju Božansku Prirodu. A ženik beše sveti Simon Zilot, koji, shvativši da je Isus Hristos  Sin Gospodnji, ostavi mladu i venča sa zauvek sa Crkvom Hristovom postavši jedan od Velike Dvanaestorice.

Na današnji dan rodili ste se i Vi, dragi naš oče Gavrilo, i baš kao i Vaš zaštitnik, sveti Simon Zilot, čiji spomen danas slavimo, venčali ste se isto tako mladi sa Crkvom Hristovom  i Gospod Vas za Vašu vernost Njemu i Crkvi obdari mnogim darovima, te postadoste Svetogorac, veliki duhovnik, umnožiše se, a i dalje se umnožavaju Vaša duhovna čeda, usliši Vaše molitve Presveta Bogorodica Lepavinska i mnoga isceljenja se desiše po volji Božijoj i molitvama usrdnim  Vašim. Hvala Vam za Vaše molitve, za Vaše dobro srce, za Vaše spasonosne savete, dragi oče Gavrilo!

Da Vas Gospod i Presveta Bogorodica čuvaju i dobro zdravlje Vam daruju a Presveta Bogorodica i sveti Simon Zilot da budu Vaši zastupnici pred Gospodom! NA MNOGAJA LJETA!

Najiskrenije molitve Gospodu za Vaše zdravlje i najlepše želje šalje Vam

Dušan, Tankosava, Nikola, Jelena, Nevena (njoj je takođe danas rođendan) i Jovan.

*** Ovog trenutka nazva me Svetlana i požele Vam svako dobro od Gospoda, dobro zdravlje i dug život!

MNOGAJA LJETA! MNOGAJA LJETA! MNOGAJA LJETA!
HRISTOS VOSKRESE!


Dragi naš oče Gavrilo, Vaša živa riječ preko radija "BLAGOVESTI", izbor tekstova, Vaši odgovori na postavljena pitanja, reportaže braće i sestara sa pokloničkih putovanja, mnogo lijepih fotografija koje obogaćuju objavljene tekstove i reportaže zaista su "melem" za duše naše. Kada Vas slušamo na radiju "BLAGOVESTI", na tom svako veče zajedničkom duhovnom sabranju svi smo mi u svojim domovima tijelom a duhom u manastiru Lepavina i u Vašoj neposrednoj blizini.

Blagodat koja nas ispunjava slušajući Vas, čitajuči tekstove i reportaže o našim mnogobrojnim svetinjama, neizreciva je riječima. Za svu besplatno darovanu nam duhovnu hranu zaslužni ste najviše Vi oče, jer nas  Vašim dijelom i toplom riječi usmjeravate na jedini ispravni put a to je ka Carstvu Nebeskom. Sigurna sam da je  sajt manastira Lepavina  "jedinstven" po svojoj koncepciji te da  upravo zbog toga svaki dan ima sve više posetilaca, što potvrdjuju statistički pokazatelji  i  veoma visok rejting Manastirskog web sajta.

 Veliko i nezimjerno HVALA za Vašu  HRIŠĆANSKU LJUBAV i TRUD, sa željom da Vas Gospod i Presveta Bogorodica nagrade dobrim zdravljem i svim ovozemaljskim dobrima na mnogaja ljeta.

Vaša sestra u Hristu Slavica.
22 maj 2009 godine

Hristos Vaskrese, dragi Oče Gavrilo

Svi mi, Vaša duhovna deca i verni slušaoci, moramo ispoštovati Vašu želju povodom današnjeg dana. Oprostite nam, hteli smo samo da Vam poželimo da Vas dragi Gospod Bog spasi, blagoslovi i pomiluje da bismo zajedno sa Vama, našim Duhovnim Ocem, učestvovali i radili na unapređenju Radio Blagovesti dugi niz godina.

Dragi Oče Gavrilo, umesto rodjendanske cestitke, ja Vam šaljem spsko-pravoslavnu duhovnu  pesmu  "DOSTOJNO JEST"  posvećenu Presvetoj Majci Bogorodici koja najtoplije i najiskrenije opeva svu  pobožnost, veličinu, požortvovanost  žene-majke koja svojom ljubavlju i verom uspeva da preboli sve muke i bolove svoga sina, Isusa Hrista  ostajući sa Njim, Bogočovekom do kraja Njegovog zemaljskog života.

Neka Vas Bog čuva i spasi,

sestra Branka Talić
23 maj 2009 god. Kanada


Razgovor putem Skajpa oca Gavrila i brata Borislava


brat Borislav - Pomaže Bog, oče, blagoslovite! Oče, upravo gledam sve ove statistike i rejting Lepavinskog sajta u okviru pravoslavnih sajtova u drugim zemljama i zaključujem da je Mitropolit blagoslovio pravu stvar kada Vam je naložio da kupite kompjuter. Vaši talanti su se namnožili i više nego kod one dvojice vjernih sluga iz Jevandjeljske priče!
Praštajte, oče, znam da ne valja mnogo hvaliti čovjeka, ali se ne mogu dovljno naradovati blagodati, koju nam Dobri Gospod kroz Vaše misionarske pouke pune ljubavi šalje. Da nam nastavite ovako na mnogaja ljeta!

- Bog blagoslovio, brate Borislave! Da bi imao stvarno stanje, šaljem ti redom sledeće sajtove:

srpski  http://www.pravoslavno-hriscanstvo.com/
ruski  http://top.hristianstvo.ru/
engleski  http://top.orthodox-christianity.org/
francuski  http://top.christianisme-orthodoxe.com/
nemački  http://top.orthodoxes-christentum.com/
grčki  http://top.orthodoxos-christianismos.com/#2
blog svih pravoslavnih grka u svetu   http://ierapostoli.wordpress.com/enisxisi/   


brat Borislav - Da, oče, na ruskom smo na 25. mestu od oko 1025 pravoslavnih sajtova. Ovo je za svaku pohvalu! Neosporan je Vaš rad na ovome, jer, očigledno je da jedan mali sajt sa Balkana dobrano prestiže mnogo veće ruske Pravoslavne sajtove.To je prevashodno Vaš rad i volja Božija!

- Brat Stamenko mi šalje sledeću informaciju i kaže:-„Vidite, oče, sa Vašim molitvama smo među najpopularnijima u grupi spiritual-DUHOVNOST http://www.esnips.com/community/spiritual “.

brat Borislav - Oče, veliki je i neverovatan Vaš misionarski trud!?

- Ovom vrstom misionarenja trudim se koliko mogu da umnožim talante, koje mi Gospod dade. A što se tiče tako visokog rejtinga medju drugim Pravoslavnim sajtovima, to je ustvari posećenost sajta, a posećenost svakog sajta zavisi od kvaliteta sadržaja. Tako, na primer, kada čovek ide na pijacu da prodaje svoju robu, robu ustvari prodaje njen kvalitet, jer kupci idu da kupuju ono što je najbolje i najkvalitetnije. Tako i naš sajt. Za njega bi se moglo reći da je to SVEPRAVOSLAVNI-VASELJENSKI sajt.

brat Borislav - Naravno, oče, da je SVEPRAVOSLAVNI-VASELJENSKI. Pa, oče, sakupili ste pastvu iz svih krajeva vaseljene i mnogi Vas sad smatraju "svojim" i mnogi, prije nego što krenu ili pak kad stignu na posao, prvo pročitaju šta je to otac Gavrilo postavio novo na sajtu?
Kao što već rekoh, talante ste umnožili! Ne brinite! Ali, pitam se, odakle Vam tolika energija i toliko iskustvo?

- To iskustvo sam stekao na Svetoj Gori čitajući duhovnu literaturu. Upijao sam sve što je bilo duhovno i za dušu korisno. Sada je vreme da i drugima to prenesem na spasenje duhovnog življenja.

brat Borislav - Da, Vaše besjede i pouke su zaista natopljene Svetim mirom Svetogorskim i svima su na duhovnu korist. To dokazuje i neprestano rastući broj Vaših kontakta na skypu.

- Ja sam otišao iz sveta još kao dete. Od tada znam samo za molitvu i manastir. Na Svetu Goru sam došao u najlepšim godinama svog monaškog života. Mene je duhovno rodila i odgajila Sveta Gora Atonska, i kao što majka u svojoj utrobi nosi čedo, pa ga rodi i gaji i ono u toj ljubavi odrasta, tako je i mene odgojila Svetogorska Svetlost pod okriljem Presvete Bogorodice. A Gospod će sve nas pitati koliko smo umnožili svoje talante. I, osim što sam čitao i upijao Svete Oce i druge duhovne knjige, ja sam mnogo voleo da odlazim kod svetogorskih staraca, podvižnika. Znači, od njih sam mogao da čujem sve što sam u knjigama čitao. To je živa reč. To je Božija reč. Te reči ne treba zakopati, te reči treba da čuju i drugi.

brat Borislav - Oče, zaista sam uživao u ovom kratkom razgovoru sa Vama. Blagoslovite, oče!

- Bog blagoslovio, brate Borislave! AMIN

Banja Luka

Na dan sv. mučenika Hrizanta i Darije, 2009. godine

Hristos Voskrese oče Gavrilo! Blagoslovite.

Čitam Vaše odgovore na pitanja vjerujućih pa ne mogoh odoliti da Vam se ne javim samo da Vas pozdravim i poželim lijep dan kada Crkva slavi Svetog Jovana Bogoslova.

otac Gavrilo - Bog blagoslovio

Mnogo me raduje oče i zahvalna sam Bogu što mi dao mogućnost da čitam predivne tekstove na manastirskom sajtu.Moj unutrašnji život se sasvim promijenio od prije godinu dana. Slava Bogu i hvala!!!

Hvala i Vama oče koji imate strpljenja sa nama grešnima, pa nas i danu i noću opominjete i usmjeravate. Kada u 22h slušamo radio Blagovesti naša kuća se ispunjava toplinom koju je teško opisti riječima.Ja ponekad zaspim uz Vaše molitve. To baš i nije možda u redu ali rano ustajem a volim da spavam. Trudim se koliko mogu, ali uvijek može i bolje. Pozdravljam Vas sada oče i ako bih najradije sa Vama cijeli dan razgovarala. Hvala Vam na Vašim molitvama
i blagoslovu i u ime moga supruga Horsta koji Vas redovo i vjerno sluša.

Svako dobro od Gospoda i Presvete Bogorodice Vama i cijelom bratstvu. (sun)

Sestra Vladislava
21 maj 2009 god.


Razgovor putem Skajpa oca Gavrila i sestre Jasmine- Pomaze Bog oče Gavrilo!

otac Gavrilo - Bog blagoslovio

-  Oče sestra Jasmina iz Jagodine je ovde! Čuli smo se telefonom, ako se sećate, pre možda desetak dana! Zamolila sam vas tom prilikom da se pomolite pred Ikonom Presvete Bogorodice za zdravlje moga sina Stefana! Samo da vam kažem da je bio na pregledu i da je sve u redu! Samo da vam se zahvalim ovom prilikom na vašim molitvama.

Neizmernu zahvalnost dugujemo Presvetoj Bogorodici jer nije okrenula svoje lice od nas i pomogla nam zahvaljujući Vašim iskrenim molitvama.
Oče kako ste? Nadam se da Vas zdravlje dobro služi? Svakoga dana molim se Gospodu i Majci Božjoj da Vam podare dobro zdravlje i svako dobro i da čuvaju i štite Vaš lepi manastir.

otac Gavrilo -  Slušate li vi radio Blagovesti?

-  Na žalost već nekoliko dana imamo problema sa konekcijom pa ne možemo da slušamo direktno emitovanje ali već narednog dana preslušam arhivu emitovanja  i tada zahvaljujem Gospodu i Presvetoj našoj sto završavamo dan vašim poukama, besedama i blagoslovom.                    

Sestra Jasmina
19 maj 2009 god.
Razgovor putem Skajpa oca Gavrila i sestre Stane

-  Da Vam bude srećan i radostan ROĐENDAN!!!  Na mnogaja ljeta Oče dragi - u zdravlju i radosti ako Bogda slavili i proslavili!!! Malo ranije čestitam (23. maja) , ali kao i prošle  idem s decom na takmičenje iz prve pomoći  pa se bojim neću stići da vam čestitam .Sad pišem svedočanstava i puno obaveza pred kraj škole.

otac Gavrilo -   Ja sam i zaboravio kad sam rođen, pa i ne  slavim rođendan to samo svetovnjaci slave.

-  Ma ne slavimo ni mi baš svi ali se sećam od prošle godine Oče, neko smo u isto vreme imali takmičenje  u prvoj pomoći. Želim Vam Oče dragi svako dobro od Gospoda i neka Vas čuva Presveta Bogorodica i nagradi svim dobrim za Vaš trud i  zalaganje na spasenje duše nas svih! Samo kako je divno slušati Vaše savete, predavanje, pesme - nekako se osetim kao da smo tu kod Vas u Lepavini. Tako toplo i umilno u srcu se oseti nešto posebno...

Sve se lakše postiže i uradi posle slušanja svih do sad Akatista, molitvi i Vaših predavanja Oče - ja bar tako doživljavam i osećam a i većina s kim sam razgovarala i koji slušaju Radio-Blagovesti. Hvala Vam neizmerno i Svako dobro od Gospoda Oče dragi Gavrilo!!!

Sestra  Stana Meseldžija 
19 maj  2009 god.Pomaže Bog, Hristos Voskrse Oče Gavrilo
 
Dragi naš Oče Gavrilo zelimo da vas pohvalimo (znam da ne volite da vas pohvaljujemo al Vi ste to Oče zaslužili) i da vam se zahvalimo na sinoćnoj besedi a ne samo na sinoćnoj već i za svaku veče što nam pružate i prenosite tu veliku radost i blagodat koja se širi brzo  kad čujemo vaš glas  preko ovih radio talasa Manastira Lepavine .
 
Jer sa velikim nestrpljenjem čekamo svi 22:00 časa uvece da cujemo vas i vas pozdrav Hristos Voskrse i radost donese nam , a da znate Oce vi nam  tu radost i blagodat od gospoda prenesete i donesete  u velikim kolicinama ,sa vasim velikim pozrtvovanjem za nas slusaoce i vjernike gde god da smo na ovoj nasoj zemaljskoj kugli -planeti svaku vece.
 
Kad sat odkuca 22:00 časa mi svi sve ostavljamo sto smo do sad radili  i sedamo neko pred laptop neko pored telefona i slusamo pazljivo  sta ste nam i tu vece poucno i lijepo pripremili oce Gavrilo vec sa vasim pozdravom mi  pocnemo osecat se kao da smo dole u Manstiru Lepavina i pored vas pa to i bilo samo preko talasa radia i nasih misli ali mi osecamo da smo tu i vi oce pored nas .Hvala vam oce sto ste nam to omogucili .Hvala........Neka vas  Oce nas dragi Bog i Presveta Bogorodica Lepavinska podrzavaju i pomazu da istrajete na ovom vasem putu koji  bas i nije lak , a nama ostaje da se molim Bogu da vas ukrepi ,da vam podari zdravlje i snagu da izdrzite sve to na mnoga leta.
BOG NEK VAS ČUVA OČE GAVRILO
 
Brat Đuro, sestre Rosa i Milanka
19 maj 2009 god. Minhen


Puno Vam hvala, Oče Gavrilo što ste pročitali moj jučerašnji osvrt. Vaša iskazana zahvalnost mojim kratkim beleškama je velika čast i pohvala za mene. Meni je uvek lakše kad me ljudi kude, ali kad me hvale obavezuju me da radim mnogo bolje i kvalitetnije. Ipak, svi dobronamerni ljudi motivišući me svojim primedbama u mom budućem spisateljskom radu. Svi mi, Vaši verni slušaoci, Oče Gavrilo trebali bi ne samo da Vas slušamo, već i da primenimo nešto od beseda koje od Vas čujemo.

Talante, koje nam je darovao Otac naš nebeski , treba da umnozimo i delimo sa svim drugim ljudima, kao što ste nas Vi učili. Ja sam beskrajno zahvalan Gospodu Bogu što mogu da pišem, jer je to najčistiji i najpotpuniji način da izrazim sebe.U današnjoj besedi ste nas poučili, dragi nas Oce Gavrilo. sta znaci znaci biti samoljubljiv covek i kako da savladamo teskoce i zivotne neprilike strpljivo ih podnoseci i trpeci. Vi ste nam Oce Gavrilo danas ukazali put kojim treba ici i svaki dan nam otvarate oci naseg duhovnog zivota koje mi pravoslavni hriscani u svojim molitvama treba svakog dana da ponavljamo i ne zaboravljamo da sve sto cinimo- ne cinimo sami nego s Bozjom miloscu, jer bez Boga sami ni sta ne mozemo.

Blagodarimo, Oce Gavrilo na Vasem svakodnevnom duhovnom poucanju i velikom trudu koje ulazete radeci sa svima nama koji Vas postujemo i cenimo Vas izuzetan doprinos u organizovanju programa Radi Blagovesti.

Sestra Branka
19 maj 2009 god. Kanada


Hristos Voskrese!

Postovani Oče Gavrilo, i braćo u Hristu, Molim vas sta je sa stranicom da ne možemo da ulazimo.Moi život nije isti, svako jutro moram da odem na vaš sajt, i tako se ja oporavljam, duša mi se raduje.
Već nekoliko nedelja, ne možemo da otvorimo stranicu, ako je u radu sa zadovoljstvom i smirenošću čekaću. Vaša stranica, je jedna od najbolja, zato što je na engleski, vaša stranica i Sveto Pismo, pravo na nebesa.

Svako vam dobro od Gospoda Našega Isusa Hrista. Grešna Vera.

Ps. Znajte vašom stranicom jednu dušu ste spasili, a ja se trudim da drugome šaljem vaš trud,  Žanjem gde nisam sadila.

sestra Vera Stefanović
19 maj 2009 god. Australija
 
 
Hristos Vaskrese, Oče Gavrilo

Puno Vam hvala na izuzetno dobro koncipiranom nedeljnom kolažu sačinjenom od žitija, beseda i duhovnih pesama. Ideja o puštanju pravoslavne religijske i duhovne muzike na različitm jezicima pravoslavnh vernika samo potvrđuje stanovište da su Radio Blagovesti internacionalna radio emisija koja okuplja pravoslavne hrišćane iz celog sveta.

Savremena radio stanica poput Radio Blagovest svojim edukativno-religijskim, verskim i humanim programom ne priznaje granice između država, prevazilazeći ih svojim toplim porukama ljubavi, postavši jedan od najposvećenijih pravoslavnih linkova. Uostalo, današnja beseda o Starcu Nikodimu i njegovom učeniku Nilu najbolje pokazuje snagu molitve koja otkriva istinitost vere i ljubavi prema bližnjem.  

Sestra Branka
17 maj 2009 god. Kanada

Hristos Vaskrse! Oče Gavrilo,

danas sam dobila ADSL vezu i upravo sam slušala vas sinoćni Akatist i žitije svetih iz Prologa, kao i 2 divna žitija staraca sa Svete Gore. Ove pouke iz žitija staraca sa Svete Gore su me oduševile, moram poslušati ponovo. Starac Dionisije jurodivi-posebno me raduje što ste žitije jurodivog starca pročitali, a i starac Gavrilo takođe . Moram još jednom poslušati, kako su se starci trudili da rade poslušanje za koje se neće umom vezivati.

Sad sam sa ovom ADSL vezom bez prekidanja mogla poslušati vaš Akatist i pouke. U nedelju sam trebala raditi poslije podne, ali sam se mijenjala za smjenu da bih bila na vjeronauci-tako da neću prije podne biti na Svetoj Liturgiji. Otac Drago mi je rekao ranije da budem na vjeronauci, da kuham kafe. Pa ne bih da on pomisli da ja sada neću da pomognem, a stalno pitam kad će vjeronauka. Ali zato neću biti na Svetoj Liturgiji.
Uzela sam od ponedeljka 2 sedmice godišnjeg odmora. Ne znam da li ćemo sestra i ja negdje otputovati, jer imamo problem sa finansijama. Ali nadam se da ću sada moći i Skajp da instaliram, pa da Vas pitamo preko Skajpa za neke naše nedoumice.

P.S. Oprostite oče Gavrilo za moje možda netaktično i neumjesno pisanje ono od neki dan

sestra Tatjana
15 maj 2009 godine , Banja Luka


Pomaze Bog Oče Gavrilo,

Moj Otac je bio kod vas u Manastir Lepavini , po savetu prijatelja koji su znali za Čudotvorna isceljivanja u vašem Manastiru. U nadi za pomoć zbog porodičnih problema , po povratku iz Manastira moj Otac je doneo osveštanu Vodu , koju sam i ja upotrebio. Tri dana posle uzimanja vode, na poslu sam osetio jake nemire i duševne tegobe.Imao sam osećaj da se Molim , kad se nisam Molio loše sam se osećao. Isto tako da idem u Crkvu da se molim za Spasenje. I Hvala Bogu ubrzo sam krenuo sa Očem kod vas u Manastir , na svetoj Liturgiji sam osećao vliku težinu na telu.

I pitao sam se šta sam kome sagrešio da ovako patim . Na putu nazad za Beč osetio sam čudotvorno iscelivanje na telu, krajnici sa kojima sam imao problema od detinstva su mi nestali , sutra dan sam osetio iscelivanje na plućima. Ja sam pušio oko 8 godina i to  je ostavilo traga na plućima. Posle iscelivanja na plućima nisam osetio nikakav teret .Pluća su mi bila putpuno čista kao da nikad nisam pušio. Posle iscelivanja sam ponovo zapalio cigaretu i pluća i krajnici su mi se ponovo vratili na staro.

Na drugom dolasku u Manastir Lepavinu na svetoj Liturgiji ponovo sam osetio iscelivanje , posle svete Liturgije i svetog Pričešce, osetio sam veliku Ljubav Presvete Bogorodice Lepavinske. I Molitvama vašim nadao se spasenju. Sad je prošlo godinu dana od moje zadnje posete vašem Manastiru. Pratio sam vaše Duhovne Pouke u toku vaskršnjeg Posta na Radio Blagovesti, koje su mi pomogle u duhovnom napredovanju i da vidim grehe svoje. I naravno dalje pratim vaš Radio Blagovesti.
Molite Boga za mene grešnog i za nas grešne

Bog vas sačuvo oče Gavrilo i Bratiju Manastira Lepavine

Željko Jovišić ,
13 maj 2009 godine, AustriaPomaže Bog oče,blagoslovite..

moram vam reći oče da ste našli pravu knjigu da iz nje čitate,ovo mi je otprilike stalno falilo da znam,ove stvari koje vi odavde čitate..da kad uđem u crkvu da znam zašto se nešto radi,da ne budem samo "stajač" :)..eto polako ćete vi nas naučiti suštini ovim putem,i da razumijemo Liturgiju,i da znamo pjevati duhovne pjesme..mudri ste vi oče,znam da ne volite komplimente,al je tako..

sestra Jovana 
11 maj 2009 god.

Pomaže Bog Oče,

u pravu ste kao i uvek do sada kada ste rekli da mnogi od nas slušaju a ne znaju da pretoče misli u reči,tako i ja večeras,kao i do sad inače,neznam da opisem rečima večerašnji vaš razgovor,znam da sam se nekako čudno osetila,jeza i suze mi pođoše dragi Oče da je ovaj život zemaljski samo san i da smrću nastupa buđenje .
 
Primoravaću sebe,pripremaću sebe,misliću o večnosti,potrudiću se mnogo dragi Oče Gavrilo,ostale su mi reči u glavi da posle smrti molitve nema,to me je dotaklo negde duboko.
Laku noc Oče,blagoslov Vaš molimo

sestra Barbara
 11 maj 2009 god.

Hristos Vaskrese, 

Puno Vam hvala , dragi oče Gavrilo, što ste nas podsetili  na sutrašnji praznik - Svetog Vaslija Ostroskog. Nastojaću da večeras napišem jedan kratak osvrt u vezi sutrašnjeg sveca.  Pa, moj osvrt nece biti dug, ali je vrlo bolan i nije mi bas lako pisati o njemu.

sestra Branka Talić
11 maj 2009 god.

Pomaže Bog oče.

Večerašnji  Akatist su uz pomož Božiju poslušala  moja djeca  i  muž. Bili  su  tako  tihi i smireni za vrijeme  Akatista   hvala Bogu  i Majci Božijoj . Ja sam tako  pojačala zvučnike  da  se  Vaš glas  dragi   oče  čuje po cijeloj  mojoj  kući . Hvala oče , hvala Gospodu koji  Vas je  nama  poslao da  nas  privučete našoj  vjeri  u  jedinoga  istinitog  Gospoda, svim svojim  snagama  se  trudite  oče  da  nas  osvjestite i  pokažete  put  Gospodnji.Veliko  hvala i laku  Vam  noć želim.

sestra Dragana
11 maj 2009 god.


Pomaže Bog Oče Gavrilo, blagoslovite.

Javljam Vam prelijepu vijest. Nakon molitve pred Ikonom Majke Božje Lepavinske nestala su mi dva polipa. Danas mi je to potvrdila doktorica na ultrazvučnom pregledu.

Od sveg srca sam zahvalna Majci Božjoj Lepavinskoj, dragom Bogu, Vama, svoj braći u Manastiru i presretna sam što mogu ovu lijepu vijesti podijeliti s Vama. Vi, Vaš požrtvovni rad, širenje Božje riječi  putem Interneta i Skypea, skroz su mi promijenili život.
Puno, puno, puno Vam hvala.        

sestra Milena
 11 maj 2009 god.Pomaze Bog dragi  oče , blagoslovite.

Hvala  Vam  oče za   večerašnji Akatist  Svetoj  Bogorodici,  i  za veoma  poučne i korisne duhovne priče koje  nam ispričaste  o  monahu Makariju i Svetom  Starcu. A najviše  Vam  hvala oče Gavrilo  što  nam ispričaste o  pouci  poslušanja  prema SV. Starcu . Jako  velike  riječi  o  pouci   poslušanja   prema  Starcu  koju   sam  ja   grešna   dobro večeras čula pa  i  upamtila. Osjećala   sam  se postiđeno i  tužno  jer  ja  grešna o toj velikoj pouci    poslušanja  nisam  baš   mnogo  ni    znala ,  a  to    sve   zbog    svoje gordosti  .
Hvala  Oče  sto  mi   prosvijetlište  oči ,meni   grešnoj svojim  Velikim  poukama kako  trba  jedan  Pravoslavni  Hrišćanin  koji se  trudi da  ide  putem  Božijim   da  vrši  ponizno  i sa  velikim  poštovanjem poslušanje  našim Svetim Starcima među    kojima ste  i  Vi   dragi   oče.

Sveta Bogorodice molim  ti  se za zdravlje  i  dug  život Oca  našeg  Gavrila  i  sve  Braće  našeg dragog  manastira  Lepavina.

sestra Dragana
 10 maj 2009 god.Pomaže Bog oče Gavrilo.

Kakav  divan tekst o Starcu  ,Sv.Ambroziju . Tako  dirljiv  i poučan tekst  dragi  oče , tako  da  svi mi  koji nemamo  svog Duhovnika  ostajemo  u nadi  i želji  da  Ga  uz Božiju pomoć pronađemo  da nas  povede povređene  mnogim  našim  grešima kroz  ovozemaljski  život.

Čitajuci Oče Vaš  razgovor  sa  sestrom B...,u  kojem  joj Vi  dragi  oče  objašnjavate   da  treba  prvo   da   se  obrati   doktoru opšte  prakse  pa  tek  onda specijalisti , tj  Svešteniku svoje parohije ,podržavam to ali mislim da mnogi i ne  dočekaju  da vide  specijalistu greškom doktora koji ih nije  uputio pa onda čovjek  potpuno  strada tj. umire dušom i tjelom. Da da Dragi  Bog da imamo puno  više specijalista  Duhovnika koji će  nas  grešne i bolesne  od  greha  primati  i bez  uputnice.  Nek  Vas čuva Majka Božija sa svim Božijim  ugodnicima.

sestra Dragana
9 maj 2009 god.


Hristos Voskrese, oče Gavrilo!

jos jednom Vam zahvaljujem na Vasim srdačnim molitvama koje ste danas za nas, poklonike iz Beča, s ljubavlju uzneli pred Presvetom Bogorodicom Lepavinskom.

Hvala Vam na ljubaznosti i gostoprimstvu, hvala Visokopreosvećenom Mitropolitu gospodinu gospodinu Jovanu što nas vernike i poklonike iz Beča udostoji svojim prisustvom u ovoj svetinjii da prisustvujemo arhijerejskoj Liturgiji i molitvenom sabranju. Hvala na divnim poukama i popovedi, na blagoslovu i na svemu.

Dragi oče, neka Vam Gospod podari zdravlja, radosti u duhu i sanage da izdržite na ovom Vasem poslanju i da jos dugo uznosite molitve pred Presvetom Majkom za nas grešne, a u slavu Bogu.
Svi poklonici koji su danas bili u manastiru Lepavini su izuzetno zadovoljni i duhovno nahranjeni milošću Božjom nadam se već stigli svojim kućama.
Uspela sam da čujem još jednom govor Visokopreosvećenog Mitropolita koji je danas govorio posle monaške trpeze ljubavi u manastiru.

Pročitala sam u osvrtu posetilaca sajta manastira Lepavine, pismo brata Miodraga Kujundžića iz Beča, koji je danas trebalo da bude sa nama na duhovnom sabranju u manastiru Lepavini. Na žalost telefon koji sam ja zapisala prilikom prijave za posetu manastiru nije više u funkciji, te nisam uspela da uspostavim kontakt sa bratom. Moje lično mišljenje i komentar je bio da se verovatno desilo nešto te je brat morao da isključi telefon i da nije stigao da se javi i otkaže putovanje.
Nisam mogla ni da pretpostavim za ovu neprijatnost koju je naš brat doživeo i da je ostao bez našeg broja telefona.
Naš kontakt telefon je +43 699 19 46 02 82 ili +431 943 99 34.
Oče,još jednom Vam zahvaljujem u ime svih poklonika, na ljubaznosti i gostoprimstvu.Oprostite i blagoslovite, oče!
S ljubavlju u Gospodu Hristu,

Vesna i Aca Jovanović iz Beča    
9. Maj leta Gospodnjeg 2009.Hristos Vaskrese, oče Gavrilo   

Bilo je vrlo zanimljivo slušati Njegovo Preveštenstvo G. Jovana, a pogotovo njegove britke opaske i komentare iz društveno-ekonskog života, polja religije i obrazovanja ispunjene izvornim narodnim osjećajem za satiru i šalu.

Bilo bi zaista prelijepeo da svi malo češće zastanemo i poslušamo te pijetlove o kojima Mitopolit Jovan govori, jer bismo tada postali mnogo prirodniji, topliji i humaniji. " A,tamo negde na Voždovcu petlovi kukiriču... napisao je jos davno Vladislav Petrović-VIB, verovatno, ponesen snagom i radošću snažnih i zdravih petlova , koji najavljuju svetlost i rađanje novog dana. Vaskresenje se ponavlja svake zore, jer svakog dana svjetlost pobjeđuje tamu, kao sto je Gospod Isus Hrist snagom svog krsta iskupio naše grijehe i pobjedio smrt.

Pred tom najveličanstenijom tajnom čovjeku zastaje dah i budi se potreba da se se molitvom iščisti, iskupi, oplemeni bogojažljivo se nadajući Da će ga Gospod Isus Hrist spasiti i pomilovati.

sestra Branka Talić
9 maj 2009 god.Pomaže Bog, oče Gavrilo!

Poštovani oče Gavrilo i ostala manastirska braćo, pre mesec dana sam prvi put čuo za vas i manastir Lepavinu. Odmah sam potražio vašu stranicu na internetu.  Živim u Beču i povremeno idemu ovde u crkvu, a često sam i u Užicu, u poseti svojoj majci.

U poslednje vreme  se osećam izgubljeno i gubim kontrolu nad sobom. Bio sam privatnik i sve je počelo kad je moja firma otišla u stečaj. Od tog trenutka sve se pretvorilo u haos, nemam razumjevanja ni od žene ni od deteta i sada, iako sam u Beču, pokušavam samo da preživim. Radio sam sa starim stvarima, kupovao ih, prodavao i popravljao, to mi je ušlo u krv. Još kao dete sam skupljao stare stvari, a nisam igrao fudbal kao ostala deca. Bavim se tim iz ljubavi prema starinama, ali i sam ne znam zašto.
Našao sam vas na internetu (radim svaki dan, od 7 do 20-21 časova, pa i do 22 sata) i mislim da sam čitajući i gledajući vašu stranicu na njoj proveo nekoliko sati. Tad mi se dogodilo čudo: dok sam čitao o vama i o ispovestima vernika i ljudi kojima ste pomogli, počeo sam da plačem, a suze su lile i lile, a onda sam počeo da se gubim da mi zubi trnu i da drhtim. Uplašio sam se, nisam znao šta se to sa mnom dešava. Celo moje telo se treslo, kao kad čovek stavi malu čašu od stakla u jednu veliku čašu i trese je i drma. Počeo sam da se gubim i jedva sam dohvatio jedan stari mali pravoslavni krst i ikonu Belog anđela i počeo da se molim (u tom momentu sam na svašta pomislio i samo sam dozivao Gospoda Boga, jer sam se tako čudno osećao). To stanje je  trajalo petnaestak minuta, a možda i više, potom se sve normalizovalo.

Šta se to dešavalo sa mnom???  Povremeno idem u crkvu, ponekad postim i molim se Bogu. Ali, iskreno rečeno, sve ređe poslednjih godina. Duboko u mom srcu i mojoj duši je Hrišćanstvo i naš Isus Hristos, uvek na prvom mestu - i u snu i na javi. U crkvi sam za Vaskrs jedva izdržao da stojim za Ispovest i Pričešće, jer me već godinama mnogo bole leđa. Tako da je i to jedan razlog što ređe idem u crkvu.Toga dana sam u crkvi upoznao čoveka i ženu koji organizuju posetu ka vama. Mnogo sam se obradovao i odmah dao broj telefona i upisao se. Ove nedelje sam postio, kako su rekli i spremio se da noćas putujem, ali nažalost, nisam mogao da nađem broj telefona, a oni me nisu pozvali. Zvao sam sve tri crkve, niko se nije javljao, pa sam otišao u najbližu crkvu u 7 sati, ali tu niko nije bio upoznat s tim putovanjem.

Sreo sam oca Sretoja Dušanića, ali i on nije znao, jer kaže da se to privatno organizuje i da oni neće da se mešaju.Vratio sam se ovde u firmu i poslao vam faks.  I pošto sam opet čitao pisma zahvalnika, reših da vam se javim jer mi se nije dalo da noćas krenem kod vas. Zamolio bih vas da u vašim molitvama pomenete moju majku Mikainu Marković, koja ima 74 godine i koja je bolesna od reume i živaca, a živi sama u Užicama, a ja ne mogu da joj pomognem, moju ženu Violetu, da omekša srce i veruje u Gospoda Boga, a moja ćerka Kristina da kroz našu veru u Gospoda Isusa Hrista izađe na pravi put.

Izvinjavam se što sam ovako dugo pisao, jer vi sigurno imate veoma mnogo mail-ova i pisama, pa treba na sve njih odgovoriti i tolike ljude dočekati. Moliću se za vas i vašu manastirsku braću da vam Gospod Bog da snage i moći da izdržite i istrajete u svim situacijama u ovim teškim vremenima. Unapred  vam hvala i neka vam Gospod podari svako dobro i sve što vam je po volji, molitvama Presvete Bogorodice.
Oče blagoslovite.
S ljubavlju,

Kujundžić Miodrag,

9 Maj 2009 godine , Beč


Oče blagoslovite!

Oče, baš sada otvorih grčki sajt i u očekivanju da vidim nešto novo na engleskom i ugledah vašu sliku i biografiju!
http://vatopaidi.wordpress.com/2009/05/08/the-right-reverend-archimandrite-gabriel-vuckovic/

Pa eto, ne mogadoh da sakrijem ovu svoju radost, nego brže bolje odmah da sa vama podelim!!! Oče, pa Vi ste medju tekstovima naseg Svetog Oca Nikolaja, Ave Justina Popovića, Svetih Otaca naše Pravoslavne Crkve... opet Božijim promislom Vi odoste nazad u Grčku, medju Grke... u svoju drugu otadžbinu....onu koja Vas je duhovno rodila, a potom, verujem Božjim promislom, opet vratila nama, radi našega spasenja!

Hvala milostivom Bogu i Presvetoj Bogorodici na ogromnoj milosti njihovoj! Želela sam samo ukratko da kažem koliko smo zbog ovoga svi ponosni na Vas i koliko smo srećni i Bogu zahvalni da smo deo Vaše pastve. Lubim Vašu svetu desnicu!
Zbogom i blagoslovite!

sestra Bojana Popović

9 Maj 2009 godine U.S.A.


HRISTOS VOSKRESE ,Blagoslovite Oče Gavrilo

Šta se dešava sa radio Blagovesti oče, već dva dana ne mogu da pratim Vaše Molitve, pojanja , čitanja...

Navikla sam se i sada osećam praznina u duši. Dom kao da mi je prazan. Oprostite mi ako Vam oduzimam vreme .

Svako dobro od Gospoda vam želim i zBogom

sestra Mirjana
8 maj 2009 godDivno Oče , mala ova zemaljska Vaseljena za Vas Oče. Bože Oče , razmišljam o našem sajtu gledajući ovaj Vatopedski blog ( http://vatopaidi.wordpress.com/ ), i kad ste mi rekli da mnogo ljudi radi na njemu i ne samo na njemu , nego i svi ostali sajtovi na "rejting listi" ( http://www.pravoslavno-hriscanstvo.com/ ) . Ruski -1000 sajtova , Srpskih,Grčki , Engleski, Francuski ... , većina ih imaju možda i bolje uslove , TV, radio stanice, vlastite produkcije i ko zna šta sve imaju.

Meni lično nije bitno toliko taj rejting (možda malo :) ) koliko javljanje ljudi iz svih krajeva svijeta , iz drugih govornih područja ,pa čak iz drugih religija , nalazeći utjehu u tekstovima , slikama , video prilozima a sad i u Vašoj ŽIVOJ RIJEČI. Nemoguće je ostati ravnodušan na toliki broj javljanja ljudi sa istim rječima, Blagodarim Hvala Gospode na ovom nepresušnom Čistom Izvoru  riječi koje su nam potrebne kao "hljeb naš nasušni" .

Gospod i Presveta Bogorodica Djeva , Prečista Majka naša , Vašim molitvama , usrdno su vratili Manastiru Lepavina , Vama i Vašem bratstvu ,da sve u i oko Manastira Lepavina a  "plivajući" u ovoj virtualnoj paučini, budu na pomoći za sve one Bogotražitelje  naše male zemaljske Vaseljene , željne duhovne hrane .

brat Stamenko

Na dan Sv. apostola i jevanđelistu Marka


Pomaže Bog Oče Gavrilo

Danas mi je duša puna i presrećna sam što mogu ponovo da Vas slušam direktno.Vaše emitovanje kod mene(Kanada) počinje u 13:00 i traje do 14:00h , pa nastojim da svoje obaveze uskladim s Vašom emisijom.
Dragi oče Gavrilo, Vi nas u toku tog sata duhovno obogatite za celi dan. Puno vam hvala na izboru molitava koje pojete, na izboru knijga koje čitate, a nadasve muzike koja zaista leči i uzdiše.

Ma presrećna sam, šta da Vam kazem. Borila samm se od subote s ovim mojim mučenim kompjuterom, ali sam uspela. Moj kompjuter je sastavljen od 2 firme : ekran Microsoft Word, a disk hard Alta Vista.Kakva gazdarica takav i kompjuter, ali važno je samo da radi.

Prošle godine sam završila koledž za administratitvnog asistenta i pravnu sekretaricu, pa sad tražim posao. Nadam se da ću s platom sekretarice moći kupiti normalan komjuter.
Dragi Oče Gavrilo, meni je samo bitno da čujem Vaš glas , ma makar i kad nas karate onako očinski, samo da ste tu. Predivan je osjećaj kad ovako s drugog kontinenta znam da cu moći da vas čujem svakog dana u 13:00 h.

Moja želja da slušam radio Blagovesti i pored svih tehničkih smetnji je urodila plodom, jer sam imala tako jaku "bona fidei", da sam valjda Božjom milošću od sada ponovo sa Vama u direktnom prenosu Radio Blagovesti.  

 sestra Branka Talić
8 maj 2009 god. Kanada
Pomaže Bog oče dragi Gavrilo,blagoslovite

- Hristos Vaskrese!

otac Gavrilo - Vaistinu Voskrese

Svi su Vas pozdravili što smo kod kuma Radivoja-Raše na slavi bili. Dr.Marin  i njegova familija,  Nebojša što nas vozi uvek , Đurđica i Vaša zemljakinja. Kad smo lepo proslavili Slavu onda svi na veronauku ,na Pašinac, kod oca Vladislava i divota, a zatim na veronauku u internet kafe.

Tako je juče dan sve u slavlju bio Svetom Georgiju. Baš je divno bilo sve i nakon svega divota i odmor uz Vaše predavanje makar je i duže trajalo nego obično.  

sestra Stana  Meseldžija
7 maj 2009 god. Prijedor


Presveta, pomozi i Ti našem ocu Gavrilu i bratiji njegovoj, da ima ko vrata da nam otvori, da imamo gde da dođemo, da ima ko da se moli za nas .

brat Jovica  
7 maj 2009 god. Kumanovo

 BOGOMOLJAČKI POKRET

 
Sveti Vladika Nikolaj Velimirović Žički
Bogomoljački pokret koji je u našem narodu zaživeo početkom 20. veka zaslugom Sv. vladike Nikolaja Žičkog, pustio je svoje blagodatne korene i među pravoslavnim Srbima u Švajcarskoj. 
Iguman Gavrilo Lepavinski je blagoslovio osnivanje Bogomoljačkog pokreta u Cirihu 2001 godine. Članovi ovog molitvenog pokreta su se okupljali po privatnim kućama i svako na svoj način čuvali čistotu pravoslavlja. Po osnivanju crkve Uspenja Presvete Bogorodice bezpogovorno su stali u službu crkvi svojim iskrenim i neumornim radom. Članstvo Bogomoljačkog pokreta se uvećalo i dobro organizovalo i sada ima 25 članova. Oni su redovni molitveni posetioci bogosluženja i učestvuju u svim aktivnostima crkve. Oni su od velike pomoći svešteniku i svojim primerom pozitivno deluju na duhovno uzrastanje naše crkve u dijaspori. Takođe su bili i ostali smerni priložnici kako za svoju crkvu, tako i za svetinje Srpske crkve u otadžbini. Slava Bogomoljačkog pokreta je peta nedelja uskršnjeg posta posvećena Prepodobnoj Mariji Egipćanki. 

Sestra Serafima, monahinja manastira Lipovca kod Aleksinca je prvo čedo bogomoljačkog pokreta koja je svoju veru pretočila u anđelski čin monaškog zaveta. 

Slava Gospodu na svemu.

Preuzeto sa: http://www.pravoslavnacrkva.ch/parokhia/bogomoachki-pokret/ 

07 Maj 2009 godine


Pomaže Bog Oče dragi Gavrilo,blagoslovite

Srećan današnji praznik Sv.Georgije , sad sam čitala i prosto mi suze same od radosti idu kako su svi oduševljeni slušanjem RADIOBLAGOVESTI Slava Gospodu i povećava se broj slušalaca.Pozdrav i od kuma Raše, i sve je spremno Oče ,uspeli smo svi pomalo.
Upravo sam  o našem jučerašnjem razgovoru i ideji  razmišljala. Odlično bi bilo tako uraditi, uzeti neku prostoriju u gradu, baš kako ste predložili ,da se omladina u tom klubu u PRAVOSLAVNOM  duhu , vaspitava-uči i spasava od zla današnjice.

sestra Stana Meseldžija
6 maj 2009 god.


Hristos Hristos Vaskrse! Blagoslovite!

Radeci dr. disertaciju na temu razlike izmedju pokloničkog putovanja i "verskog turizma", naisla sam i na sajt manastira Lepavina. Pisem i uzivam u muzici sa vaseg radija. Bogu zahvalnost, a svima u manastiru blagodarnost za tu duhovnu lepotu.

Imam malu molbu. I oprostite sto njom opterecujem webmastera, ali nisam nasla drugu kontakt adresu, a da nije o. Gavrilo, a nisam sigurna da li je lepo da se njemu obratim za ovakvu stvar. Mozda i jeste, pa mi onda Vi oprostite.

Primetila sam da je sve tekstove, koje sam prvo procitala na vasem sajtu, prevela sestra dr. Radmila Maksimović. Ako ste u prilici, prenesite joj blagodarnost za to sto radi, za odabir tekstova, za duhovnu korist koju nam je podarila, da bas ne ispadne da pripadamo ljudima koji ne umeju da kazu "Hvala!" ni Bogu, ni ljudima. Ja sam zaista i blagodarna i zahvalna i - tiho srecna. Zaista. Pa, ako mozete da joj prenesete da to sto radi - dopre do ljudi, ja cu biti opet radosna.

Mr Vesna Nikolić
Sveti Velikomucenik Georgije, 6.maj 2009.


Hvala Oče dragi na svemu što činite za nas i trudite se neprekidno!
Tek sad pročitah kako i koliko se puno sluša RADIO MANASTIRA Lepavina i Slava Gospodu nadam se i još većoj slušanosti i posećenosti. To sve Vašim trudom zalaganjem i raznovrsnošću svih korisnih predavanja-slušati bi mogli bez prestanka i da ne osetiš kako brzo prođe vreme.

Svako dobro od Gospoda i pozdrav od nas svih !!!

sestra Stana
5 Maj 2009 godine


Razgovor G-din Zlissis Papanikolu iz Grčke sa sestrom Radmilom Maksimović iz Londona


ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Dear Zissis,

Many thanks for your message and offer to work with us and help our mission. My name is Radmila Maksimovic and I am one of moderators on the web-site of monastery Lepavina and father Gabriel forwarded me your message. You have lots of nice articles on http://vatopaidi.wordpress.com/ and we would like to ask you for the permission to put some of them on our web-site as well, and you are very welcome to recommend us some of them.

Also, please feel free to take any other texts from our web-site that you find useful and interesting for your web-site. Also, we would like to ask you if you might be interested in translating some texts from English (they are firstly translated from Serbian into English) into Greek for example Father Gabriel's spiritual talks with brothers and sisters over Skype programme please have a look http://www.manastir-lepavina.org/duhovnik/index_eng.php and let us know.

Hope that we'll be nicely collaborating in spreading God's Word!

All the best
Dr Radmila Maksimovic


Prevod na srpski

HRISTOS VASKRSE!

Dragi Zisis,

Puno hvala za vašu poruku i ponudu za saradnju kako biste nam pomogli u misionarenju. Zovem se Radmila Maksimović i jedan sam od moderatora veb-stranice manastira Lepavine i otac Gavrilo mi je prosledio vašu poruku. Na vašem sajtu http://vatopaidi.wordpress.com/ ima dosta lepih članaka i mi bismo želeli da vas zamolimo za dozvolu da stavimo neke od njih i na našu stranicu, a bicemo zahvalni i ako nam preporučite neke od njih.

Takodje, slobodno možete da uzimate tekstove sa naše stranice za vaš veb-sajt koje smatrate korisnim i interesantnim. Takodje, želimo da vas pitamo da li biste bili zainteresovani da prevodite neke tekstove sa engleskog (koji su prethodno prevedeni sa srpskog na engleski) na grčki kao naprimer Duhovne razgovore oca Gavrila sa braćom i sestrama preko Skype program ate vas molimo da pogledate http://www.manastir-lepavina.org/duhovnik/index_eng.php i kažete nam da li je biste to mogli. 


Nadam se da ćemo uspešno saradjivati na širenju Božije Reči!

Sve najbolje
Dr Radmila Maksimović

 04 Maj 2009 godine , London

  
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
Bless me. Evlogeite father. I would be very happy to work together with you. I fully support our Serbian brothers and would like to help your mission.

Very interested in Serbian articles (strictly Orthodox ).
HVALA

Prevod na srpski

G-din ZIssis Papanikolaou

iz Grčke pronašao je naš manastirski sajt i poslao nam je ovu poruku.

"Blagoslovite oče. Veoma bih se radovao da radim zajedno sa vama.
Potpuno podržavam našu Srpsku braću i želeo bih da pomognem vašem misionarenju. Veoma sam zainteresovan za Srpske članke (striktno pravoslavne)."
Hvala

takođe poslao nam je i ovaj link http://vatopaidi.wordpress.com/

ZIssis Papanikolaou
02 Maj 2009 god. Grčka

Hristos Vaskrese, oče Gavrilo

Danas sam imala problema s Internetom i nisam uspela odslušati Vašu današnju besedu. Osećala sam nemoćnom, nesrćenom i posle 4 s. uspela sam da popravim sve što je bilo pokvareno i odmah sam poslušla Radio Blagovesti.

Mnogo Vam hvala što ste nas podsetili i poučili kako da se ispovedamo i pričešćujemo. Ispovedanje greha je neohodno i nužno da bi se kasnije dobila Sveta pričest.

Dragi oče Gavrilo, imate istančan muzički ukus. Naime, duhovne pesme koje birate su tako moćne, čarobne jednom rečju imaju božansku moć. Verujte mi oče Gavrilo da se zaista svim svojim bićem i dušom unesem u ove prelepe duhovne melodije koje svojom raskoši, nacionalnog foklora i kolorita različitih podneblja doprinose učvršćenju vere i nezamenjivoj smirenosti i duhovnoj izgradnji svakog vaseg slušaoca.

Zahvaljujem Vam se još jednom i molim Vas, oče Gavrila da nam i dalje puštate ovako blagodatnu, čarobnu, svečanu i isceljuću muziku blagougodnu za uho i slušanje.
  
sestra Branka Talić
3 maj 2009 god.Razgovor putem Skajpa oca Gavrila i sestre Vere


***  HRISTOS VOSKRESE, OČE GAVRILO! Hvala Bogu, sada Vas ponovo čujemo u terminu od 22-23h. Hvala Vam za sva dobra koje nam činite! Želim Vam dobro zdravlje! Puno pozdrava od moje porodice i mnogih prijatelja, koji Vas slušaju, iz Italije, Holandije i Crne Gore. Svako veče ponovo slušamo Vašu divnu molitvu, koja nam neopisivo prija i vraća nas Gospodu. Živi i zdravi nam bili na mnoga ja ljeta!

otac Gavrilo -  Vaistinu Hristos Voskrese! Radujem se, sestro Vera, da su nam Gospod i Presveta Bogorodica omogućili da i na ovaj način imamo jedno duhovno molitveno zajedništvo.

*** Oče, oprostite, ali mi imamo potrebu da Vam se zahvalimo bezbroj puta, jer ovo što nam pružate, kroz Vaše usrdne molitve, dar je od samog Gospoda i nikako drugačije ovaj kontakt ne možemo da shvatimo, već upravo kao veliku milost samog Gospoda u ova čudna, čudna vremena...

otac Gavrilo -  Molimo se Gospodu da nas ima više u ovom virtuelnom duhovnom sabranju, ma gde bili i ma gde se nalazili širom ove naše zemaljske kugle.

*** Oče,  Gospod daruje neslućeno veliki broj ljudi, koji Vas sluša, i svi su oni, to pričam za one koje sam ja obavestila o postojanju ove duhovne karike, kao preporodjeni. Čak sam bila u prilici da kontaktiram prijatelje van Srbije ...i Balkana. Zaprepastila sam se kada sam čula da Vas slušaju već duže vreme. Mnogi su predaleko od pravoslavnih svetinja i ovo je jedini kontakt sa Službom Gospodu...
Oče, usudiću se samo još i ovo da Vam napišem, ali jednostavno, Vi  nam svako veče prosledite barem po neku sitnicu, da ne kažem ogromnu istinu, koja nas obavesti o nečemu, što je u našim malim životima vrlo bitno...

otac Gavrilo -  Radovaće se i naš Mitropolit Jovan ovom našem uspehu u misionarskom radu, za koji mi je sam dao svoj arhijereski blagoslov, radu,  koji je počeo da donosi plodove. Vidite, tu viziju je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit Jovan imao još  pre deset godina, kad je dao svoj blagoslov da nabavimo kompjuter u manastir i da se na njemu obučimo za ovakav mosionarski rad. I, eto,  i uspeli smo u tome, a trudićemo se, uz Božiju pomoć, da bude i većih uspeha i više plodova.

*** Ostajte nam zdravo i neka Gospod da mnogo nas koji ćemo se radovati Gospodnjoj Reči, koja kroz Vas, velike duhovnike, i naše divne pastire, koji se bezrezervno trudite da nas zadršite na putu ka Gospodu, dopire u sama naša srca i greje nas ljubavlju od samog Gospoda i Presvete Bogorodice!

otac Gavrilo -  Veoma je važna i ova  INTERNET VERONAUKA, koju sam uveo na radio Blagovesti, i da što više ljudi sazna i nauči osnove VERE PRAVOSLAVNE

*** Apsolutno, ima zaista mnoštvo detalja koje nam pružate kroz pravoslavnu veronauku. Ima takodje mnogo detalje o kojima smo večito razbijali glavu šta konkretno znače...Kad ono, samo se osmehnemo i pogledamo, kada u toku časa veronauke ili propovedi čujemo tako važnu informaciju, za kojom smo odavno tragali. Samo Gospod može da prepozna i Vi, oče, koji ste zaista blizu Njega, pa da nam tako jednostavno i verno prosledi šta nas muči i drži u nedoumici.
Radio „Blagovesti“ su zaista od neprocenjive vrednosti i bilo bi divno kada biste dobili neku frenkvenciju, jer ima mnogo, zaista mnogo ljudi koji nemaju kompjutere, ili nisu edukovani u ovom smeru ni na jedan drugi način. Iskreno, mnogi se i plaše kontakta sa internetom, jer i sami ste nam govorili šta sve vreba na tom mestu, ako smo duhovno slabi. 
Oče, molimo se Gospodu da Vas poživi dugo i da Vam da snage da nas učite i istrajete u ovom vrlo zahtevnom misionarskom radu, koji donosi mnogo darova. Radio „Blagovesti“ manastira Lepavine su dar od Gospoda, a svi oni koji su učestvovali u osnivanju i realizovanju ovako velikog duhovnog poduhvata,  neka dobiju platu od Gospoda.
 
otac Gavrilo -  Gospod je propovedao samo jednoj ženi Samarjanki kod bunara, u gradu zvanom Sahir i to je, ako se sećate, bila najduža beseda.“Utom se vratiše učenici Njegovi i začudiše se što sa ženom onom razgovara? Ali nijedan ne upita: "Šta tražiš?" ili "Zašto razgovaraš s njom?"

*** Oče, nisam shvatila ovu Vašu poruku. Da li je to razgovor o „živoj vodi“? Koliko sam pročitala u Jevandlelju po Jovanu,  Samarjanka je bila udostojena prisustva Gospodnjeg, a mi mali  i slabi duhom  udostojeni smo Vašim molitvama.
 
otac Gavrilo -  Ja sam to naveo kao primer. Dakle, koliko god da je slušalaca na radio Blagovestima, dobro je, i onda sam naveo primer kako je Gospod samo jednoj ženi Samarjanki propovedao i to toliko dugo, da su njegovi učenici otišli u grad i vratili se, a Gospod još nije  završio besedu. Dakle, na našem radiju je dovoljno i toliko koliko nas sluša. Da, to jeste skromno i dobro je,  ali radovao bih se da za vreme dok teče molitva na radiju, vidim na statistici da se broj slušalaca povćava. Ali, ja se radujem da ima i ovoliko slušalaca Akatista Presvetoj Bogorodici i internet-veronauke, jer to je jedna duhovna veza i kontakt sa manastirom Lepavinom i svetinjom, Čudotvornom Ikonom Presvete Bogorodice Lepavinske

*** Hvala Vam, oče! Samo da znate da svaki kompjuter ima mnogo slušalaca, a ima puno i onih koji se nisu identifikovali, ali slušaju. Na primer, na akademskim mrežama, mnogo studenata kao i profesora i uopšte nastavnog osoblja sluša sve preko dana. A to je na primer, samo jedna IP adresa.

otac Gavrilo -  Da, verujem i radujem se, i trudiću se da što prijemčiviju duhovnu hranu spremam i pružam iz ove svetinje, manastira Lepavine, jer kad se deca rode i dođu na svet, prvo se hrane mlekom, pa mekšom hranom, a kad porastu, zavisno od uzrasta, jedu čvrstu hranu. Tako je i sa duhovnom hranom. Prvo se daje ono što je jednostavnije  i što može lakše da se shvati,  pa malo po malo i  tek onda se uče prave teološke lekcije kod visokoobrazovnih potreba.

*** Hvala Vam, oče,  na razumevanju, na trudu  kao i na pomoći da se i mi spasimo i ne skrenemo sa puta Gospodnjeg. A Vaše molitve su jako ugodne. Pre dve noći smo doveli  jako bolesnu ženu da sluša Akatist Presvetoj Bogorodici i ona je odjednom zaspala. Bilo joj baš dobro i  rekla je da ne pamti da je tako slatko zaspala već mnogo, mnogo godina.
Mnogo Vam hvala za vreme koje ste mi posvetili. Slušaćemo Vas uvek i molimo se Bogu da nam dugo poživite i da se Radio „Bagovesti“ razgranaju kao grane mladog drveta.Blagoslovite, oče! Laku noć!

otac Gavrilo -  Bog blagoslovio! Laku noć! AMIN!

Na dan svetog Jovana Vethopešternika, 2009. godineRazgovor putem Skajpa oca Gavrila i sestre Stane

HRISTOS VOSKRESE!

- Pomaže Bog dragi naš Oče, blagoslovite! Da vidite dragi Oče, sinoć u Internet klub odemo nas tri  sestre da slušamo Vaše molitve, kad  tamo nam se pridruži i devojka koja tamo radi ,tako da nas je bilo više. Ni ove djevojke nemaju kod kuće internet zato smo išle u Internet klub inače bi Vas rado i redovno slušale.

otac Gavrilo – Bog blagoslovio sestro Stano!  Znači sad  i Internet klub....dobra ideja, pa i to je jedan vid misionarenja, privuči će te i druge u klubu da slušaju radio BLAGOVESTI. A ujedno će se osvetiti i taj kutak.

- Izgleda dragi  Oče....i ja sam se iznenadila kako se ta devojka odmah priključila a ujedno je i na sve kompjutere uključila radio BLAGOVESTI da može slušati ko dođe. Pa šta ću, svi bi da slušaju a nemaju internet ja im pokažem i idemo skupa, a i meni  i drago i čudno istovremeno, nemogu Vam tu radost ni opisati Oče moj dragi. Tako da smo se dogovorile da idemo i večeras.

otac Gavrilo – Znači proširuje se krug slušalaca radio BLAGOVESTI i na taj način.

- Nadam se i drago mi je, neka se samo sluša Reč Božija.

otac Gavrilo –  Jeste li pročitali  OSVRST od juče? 

http://www.manastir-lepavina.org/vijest.php?id=1164

-   Evo i deca pogledaše sve ovo i raduju se ...prepoznali se na fotografijama.  A kada će nam opet doći o.Gavrilo? To su prvo pitali. Kažem...ako Bog da doći će opet! Sad smo Oče, deca i ja zajedno pročitali, baš se raduju a i ja svakako.

otac Gavrilo – Kad budem dolazio u Banju sredinom jula, oni će biti na raspustu.

- Baš mi žao, ali neki će  možda i  biti tu , pa videće mo kako da se ipak vidimo.

otac Gavrilo –  I ja se svakako radujem njima, sad su to i moji đaci sa internet VERONAUKE. Nadam se da će biti dobri i poslušni učenici. Kod mene neće polagati za ocene, a radovaću se da čujem da su dobra  i primerna deca.

- I ja se nadam i  hoće Oče, oni su najbolje i najiskrenije sudije, kažu „E da mi ovako slušamo i na našim časovima VEORONAUKE?“ Kažem ... E  pa slušajte i kući i gde god imate internet. (tako smo se dogovorili kako će slušati i učiti, a i u crkvi...dodade jedan dečak) E dobro!

otac Gavrilo – A i to će ulaziti u moju ocenu...ako budu češće išli nedeljom u crkvu, onda ćemo odrediti i prigodnu nagradu za najboljeg  i najprimernijeg učenika u valdanju i najredovnijem odlasku u crkvu na Bogosluženja.  Biće prva, druga i treća nagrada, a u žiriju bi bili  parohijski sveštenik, direktorica škole, veroučitelji i prof. Stana.

-  Može, ovo je super ideja. Ja mislim da bi prvu nagradu dobio Stupar Danilo, on  se i Vama javljao, redovno je u crkvi  a pomaže  i u manastiru Klisini o.Vasiliju.

otac Gavrilo – Možda će se neko više potruditi, ne zna se može se dogoditi iznenađenje?

- Da nikad se nezna, ovu Vašu super ideju preneću veroučiteljima, možda  je podrže.

otac Gavrilo – A bila bi i jedna opšta nagrada, da najbolji đaci iz  veronauke dođu na poklonjenje  i blagoslov Čudotvornoj Ikoni Bogorodice Lepavinske.

- Baš super i najbolja nagrada Oče, i  to ću baš tako  predložiti  našem  veroučitelju Slobodanu, on je  super , volega i dečica. Naši đaci koji idu  u muzičku školu pevaju i u Crkvenom horu i te kako se primeti njihovo lepo ponašanje u crkvi.

otac Gavrilo – Samo neka budu dobri, neka se trude pa će biti  i nagrade za trud i blagoslov od Gospoda i Presvete Bogorodice.

- Dragi Oče i super i najveća  je ta nagrada, a Vas da nam čuva Gospod i Presveta Bogorodica. AMIN!

Prof. Stana Meseldžija

Na dan Prepodobnog Simeona Persijskog, 2009.god.


Razgovor putem Skajpa oca Gavrila i sestre Stane

HRISTOS VOSKRESE!

- Pomaže Bog  oče Gavrilo. Kako ste? Evo  slušamo od sinoć AKATIST  i predavanje ..divno!

otac Gavrilo – Bog blagoslovio, sestro Stano sve vas koji slušate radio BLAGOVESTI! Upravo sad i ja slušam svoje sinoćnje čitanje  AKATISTA.

- Blagodarim dragi Oče Vama, na svesrdnom Vašem zalaganju i trudu i sve što činite za spasenje naših duša…. kako nam je sve divno!

otac Gavrilo – Vaši učenici biće mirni i blagosloveni pod OMOFOROM PRESVETE BOGORODICE.

-  Na trenutak ja mislim da nije snimak, pa da ne treba da Vas ometam pisanjem...a onda ponovo shvatim da slušam snimak.  Oseti se da su učenici koji idu u crkvu i slušaju Vaše predavanje bolji i pristojniji  đaci.

otac Gavrilo – Redovno ću ja njih pominjati za zdravlje, duhovni napredak  a i da budu poslušni svojim roditeljima i nastavnicima u školi , ispred Čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Lepavinske.

- Hvala dragi Oče, na blagoslovu i na svemu  što činite za nas.

otac Gavrilo – Sav sam ispunjen radušću sa vestima koje mi dolaze od vas  i iz  vaše škole u kojoj ste dugogodišnja profesorica  koja je vaspitavala više generacija. Nikada ja  ne mogu zaboraviti posetu vašoj školi  od prije godinu dana.  Sećanje na  lep prijem  i pažnju vaše direktorice  i ostalog nastavnog  osoblja škole  ostao mi je duboko urezan u srcu , a posebno sećanje na vaše đake  koji su me okružili u  školskom hodnuku da bi uzeli blagoslov od mene. Videvši  tada  veliku  radost na njihovim licima u mome srcu se rasplamsala velika radosta koja se ni do danas nije ugasila, još uvijek duhovno plamti, a ove vaše vesti još me više ispunjavaju i čine me radosnijim.
 

Otac Gavrilo poklanja ikone đacima u Osnovnoj školi "Desanka Maksimović" Prijedor
POGLEDAJTE GALERIJU

- Tako se i mi Oče radujemo i srećni smo , što možemo slušati Vaše molitve i AKATIST .... kao  da Ste tusa nama i samo još čekamo Vaš  topli osmeh i savet... tizički niste tu, ali duhom i molitvom ste uvek s nama.
Molimo se Gospodu i Presvetoj Bogorodici da Vam podare dobro zdravlje i svako dobro. Da budemo zajedno u molitvenoj radosti i  da se s nama radujete našim  uspesima.

otac Gavrilo – AMIN, Bože daj!

 - AMIN!

Prof. Stana Mesaldžija,
Na dan Svetih mučenica Agapije, Hionije i Irine,  2009.godineRazgovor putem Skajpa oca Gavrila i sestre Stane

Pomaže Bog, oče dragi Gavrilo, blagoslovite!

Stana Meseldžija - Sve poslije podne u školi smo slušali Vaše molitve i VERONAUKU! Deci se svidelo i mole da VERONAUKU imaju na ovaj način (slušanje na internetu). Posebno me obradovalo kada su mi deca pokazala da su na svoje mobilne telefone snimili sve duhovne pesme sa Lepavisnkog sajta. Slava Gospodu i hvala na svemu, i o postu ih pitah, dobro su rekli, a i poste većina. Samo većina dece kaže da moraju oni učiti roditelje.

Sutra i sve tri dana smo u Banja Luci na INOVATORSKOJ SMOTRI STVARALAŠTVA MLADIH. Imamo opet makete: kuća, manastira, neke elektro alarmne uređaje, iz informatike neke programe i slično. Tako da su naši đaci i radni uz našu podršku, Oče blagoslovite!

Otac Gavrilo – Bog blagoslovio, sestro Stano!

Obradovali ste me vešću da se vaši đaci interesuju i da prate VERONAUKU preko internet RADIA MANASTIRA LEPAVINA . Dali su mi volju da se više trudim, da bi na ovaj način deca stekla što više duhovnog znanja i da naučeno primenjuju u životu.
Bog blagoslovio, SREĆAN VASKRS s radosnim pozdravom: HRISTOST VOSKRESE , svima u školi koji slušaju internet RADIO MANASTIRA LEPAVINA.

Nastavak…

Stana Meseldžija - Blagodarim Oče dragi i mene su tako obradovali i baš prijatno iznenadili.Sve što radim i veliko mi zadovoljstvo samo da ih od ulice i loših stvari zaštitimo.VAISTINU VASKRESE! HVALA OČE DRAGI I VAMA ŽELIMO SVAKO DOBRO OD GOSPODA I DOBRO ZDRAVLJE!

Dragi Oče mi se spremali za sutra a ono pre pet mininuta stiže obaveštenje da je danas i sutra, jer su se kasno iz ministarstva setili kad je VELIKI PETAK. E dobro da su se i uopšte setili!!! Tako mi moramo s decom i danas ići i postaviti radove. A dečica su divna i one sve tekstove čitaju i sviđa im se tekst o HRISTOVOM VASKRSENJU oca Vladislava.

Otac Gavrilo – Sestra Stano ko radi taj i greši a i nije to neki fizički rad tu izložbu koju ste trebali prirediti to nije neki fizički rad nego su to umno-naučni radovi vaših učenika.

Arhimandrit Gavrilo sa bratijom Manastira Lepavina,

Na dan, Prepodobni Tit Čudotvorac, 2009.godine.

 

image

Pomaže Bog dragi oče Gavrilo.

Hvala za blagoslov iako smo neposlušni! Evo ja danas nisam stajala na akatistu, previše me oko boli. Po Vašoj besedi danas, to je dobro i radovaću se da me je Bog udostojio boli. Idem dragi oče i hvala što ste nam ovako lepo pričali o čudima Presvete Bogorodice. Da mi je samo da snimim Vaše besede pa da pustim mojim roditeljima, to bi njima isto bilo lijepo i dušekorisno . Hvala puno i laku noc.

sestra Aleksandra
15 april 2009 god.

 

image

Pomoz Bog Oče ,

imala sam čast prisustvovati Vašoj molitvi u Cvjetnu nedjelju i biti u Vašoj blizini , a to je vjerujte velika čast za mene , Vi oko sebe šrite pozitivne vibracije i vaša pojava i Vaše molitve ulivaju Vjeru , Nadu i Ljubav divno se osjećam ovih dana zahvaljujući Vama . Nadam se da će moje skromne molitve ispred ikone Presvete Majke Božije uroditi plodom i biti uslišene . Dan je bio predivan , sunce , ptice i priroda kao u Raju. Hvala Vam oče i u zdravlje Bog pomogao.

sestra Biljana
13 april 2009 god.

 

image

Pomaže Bog dragi oče..blagoslovite..

evo sad sam uzela da preslušam radio, za početak dana vaš umilni očinski glas da me rukovodi danas svojim poukama..i evo oče upravo slušam ovu pjesmu na početku pa ako biste mi mogli reći kako se zove ta pjesma jer je to jedna od mojih omiljenih duhovnih lira. Baš ste napravili dobar izbor muzike sinoć oče, a da ne pričam o text o postu, ja se uvijek nadjem prozvanom šta god vi da pročitate, uvijek se čovjek može naći barem u jednoj rečenici.

Idem sad u četvrtak u Vlasenicu, u Republiku Srpsku, za praznike..i baš sad mislim kako vas tamo neću moći slušati, jer tamo nemamo ni pošten radio a kamoli kompjuter,i onda sam shvatila da se brzo ustvari čovjek navikne da vas sluša svako veče ili dan, kako ko može.. 

sestra Jovana
Beograd, 13 april 2009 god.

 

image

Pomaže Bog Oče Gavrilo

Ulazak Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim- Cveti, “Iz usta male dece i koja sisaju učinio si sebi hvalu nasuprot neprijateljima svojim” (Ps. 8, 2).
Nema ljepše pohvale nego iz dječijih usta.
Oce Gavrilo , pratim Vaše besede iz ove daljine i koristim još jednom priliku da Vam se zahvalim što nas kao otac učite i karate.
Ušli smo u zadnju nedelju Velikog posta uz Božju pomoć i zajedno sa Vama i Vašim izborom duhovne muzike i knjiga koje su kao i Vaši blagoslovi-duhovno okrepljujuće i smirujuće, istovremeno nas podstičući da radimo na sebi.

sestra Branka Talić
Viktorija, Kanada12 april 2009 god.

 

image

Pomaže Bog Oče Gavrilo , Blagoslovite

draga moja braćo i sestre , želeći da promjenim svoj način života u želji da sve ono na šta sam tražio odgovore u traženju vjere i nalazeći ih u tim godinama (2003-2007 god.) i to najviše na sajtu manastira Lepavina a poslije moje prve posjete Manastiru Lepavina (28.01.2007 god. ) u želji da ostavim i olakšam nekom ko je imao potrebu za mnogim odgovorima treći dan po povratku iz posjete manastiru Lepavina (31 januar 2007 god.) otvorio sam blog (web stranica) http://www.esnips.com/user/Matrona i nazvao ga Matrona i postavio knjigu koju sam sastavio skupljajući odgovore na moje nedoumice . Naziv sam dao na zahvalnost velikoj ruskoj svetiteljki Blaženoj Svetoj starici Matroni Moskovskoj čijim dolaskom 13.08.2006 god. čestica moštiju u manastir Krupa na Vrbasu pored Banja Luke i moj život od tog dana je primio drugi tok .

Moleći se Svetoj Matroni a prije toga pročitavši njeno žitije dolaskom moštiju prestali su svi moji dugogodišnji problemi , a moje školovanje i uzrastanje duhovno je preuzeo poslije oca Save i oca Ilije , naš otac Gavrilo i zahvaljujući Presvetoj Bogorodici Lepavinskoj i strpljenju oca Gavrila moja škola još traje .

Ovo sam napisao ukratko da bi objasnio zašto ime Matrona. Kad je Otac počeo da čita molitve , prvo na Radio Blagovesti a sad Radio manastira Lepavina , počeo sam da snimam u želji da ih ostavim za neka buduća pokoljenja i rekavši ocu to poslije par dana predložio je da to bude privremena arhiva .

Pošto je moj blog dobio novi sadržaj sa Očevim molitvama http://www.esnips.com/web/RadioiTVBlagovesti i posjete blogu iz dana u dan su se uvećavale i tako su postizale (i još uvijek) najveću slušanost na grupama DUHOVNOST (Spiritual) i HRIŠĆANSTVO (Christianity) Te grupe posjećuju iz cijelog svijeta pa sam tako prvo dobio pismo od vjerovatno jednog Bogotražitelja iz daleke Indije i zove se Amol Patil koji je posjetio moj blog i ostavio mi kratko pismo podrške za moj blog.

Želeći da mu odgovorim ali sa mojim skromnim znanjem engleskog napisao sam samo „Thank you http://www.manastir-lepavina.org/novosti/index.php/engtext „ i dodao link sajta Manastira Lepavina ali na engleskom jeziku .

Poslije par dana dobio sam odgovor od Indijca kad je posjetio sajt Manastira Lepavina i čitao Očeve odgovore na pitanja vjernika putem Skype ali prevedene na engleski i još mnoštvo drugih tekstova koje prevodi na engleski i ruski naša vrijedna sestra Radmila Maksimović.
Ovom prilkom i želeći da sa vama podjelim radost šaljem vam orginalan tekst na engleskom i prevod na Srpski i zahvalnost bratu Mihailu Hadži-Ceniću na uloženom trudu za prevod teksta.

Svako dobro od Gospoda vam želim

Stamenko

Banja Luka , 11 april 2009 godine.

Na dan Prepodobnog Jovana Lestvičnika

PISMA INDIJCA AMOLA POSLE ČITANJA SAJTA MANASTIRA LEPAVINA

Pismo 1

I dont understand what you have written. But by seeing your profile I think that you are a nice person. Best of Luck for your future. Keep the good work going on.

Ja ne razumijem šta piše ali gledajući tvoj profil mislim da si fina osoba. Najbolje želje u budućem radu i samo nastavi sa započetim poslom (misionarenjem).

Pismo 2

Hi Matrona, Thanks for providing me a link that explains what life is. I realy like the sentence wt is sin? “To sin means to turn away from One who loves us unto life and unto death; and it means by implication that His life and death are too little for us, too little for us to respond by love, to respond by faithfulness and loyalty. Indeed, this attitude results in our breaking in a multitude of ways those laws of life which are conducive to life eternal; those laws of life that would make us truly, perfectly human in the way in which Christ was perfectly human, in the total harmony between God and us.” Thanks once again. Take Care

Zdravo Matrono, Hvala što si me snabdeo linkom koji objašnjava šta je život. Zaista mi se sviđa rečenica št je greh? „Grešiti znači okrenuti se od Onoga koji nas svojom ljubavlju uvodi u život i u smrt; i to znači indirektno da su Njegova smrt i život suviše malo za nas, premalo da odgovorimo ljubavlju, da uzvratimo odanošću i vernošću. Zaista, ovaj stav rezultira u našem kršenju mnoštva načina onih pravila života koja vode u večnost; onih zakonitosti života koja bi nas načinila istinski i savršeno ljudskim na način na koji je Hristos bio savršeni čovek, u sveobuhvatnoj harmoniji između Boga i nas.“ Hvala još jednom. Čuvaj se

Pismo 3

Hi matrona, First Thank you for providing me such Link, whose reading taught me a lot.Some of important words i want put here. “The Church believes that the circumstances of extramarital relationship, that is, fornication (I am just calling things by their proper names) last for years. People lose the joy and meaning of life, they suffer from a severe ‘hangover’ in their souls.” “People often have physical relationships before marriage, which makes them incapable of true love, they are emptied. Surely nobody can guarantee that if one falls in love, it will remain this way till the end of one’s life. No, you need to nurture love, to work on it. If you do not make your soul ready for love, it will not work out. I believe that true love (and I mean love, not passion or infatuation, which are often mistaken for it) is possible only in marriage.” “Marriage is not merely an official status. No, it is a decision to live your whole life with somebody no matter what troubles may come. The couple makes this decision together, declares it in public, and asks for God’s blessing. Then their feelings become based on something strong enough. Before this you cannot cross the line.” Realy nice.....This will give me the right path how to be live and love....... Thanks from bottom of my heart...Take Care Amol

Zdravo Matrono, Prvo Hvala što si mi poslao takav link, čitanje kojeg me mnogo naučilo. Neke važne reči želim da postavim ovde. „Crkva veruje da okolnosti vanbračnih veza, to jest, bludničenje (samo zovem stvari njihovim odgovarajućim imenom) traju godinama. Ljudi gube radost i smisao života, pate od teškog ‘mamurluka’ u svojim dušama.“ „Ljudi često imaju fizički odnos pre venčanja, što ih čini nesposobnim za pravu ljubav, oni su ispražnjeni. Naravno niko ne može da garantuje da ako se neko zaljubi, tako će i ostati do kraja njegovog/njenog života. Ne, ljubav mora da se hrani, da se radi na njoj. Ako ne pripremiš svoju dušu za ljubav, ona neće izdržati. Verujem da istinska ljubav (mislim na ljubav, ne na strast ili uspaljivanje, koji se često sa ovime brkaju) može postojati jedino u braku.“ „Brak nije samo puki zvanični status. Ne, to je odluka da se ceo život živi sa nekim bez obzira kakve se nedaće mogu javiti. Par donosi ovu odluku zajedno, izjavljuje je javno, i od Boga traži blagoslov. Onda njihova osećanja postaju zasnovana na nečem što je dovoljno snažno. Pre ovoga ne možete preći liniju.“ Zaista lepo.....Ovo će mi dati pravi put kako biti živ i kako voleti....... Hvala iz dubine mog srca… Čuvaj se Amol

 

image

Razgovor putem Skajpa oca Gavrila i sestre Stane

*** Pomaže Bog, oče, blagoslovite! Celo popodne smo slušali RADIO BLAGOVESTI. Dragi oče, hvala Vam na divnom programu i lepim duhovnim pesmama.  Deca su oduševljena. I Doktor Marin kaže da je program super, a sutra im je KRSNA SLAVA -VRBICA.

otac Gavrilo - Bog blagoslovio, sestro Stano! Evo jednog obaveštenja za slušaoce našeg radija. Do sada je naš radio nosio naziv „Radio BLAGOVESTI“, a od sada, po blagoslovu Mitropolita Jovana, radiće pod nazivom „RADIO MANASTIRA LEPAVINE“.

*** Neka Gospod čuva našeg Mitropolita Jovana, hvala mu za sve i pozdravite ga od nas i moje dečice. Reći ću dečici i ostalima za promenu imena Vašeg radija.I danas su dečica pisala adresu, a koji nisu znali, pokazala sam kako i gde da nađu uputstvo za uključenje.

otac Gavrilo - Hvala na vašem trudu u misionarenju. Neka Gospod da svako dobro vama i vašim učenicima u školi, a oni da budu dobri vernici, da svojim životom svedoče svoju VERU PRAVOSLAVNU.

*** AMIN, BOŽE DAJ! Oče dragi, i Vas neka nam Gospod i Presveta Bogorodica čuvaju i nagrade svim dobrima za VAŠ TRUD i sve savete i pomoć za naše spasenje.

otac Gavrilo - Trudiću se, sestro Stano, uz Božiju pomoć i blagoslovom našeg Mitropolita Jovana. 

*** Hvala još jednom, oče dragi! Meni da nije molitve, veronauke,Vaših saveta i poruka u okviru ovih predavanja, pored svih ovih svetovnih problema i ovakvog okruženja, ne znam da li bih ostala normalna.

Na dan svetog Arhangela Gavrila, 2oo9. godine

 

image

Pomaže Bog oče..blagoslovite!

o.Gavrilo - Bog blagoslovio sestra Jovana

- Sad sam preslusala sinocnje emitovanje,i bas je tacno ono sto ste procitali da djeca koja odrastu uz dadilje ili bake posle uvijek osjecaju zahvalnost prema njima.. Ja kad sam bila mala,mi smo zivjeli sa mojom bakom,a njene prve komsinice su bile Lela i Spoma,to su bile majka i cerka i zivjele su same..obadvije su ostale da kazem udovice,a Spoma nije imala djece..i one su mene prihvatile kao svoje dijete,ja sam non stop isla kod njih,one su me naucile da crtam,pisem,citam,jer je Spoma bila uciteljica,svuda su me vodile sa sobom,igrale smo se..taj je period trajao od moga rodjenja pa do sedme godine recimo, iako sam uporedo s time ja isla i u obdaniste(koje nisam nikad voljela,moram to napomenuti)..

Eto to je mozda i manje od sedam godina koje su one meni posvetile, i prihvatile me kao njihovo dijete, a ja njih nikad nisam zaboravila tokom citavog odrastanja, pa i sad..one su se obadvije upokojile, Lela prije nekoliko godina, a Spoma prije otprilike godinu dana, i iako nisu imale djecu tj unucad, uvijek ce imati jednu zahvalnu dusu koja ce se pomoliti za njih, da ih Gospod pomiluje..Kako Gospod ustvari sve uredi i o svakome brine, njima dvjema ce njihova ljubav i paznja koju su poklonile jednoj djevojcici tokom par godina njenog odrastanja, biti vracena molitvama za pokoj njihovih dusa i sjecanjem na njihovu dobrotu dok god ja budem postojala

sestra Jovana
Beograd, 10 april 2009 god.

 

image

Pomaže Bog oče Gavrilo! Blagoslovite.

Želim da se zahvalim za dušekoristan ukor pun ljubavi koji ste nam uputili preksinoć, ko ima uši da čuje. Grešnija od svih
sestra Vladislava
10 april 2009 god.

 

image

Pomaže Bog oče Gavrilo

Večeras je bilo tako poučno za svaku porodicu , baku , majku , tako divno ste sve rekli dragi Oče , velika je težina Vaših riječi , zahvaljujem Gospodu što me udostojio da čujem Akatist Majci Božijoj. Neka Vas i dalje čuva Gospod naš i Carica Nebeska . Svaku noć se isto obradujem kad Vas čujem.
Hvala oče. 

sestra Dragana
9 april 2009 god.

 

image

Razgovor putem Skajpa oca Gavrila i sestre Jovane

sestra Jovana - Pomaže Bog, oče dragi, blagoslovite! Nadam se da ste dobro sa zdravljem? Oče, moram da Vam kažem kako mi se dopalo sinoćnje emitovanje emisije, koje sam upravo preslušala. Pa, ono što ste Vi na kraju, u vemenu od minut-dva rekli Vaše mišljenje, meni je bilo vrlo prijatno da čujem, jer nekako se i sama pronalazim u Vašim riječima, a posebno besjeda u vezi bolesti, i u vezi gledanja televizora… Sve ste, oče, bili u pravu što ste rekli...Onda, mnogo mi koristi to što čitate ovaj mali katihizis iz knjige sveštenika Dimitrija Dudka. Tu se tek mnogo dobrog može da sazna.

otac Gavrilo - Bog blagoslovio, sestro Jovana! Dodataka na kruju biće još. Imam ja takvih primera na pretek, čak i za knjigu da napišem…

sestra Jovana - Sigurna sam da se to i drugima svidja, pa iako sada pričam samo u svoje ime, imam osjećaj da ljudi vole kad pouke lično čuju od Vas, oče, jer to je kao da ste svih 40-50 slušalaca Vi, oče, lično pozvali telefonom i rekli im riječi spasenja…

otac Gavrilo - Da, mnogi mi se obraćaju da im se čitaju molitve za ozdravljenje, ali to je Bogu ugodno kada se i oni sami mole. Medjutim, pojedini mi se obraćaju kao da sam ja servisna služba za čitanje molitava za ozdravljenje, a oni lično i ne trude se da bilo šta urade na svome ozdravljenju ili za ozdravljenje svojih bližnjih. Tako se proteklih dana jedan čovek obratio telefonom ocu Marku i potražio mene. Medjutim, pošto sam ja tada bio u banji na rehabilitaciji, on je ocu Marku rekao: - „ Pa, dobro, ja sam svoj „zahtev“ predao ocu Gavrilu i sada očekujem ishod i rešenje tog mog zahteva“. Vidite, čovek se ponaša kao da je nešto predao advokatu i sada advokat treba da reši njegov problem. I, eto, on kao da sada očekuje sudsko rešenje i to preko advokata, koji ga zastupa…

sestra Jovana - Naravno da mi sami moramo da se potrudimo na svome spasnju, ali je nekad molitva pravednika djelotvornija od naše… , medjutim, to ne smemo da zloupotrebljavamo.
Oče, evo baš jednog primera, pošto mi imamo jednog bolesnog rodjaka, moja mama meni kaže kako bi trebala da Vas pitam da mu pročitate molitvu, a ja njoj kažem da i ona sama može da se pomoli za njega...Nekako, svima je teško da se potrude, meni prvoj.
Eto, oče, samo da znate da bih ja voljela da u buduće lično Vas čujem na kraju i da malo duže besjedite, ako Vam zdravlje i mogućnosti dozvoljavaju. 

Sestra Jovana

Na dan svete Matrone Solunske, 2009. godine

 

image

Pomaže Bog oče Gavrilo

Slušam od jutros vaš radio i ponekad osetim nešto lepo što me podseti na nešto što sam osetila u nekom od Manastira i jako mi nedostaje poseta i odlazak u Manastire na Liturgiju. Nešto jako lepo što ne znam da opišem. Duša mi je željna Boga i duhovnosti. Slušamo vaš radio skoro svako veče i mnogo poučnog možemo čuti. Hvala vam!

Gordana sa decom Mihailom i Marijom i mužem Vladimirom

sestra Gordana
9 april 2009 god.

 

image

Blagoslovite Oče Gavrilo,

Redovno pratim vaš prenos sa radio Blagovjest. Sagreva mi srca za vreme Veliko posta da lako pominem svako iskusenje. Da Bog da, da ova radio Blagovjest šire takve vesti da se broj slušalaca se množe iz dan u dan. Samo to nekako ubavno ide, da Bog samo pomogne da ovaj put se ostvare želje mladima. Tačno ste pogodili večerasnu pouku , svi smo oboleni i tražimo zdravlja, a ne pitamo se od gde bolest i zasto?
Nek Bog vi podari zdravje , mir i spasenje, da vršite vašu misiju kako posetilac u našoj domov.
Svako dobro od Gospoda i presvetej Bogorodice

sestra Mirjana
8 april 2009 god.

 

image

Pomaže Bog oče Gavilo.

Hvala oče i večeras za molitve i pouke za nas grešne. Tako ste divno opisali naše grešno ponašanje u ovom životu , pa nije ni čudo šta nam se sve dogadja , kakve nedaće i stradanja, a sve to zaslužujući našem oholom ponašanju prema onom iskrenom i plemenitom, našem jedinom Tvorcu neba i zemlje.
Laku Vam noć želim oče i da istrajete sa nama malovjernim. 

sestra Dragana
8 april 2009 god.

 

image

Hvala vam Oče na svakoj izgovorenoj reči , svaka je na svom mestu.
Puno vas pozdravljam Sanja

sestra Sanja
8 april 2009 god.

 

image

Pomaže Bog oče, blagoslovite!

Jednom sam mislila da samo roditelj može da voli i svom detetu pruži najbolje…Istina je, može… ali ako roditelj iz ne znanja i nemara zaboravi da u dušu deteta usadi ljubav prema Bogu i osnove hrišćanske vere u srce, ono dugo ostaje bez zdravog i čvrstog korena; ostaje bez putokaza potrebnih za formiranje zdrave ličnosti i rasuđivanja neophodnog za donošenja ispravnih životnih odluka.

Ja sam veru i Boga pronašla zahvajujući Vama. U tom traženju i nalaženju Istine, pronašla sam i samu sebe. Hvala milostivom Bogu i Presvetoj Bogordici što su me svojim promislom i prevelikom milošću uputili na Vas. Molim Boga da me nikada više ne uvede u tamu pređašnjeg ne znanja. Molim Boga da mi, u granicama moje slabosti, da snagu da dok postojim tu veru u sebi negujem, da tu veru sa svojim najbližima u ljubavi delim i umnožim.

U ime cele porodice, hvala Vam što nas sve, bez prijemnog ispita, primiste u Vašu duhovnu školu. Vera i ljubav kojoj nas svakodnevno učite jesu svetlost nezalazna koja nam pomaže da u duhovnom mraku i neznanju pronalazimo ispravne životne putokaze. Neka nam Bog svima podari razum da tu Vašu duhovnu školu nikada ne zaboravimo, da nikada ne izneverimo ukazano nam poverenje…,da sve čemu nas učite nastavi da živi ne samo kroz nas, nego i kroz našu decu i decu naše dece…Da sledeći Vaš primer svedočimo Gospodove reči i život u svim sferama društva; da Njemu i zbog Njega budemo sve što jesmo, da sve što činimo bude Njemu na dar i Njemu na slavu.

Srećan Vam današnji praznik Blagovesti. Neka Vama i bratstvu Manastira Lepavina Bog podari zdravlje i svako dobro, a nama svima koji smo u duhovnoj zajednici sa Vama RADOST U LJUBAVI ka Hristu Spasitelju, Presvetoj Bogorodici i svim Svetima.

Sestra Bojana

USA , NY , 07. April 2009 godine

 

image

Razgovor putem Skajpa oca Gavrila i sestre Vladislave

sestra Vladislava - Pomaže Bog oče Gavrilo! Blagoslovite.

- Bog blagoslovio Vladislava

sestra Vladislava - Sinoć oko 24h smo se vratili sa pokloničkog putovanja (grupa iz Banja Luke). Obišli smo između ostalog i manastir Slanci i grob oca Stefana Srbina i pozdravili majku Mihaillu iz manastira Vavedenje. Hvala Bogu i Presvetoj Bogorodici i Vama oče što nas upućujete na pravi put. Na grobu oca Stefana smo zapalili svijeće a sestra Snežana je iz Banja Luke donijela dva prelijepa suncokreta za oca Stefana. Ona će Vam sigurno poslati slike.

Obišli smo još i manastire Lazarica, Rakovac, Novo Hopovo, Grgetek i konačili u manastiru Velika Remeta kod oca Stefana. Sutradan smo posjetili manastir Krušedol. Kući smo se uz Božiju pomoć vratili sinoć neposredno prije čitanja Akatista. Moj suprug je redovni slušalac on do sada ne propušta večernje čitanje Akatista.Pošto je ovoga puta ostao kod kuće nazvao me telefonom i uzbuđenim glasom izvestio da je u petak bilo 50 slušalaca. Eto samo toliko htijela sam da sa Vama podijelim radost i da Vas pozdravim. Hvala za blagoslov

Sestra Vladislava
6 april 2009 god.

Napomena: Samo da dodam muž od sestre Vladislave je Nemac ne zna Srpski jezik niti razume ali redovno uveče sluša radio Blagovesti.
Ova je prva grupa iz Banje Luke koja je hodočastila grob oca Stefana Srbina Karuljskog podvižnika koji je sahranjen u manastiru Slanci kod Beograda.

otac Gavrilo

 

image

Blagoslovite Oče!

Moram da Vam kažem da u moru iskušenja koja su me snašla, od zdravstvenih do porodičnih (a sve prema zasluzi), Akatist Bogorodici koji slušam već dve nedelje, zagreva moju dušu, budi mi nadu, jača moju slabašnu veru, hrabri me u toku dana, a noć mi je postala lakša.
Bog neka Vam stostruko vrati dragi oče Gavrilo.

sestra Ankica
Beograd, 6 april 2009 god.

 

image

Sinoć sam oče slušala Vaše molitve i oduševljena sam kako ste izabrali veoma mudar način da počnete i sa veronaukom za nas koji smo rastureni po svetu. Sa koliko ljubavi i i umiljenja čitate i molite se, i tačno znate šta nam treba. To je još jedan dokaz da je promisao Božija u Vama i kroz Vas.

sestra Sonja
3 april 2009 god.

 

image

Pomaže Bog Oče Gavrilo, Blagoslovite

svakog dana si sve bolje i bolje u čitanje Akatista i propovedi, posebno današnja propoved za nošenje krst i kako bi trebalo učiti decu za nošenje krsta.  Mi utičemo na decu zato što oni su mali angelčić, blagorodne duše šta vide od nas to kapiraju . Mi treba da budemo oprezni sa odnosima prema njima da ne izgube svoje duše.

Ova pouka prakticno ke mi posluziti u mom ophogenju sa njima tokom njihovom vaspitanja i obrazovanja i da kao dobra učiteljica u zdravoj i Bogougodnoj misiji doprinesem u stvaranju ličnosti moje voljenje dečice bude pronagen smisao hrišćanskog života.
Zbogom i svakoj dobro, budite ni zdravi živi dugovečni zato što su retki pastiri od vašega kova.

sestra Mirjana
Makedonija, 2 april 2009 god

 

image

Razgovor putem Skajpa oca Gavrila i sestre Stane

sestra Stana Meseldzija - Pomaže Bog oče, sad ću da idem još jednoj našoj vernici pokazati kako da sluša Radio-Blagovesti.

- Samo misionarišite, to spasonosno delo za dušu.

sestra Stana Meseldzija - Baš tako Oče dragi i to me tako raduje. Presrećno sam se u Beogradu osećala kad sam videla da svi moji rođaci slušaju i čitaju Lepavinski sajt.
Sve pohvale i čestitke!! Slava i hvala Gospodu Oče dragi Gavrilo i kako se povećava broj slušalaca Vašeg divnog predavanja, pouka i molitvi. Svako Vam dobro za sve požrtvovanje Vaše a sve za spasenje duše nas svih koji rado slušamo Radio-Blagovesti. Neka Vas čuva Presveta Bogorodica i podari dobro zdravlje. AMIN!

sestra Stana Meseldzija - Milan Meseldzija -Dobro je još nisam sve pregledao , vidim da ima i na francuskom jeziku. Jovin rođak u Francuskoj u Toulonu živi sad posle rata i pronašao je naš sajt i sluša Radio-Blagovesti dopalo mu se sve ( a kako i ne bi kad je stvarno sve baš super ) kao u košnici pčela sve divno uređeno i ukrašeno sve na korist i spasenje duše.Laku i mirnu noć Oče dragi.
Svako dobro od Gospoda Oče Gavrilo! 

Prijedor, 2 april 2009 god.

 

image

Hvala vam Oče na duhovnoj hrani, neka vas Gospod dugo poživi i da vam da dobro trpljenje, a svima nama uz molitve vaše spasenje duše i tela. Veliki pozdrav svima u manastiru.

sestra Sanja
2 april 2009 god.

 

image

Pomaže Bog oče Gavrilo, blagoslovite!

Moja rođena sestra (Mirjana Trifunović) Vas je nedavno kontaktirala, a danas dok smo razgovarale preko Skype-a, dobila je Vaš pozdrav. U trenutku sam osetila veliko olakšanje, jer šta god joj se dešavalo od sada ima Vas.  U slučaju porodica Jerković-Trifunović vi ste tanana nit istinske Božije ljubavi koja nas povezuje i svojom silom drži na okupu. Vaše čitanje Akatista posle nekoliko dana uspela sam da slušam svega 10 minut, ne mogu pronaći uzrok problema ali Vas zato slušam na poslu i tako opstajem.
Mir Vam i radost od Gospoda, sestra Marijana

sestra Mirjana 2 april 2009 god.

 

image

Razgovor putem Skajpa oca Gavrila i sestre Aleksandre

sestra Aleksandra - Pomaže Bog dragi oče Gavrilo, hvala oče puno za blagoslov.
Uvek osećam posebnu blagodat posle čitanja akatista i raduje me dragi oče što je Manastir Lepavina na rejtingu pravoslavnih sajtova poboljšao mesto . Na žalost kod nas u crkvi je bilo manje na Akatistu, a možda što ga nismo čitali tako lepo.

- Da li je bio tvoj učenik, Nemac , koji se interesuje da sazna više o Pravoslavlju.

sestra Aleksandra - On se zove Volfgang. Hteo je da dodje ovaj vikend, ali ja sam otkazala, jer sam htela da se odmorim i da malo prevodim, kad vec toliko ljudi dolaze na sajt a trebalo bi da imamo nešto novo. Rekla sam mu da idem na akatist u deset ali da on ne razume to, čuo je zvona i onda sam prekinula. Čini mi se da nisam baš dobar misionar.

- Da li je šta čitao sa našeg sajta na Nemačkom

sestra Aleksandra - Nije mi rekao, a možda i nece da mi kaze, on je tezak slucaj protestanta. Pa zamislite oče da je bio u Svetoj zemlji i on mi je rekao da je crkva, gde se nalazi Hristov grob pravoslavna crkva, - oče ja to nisam znala do tad, to je bilo 2000 god.

- Znači revnostan protestant?

sestra Aleksandra - I nije se prekrstio, da, da ,ali baš ću da ga pitam da li je nesto citao i pitacu ga da poslusa akatist, tako ja mislim, a mozda oce Vi bolje znate....baš ste “opasni...”- šalim se oce nemojte mi zameriti , salim se zaista.

- Ti si dobar misionar, revnuješ i trudiš se sa prevodom mojih DUHOVNIH RAZGOVORA koji se objavljuju na našem sajtu . To je veliki trud i potrebno je znanje i vreme za prevod to je MISIONARENJE koje će Gospod nagraditi za trud širenje reči Božije.

sestra Aleksandra - Hvala Vam dragi oce Gavrilo. To mi mnogo znaci. Hvala od srca.
Oce to ste u pravu, da nije lako prevoditi Vase pouke, jer treba prave reci naci, a u nemackom nema toliko reci. I onda je malo tesko ponekad. Ali sa svakim prevodom je malo lakse i puno sam naucila i lepse pricam

- Hvala Bogu za svako dobro a tebi na trudu i za učinjeno delo u prevodu na nemački.

sestra Aleksandra - Oce tako ja zelim Vama da zahvalim na Vasim molitvama za moju porodicu i za mene - eto molitva se kupiti nemoze . Hvala Bogu i hvala Vama oce, idem ja sad da se potrudim dragi oce s Bogom i laku noc a i hvala za Vas trud oko nas, kakvi smo svi neki teski slucajevi…

- Bog blagoslovio sestra Aleksandra i laku noć

sestra Aleksandra - Blagodarim dragi oce Gavrilo za blagoslov.

- Ne baš svi, možda samo po neko da se nađe

sestra Aleksandra - Dobro, znam oce, moram da pazim kako i sta pricam...idem dragi oce.

- Amin

Nemačka , 2 april 2009 god.

 

image

Amin! Oče igumane,

čestitam za ovu, možda najdužu emisiju do sada… Sa pažnjom sam je saslušao… Meni bar je bila najinteresantnija i najpoučnija do sada! Blagodarim Vam!

brat Mihailo
Holandija , 2 april 2009 god.

 

image

Dragi Oče Gavrilo

bila sam pre tri dana u Beogradu , juče sam stigla. U Beogradu sam sam imala divne radosne razgovore i sve pohvale za Vaš e molitve putem Radio-Blagovesti i manastirski sajt. Nisam mogla propustiti naše sinoćno sabranje , jer šteta je propustiti i jedno predavanje Oca Vladislava. Slava Bogu , svako sledeće predavanje je sve veći broj vernika.
Dragi Oče Gavrilo, želim vam što veću slušanost Radio-Blagovesti!!

Svako dobro od Gospoda i na mnogaja ljeta,na mnogaja ljeta!!!....

sestra Stana
Prijedor , 2 april 2009 god

 

image

Pomaže Bog dragi o.Gavrilo!

Nemam mogućnosti za kontakt skajpom ,ali želim Vam reći sljedeće:

Sav Vaš trud , rad i zalaganje sa prevelikom ljubavlju za Radio Blagovesti u kojima svi uživamo prosvećujući sebe i hraneći svoj duh i dušu onom hranom koju ne možemo kupiti ni u jednom trgovinskom centru, samo je za primjer drugima kako uz malo mogućnosti može sve postati moguće i prelijepo, koliko zaista nismo ni očekivali.
SlavaBogu, posebno je dirljiv zvuk umilnog zvonceta prije čitanja slavnog Bogougodnog Akatista Presvetoj Bogorodici koji budi sve naše transmitere prenosa dobrih vibracija u našoj duši i smiruju sve naše strepnje za budući dan , odnosno život.

Za nas koji smo nevoljno u postelji ,koji žedno i gladno iščekujemo večernje sate sa Vama mogu reći u svoje ime:Hvala,slava Bogu za podarene divne trenutke služenja Bogu.Tada svi mi trebamo da preispitamo sebe za promašene trenutke koje sami počinismo uz veliku ljubav Spasitelja koji opet sve nas uze u veliki zagrljaj ljubavi,vjere i pokajanja , te dade novu nadu sa Promislom Božijim u Svetoj Trojici i beskraju koji ne znamo.
Putujmo svojim mislima , predajmo se samo našem Bogu Jedinom ,jer to jedino vrijedi u ovom prolaznom životu u kojem smo mi samo gosti i to u Ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Amin!

Neka naša čežnja bude nada,neka naša osuda bude ljubav,a naša istina neka bude vjera…
Svako istinsko dobro od Gospoda , Vaša molitva Bogu dostizala!

Laku noć i mnogo Vas volimo i beskrajno poštujemo!

Sestra Aleksandra Ibrišimović , 39.godina, klinički-psiholog

Tuzla , 02.April 2009 godine

 

image

Pomaže Bog, Oče Gavrilo Blagoslovite,

Hvala blagom Bogu, Presvetoj Bogorodici, i Vama na neizmernoj pomoći koju nam pružate. Molim Vas dragi Oče nemojte da se preopteretite. Neka Vas Gospod ukrepi molitvama Presvete Bogorodice i podari mnogaja ljeta ispunjena radošću i zdravljem, blagom Bogu na Slavu Vašoj duhovnoj deci i narodu na korist i na spasenje mnogih duša, pa i naših.

Svako Dobro od Gospoda molitvama Presvete Bogorodice.

brat Vladimir
SAD , NY , 02.April 2009 godine

 

image

Poštovani oče Gavrilo,

Nije nas više samo 36, sad nas je malo više.
Molim Vas da nastavite da nas poučavate i ispunjavate dušu božjom blagonaklonošću.
Nije bitan broj slušalaca, oni koji Vas ne slušaju će jednom da žale, važno je da ulijevate nadu i vjeru ljudima koji cijene i poštuju Vaš rad.
Samo Vi nastavite da radite kao što i mislite da je ispravno.
Bog Vas blagoslovio.

S poštovanjem,

sestra Branka
Kanada , 02. April 2009 god.

 

image

Razgovor putem Skajpa oca Gavrila i sestre Sunčane

sestra Sunčana - Pomaže Bog Oče. Blagoslovite. Hvala Vam Oče dragi, i voljeni, što se dajete Bogu i nama, svim svojim srcem. Nek Vas Bog blagoslovi.

otac Gavrilo - Bog blagoslovio sestra Sunčana

sestra Sunčana - Hvala Vam Oče što ste svaki dan ovdje.

otac Gavrilo - Hvala na učešću u molitvenom duhovnom sabranju

sestra Sunčana - Osjećam kako sve čitate s toliko srca i poniznosti i služite iz večeri u večer…

otac Gavrilo - Dokle god mogu i koliko god Gospoda da života zemaljskog biću sa vama , eto i na ovaj način da budem sa svojom duhovnom decom širom zemaljskog šara.

sestra Sunčana - Nek Vam Bog blagoslovi svaki trenutak Vašeg postojanja ovdje među nama.

otac Gavrilo - Amin Bože daj , da se naša duhovna zajednica što više umnoži , da zajedno molitvu Gospodu uznosimo i milost izmolimo!

sestra Sunčana - Bože daj, amin.

otac Gavrilo - Amin!!!

sestra Sunčana - Laka Vam noć Oče, i lijepi dan sutra. S Bogom.

1 april 2009 god.

 

image

Pomaže Bog, Oče Blagoslovite!!

Želim da Vam se zahvalim što se neumorno trudite i bdite nad nama. Sinoć sam ponovo bila na radio Blagovesti uz Vas, i svaki put mi se čini da ste nam sve bliži Vašim molitvama. Divno je što ste počeli da čitate i molitve posle akatista, a za Vaše umilno pojanje i besede zaista nemam toliko toplih reči kojim bih opisala radost kada Vas čujem. Osećam se kao preporođena, a od kad sam u kontaktu sa Vama, kao da mi je neki teret pao sa mene.
Neka Vas i vašu bratiju Bog sačuva, i podari Vam radost u Gospodu, zdravlje i svaki duhovni napredak.

sestra Sonja
1 april 2009 god.

 

image

Pomaže Bog Oče Gavrilo. Blagoslovite

Htela sam da vas pozdravim i da zablagodarim za Vaše pouke i pojanje.Nisam znala da emisija ide direkno u 22h .To sam naučela predhodni dana i pratim ve od sada direkno.
Nek Bog vi podari mir, zdravje i spasenje . i duguvečnost.
Zbogom i svako dobro od Gospoda i Presvete Bogorodici

sestra Mirjana
Makedonija, 31 mart 2009 god.

 

image

Pomaže Bog oče. 

I večeras ste bili rado i od srca slušani kod mene u mom domu. Daće Gospod da se ovaj broj 36 uveća za mnogo više slušalaca ove svete i dušekorisne molitve . Nadam se da će se uspavani otrijezniti i priključiti ovoj duševnoj hrani koju nam spremate da nas pred san i sutrašnji dan nahranite.

Hvala oče što se za nas molite i brinete , nama je ova večernja molitva lijek za dušu i tjelo ,ona nas svaku noć umiva i sa nas sapira sve grijehe koje smo nakupili tokom dana , ona nas čisti i prosvećuje um naš. Na ovu večernju molitvu treba svi da žurimo i da uzmemo jer neznamo da li ćemo je sutra čuti .
Laku Vam noć Oče želim i Bog dragi da Vas čuva. 

sestra Dragana
31 mart 2009 god

 

image

Pomaže Bog oče Gavrilo!

Vašim molitvama meni lično Bog i Presveta Bogorodica puno pomogoše, ali je i mom računaru potrebna pomoć jer danima ne mogu i pored velike upornosti da se uključim i pratim radio program Blagovesti tj. Akatist. Slušam ga na poslu dok radim, ali to nekako nije isto. Neka se Bog smiluje meni i mom računaru kako bih Vas mogla slušati i na najlepši mogući način zaspati. Svako dobro od Gospoda, sestra Marijana

sestra Marijana
30 mart 2009 god.

 

image

Pomaže Bog dragi oče.

Večerašnja molitva je bila tako divna , da se u ovim molitvama posvećenim Svetoj Bogorodici ogleda sva njena ljubav , ljepota i veličina za nas nedostojne. Ove molitve Prečistoj Djevi su otvorile i naj tvrđa srca i duše naše . Hvala oče na izboru Velikih molitava Svetoj Bogorodici , nek Vas i dalje čuva naša Carica nebeska i svu bratiju manastira Lepavine. 

sestra Dragana
30 mart 2009 god.

 

image

Pomaže Bog oče Gavrilo

sada sam slušala Vaše čitanje Akatista i molitvi na radio Blagovesti .  Hvala za vašu posetu u mom dom . Osećam se kao da ste posetili moj dom ili kao da sam bila kod Vas. Hvala za vaše pouke. Budite mi krepki i dugovečni , nek Bog vi podari zdravje , mir spasenje i duz život zato što si nama Potreben. Zbogom i svako dobro od Boga i Presveta Bogorodica . 

sestra Mirjana
Makedonija ,30 mart 2009 god.

 

image

Pomaže Bog o.Gavrilo!

Ja sam Aleksandra ,Stefanova mama.Nisam imala prilike da Vam se javim ,ali ovom prilikom čestitam Vam na usrdnoj borbi Vašim ličnim primjerom kako je moguće ako čovjek želi pobijediti i držati pod kontrolom bolest , te biti radno aktivan u gerijatrijskom dobu našeg života.
Na zdravlje Vam i dobro trpljenje čestitog monaškog života kojeg Vi vodite za primjer svima nama koji smo u ovozemaljskom životu i živimo i mi na svoj način jedan dugo trpećiv proces življenja. Cijela naša struktura stvorena po savršenoj premudrosti Božijoj postavljena je tako da sve što naš um i srce poželi uz Božiju milost, nadanje i vjeru može postići i prevazići neosvojivo.

Vaš radio Blagovesti veoma je šarolik za sve nas koji svoju dušu napajamo hranom Božijom. Želim Vam svako dobro u životu i radu i da se kao i dosad radujete svakom
sunčevom danu zajedno sa nama.Dobro trpljenje!

Na mnogaja ljeta!

Aleksandra Ibrišimović
30. Mart 2009 godine

 

image

Pomaže Bog Oče dragi Gavrilo! Blagoslovite,

Kako ste? Sigurno ste se umorili i uvek puno obaveza. Neka Vas čuva Presveta Bogorodica i podari svako dobro. Divna Oče molitva ,upravo slušam RADIO BLAGOVESTI.
Dragi Oče Gavrilo, svako Vam dobro od Gospoda za sve što činite za nas. Ja Vam ne mogu opisati naše radovanje i čekanje veče 22:00 h kad počinje najlepši čas slušanja REČI BOŽIJE. Kako Vi to divno i uredite: AKATIST , pesme, BESEDE MITROPOLITA JOVANA, pouke i sve na korist svima i spasenje duše.Kako bi divno bilo da takvih Vaših saveta i beseda uvrste u TV-program.

Neka Vas Presveta Bogorodica čuva i podari dobro zdravlje oče dragi. 

sestra Stana
29 mart 2009 god.

 

image

Blagodarim dragi oče Gavrilo,

Nadala sam se da ćemo imati opet od Vas interesantnu besedu večeras. Hvala puno dragi oče Gavrilo za blagoslov i za ovu interesantnu besedu! Hvala puno i moram Vam reći da sam ispunjena radošću sad i da mi je lakše podneti svoje probleme, kad znam da je uveče akatist i jedna poučna beseda!

Eto i ja sam ko onaj u toj priči koji peva za pevnicom i kome stalno lutaju misli.  Isto to osuđujem, i to mislima, a nisam znala da je to tako opasno kao kad bi i direktno riječima osudila.

o.Gavrilo - Kako je kod tebe? Da li se sluša radio? Da li je bilo prekida u toku emitovanja ?

*** Nije bilo oče nikakvih prekida. Sve sam lepo čula, kao da ste blizu bili, baš sve je bilo glasno i čisto.

Sestra Aleksandra , Njemačka

29.03.2009 godina

 

image

Pomaže Bog, dragi oče Gavrilo!

Hvala Vam za ove divne molitve i akatist na radiju Blagovesti. Hvala dragom Bogu da Vam daje snage i zdravlja da uznosite uzvišene molitve i u ovo doba u etar za vernike na svim kontintentima.

Hvala da ste objavili pismo brata Stefana, dečaka–mladića, tako mladog, a tako darovanog talantima od Gospoda. Želim mu svako dobro od Gospoda, da svoje talante stostruko umnoži, da mu Gospod blagi podari snage i mudrosti na ovozemaljskom putu. Hvala Presvetoj Bogorodici lepavinskoj da molitvama svojim Spasiteljuju našem spaja duhovna čeda sa svojim duhovnim ocem, našim dragim ocem Gavrilom.
Blagoslovite, oče i pomjanite svoju duhovnu decu u vreme velikog posta u Vašim molitvama pred Presvedtom Majkom lepavinskom.

Sestra Vesna

Beč, 25. маrt 2009

 

image

Pomaže Bog, oče, blagoslovite!

Kako je velika blagodat kada Gospod nekoga obdari darom usrdne molitve. Takva molitva se preliva iz uma i sliva duboko u srce, a onda uz obilje suza, koje i ne treba zaustavljati, dolazi do svesti prisustvo Samog Gospoda i Same Presvete Bogorodice. Tako je, oče, bilo večeras, a tako je i svake večeri kada se preko radio „Blagovesti“ čuje Vaš molitveni glas upućen preko Akatista Carici Nebeskoj i kada i naš dom postaje dom molitve.

Hvala Vam, oče, za Vaše molitve, za Vaš trud, za Vaše pregalačko pastirsko bdenije nad svojim malim stadom, jer se zbilja u naše domove svake večeri useljava blagodat Gospodnja.
Hvala Vam još jednom, oče, i neka Vam Gospod podari dobro zdravlje i celomudren život na mnogaja ljeta!

Svako dobro od Gospoda!

Tankosava Damjanović
Beograd , 27 mart 2009 god. 

 

image

Stamenko - Oče oprostite , večerašnji Akatasit mi se čini dosta dobro izgovoren , mogu li njega uzeti za CD

otac Gavrilo - Može ako ti smatraš da je dobar , da li se čuje zvonce.

Stamenko - Aaa… , da Oče zvonce mi je prelijepo. Ma Oče Vi ste divni, da niste Monah , bili bi ste odličan režiser :-) :) .

otac Gavrilo - Da , ali tek sam ja počeo

Stamenko - Hvala Vam Oče, bezgranično, na Vašim stalnim i nepresušnim IZVORIMA da naše duše očistite od grijeha , svakodnevnih i prostomaterijalnih briga i učinite ih prijemčivijim i mnogo bližim putu za Raj .

 

image

Pomaže Bog Oče Gavrilo, Blagoslovite!

Želim još jednom da Vam se ovim ovim putem zahvalim što se na ovako neobičan način trudite i širite Božiju reč, putem Radio Blagovesti. Sinoć sam sa radošću ponovo slušala Vašu emisiji, i čini mi se da mi Vaša reč, Božanski glas, i molitve koje uznosite Presvetoj Bogorodici za sve nas, iz dana u dan daju sve više snage, vere i pokajanja. Vi čitate Akatist, a ja Vas pesmom pratim, kandilo gori, kuću okadimo tamjanom, i onda barem na momenat osetim kao da sam baš tu pored Vas, i kako se svi zajedno molimo našoj Presvetoj Bogorodici.

Neka Vam Gospod podari svako dobro, i neka bi Vas njegova Blagodat svugde pratila u vjek vjekova. Oprostite, i pomjanite…

sestra Sonja 26 mart 2009 god.

 

image

POMAŽE BOG DRAGI OČE GAVRILO, BLAGOSLOVITE!

Blagosloveni neka ste,radovali se od Gospoda i Gospodu, kao i mi što se vama radujemo što nam vas je Gospod podario da nas oplemanjujete i produhovljujete, što nas cuvate i štitite, što nas volite i za nas se grešne Gospodu molite!Velika je radost naša, velika je sreća naša, kad otvorimo sajt manastira Lepavina i slušamo radio Blagovesti , pa kad čujemo vas blagoumilni i dragi glas slušajući vaše miloumne besjede, molitve i pouke.
Želim samo da vam se nakratko javim i da vas pozdravim i zaželim vama i cjelokupnoj bratiji manastira Lepavina svu sreću radost i dobro zdravlje od Gospoda!

Brat Goran iz Austrije sa porodicom

Na dan sv. Simeon Novi Bogoslov 2009 god.

 

image

Pomaže Bog oče.

Hvala Vam što ste i večaras bili tu uz nas, sa nesebičnom ljubavlju, i željom da nas gladne nahranite duhovnom hranom, da nam prosvjetlite um i srca naša . Od Gospoda molim da nas bude u što većem broju sa Vama, uz čitanje Akatista Svetoj Bogorodici. Pa gdje su se izgubili svi oni koji Vas danonoćno i neumorno pitaju za duhovne pouke , pitanja i sve ostale nedoumice? Treba samo da se priključe u 22:00, na radio Blagovesti, i tu ce naći molitvu za svoje spasenje duševno i tjelesno, i odgovore u Vašim duhovnim pričama na svoja pitanja. Sad nam je svima mnogo lakše , imamo svaku noć Vašu usrdnu molitvu i Vaš blagoslov, ne trebamo čekati veliki red jer smo svi u isto vrijeme prvi.
Hvala dragi oče , i nek Vas dragi Bog čuva i naša Majka Nebeska. 

Sestra Dragana

Na dan sv. Simeon Novi Bogoslov 2009 god.

 

image

Pomaže Bog dragi oče Gavrilo!

Hvala na Akatistu Presvetoj Majcici nasoj, hvala na poukama (koje sam prepoznala kao odgovor na moj jucersnji vapaj), hvala i na pesmi koju ja mnogo volim, ZNAS LI KO TE LJUBI SILNO, sa kojom ste nam porucili da nas Gospod ljubi i brine o nama, slabima i gresnima. Neka Vas dragi Gospod ukrepi i osnazi u vazem trudu i radu. Osetimo mi oce po vasem glasu kad ste umorni i kad ulazete i poslednji atom snage da privedete do kraja ono sto ste zapceli.

Sestra u Hristu, Mira ,Beograd

Na dan sv. Simeon Novi Bogoslov 2009 god.

 

image

Pomaže Bog Oče dragi Gavrilo, blagoslovite

Svako Vam dobro od Gospoda!Sve su divne i molitve i sve što nam odaberete i svako veče u radosti slušamo.Ova sinoć mi je tako bila dušekorisna za sve i do suza obradovala.
Posebno zbog ovog zla” pijanstva” koje i danas uzima svoj danak i mnoge porodice razara i uništava i mnoge ljude.Kako kaže jedna kineska poslovica: Prvo čovjek uzima alkohol,zatim alkohol uzima alkohol, na kraju alkohol uzima ČOVJEKA! Neka bi dao Gospod Oče dragi da svi koji su u ovo zlo na neki način ušli da se osveste i progledaju slušajući Vaše pouke i poruke mogu biti spaseni.

A veliko i dobro je delo da svi budu spaseni. Posebno mi bilo super Oče kad ste u izlaganju i borbi svih za njihovo spasenje e sad treba odobrenje (blagoslov) kao za VERONAUKU.

sestra Stana

Na dan sv. Sofronije Jerusalimski 2009 god.

 

image

Pomaže Bog Oče Gavrilo! Blagoslovite.

Dragi Oče, od detinjstva i rane mladosti nisam mogla ovako lepo i bez trzavica da spavam kao posle slušanja radio blagovesti, preko koga Vaše molitve i pouke u meni odmore umornog čoveka i izoluju sve ono što ne valja i ostane samo mir i radost.Dobro kaže Sv. Otac Jovan Kronštatski :"uveče kad hoćete da se molite, a telo kaže da je umorno, ne verujte, laže vas, stanite na molitvu i ona će doneti mir vašoj duši, lak i okrepljujući san”.

Eto kad smo pre više od deset godina prvi put došli u manastir imali smo sreću da još niko nije dolazio, pa smo maksimalno od Vas poupijali pouke, a Vi ste nas videći naše jadno duhovno stanje strpljivo i sa ljubavlju vodili ka napredovanju u veri.

Možda sada izgleda da smo se otuđili, ali verujte da je manastir Lepavina, čudotvorna ikona Majke Božije, Vi Oče i Vaše bratstvou našem srcu za veki vekov.

Čak i naša deca koja su odrasla uz Lepavinu, a koju sada životne bure vode na razna raskršća u sebi noseiskre vere koje su dobili uz manastir, Vas, vaših molitava za njih i bratije koja im je pokazala bratsku ljubav.zato Oče i ako nas je malo na vezi u deset u veče, ne sekirajte se , setite se kako nas je bilo malo do pre neku godinu a, kako je Sveta Majka pozvala i kako se puno ljudi odazvalo njenoj ljubavi i zaštiti.
Još jednom hvala za Vaš veliki trud koji ulažete u čitanje akatista i pouka i pevajući divne Bogomoljačke pesme i meka Vas Sveta Majka ukrepi da ustrajete.
Praštajte i pomjanite,

u Hristu sestra Ljubica iz Ljubljane.

Na dan sv. Sofronije Jerusalimski 2009 god.

 

image

Pomaže Bog naš dragi oče Gavrilo

Želimo da vam se zahvalim za svaku veče što vas čujemo preko internet radija Blagovesti, i za vaš veliki trud i poduhvat oče što ste počeli da nama vernicima gde god bili prenesete tu blagodat koja se širi oko vas ,pa i preko ovog internet radija.

Oče nastavite samo tako Presveta Bogorodica će nam pomoći da ovaj radio istraje i da nas sa svakim novim danom bude sve više ,danas 30. a za mesec dva stotinu, ako Bog da i više .Mi svi žudimo i nestrpljivo svaki dan čekamo 22.00h. kad će početi Vaša molitva na radio Blagovesti, koja nas duhovno okrepljuje i daje nam snagu za novi početak dana.
Neka nam vas Bog i Presveta Bogorodica čuvaju na mnogaja leta........

Brat Đuro,sestre Milanka i Rosa , MINHEH

Na dan sv. mučenik Kodrat Korintski , 2009 god.

 

image

Pomaže Bog dragi oče Gavrilo, blagoslovite!

Na mnoga ja ljeta dragi oče, živi i zdravi nam bili. Hvala Vam što nas okrepljuje u ovom turobnom i teškom vremenu.

 


RADIO BLAGOVESTI

Svaki put kad naš otac iz Banje Vitezde se vrati, znam da će nam sebe još više dati.

Tamo otac ide da oporavi dušu i telo i da sebe
pripremi za još veće delo.

Srce toplo i duša mila sve bi oko sebe zagrlila.

Pa sad svojoj duhovnoj deci, po svetu rasutoj,
otac nas brižni uspavanke čita i iz manastira nam dragog,
kroz pojanje pita ’’Znaš li ko te ljubi silno, ko te čuva dan i
noć, ko ti daje izobilno da odoliš vragu moć?

Hvalospev Presvetoj Majci što kroz vasionu se ori,
podiže srce i um ka Svetoj Gori, odakle se preseli
divni cvetak čiji se miris širi dalje kroz ’’etar’’. 

Kroz pouke divne koje nam svako veče čita on
nas uči i duhovno vaspita. 

Čitanje jednog igumana u ’’etar’’ pravoslavlje nam
postoje centar, sve naše brige tog momenta se tope
i molitva u srcu nam je opet.

Deset sati bije, neko mi na vrata lupka,
Radio Blagovest pred vratima cupka.

U ove dane Velikog posta, Gospod nam u domove
šalje najdražeg gosta.

Toplo primi njega slušaoče dragi i um svoj otvori, jer sam Gospod kroz njega zbori.

U Hristu sestra Mira, Beograd

Na dan sv. mučenik Kodrat Korintski , 2009 god.

 

image

Pomaže Bog dragi oče.

Htjela bi da Vam kazem da nam je na poklonickom putovanju po Fruskoj Gori bilo jako lijepo i nezaboravno, ostace svima nama koji smo isli urezano duboko u srce i dusu. Obisli smo manastir Grgeteg, Krusedol, Veliku Remetu, te Novo i Staro Hopovo.

U Velikoj Remeti smo ostali na konaku i prisustvovali velikom vecernjem bdeniju za koje od nas mnogi nisu ni vidjeli ni culi, a tu noc smo primili svi mi koji smo bili, veliku blagodat u srca i duse nase.

Zahvalna sam Gospodu sto sam tako nesto dozivjela. Tokom naseg putovanja smo pricali o radio Blagovesti i jedni drugima objasnjavali kako treba da se svi ukljucimo uvece u 22:00, da cujemo Akatist Presvetoj Bogorodici koji nam Vi oce sa mnogo ljubavi i truda upucujete da nas ozdravite i nahranite. Da nas probudite iz ovog naseg bunila u koje smo se mi dobrovoljno dali, a imamo lijek koji dobijamo od Vas dragi oce nesebicno ga dajete svima i na nama je samo da kliknemo na radio Blagovesti i da taj lijek uzmemo i djelimo drugima na spasenje duse i tjela naseg. Ja sam uz Vas Blagoslov koji ste ne samo meni uputili preko radio Blagovesti nego svima koji Vas slusamo otisla sretna i zadovoljna u nase manastire, a vratila se sa blagoslovom oca Stefana iz manastira Velika Remata, koji nas je sa puno ljubavi docekao i ispratio.

Slava Bogu!!!

A Vama dragi nas oce puno zdravlja i snage od Gospoda da i dalje nastavite sa citanjem Akatista Majci Bozijoj da nas u sto vecem broju Gospod okupi i da ucestvujemo sa Vama u molitvi.

Sestra Dragana, BiH

Na dan sv. mučenik Kodrat Korintski , 2009 god.

image

Sestra Bojana, USA

Oče blagoslovite.

„..o.Gavrila molimo da ustraje u čitanju akatista radi dobra za sve nas, na čemu mu već sada neizmerno hvala.“

Oče, pročitala sam ove reči u obraćanju brata u Hristu Nenada svima nama, i od ovih reči kao da sam se malo uplašila.. Nadam se i verujem da u Vama ne postoji pitanje: „Da li nastaviti ovaj veliki duhovni poduhvat - Radio Blagovesti i vaše molitveno obraćanje svima nama?“

Tih 30 internet priključenja ne predstvlja pojedinačne slušaoce. Evo u nasoj kući sa jednog interneta Vas sluša šestoro odraslih i troje dece. Možda deca ne razumeju sve od molitve, ali obavezno odgovaraju sa Amin i Aleluja. Pod tih šestoro, odnosno devetoro podrazumevam: Vladimira, njegove roditelje, sestru, zeta, njihovo dvoje dece, Anastasiju i mene. U ime svih gore navedenih i onih koji su u molitvenoj i duhovnoj zajednici da Vama, ja Vas molim da ustrajete. Nemojte nikada da se zapitate da li to što radite koristi nama, i to zašto se ponekad ljudi isključe sa radija pre završetka...Nije to što je izlaganje dugo i dosadno (kako ste Vi juče rekli,...oprostite ako nisam dobro čula.)

Oče, mi smo slabi, koncentracija popušta, po nekad je radan dan dug i naporan. Ali se čovek uz Vašu molitvu brzo oporavi i oseti bolje; povrati snagu za nove radne obaveze i nova iskušenja. Uz to, u Americi je jako teško slušati radio u 22:00 h po Vašem vremenu, a 16:00h po američkom. Mnogi ljudi su još uvek na poslu ili u povratku s’ posla.. ali ko zna koliko nas se priključi na arhivski snimak iste večeri u tišini doma, dok Vi spavate na drugoj strani planete. Znajte da Vaša molitva ni onda ne utihne, nego se i dalje čuje i čini da naša srca prebivaju u Gospodu i sa Gospodom,a u molitvenoj zajednici sa Vama i bratstvom Manastira Lepavina.

Svako dobro Vam želimo sada i uvek!

Milutin, Elenica, Aleksandra, Marko, Andrea, Filip, Vladimir, Anastasija i Bojana

Na dan Svetih 40 mučenika Sevastijskih - Mladenci , 2009 god.

 

image

 

image

Ako ste umetnik, pesnik, slikar, arhitekta, glumac, čime god da se bavite u životu, malo da se okrenete oko sebe, videli bi od čega se sastoji vaš posao, sastoji se od uspeha i neuspeha, moramo shvatiti, da uspeh dolazi uz blagoslov Božju, kao i neuspeh koji dolazi zbog odsustva blagoslova Božjeg. Šta znači blagoslov Božja? Da bi to saznali, svet je potrebno gledati duhovnim očima, koje prvo treba otvoriti. Kako da otvorimo duhovne oči? Znam za jedan način. Radio Blagovesti. Na njemu se preko dana, pa i noćnim satima prenosi duhovna Pravoslavna muzika, a u 22:00 na Radio Blagovesti naš o.Gavrilo čita Akatist Presvetoj Bogorodici, svakodnevno, neprekidno, trudeći se da svi duhovno uzrastamo uz signale Radio Blagovesti. Danas je povećan maksimalni broj Internet radio prijemnika sa 30 na 50, a onda jednog dana možemo očekivati povećanje na 100 i više.

Otac Gavrilo se trudi da čita akatiste za nas kako bi nam otvorio naše duhovne oči, brat Srđan i brate Đorđe su nam povećali jačinu signala, tako da radio mogu slušati čak 50 Internet prijemnika u obliku kompjutera ili mobilnih telefona i to istovremeno, naravno taj broj će se i dalje povećavati, a sada je na nama da proširimo signale do naših braća i sestara.

Svaki od nas je neki umetnik, profesionalac i stručnjak u svome poslu, svima koji slušamo Radio Blagovesti nam je dano da naš posao bude oblagodaćen uz Akatist Presvetoj Bogorodici ili Akatist Gospodu Isusu Hristu, kojeg uveče slušamo za sutrašnji radni dan.

Kako bi našoj braći i sestrama približili hrišćansku, istinitu Pravoslavnu veru, dan nam je sajt manastira Lepavine, te Radio Blagovesti. Od sada je Radio Blagovesti dostupan svima, i umetnicima kada rade umetnine, pesnicima kada skladaju pesme, arhitektima kada stvaraju svoje građevine. Ne možemo mi biti nadareni sa svime time, no možemo poduzeti nešto da i njihov posao bude nagrađen od Gospoda. Zamislite pesnika koji u 22:00 sata sluša Akatist Presvetoj Bogorodici sa Radio Blagovesti i posle akatista se sprema da napravi svoje životno delo, pesmu, ili zamislite arhitektu koji danas čeka 22:00 sata kako bi čuo Akatist, pa tek tada odlazi na spavanje, jer sutra ujutro ima veliki i važni projekt nove građevine koji mora biti na korist jednog dana mnogim ljudima. Blagodat Gospoda Isusa Hrista i Presvete Bogorodice će sigurno biti sa svima njima.

Danas se Radio Blagovesti može čuti i preko mobitela i preko Interneta, granice širenju reči Božije uz Radio Blagovesti moramo mi proširiti, nas 30-toro koji znamo za Radio Blagovesti, a ne poduzimamo ništa da naši bližnji, braća, sestra, ukućani, kolege sa posla, isto tako saznaju, pa da i oni za svoj rad dobiju nagradu od Gospoda.

Neka Presveta Bogorodica urazumi sve nas. Neka nas dostojno nagradi za širenje signala Radio Blagovesti do naših bližnjih. A o.Gavrila molimo da ustraje u čitanju akatista i da nas duhovno poučava radi našeg dobra, na čemu mu već sada neizmerno hvala.

Nenad Badovinac

Beograd, 22.03.09.

 

image

Blagoslovite oče!

Moram da podelim s Vama oduševljenje, jer sam večeras slušala i učestvovala na Akatistu koji ste čitali preko radija Blagovesti. Oče, osetila sam blagodat kao da se nalazim u crkvi i pevala sam skupa s Vama. Dobro me niste čuli jer i nemam neki sluh. Oče, neka Vas Gospod nagradi što se trudite da prizovete pameti nas lenje i raspamećene. Hvala Vam oče!

Sestra Ankica
Beograd, 23 mart 2009 god.

 

image

Pomaže Bog Oče dragi Gavrilo!

Baš divota prava i tako nas lijepo i dušekorisno i večeras nahraniste REČJU BOŽIJOM! Ali nekako ja prosto reči nemam kako da sve to opišem samo mi je u srcu veliko zadovoljstvo i milina dok slušamo svako veče RADIO BLAGOVESTI. Kako divno i besedu Mitropolita našeg Jovana smo čuli. 

sestra Stana, 21 mart 2009 god

 

image

Pomaže Bog, oče Gavrilo!

Proteklih sat vremena provela sam prekrasno, smireno, vrijeme uz Radio Blagovest! Puno Vam hvala za Vaš trud i što i na ovaj način širite riječ Božju. Čuvao Vas Bog i anđeli nebeski! 

sestra Milena, 21 mart 2009 god.

 

image

Pomaže Bog oče Gavrilo, blagoslovite,

ne zamerite i oprostite što Vam se duže vreme ne javljam. Razlog tome je problem sa računarom koji sam samo delimično otklonila, tek toliko da Vas mogu slušati uveče. Sam Bog zna koliko nam pomažete čitanjem akatista, molitvama, čitanjem beseda. Zatvorim oči i već sam u Lepavini svim srcem svojim i svom dušom svojom. Doživljaj je čudesan i teško objašnjiv. Kako je Bog milostiv prema nama, svake večeri učestvujemo u zajedničkoj molitvi i na kraju dobijemo blagoslov koji greje naša srca, hrabri i čini da lakše prebrodimo sva iskušenja. Slušajući Vas osećam kao da me miluje Božja ruka, mada ne znam čime sam to zaslužila.

Oče Gavrilo, neka Bog zaboravi mene ako ja zaboravim Vas i Vašu bratiju. Mir vam i radost od Gospoda,

sestra Marijana, 21 mart 2009 god.

 

image

Pomaže Bog, hvala vam oče Gavrilo za ljubav i milost veliku, za molitvu, pesmu, blagodatne pouke, za zajedništvo ovde na skyp-u i na emisiji na radiju Blagovesti. 

brat Goran, 20 mart 2009 god.

 

image

Oče Blagoslovite,

hvala vam Oče na molitvama koje uznosite Gospodu za nas grešne, Pozdrav Vama i Bratiji u Manastiru, neka vas Gospod sačuva od svakog zla i da se usliše molitve Vaše i svako dobro delo,zbogom i laku noc.

sestra Sanja, 20 mart 2009 god.

 

image

Pomaze Bog Oče Gavrilo!
Nadam se da ste dobro. Evo vec tri noći Bogu hvala slušamo Vas i Vaše divne molitve. 

sestra Vera, 20 mart 2009 god

 

image

Blagodarimo Oče dragi i svako Vam dobro od Gospoda!!!

Neka bi dao Gospod da i što više duša bude spaseno i u sva srca GOSPOD da obitava.Hvala Vam Oče Gavrilo na divnim i dušekorisnim besedama,poukama i molitvama!!!!
SAMO DA SLUŠAMO I PRIMENJUJEMO NA SPASENJE! 

sestra Stana 20 mart 2009 god.

 

image

Pomaže Bog dragi oče.

Hvala dragom Bogu pa nam je omogućio da slušamo svaku noć Akatist Majci Božijoj, hvala na nesebičnom trudu prema nama koji vapimo za vašim blagoslovom i svaku ga noć dajete nama grešnima i okrepljujete duše naše .

Jako sam sretna i večeras i svaki put se iznova radujem kad Vas čujem , dobila sam i večeras blagoslov od Vas dragi oče tako da ću sutra uz Božiju pomoć spokojno krenuti na pokloničko putovanje u naše manastire na Frušku Goru .
Nek Vas čuva Gospod Bog i MAJKA BOŽIJA dragi nas oče. Laku Vam noć želim.

sestra Dragana 20 mart 2009 god.

 

image

Pomaže Bog oče Gavrilo! Blagoslovite!

Hvala Vam na predivnim tekstovima i večernjim molitvama kojima nas okrepljujete i dajete nadu u ovom teškom vremenu za svakog čovjeka. Manstirski sajt je postao ostrvo za sve nas koji tražimo riječ Božiju. Daj Bože da se što Više ljudi spase. Moj suprug je Njemac ali zna za Vaš sajt, sinoć mi kaže napomeni me kada bude 22h da slušamo oca Gavrila. Iako ne razumije naš jezik njegovo srce razumije ljubav koju nam dajeti Vi kroz našu Pravoslavnu vjeru.

sestra Vladislava 20 mart 2009 god.

 

image

Pomaže Bog, Oče Blagoslovite

Sinoć sam sa radošću slušala Vašu emisiju. Nadam se da ću ako Bog da i večeras biti uz Vas. Slava Gospodu, i Vašim molitvama da mi sve to daje snage da istrajem. Nadam se da i ostali koji to prate, sa radošću čekaju kada će opet 22h, kako bi barem u tih sat vremena duhom bili uz Vas uz molitvu Presvete Bogorodice Lepavinske.

Posle prvog slušanja, pre par dana, usnila sam jedan čudan san. Sanjala sam da sam negde gde su svi oko mene već upokojeni. Ja ležim na nekom krevetu, bolesna. I odjednom pored mog kreveta stoji jedan mali dečak, mozda ne više od 5-6 godina i kaže meni: “Zašto se plašiš? Nemoj se plašiti, ja sam uz tebe. I uvek kada ti bude loše, ja ću doći i dati ti sirup za izlečenje. I u tom momentu, uz anđeoski osmeh uzeo je kašiku i sipao nesto neobično u moja usta”. Od tog dana non stop razmišljam o tom snu. Prvih par dana sam mislila, san kao san, međutim sve više smatram da taj san nije bez Veze, i da mi iz dana u dan Vera sve više raste.
Slava Bogu , i svim Svetima!

sestra Sonja 20 mart 2009 god.

 

image

Pomaže Bog Oče Gavrilo,blagoslovite

Slava i hvala Gospodu i Radomir sinoć kući bio i popravio nam računar i tako smo divno slušali molitvu i divnu pesmu i predavanje Vaše “VERONAUKA”. Kako je sad divno i svako veče uz računar da imamo divan čas VERONAUKE-pouke i duhovne savete našeg Oca GAVRILA.

Neka Vas Gospod čuva i nagradi svim dobrim i Presveta Bogorodica.AMIN!

sestra Stana 20 mart 2009 god.

 

image

Pomaže Bog dragi Oče Gavrilo. Blagoslovite.

Hvala Vam za svaki dan koji ste u mojem domu, tj. večer. Prije spavanja svaku večer razmišljam o temi dana koju mi prenosite. Često imam pitanja i ne slažem se sa svime što čujem, ali mi to daje povoda da promišljam. Nekako uvijek dođem do odgovora. Ali vaš je blagoslov prije spavanja, nemjerljiv sa bilo čime. Puno puta Vas moje srce blagoslovi i zahvaljuje Bogu što ste ovdje među nama.
Želim Vam laku noć i nek Vas dragi Bog i Presveta Bogorodica u svakom trenutku čuvaju i štite. S Bogom dragi Oče.

sestra Sunčana
Zagreb, 19. mart, 2009.god.

 

image

Pomaže Bog, naš oče Gavrilo,

neizmjerno hvala za Vaše umilne riječi, molitve, pouke i pojanje koje svako veče upućujete prvo Gospodu, Presvetoj Bogorodici, za sve hrišćane a i za nas koji smo svako veče uz radio BLAGOVESTI. Nemam dovoljno adekvatne riječi da bih mogla iskazati taj osjećaj koji me svako veče obuzima. U trenutku kao da nisam svjesna gdje se nalazim dali u Manastiru Lepavina ispred ikone Presvete Bogorodice Lepavinske ili u svome domu gdje ste mi Vi Oče došli kao najdraži gost da moju molitvu i dušu oplemenite Vašom molitvom i Vašim prisustvom.

Čudan je to i mnogo lijep osjećaj, zaista to je za mene veliko bogastvo koje zahvaljujući Vašoj velikoj žrtvi dobivam besplatno i nezasluženo. Hvala Vam dragi Oče, na vašoj LJUBAVI, neka Vam Gospod podari dobro zdravlje i da budete sa nama na mnogaja ljeta.

Vaša sestra u Hristu Slavica
Sarajevo, 19.3.2009 godine

 

image

Pomaže Bog Oče , blagoslovite

Oče HVALA za Vaš neiscrpan trud koji ulažete za nas grešne a sebe mogu dodati i lijene a za spas duša naših . Lijep i iskren mi je razgovor sa sestrom Mirjanom iz Makedonije .
Tek sad se vidi kako nas Presveta Majka naša skuplja sa svih krajeva svijeta i kako vrijeme odmiče sve više imam osjećaj Oče da je ova naša Zemlja ustvari mala varoš i to zahvaljujući internetu. Mislim da se osporavanje interneta pokazuje sve više kao nerealno a duša koja traži IZVOR ŽIVE VODE najlakše je sad nalazi ovdje na ovim našim stranicama manastira Lepavina . Može da se pomoli ,pročita , pogleda , posluša , napiše , komentariše , pita , odgovara, uči.... gotovo sve što je jednoj duši potrebno da bi joj život bio olakšan od ovozemaljskih briga.
Blagodarim Oče na svemu i da Vam Gospod i Presveta Bogorodica budu na pomoći u svim iskušenjima i nedaćama.

brat Stamenko
Banja Luka, 19.3.2009

 

image

Pomaže Bog oče , Blagoslovite ,
Oče mnogo Vam hvala, hvala za sve što nam pružate, i nema reči koje mogu da opišu radost i snagu koju nam darujete!

sestra Vera
Beograd , 18 mart 2009 god. 

 

image

Blagoslovi te Oče Gavrilo

sada konacno uklučila sam radio Blagovjest i pratim vaše Bjesede. Osećam se kao da sam tamu, kod vas i presrećna sam kako nas poučavate za carstvo nebesno i sada sam sa pobogato znanje i pouku.
Nek Bog vi podari dugovečnost da vodite vaše patstvo i budite pravi pastir čak i preko internetu pa poučavati nas .

Sestra Mirjana
Makedonija , 18 mart 2009 god

 

image

Pomaže Bog Oče Gavrilo,

Hvala vam za ovu jevanđeljsku priču o bogatašu i siromahu , jako me dotakla pa sam i zaplakala jer sam se u toj priči pronašla. Uvijek nam je nešto drugo preče nego pružiti ruku siromahu , a to što mi mislimo da je preče to je po nas kobno. Kad bi se svi oko sebe osvrnuli i pogledali vidjeli bi prvo u svojoj porodici siromaha za kog slabo pa skoro nikako i ne marimo . Pa kakvi smo to mi ljudi i kako da tražimo carstvo Božije , moliću od Gospoda da prvo u meni rasplamsa to sjeme nesbične pomoći pa ce i drugi to sa Božijim blagoslovom primiti .
O Gospode podari nam skromno srce i osjećaj da i drugi postoje.

Hvala dragi oče , svaku nam noć otvarate naše duše i naše oči na koje smo pred Gospodom i zatvorili pa mislimo uzalud da smo dostojni. Hvala vam i na velikim poukama , a mnogi će se zapitati a i ja među njima Bože pa jos ništa dostojno nisam uradila a sve ono što mislim da jesam to je samo mala kap u moru.

sestra Dragana
Bosanska Gradiška , 18 mart 2009 god. 

 

image

Pomaže Bog dragi oče Gavrilo.

Evo i ja sam bila na akatistu i hvala za besedu. Drago mi je što imamo arhivu, tako da mogu i kasnije da slušam besede.
Hvala oče mnogo za Vaš blagoslov. Volela bi da Vam ispričam, da smo i mi u crkvi već 3. put čitali Akatist Presvetoj Bogorodici Počajevskoj oče, i svaki put je bilo više vernika: prvo 3, pa 5, pa danas 8. I to me zaista obradovalo oče i moram da podelim tu radost sa Vama.
Hvala mnogo dragi oče Gavrilo za Vaš trud za nas i laku noć.

sestra Aleksandra ,
Nemačka,18 mart 2009 god.

 

image

Pomaže Bog Oče dragi Gavrilo.

Čestitam , i svaki dan ste sve bolji i bolji , tekstovi i pesme i sve...Tako sam i večeras na veronauci čula od svih koji slušaju Radio Blagovesti samo pohvale, i svi se slažu da nam je Vaša MOLITVA dušekorisno svima.
Večeras nas je bilo više nego prošli put, a dve godine je od rukopoloženja Oca Vladislava pa je i svečano bilo.Pozdravljaju Vas svi Oče, a posebno otac Vladislav.

sestra Stana, 18 mart 2009 god.

 

image

Pomaže Bog oče Gavrilo, Blagoslovite!!!

Oče lepo spavajte, večeras nas je bilo više na slušanju, hvala vam mnogo što hranite naše duše dobri naš oče, neka vas čuva Gospod i sve nebeske Vojske.
Sestra Sanja sa braćom i sestrama

sestra Sanja, 18 mart 2009 god.

 

image

Pomaže Bog oče Gavrilo!

Hvala Bogu uspela sam da instaliram program i evo hvala Bogu slušali smo svi porodično emisiju! Hvala Vam na dobru koje nam šaljete!

Hvala Gospodu na svim darovima i svim iskušenjima koja donose spasenje, nas jadnih i propadljivih, hvala Gospodu za radost imanja Vas oče među nama ovako raslabljenima i palima. Neka Gospod i Presveta Bogorodica da, da još mnogo godina budete sa nama i da nas vodite kroz ova zloslutna vremena! Oče Gavrilo mnogo Vam hvala za molitve koje su kao najlepši san u sigurnom naručju Presvete Bogorodice i Samoga Isusa Hrista! 

sestra Vera
17 mart 2009 god.

 

image

Pomaže Bog oče Gavrilo, Blagoslovite!!!

Hvala Vam Oče Gavrilo na svim divnim porukama i večerašnjem divnom predavanju i molitvi!!! Neka bi dao Gospod da svi po Vašim savetima ponašamo i bilo bi divno!!!!Neka Vas Gospod i Presveta Bogorodica čuvaju i nagrade svim dobrim za Vaše neumorno zalaganje i pouke dušekorisne nama svima!
Kako je divno oče slušati Vaše i molitve i pesme , samo Vi nas ne možete čuti s druge strane kao vašu pratnju, ali tako ćemo naučiti i divno pevanje.
Svako dobro od Gospoda!!!!

sestra Stana
Prijedor , 17 mart 2009 god.

 

image

MALA KARIKA VELIKOG DUHOVNOG LANCA

A šta radi webmaster Nenad Badovinac u duhovnom lancu oca Gavrila, gde je po blagoslovu, a i poslušanju, svako od nas jedna mala karika?

Pa, čim vidimo da je otac Gavrilo ovladao nekim novim programom na „kutiji“ koja se zove kompjuter, a kojom nas otac vodi kroz duhovnu virtuelnu paučinu, odmah prepoznajemo da je duhovno čedo oca Gavrila, Nenad, upravo bio profesor informatike svom duhovnom ocu.

Zamislite dečačića Nenada od trinaest godina, koji pruža ručicu da uzme blagoslov od oca Gavrila, kako jednoga dana odrasta, postaje vrhunski stručnjak na računarima i dobija blagoslov i poslušanje da tehnički osmisli sajt manastira Lepavine.

Zamislite tog istog dečačića kako je zajedno sa svojim laptopom 24 časa na vezi sa ocem Gavrilom, jer otac Gavrilo je kao glavni i odgovorni urednik sajta, čini se večito budan i večito u novim akcijama za postavljanje novog duhovnog materijala na sajt.

Tako da webmasteru nema odmora. Kako pokuša da negde malo „zgreši“, eto poruke od oca Gavrila da mu se hitno javi, da nešto hitno postavi na sajt, da osmisli neki novi dizajn za ovu ili onu rubriku, da poseti sestru Tankosavu i da joj instalira neke nove programe i sijaset novih i novih poslušanja.

Eto, nismo ni svesni koliko nas otac Gavrilo čuva od greha lenstvovanja i greha praznoslovlja i uvek kaže: „pitaće te Gospod koliko si puta umnožio svoje talante?“ mnogi od nas bi možda već davno zakopali svoje talante.

Svako dobro od gospoda!

Sestra Tankosava

Beograd , 17.3.2009 godine

 

image

DOBAR DAN! I DOBRA VAM SREĆA!

Čula sam za vaš sajt pre dan dva, prvo sam bila rezervisana malo moram priznati, jer koliko sam ja shvatila internet je đavola rabota. Razmišljala sam o tome mnogo i lično odobravam to-što znači verujem. Mislim da je to potpuno u redu i odličan način da ljudi nešto saznaju pročitaju, nekome se obrate, pogotovo ako nisu u mogućnosti to fizički da urade iz bilo kog razloga, jer u suštini mi možemo i svakakve knjige da kupimo,dobijemo, pročitamo, sretnemo možda i pogrešne ljude pa nam Bog ostavi na izboru, po meni ispravno potpuno. Oduševljena sam.
Čak sam mislila da kontaktiram sveštenike koje znam da ih pitam ali sam odlučila da vas sama pohvalim! Pre samo nekoliko dana dok sam čitala knjigu na ruskom o svim ikonama Majke Božije pitala sam se ima li ih i kod nas više… Otvorivši ovaj sajt odmah sam dobila odgovor i za mene znak.

Još jednom sve pohvale za estetski vid sajta- odličan odabir boja, lepo uklopljeno, koncizno urađeno, JAKO LEPO. Eto toliko kontaktiraću Vas skypom, jer bih volela i da vas čujem, naravno kad spremim pitanja.

S BOŽIJOM pomoću,pozdrav

sestra Gordana Jovanović

Rusija, 16.3.2009 godine

 

image

Pomaže Bog, Oče.

Šaljem Vam mali osvrt na suradnike manastirskog sajta sa malo slobodnijim stilom pisanja :) Recite mi ako sam nekoga zaboravio.
Nenad

Otac Gavrilo

Jedno od čuda Presvete Bogorodice koje nije upisano u Knjigu: “Čuda Presvete Bogorodice Lepavinske” je i njen glavni urednik, naš Otac Gavrilo. Prvi pravoslavni Internet misionar 21. veka.

Sestra Radmila Maksimović

Postavlja stranice na sajt, prevodi sa ruskog i engleskog. Napomena, ako nekada dodjete u kontakt sa sestrom Radmilom, nemojte joj slučajno reći da možete brže od nje prevesti tekst sa ruskog ili engleskog na srpski. Mozete vi da krenete da se takmicite, ali budite sigurni da kada Vi samo probate da pročitate tekst, taj tekst će vec kod sestre Radmile biti preveden i postavljne na sajt. Pokušajte izbjeći bilo kaka takmičenja u prevođenju, ali zato za sve ostalo, sestra Radmila će Vam uvek pomoći kada pomoć od nje budete tražili.

Sestra Tankosava Damjanović

Svakodnevnih obaveza ima mnogo, i ona se lepo snalazi sa njima. A onda kada svi legnemo da spavamo, sestra Tankosava uključuje svoju Internet aparaturu i kreće u svet korekturisanja tekstova za naš sajt. Tada se ona transformiše iz ugledne beogradske domaćice u profesionalnu dizajnerku lepih teksova koji ulepšavaju naš sajt, tako da ujutro kada se probudite, ako osetite da manastirski sajt osim što ima lepe tekstove i lepo miriše, to znači da je sestra Tankosava bila vredna i tekstovima dala još jednu mirisnu dimenziju preko noći dok smo mi ostali spavali.

Sestra Slavica

Ako sestra Tankosava daje tekstovima mirisnu dimenziju, tada im sestra Slavica daje dimenziju okusa. Predivni tekstovi koji dođu kod sestre Slavice na korekciju, od nje odlaze još lepši, zaslađeni medom od livadskih pčelica iz sarajevskog kraja.

Brat Stamenko

Naoružan tehničkim znanjima uvek je u trendu i korača rame uz rame sa novim informatičko - programskim dostignućima. Brat Stamenko je uvek pri ruci Ocu Gavrilo kada treba da se postavi novi tekst na manastirski sajt. Brzo uči, njegove najčešće reči su: Dobro Oče, Može Oče, Kako vi kažete Oče, Razumem Oče. Banja Luka mu je u srce, a manastirski sajt u duši.

Sestra Aleksandra

Njen dan počinje uvek sa porukom Ocu Gavrilu na Skype. “ Oče blagoslovite “. Bez očevog blagoslova ne izlazi iz stana. Nije ni čudo, jer je daleko od Oca, daleki deo Nemačke bez ijednog “jugošvabe” podesaju na prazninu koju ona popunjava uz Očevu pomoć. Glavna okupacija joj je da tekstove koje prevedene sa srpskog na nemački stavlja na naš sajt, ali bez ijedne greške. Ona je naš mali perfekcionista. To joj ponekad radi problem, ali na kraju uvek ona pobedi. Kada su joj tekstovi prevedeni onako kako ona hoće bez ijedne greške, e tek tada naša sestra Aleksandra može mirno da spava, tada odlazi na spavanje, ali obavezno još pre spavanja, malo da se pojavi na skpye da uzme Očev blagoslov.

Sestra Jelena

Tekstove na srpskom treba prevesti nekako i na ruski, ali kako, pitali smo sestru Jelenu, pa nam je odgovorila da smo upravo našli osobu koja i hoće i može. Sestra Jelena radi danas 435 ne hiljada već tisuća poslova, jer je u Zagrebu. Često je zauzeta, ali bez obzira na njene poslove, ona uvek nađe slobodno vreme za prevod tako da prevedeni tekstovi na ruski rastu na našem sajtu svakim danom kao pečurke posle kiše.

Hađi brat Mihailo

- Primetili ste da su tekstovi na manastirskim stranicama dostupni kako visoko-obrazovanom tako i manje obrazovanom čoveku, jednako ih razumeju i mladi i stari, i verni i manje verni. Lako je nama kada imamo hađija, brata Mihaila. Ostali socijolozi menjaju ljude da bi im pomogli, no zadatak brata Mihaila je da menja tekstove, ljudi koji ih čitaju, se onda sami menjaju po želji i volji.

Brat Radomir

- Nitko medju nama ne radi sam, tako ni brat Mihailo, u njegovom poslu mu pomaže još jedan diplomirani socijolog, brat Radomir koji je i fakultetski obrazovan politolog. Ima on jedan politički cilj. Suprotan od svih političkih ciljeva na našoj političkoj sceni, naime, cilj mu je da svojim oštrim hercegovačkim okom ne dopusti da se na sajtu pojavi bilo koji oblik političkog predstavljanja. E, kada bi i naši političari bili kao naš brat Radomir.

Sestra Natasa

- Dobro bi joj dosao kompas, da se naša sestra Nataša ne izgubi u ovome svetu. Pitam se kako pronalazi puteve do svih skrivenih manastira koje je obišla, koje je videla. Ima ona svoj način kako pronalazi sigurne puteve do manastira, kao što ima i čarobnu olovku koja sve što Natašine oči vide, napišu na manastirski sajt. Kada bi je poslali u bilo koji kraj sveta ona bi ubrzo uz pomoć svog nevidljivog Putovođe pronašla neki pravoslavni manastir. Ako bi je postavili na severni ili južni pol, ona bi se za čas smestila u neki manastir, i vrlo brzo poslala tekst za rubriku Reportaže na lepavinskom sajtu.

Sestra Ljiljana Nikolić - Sinđelić

- Kada uređujemo tekst, mi sedimo pred tekstom i smišljamo i tražimo najbolje solucije rasporeda reči, ali puno teži deo posla obavlja naša sestra Ljiljana, ona za svoj zadatak nema olovku i papir, nego samo plan i skicu pitanja u glavi. Naša sestra Ljiljana je inače novinar na radio Svetigori. No, njeni intervjui za radio Svetigoru moraju čekati na red, jer kod sestre Ljiljane uvek prednost imaju intervjui za manastirski sajt.

Brat Borislav

- Vreme je otkucavalo, meseci i godine su prolazile, a dizajn manastirskog sajta se nije menjao, jednostavno, još se nitko nije pojavio tko bi napravio dizajn u prepoznatljivom manastirskom stilu. Sada se ispostavilo da smo čekali da brat Borislav izraste u velikog sposobnog momka pa da može tako veliki i blagosloven posao preuzet na sebe, da osmisli i kreira novi dizajn sajta. Trenutno ga nemojte ništa pitati. Povukao se na nekoliko dana u svoje prostorije i ne izlazi van dok ne dovrši posao.

Brat Djordje i brat Srđan

- Do sada su bili anonimni i nepoznati velikoj obitelji manastirskog sajta, inače oni su takođe zaslužni da radio signal “Radio Blagovesti” dolazi u Vaše domove na male kompjutere. Samo su se odjednom pojavili među nama i odmah su si dali veliki zadatak, a to je da drže antene Radio Blagovesti okrenute prema vašim domovima i stanovima. Ta dva goluba ni jaki vetrovi sa severa, a ni sa juga ne mogu da oteraju sa krovova. Ne bojte se, njihove antene su duboko i čvrsto ukopane, i sa ponosom stoje okrenute prema Vama.

Brat Nenad

A, on.. on, celo vreme trači svoje vreme :)

Brat Nenad
Beograd, 15.03.2009.

 

image

Pomaže Bog oče Gavrilo.

Večeras na početku Akatista Presvetoj Bogorodici ja sam sam bila u teškom psihičkom stanju da sam morala i tabletu da popijem, ali trudila sam se i od Majke Božije molila da mi pomogne da se moj napad psihičkog stanja smiri i ostala da slušam Akatist. Do kraja Akatista moje stanje se polako smirivalo i polako vraćao mir koji se bio narušio , eto oče Vaš molitveni glas i molitva Presvetoj Djevi me ponovo izbavila od bolesti uma , taman sam mislila da mi nema pomoći , ali Presveta Majka me opet podiže i Vi dragi OČE . Hvala Gospodu da VAS možemo čuti kad nam je dobro ili loše , jer je vidljiva pomoć Majke Božije Vašim usrdnim molitvama.

Hvala Tebi Majko Božija pa si me večeras izbavila od pomućenja razuma , oče nek VAM JE U POMOĆI Gospod BOG naš i Majka Božija sa svim svetim Ugodnicima .

sestra Dragana

15.3.2009 godine

 

image

Pomaže Bog oče Gavrilo,

Verujuće duše se traže,osete i promislom Božjim nalaze. One se medjusobno poštuju,vole, pomažu, podržavaju. Zajednički brinu; zajednički se raduju. Ne govore mnogo, ali se razumeju.Teže ka skromnosti. Mesto gde se one nađu u ljubavi obitava.Takve duše osete nešto što ih neobjašnjivo, kao magnet, vuče jednoj Istini, jednoj Veri, jednom Bogu. A kad u granicama svoje slabosti tu Veru osete i spoznaju, nesvesno, neočekivano, čak i ne znajući postaju bliže jedna drugoj. Tu se prekida svaka nit između sopstvenog ja i lične potvrde, tu život postaje jedna velika žrtva za bližnjeg svog…

Dragi nas Oče, Hvala Vam što nas vašim primerom, vašom žrtvom, vašom molitvom, vašom ljubavlju i toplom rečju svemu ovome iz dana u dan iznova učite!

s’ ljubavlju u Hristu,

Anastasija, Vladimir i Bojana
(napisano posle slušanja radija Blagovesti)

SAD, Njujork, 14.3.2009 godine

 

image

Pomaže Bog Oče Gavrilo, Blagoslovite!

Evo slušam radio Blagovesti i hvala Gospodu Bogu što nam je dao da se čuje ova isceliteljska muzika po celoj vaseljeni. Srce mi je puno radosti kad vidim i čujem da ima sve više ljudi koji se vraćaju Bogu i istini. Tako je i mene žeđ za istinom vodila još od malih nogu. I to traje sve vreme do ovog časa i daće Gospod i dalje u svim poljima mog života. Radmila, jedna divna devojka koja peva u horu u našoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi Sveti Sava ovde u Londonu, je videla tu moju žeđ za istinom i dala mi je podatke o manastiru Lepavina. Bog da je čuva i pomiluje i Blagoslovi.

Slava Ocu našemu Gospodu Isusu Hristu!

sestra Tanja Savić

London, 13 mart 2009 god. 

 

image

Pomaže Bog, dragi oče Gavrilo!

Oče, teško mi je rečima opisati sreću i duhovnu radost koju osećam kada ovde, u Nemačkoj, preko radio „Blagovesti“ čujem Vaš glas i kada počnete da čitate Akatist Presvetoj Bogorodici, zatim besede, ili kada nam pevate duhovne pesme. Osećam se baš kao da sam u manastiru Lepavini, a Vi kao da niste udaljeni 900 km, već ste tu, sasvim, sasvim blizu nas.

Ta duhovna hrana nam je u ovim vremenima, punim stresa i straha, zaista potrebna. Nadam se, oče, da ćemo, makar kroz našu poslušnost, i mi Vas uspeti da obradujemo, bar približno toliko koliko Vi Vašim molitvama i trudom za naše duhovno spasenje, donosite radost nama i našim porodicama. Hvala Vam, oče! Svako dobro od Gospoda!

Sestra Aleksandra
Nemačka, 12. mart 2009. god.

 

image

Pomaže Bog dragi Oče

i večeras ste lijepo čitali kao i do sada Akatist, žitja o. Teoktista tj.Platona sa neznatim propustima, ali pjesmu o Teodori lijepo ste pojali, umilno a i tužno.  Mnogo je ugodno duši mojoj dok Vas slušam. Neizmjerno Vam hvala i od Gospoda Vam želim svako dobro.

sestra Slavica
Sarajevo, 12 mart 2009 god

 

image

Pomaže Bog oče , Blagoslovite

Hvala vam, osjećam da je Bog uz mene jer 10 dana prije posta sam se prehladila i nos mi je bio začepljen tako da nisam mogla podnijeti miris (smrad) cigarete. Sada kad mi ne smrdi više cigareta malo je krizno ali nadam se da ću uspjeti.

Vaša stranica je divna , može se putovati u razne duhovne sfere i hvala vam za to. Ja jedino znam za vas koji kao duhovnik na ovaj način komunicira sa ljudima kojima je potrebna pomoć, a nama ljudima je danas potrebna duhovna pomoć i više nego što mislimo.

sestra Mina

Beograd , 10 mart 2009 god. 

 

image

Pomaže Bog Oče Gavrilo, Blagoslovite,

Dok ste sinoć čitali akatist Presvetoj Bogorodici preko radija Blagovesti naša ćerka od 20 meseci se igrala ispod veoma velikih i teških drvenih polica i gvozdenih čiviluka za odeću koje su bile učvršćenje na zidu u kući. Minut od kako se pomerila sa tog mesta, police su se otkačile od zida i pale na pod. Strašno je i da pomislim sta bi se dogodilo da je ostala da se igra ispod njih. Molite Boga i Presvetu Bogorodicu za nas grešne.

Hvala i Slava Bogu i Gospodu Isusu Hristu i Presvetoj Bogorodici za svemilost i ljubav koju nam ukazuju svaki dan i Vama na Vašim Molitvama.

brat Vladimir Srbljak

USA , 10.3.2009 godine

 

image

Pomaže Bog Oče ,

Vašim prijatnim iznenađenjima nikad kraja, Bogu hvala. Kad pomislimo , Otac Gavrilo se izgleda umorio , treba malo i da odmori od nas ... kad ono Otac otvorio radio i to ni manje ni više nego uživo, Otac Gavrilo čita nam aktiste , pjeva duhovne pjesme , čita žitije, duhovne pouke ... Dragi moj Oče ovo moje hvala mi u ovom trenutku zvuči sasvim obično, i pomalo kurtoazno ali želim Vam od srca i iz duše da sve Vaše misionarenje na ovoj zemaljsko-nebeskoj paučini bude na spas naših duša ne u ovom momentu i ne samo nama u ovom sadašnjem vremenu ,nego u vijeke vjekova , dragi naš Oče Gavrilo Hilandarski - Internetski.

brat Stamenko

Banja Luka, 09.3.2009 godine

 

image

Oče Gavrilo Blagoslovite,

Neizmerno Vam hvala na ogromnom trudu koji ulažete za spesenje duša naših. Braća i sestre u Hristu su već prelepo opisali njihovu zahvalnost za vaše molitve preko radija Blagovesti. Njihov osvrt opisuje osećanja koja i mi i našem domu osećamo kada Vas slušamo. Zaista, Krst je pobeda. Krst je kao atomska bomba za nepominjake. Samo se prekrstim uz Isusovu Molitvu i sve ružne misli iščezavaju, strasti se stišavaju, strah iščezava, misaone maštarije se tope kao vosak pored ognja, i svi vidljivi i nevidljivi neprijatelji beže glavom bez obzira. Zaista je jaram Gospodnji lak. Neka je hvala i slava Gospodu Isusu Hristu, Presvetoj Bogorodici, Svima Svetima, Vama dragi Oče, i Vama draga braćo i sestre u Hristu i sada i uvek.

Svako Dobro od Gospoda molitvama Presvete Bogorodice i svih Svetih.

brat Vladimir Srbljak

USA , 9.3.2009 godine

 

image

Pomaže Bog oče!Blagoslovite oče!

hoću samo da vam kažem kako me upravo vaš glas sa radija preporodio ,nešto ovih dana ništa ne radim kako treba, i tako se i osjećam,i onda čujem vas kako se trudite svake večeri na radiju i rodi se polet u meni, i čujem vas oče kako pojete i isplačem se i na duši bude lakše..hvala vam oče..vaše angažovanje i trud oko radija je prava stvar, svaki put doživim mali preporod kad mi je loše… i samo sam htjela da dodam da mi vaš trud na radiju liči na one scene gdje roditelj čita svojoj djeci bajke pred spavanje, kako bi ona imala miran i lijep san. Tako mi je drago što vam je uspjela i ta vaša zamisao oče!

Da vas Bog nagradi za svaki vaš trud stostruko oče, zbogom i blagoslovite!

sestra Jovana Čonjić

Beograd, Nedelja Pravoslavlja 2009 god.

 

image

Hvala Oče kako su divne i večeras molitve - AKATIST ja čekam i pratim kad ono drugi AKATIST ISUSU a i pesme divota!!! Neka Vas Gospod čuva i Presveta Bogorodica Oče dragi!

Sestra Stana
7. mart, 2009.god.

 

image

Dragi Oče, bilo je lijepo slušati Vas i večeras, od srca Vam hvala što ste svako veče molitveno i s duhovnim poukama u našim domovima.
Želim Vam laku i mirnu noć.

sestra Slavica
7. mart, 2009. god

 

image

Dragi moj oče,

od kako sam slušala vas na radiju i pevala uz vas Krst je sil i spasenje, puno mi je lakše, jednostavno osećam pozitivnu promenu u srcu, Oče radio neće kod mene stalno da funkcioniše imate vi možda snimak gde se vi molite da mi prosledite, oprostite sto to tražim samo ako je moguće, Ljubim vašu rukicu neka vas Bog dragi čuva.

sestra Nevena Jovanović
7.mart,2009.

 

image

Oče blagoslovite,

evo zahvaljujemo Vam se na ovome što se toliko trudite zbog nas, hvala vam i da sa nama budete jos mnogo ljeta.

sestra Aleksandra
6 mart 2009 god Beograd

 

image

Svako dobro od Gospoda Oče dragi ,

za divne molitve, pouke i poruke. Samo kako se mi ponašamo ,juče , danas i sutra , baš i uvek ova će poruka biti aktuelna.

sestra Stana Meseldžija ,
Prijedor 6 mart 2009 god.

 

image

Pomaže Bog najdraži Oče!

Jedno su obične radio frekvencije koje se emituju u etar i nestaju rasipajući se, a druge neuporedive tanane prefinjene one sa radija “Blagovesti” koje sjedinjuju srca na svim meridijanima u Vašoj plamenoj molitvi Carici Nebeskoj i nesebičnoj ljubavi, i van vremena blagoveste o spasenju i Spasitelju duša naših Kome neka je slava u vekove vekova! Amin.

Sestra Radmila
London, 06.03.2009.

 

image

Pomaže Bog Oče dragi.

Hvala što ste u mom domu, što me inspirirate iz večeri u večer, što služite nesebično sve ljude, što u ovim teškim remenima budite ljude iz sna pohlepe, sebičnosti i vezanosti. Što vraćate vjeru i nadu i inspirirate na ispravnost, i hrabrost na putu prema Bogu. Hvala beskrajno puta što postojite.

Neka Vas Bog dragi čuva i blagoslovi svaki trenutak Vašeg postojanja. S Bogom.

sestra Sunčana
Zagreb, 06.03.09.

 

image

Oče slušala sam večeras prvi put radio i drago mi je što sam čula vaš glas. Prelepo,puno vas pozdravljam i želi vam Svako dobro od Gospoda,

sestra Nevena Jovanović
06.03.09.

 

image

Pomaže Bog, dragi moj oče! Blagoslovite!

Eto oče, moj prvi utisak se vidi iz moje prve rečenice - ja nikad nisam nikog ocem nazvala sem mog rođenog, a da pritom osećam istu takvu radost i toplinu! Zahvaljujem dragom Bogu i Majci Njegovoj, što su me vama doveli i vama na čuvanje povjerili..eto, u “školi života” osnovno obrazovanje vam daju roditelji, srednje učitelji i profesori, a ko se upiše na fakultet njega uče duhovnici..

Ja se nadam da ću da završim ovaj vaš fakultet, da zapamtim vaše riječi i da se ugledam na vas. Kažem da se ugledam jer se još ne sretoh sa takvim istinskim trudoljubljem, sa ljubavlju prema svima, sa željom da se riječ Božija što dalje prenese.. pri čemu deviza “sva su sredstva dozvoljena” dobija sasvim drugo značenje, gdje je i svaka bezdušna mašina upotrebljena na slavu Boga.. prvo su bila dva papirića, pa časopis, pa sajt, pa razgovori preko skajpa, da bismo na kraju na radiju slušali vaš umilni očinski glas..

..i zaista , kako sam vam i rekla, radosna je ta njiva Gospodnja koju vi obrađujete sa tolikom žrtvom i ljubavlju, sa tolikim znojem i krvlju, i vidjeće Gospod naš trudbenika svoga i smilovaće se na njega i daće rod izobilan parčetu zemlje koje on okopava vrijedno i neumorno noć i dan,i daće da sjeme koje on posija uzraste i da bude puno plodova!..tako ja vjerujem, a vas i bratiju sa ljubavlju pozdravljam i svako vam dobro od Gospoda našega želim!

Sestra Jovana Čonjić
Beograd, 05.03.2009.

 

image

Pomaže Bog, oče, blagoslovite!

Svako veče u 22 h ulazi blagodat i radost u našu kuću sa Blagoveštenskim Akatistom Presvetoj Bogorodici i molitvenim glasom oca Gavrila. Kad god je to moguće svi se skupljamo na Akatist i sa Vama se molimo Pesvetoj Bogorodici i blagodarimo Joj na darovima koje donosi celom ljudskom rodu, odnosno svima koji hrle u Njen zagrljaj i Njeno okrilje!

Oče, hvala Gospodu i hvala Vama na Vašoj ljubavi prema Vašim duhovnim čedima, hvala Vam na Vašem velikom trudu i revnovanju i molitvi.

Dodje mi noćas pomisao: „ Pa, nije čudo što Presveta Bogorodica Lepavinska po Vašim molitvama isceljuje sve koji veruju u isceljenje po onoj reči jevandjeljskoj:  „Verujem, Gospode, pomozi mom neverju!“ Toliko revnovanje i misionarenje i korišćenje svih dostupnih medija za svoj, od Boga Vam darovani pastirski rad, a sve u cilju oblagorodjenja, oplemenjivanja i učvršćivanja naši još uvek slabih snaga, je prosto zapanjući i vredno velikog divljenja.

Neka Vam Gospod i Carica Nebeska, koju stalno slavite i blagodarite Joj, podari dobro zdravlje i snagu da ostvarite sve što ste zamislili i poželeli, dragi oče, a nama, Vašim čedima, da daruje da se makar dotaknemo krajička vašeg puta ka Carstvu Nebeskom. Amin, Bože, daj! Svako dobro od Gospoda!

Sestra Tankosava

Beograd, Na da sv. Lav, ep. Katanski,2009 god.

 

image

Dragi Oče,

večaras na radiju je bilo najbolje do sada, što je i normalno, za sve treba vrijeme, a Vi ste to uspjeli za par dana da se u potpunosti opustite i svojim prirodnim glasom postignete ovaj rezultat, a tek kako će biti recimo za mjesec.

sestra Slavica
Sarajevo, 3 mart 2009 god.

 

image

Pomaže Bog oče, blagoslovite.

Juče smo po prvi put čuli deo čitanja akatista. I ovo moje javljanje danas jeste podrška u ovoj odličnoj ideji. Samo pet minuta slušanja učinilo je da se duša raduje i oseti mir. Hvala Vam.  Mnogi će imati veliku duhovnu korist, sada više nije dnevno ograničeno vreme na nekoliko sagovornika, nego vašu živu reč čuju svi koji žele da sa vama kontaktiraju svakodnevno. Hvala Bogu i Presvetoj Bogorodici. Samo da se Vi ne opteretite zbog Vašeg zdravlja, a mi svi se neizmerno mnogo radujemo.

Sestra Bojana
03.03.09.

 

image

Dragi Oče,

neka Vas Gospod i Presveta Bogorodica čuvaju i nagrade svim dobrima za sva Vaša požrtvovanja za nas. Posebno ocena deset za divno informatičko objašnjenje kako da krenemo i pokrenemo Radio Blagovesti!

Ja Vam Oče ne mogu moju radost i suze radosnice ni opisati kolika je divota i smirenje slušajući svako veče Radio Blagovesti. Sve desetke za izbor sadržaja na Radio Blagovesti, engleski i nemački ne razumem, ali nema veze, molitve su divne na svim jezicima.

Sestra Stana Meseldžija, Prijedor, Republika Srpska
03.03.2009.

 

image

Pomaže Bog dragi oče Gavrilo i braćo manastira Lepavina.

Prije nekoliko mjeseci otkrila sam Vaš sajt i od tada gotovo svaki dan tražim vremena i načina da pročitam nešto i da dušu svoju nahranim. Vase duhovne pouke i besjede koje tamo nalazim zaista su riznica neprocjenjive vrijednosti u ovom mučnom vremenu i ovom prolaznom životu. Riznica u kojoj mi koje vitla životna bura pronalazimo put do Gospoda Boga našega i našeg slatkog pravoslavlja.
Hvala Vam dragi naš oče Gavrilo i bratiji Vašeg manastira koji ne žalite truda u želji da nas izvedete iz tame na svjetlost.

Imam veliku želju da sa svojom porodicom posjetim Vaš manastir i poklonim se ikoni Prečiste Majke Bogorodice Lepavinske, a nadam se da bi to moglo biti sa Božijom pomoći ovog ljeta.

Bila bih srećna kada bi bila Vaše duhovno čedo.  Zamolila bih Vas oče Gavrilo za vaše molitve pred Ikonom Majke Božije Lepavinske za duhovno i tjelesno zdravlje mene grešne i moje porodice.

Krsteno ime mi je Veselinka, mog muža S. te djeca; L, M, i N. U svojim molitvama molim Vas da pomenete i mog brata V.

Dragi oče u nadi da ću Vas uskoro upoznati pozdravljam Vas i želim Vam od Boga svako dobro.

Milanko Veselinka sa porodicom

Novi Sad , Veternik, 28.02.2009.

 

image

Pomaže Bog dragi Oče Gavrilo!

Hvala Vam na beskrajnoj Ljubavlju i Očinskoj Ljubavi prema Vašoj duhovnoj pastvi što svojim Očinskim savjetima, sugestijama i bdenjem nad svojiom pastvom neprestano bdite nad nama i poučavate kako se kao savremeni hrišćanin spasavati u svijetu: svijetu punom iskušenja, dilema, koji često puta nudi slatke jabuke od kojih trnu zubi, svijetu u kojem se često obožava i obogotvorava mnoga laž, smutnja, interes..

Hvala Bogu i Presvetoj Bogorodici Lepavinskoj da ste sa nama i među nama

Herceg Novi 18.02.2009
brat Zoran Vuković

 

image

Pomaže Bog oče Gavrilo

Mene zaista zadivljuje ovo misionarenje ovim putem. Često govorim krugu ljudi koji su oko mene i mom svešteniku o.Niki - da čovjek poput Vas , star 64 godine i Svetogorac misionari internetom i prilično dobro poznaje ovu paučinu.

Eto uz Vas izgleda i ja donekle dobivam raspon misonarenja-naročito po Prijedoru i izgleda da sam mnoge zadivio.

18.02.2009 godine
brat Stefan

 

image

Oče blagoslovite,

Danas, na dan Svetog Simena Bogoprimca, krsne slave kuće u kojoj sam rođena i odrasla, osećam potrebu i želju, da se pismeno, u granici svoje slabe reči, ali iskrenog srca, obratim Vama, dragi Oče Gavrilo i bratijo Manastira Lepavine. Da vam se zahvalim rečima koje, ma koliko birane, nikada neće biti dovoljno jake kao stvaran osećaj zahvalnosti i ljubavi u mom srcu i mojoj duši.

Da se zahvalim na Vašim molitvama, biranim rečima, savetima, poukama, očinskoj ljubavi i brizi,koja nas sve,rasute po celom svetu,sjedinjuje i vodi u susret Gospodu. Da se zahvalim sestrama i braći u Hristu koji, pod Vašim budnim pastirskim okom i duhovnim vođstvom, ulažu svoj trud i rad, i čine da ovaj sajt vec godinama hrani naše gladne duše “manom"(nebeskom hranom).

I kao što pravedni starac Simeon danas reče: "Sada otpustaš u miru slugu svojega, Gospode, po reči svojoj, jer videše oči moje spasenje Tvoje" tako i ja verujem da ćemo svi mi, povezani Vašom a i međusobnom ljubavlju u Hristu,pogledati u lice Gospoda našeg jednog dana…Ali i u lica jedni drugima.

Sa strahom i trepetom molim Gospoda: "…I ne uvedi nas iskušenje, no izbavi nas od lukavog." Molim Boga da nam otkrije naša prošla,sadašnja i buduća sagrešenja, da nam da pokajanje,da nam da oproštenje grehova …da nas se On, Otac Nebeski, I Vi dragi oče Gavrilo, ne bi postideli jednog dana. Molim Boga da nas sve udostoji svog uskog puta, svoje Očinske brige, da nas kao čeda neposlušna, ispravlja, kara i opet iznova ljubi…I da nas još dugo, dugo drži pod okriljem Manastira Lepavine, zaštitom Bogorodice Lepavinske, pod molitvenim zastupništvom i blagoslovom Vaše svete desnice.

Gospode Isuse Hriste, Sine Božiji, pomiluj nas grešne.

Sestra Bojana
16.02.2009.

 

image

Pomaže Bog oče Gavrilo, blagoslovite.

Jako mi se dopao vaš razgovor sa Fra Damirom, lep primer komunikacije sa ljudima druge vere. Meni je koleginica iz Vojvodine, katolkinja, čestitala Pravoslavni Božić. Prvi osećaj je bio izuzetan, jako sam se iznenadila i obradovala, ali sam sledećeg trenutka osetila stid jer ja njoj nisam čestitala Praznik.

Možda je krajnje vreme da shvatimo da na ovom belom svetu ljude treba deliti na dobre i loše ma koje vere oni bili, da čuvamo svoje i poštujemo tuđe. Čini mi se da je to prava mera u životu i protiv teža belosvetskom ludilu i haosu.

Još jednom hvala na nesvakidašnjem tekstu, a Vama i Vašoj bratiji mir i radost od Gospoda i Presvete Bogorodice Lepavinske.

sestra Marijana
17.02.2009 godine

 

image

Dragi o.Gavrilo,

svaki susret ,pa i ovim virtuelnim putem sa Vašom sveto-staračkom ličnošću i provejavanjem Vaše duhovnosti ostavlja traga na mom mladom svjesnom i misaonom planu.A,taj trag je zaista trag Božije ljubavi i trag Vašeg očinskog staranja o mom spasenju i o spasenju mnogih. Još od prvih susreta sa lepavinskim internet sajtom,ali i sa jednim tračkom
svetogorske duhovnosti u meni se javlja želja sa susretom sa Vama i to licem u lice(grč.enopios en opi).I to se obistinjava...I tako zaista shvatam koliko je čulnom srcu ljudskom dostupno i umu mome shvatljivo,mjeru duhovnosti i mjeru hrišćanskog asketizma upravo kroz Vašu ličnost.

Zadivilo me je to ,što kod Vas nema ni trunke pasivizma,niti ikakve revnosti ne po razumu,nego je to zaista pravoslavni asketizam saobrazan suštini pravoslavnog poimanja svijeta i čovjeka.Način na koji Vi misionarite i način na koji prenosite svoju bogatu riznicu duhovnosti i pamćenja Sv.Gore ,ali i prosijavanje Vašeg ličnog podvižništa je pravo poslušanje. Dakle,Vi koji u suštini dajete poslušanja sada poslušan svima,dajete mnogima pouke i sijete sjeme spasenja i nauke Božije.Današnje doba je doba odvojenosti ljudi od Boga,ali paralelno i jednih od drugih,te svojevrsnog trijumfa grijeha nad ionako ogrehovljenim čovjekom,ali ličnosti poput Vas čuvaju škrinju u kojoj prosijava svjetlost Božije nauke i života po vjeri.

Provejava se vjera živa i vjera djelatna.I malo je onih koji proslavljaju Boga u današnjem svijetu.Ali,eto među duhovništvom(jer se danas i ono parceliše)ima svjetilnika koji na pijedestalu stoje ,kako bi drugima svjetlili.I slično Proroku mnogi Vam svjedoče riječi: Dadite nam od jeleja vašega,jako že svjetilnici naši ugasjut! (Podajte nam
ulja vašega jer će se svjetiljke naše ugasiti!)

Zaista zadivljujuća je sila Vaše riječi jer je to ,slično sv.Jovanu Preteči,glas i riječ koji viče u pustinji:Pripravite put Gospodnji i poravnite mu staze!Vi danas u svojevrsnom snijegu i vejanju strahote “doline plača” i ovog “Gordijevog čvora"koji se dešava među ljudima i u svijetu,krčite put kojim će mnogi ići i mnogi idu. Dakle,po Vašim riječima ,ovce treba da
znaju i osjete glas svoga pastira...Tako i mi,Vaša duhovna djeca pratimo Vaš glas i Vaš štap i idemo tim putem i osjetimo time i glas našeg Pastire-Načalnika Hrista Gospoda.Sv.ap.Pavle svjedoči:Sjećajte se starješina vaših koji vam provijedaše riječ Božiju....i u svemu im se povinujte.

Tako se i mi trudimo,nekada poslušni,a nekada i ne ,da pratimo i shvatamo Vaš glas i nepoklek slično svetopavlovskoj revnosti i svetopavlovskim smirenjem.Nekada dobri,a nekada loši,ali se trudimo da uvijek slično Vama patnje Gospoda Isusa Hrista na tijelu svome nosimo i time bivamo svjetlost svijetu i so zemlji.Ima nas mnogo,ali nije to mjera jer ne treba puno soli da se jedno jelo osoli.Dovoljno nas je koliko nas i ima i nema ,ali treba da uvijek budemo svjesni duhovnosti koja je sa nama prisutna.

Prisustvo Božije se nekada i vrlo često shvata kroz prisustvo svetih ljudi i ljudi koji žive životom svetim,nezlobivim i čistim.Jer onaj koji je saobrazan Hristu u vrlinama postaje svojevrsni iskusnik Božije tajne o proviđenju sa ljudima.Kao u troparu,"tajnik Božije blagodati”.

Do nas stoji da imamo blagodarnosti prema Bogu koji nam je dao takvu duhovnu ličnost poput Vas i da se trudimo da budemo dobra djeca,dobrog oca.

Brat Stefan 14 godina, IX razred osnovne škole
14.02.2009 god. na dan sv.Trifuna

 

image

Pomaze Bog dragi nas oče Gavrilo

Nadam se da ste se lepo odmorili i oporavili u banji. Često sam na stranicama manastira Lepavina i to mi je najlepše odmaranje i druženje . Želim da vam se zahvalim što ulažete toliko napora da svakom date odgovor. Ja vrlo često u tuđim odgovorima nađem i na moja pitanja odgovor. Često se desi i da odplačem ali i to mi prija.

Čitam šta je ko i kako doživeo kad je bio u manastiru a mislim da bih mogli pisati isto tako kako se osećamo dok smo na sajtu Manastira Lepavina. Ja se osećam kao da stojim u Crkvi i to ispred Ikone naše Majke Lepavinske i vas oče Gavrilo. I sad imam takav osećaj kao da čekate da ja završim ovo pismo i da ga već jednom pošaljem . Pisala bih ja u nedogled ali moram na posao za 15 min.

Dragi oče Gavrilo srdačno Vas pozrdavljam i hvala Bogu, Mitropolitu Jovanu, Vama oče i ostalima koji se trude da ovakav oblik kontaktiranja postoji. Svako dobro vam želim i živeli Vi nama
NA MNOGAJA LJETA!!!

PS.Radujem se oče Gavrilo što vidim po novijim fotografijama da ste se oporavili.

sestra Slavica Vučenović
13.02.2009 godine , Fürth

 

image

Pomaže Bog o.Gavrilo, blagoslovite!

Evo jedan tekst koji je napisao brat Toma, a objavljen je u malom crkvenom časopisu. Govori o tome kako i znatiželja može dovesti do dobrih rezultata i do Gospoda i kako je dobro postavljati pitanja i ne treba da se stidimo da pitamo za duhovne stvari (da se stidimo da ćemo ispasti glupi, to nam je iz komunizma ostalo, a nema glupih pitanja).

Sveti Teofan Zatvornik citira, mislim iz Priča Solomonovih "spasenje je u mnoštvu savjeta, a koji su bez savjeta padaju kao lišće”. Pogotovo danas kad se nama koji ulazimo u duhovni život, živeći u jednom svijetu sa potpuno drugačjim pravilima, moraju objasniti najjednostavnije stvari, koje su nekad bile normalne. Zato je veoma dobro što otac Gavrilo odgovara preko Skajpa i treba koristiti tu mogućnost za postavljanje pitanja.
Ako Bog da , kad popravim računar kod kuće, i ja ću da postavljam pitanja preko Skajpa, a Otac mi je to i sugerisao.

 

image

“Danas se u pravoslavnim hramovima i domovima čita Evanđeoska priča o cariniku Zakheju i njegovom susretu sa Hristom Isusom. Treba odmah reći da je u tom vremenu Izrael bio okupiran od strane Rima i da su neki Jevreji, poput Zakheja, bili skupljači poreza (carine) koji su davali okupatoru. Oni su uzimali još i mnogo više novca, više nego što su rimski zakoni zahtevali i tu veliku razliku zadržavali za sebe. Ovo ih je učinilo izrazito omraženima i njihovi sunarodnici svrstavali su carinike u najveće moguće grešnike. Sa njima se niko nije družio i u njihovu kuću ulazili su samo drugi carinici. A Zakej je bio starešina carinika!

Zašto je Evanđelist sv. Luka odabrao baš ovaj istorijski događaj pored mnoštva svakodnevnih čuda koja je pred Apostolima i ostalima činio Gospod Isus? Pa, mnogo je razloga. Po mom skromnom mišljenju, Zakhej je iz puke znatiželje krenuo gde i mnoštvo, a iz takve znatiželjnosti i danas mnogi dolaze u pravoslavne hramove na Liturgiju, iako o Bogu Jedinome i o Božanstvenoj Liturgiji znaju tek onoliko koliko čuju od dece koja imaju veronauku u školi. Ali dolaze i – na dobro su mesto došli! Da tako kažem: «Dobro nam došli!» Jer i neki od nas dođoše iz puke znatiželje, koju Gospod Bog nagradi i verom i delima! Znatiželjom mi dolazimo do znanja, znanjem do istine, a istina nas oslobađa naših loših navika, oslobađa nas naših predrasuda, oslobađa nas da – volimo. I tako se u nama, u našim dušama i mislima, i u našem ponašanju, ispunjava sav cilj dolaska Duha Svetog u Crkvu, u vernike – da slobodni budemo i slobodno volimo i Boga i Božije.

Na žalost, istina je da posle prvih impulsa da upoznamo Boga, Crkvu Njegovu i Liturgiju u kojoj učestvujemo, mi tu želju za još većim znanjem gušimo svojom lenjošću, iako o Bogu i volji Njegovoj ima još jako mnogo divnih saznanja svuda oko nas. Opet, i tu nam deca mogu biti uzor. Ona nas pitaju sve što ih zanima bez straha da ćemo im se mi podsmehnuti ili na neki drugi način ružno reagovati. I tu želju za znanjem, koju zaista često vidimo kod dece, treba da negujemo i mi, i da je uzdignemo na nivo - ljubopitljivosti.

Sveštenicima i đakonima, ali i ne samo njima, Bog je školovanjem podario darove, znanje, ne samo da bi pred Bogom Liturgiju i ostale obrede služili, već da bi i nama mogli odgovoriti na sve one nedoumice koje imamo, i koje nas koče da čistim srcem, tj. slobodno Bogu u molitvi se obratimo i u vreme i na mestu gde i kada to sada i ne radimo. Mi ovo saznanje što imamo sada čuvamo i negujemo, kao da smo ga u zemlju zakopali i ne delimo ga ni sa onima koji nas nešto pitaju niti ga umnožavamo novim saznanjima. “

Pozdrav od Tatjane

sestra Tatjana Kremenović
Banja Luka 05.02.2009 godine

 

image

Dragi o.Gavrilo,

kako sam imala tehničkih problema i nisam mogla koristiti internet od našeg Božića do prije dva tri dana, te iz tih razloga nisam mogla ni pratiti novo postavljene tekstove na stranicama manastirskog sajta, a što mi je mnogo nedostajalo. Tako da sam tek maločas pročitala postavljeni tekst brata Nenada “Manastir Studenica”, čitajući njegove utiske, doživljaje i uopšte pojimanje o našoj velikoj svetinji i njenoj obitelji kao i manastirskom životu koji se odvija neprestano kroz vijekove a koji sam po milosti Božjoj posjetila i sama prije par godina posložila sam svoj lični mozaik. Taj moj mozak nije za neki zid već mozaik u mom malom i ograničenom mozgu, ali koji je zadovoljno pulsirao od “svake kockice mozaika”, što i ja pripadam našoj pravoslavnoj vjeri i našem rodu.

Svakako da je sve po promislu Božjem, (brat Nenad je Vaše duhovno čedo) pa kako reče brat Nenad u zaista iskrenom i nadahnutom pisanju vrlo rijetko smo svijesni koliko mislimo da znamo a u biti skoro pa “ništa” da neznamo o sebi tj. o našoj duhovnoj pustinji koja nas obuzima zbog naših ljudskih slabosti. Zato i ovim mojim obraćanjem želim da Vam se neizmjerno zahvalim što ste otvorili “vrata” manastirske stranice da braća i sestre iznesu kroz pisanu riječ i fotografiju, svoje doživljaje , utiske i neminovno duhovno prosvjetljene sa pokloničkih putovanja, a na duhovnu korist mnogima koji tekstove pročitaju.

Svaki napisani tekst koji je objavljen do sada ima bez sumnje svoju duhovnu vrijednost, ali svoju potrebu da Vam se iskreno zahvalim nisam mogla a da ne izrazim poslije čitanja ovako lijepo napisanog i fotografijom popračenog teksta našeg dragog brata u Hristu, Nenada.

Vaša sestra u Hristu Slavica.
03.02.2009. Sarajevo

 

image

Pomaže Bog Oče Gavrilo

DRAGI OČE GAVRILO, BOGU HVALA ŠTO STE S NAMA I SVA VAM RADOST I BLAGOSLOVENI BILI OD GOSPODA NASEG!

Dragi oče Gavrilo, morao sam da Vam se javim sa par rečenica. Evo, da odmah budem konkretan, otkako sam imao nekoliko skromnih kontakata sa Vama, vezano za moje porodične tegobe, Vi ste u mene ulili neku toplinu i neku blagost.

Teško mi je to opisati riječima, ali kad otvorim stranice manastira Lepavina i Vaš sajt, čiji sam redovan posjetilac, osjetim da se duhovno napajam i osjećam neku veliku blagodat, a posebno kad vidim ikonu PRESVETE BOGORODICE i Vaš lik ili čitam Vaše besjede i Vaše drage i lijepe pouke. Sve više imam potrebu da Vas lično upoznam.U meni tinja nekakav plamen žarke želje da Vas vidim, jer imam utisak kao da Vas poznajem sto godina i kao da ste moj najrođeniji koga neizmjerno volim.

Takvi su moji osjećaji i radost. Dragi oče Gavrilo, ne znam da li sam dobro uspio da Vam opišem ova moja osjećanja i misli, ali danima želim da Vam se javim i na ovaj način iskažem ono što je iskreno u meni.

brat Goran
16.1.2009. god.

 

image

Sve najbolje Oče dragi Gavrilo Vama i bratstvu za Božićne praznike želi Samo po Božijem promislu i VAS Gospod poslao u naše divne svetinje da se širi miris SVETOGORSKI NAŠEG PRAVOSLAVLJA. Sva pitanja i odgovore korisne za našu dušu, možemo na pravom mestu i u pravo vreme dobiti na LEPAVINSKOM SAJTU, dragi oče zahvaljujući Vašem neumornom “STRAŽENJU” na Internet mreži.

Reč Božiju slušati i dušu žednu BOGA ŽIVOGA pojiti na LEPAVINSKOM SAJTU trčimo oče dragi u svako doba dana i noći tu su “VRATA CRKVE NON-STOP OTVORENA” gde naš Otac Gavrilo toplom rečju, savetima i poukama napaja svoju duhovnu dečicu širom sveta.

NA MNOGAJA LJETA!NA MNOGAJA LJETA!!!

sestra Stana Meseldžija sa porodicom

 

image

Dragi mi u Hristu vozljubljeni Oče Gavrilo

Vama, Vašem bratstvu i svoj Bogom povjerenoj Vam pastvi želim srećne i blagoslovene Božićne praznike, Ljubavi, mira i radosti od srca Vam želim! Neka Svjtelost Hristovog Roždestva uvijek obasjava puteve povjerene Vam pastve i duhovnih čeda jer ste Vi naš most od ovog prolaznog života do Casrtva Nebeskog, Vi ste Htistov ugaoni kamen temeljac koji je tu radi nas i zbog nas, Vi ste izvor žive vodi koja poji sve nas grešne i umorne i natovarene brigama ovoga svijeta.

Uvijek je Gospod najbolje ljude svih plemena postavljao da vode, prosvetljuju i popravljaju one slabe, nage i zamračene! Hvala Vam na svoj sv(j)e

 

image

Pomaže Bog Oče Gavrilo, Blagoslovite!!!

Pročitavši tekst sestre Gordane i brata Vladimira i ja Oče pronalazim odgovore koji kao da su na moja pitanja odgovarana. Želio bih Oče da Vam se beskrajno zahvalim na ukazanom povjerenju da pomognem sebi dajući mrvicu doprinosa na Vašoj njivi , nebeski beskranoj a tako sitno protkanoj sa našim dušama koje traže Gospoda u svoj toj životnoj “paučini” . Na mjestima gdje se i pocjepa Vaše riječi je tako tananim koncem (riječima) protkaju da se čini kao da se obnavlja sama , a u stvari Presveta Majka naša preko Vas i Vašeg bratstva šalje nam toliko potrebnu utjehu.

Gospod i Presveta Bogorodica da Vama i Vašem bratstvu uvijek u vijeke vijekova bude na pomoći u svim nevoljama i da Vas krijepe u svim iskušenjima.

P.S. Hvala Vam i na lijepoj fotografiji .

brat Stamenko Mijatović
Banja Luka, 31.12.2008

 

image

Pomaže Bog o.Gavrilo, blagoslovite!

Dragi naš o.Gavrilo, evo prošlo je više od mjesec dana da Vam nisam ništa pisala. Hvala Bogu i Presvetoj Bogorodici da ste svakodnevno sa nama preko Manastirskog sajta. Vaša virtuelna duhovna djeca koja Vam se obraćaju sa pitanjima, a i ona koja samo čitaju Vaše odgovore i postavljene tekstove vjerujem da su jednako zadovljna i zahvalna kao što sam i ja,na Vašem neizmjernom trudu i trudu Vaših saradnika .

Vaša želja da što više među nama bude istinskih vojnika Hristovih nadvladava vaše fizičko i zdravstveno stanje . Svakodnevni Vaš trud Gospod nagrađuje sa povećanjem broja posjetilaca sajta.  Mnogobrojna pitanja koja su Vam do sada postavljena pokazuju da mnogi Pastiri naše Crkve nisu dovoljno učinili, kao što Vi to često kažete da od svojih parohijana naprave istinske vojnike Hristove. Ali hvala Bogu da se i tu počinju dešavati pozitivne promjene što pokazuje organizovanje vjeronauke za odrasle u jednoj od parohija u Prijedoru a što nam srećna i zadovoljna sestra Stana javlja. Duboko vjerujem da će ovo biti dobar primjer i drugima da uvedu vjeronauku za odrasle tamo gdje već nije, koja bi mnoge duhovno obogatila i učvrstila u našoj lijepoj Pravoslavnoj vjeri.

Svako dobro od Gospoda i Presvete Bogorodice Vama i Vašoj bratiji , želi

Vaša sestra u Hristu Slavica!

Sarajevo, 12.12.2008

 

image

Pomaže Bog oče Gavrilo, blagoslovite.

Hvala Vam oče za stranicu o Manastiru Ilinju. Pa Bogu zahvaljujem što imate svoje veb stranice da možemo opširnije da saznamo o našim prelijepim manastirima i o čudima koja se tamo dešavaju . Toliko me privukla ljepota tih svih manastira Ovčarsko- Kablarskih da bi, čini mi se istog trena poželjela da pođem i da vidim. Jako sam zadivljena ocem Isaijom na tako nesebičnoj pomoći ovom izgubljenom narodu.
Neka Vas čuva Majka Božija i svo bratstvo moga dragog manastira Lepavina.

sestra Dragana
10.12.2008

 

image

Oče Gavrilo Blagoslovite,

Želim samo da vam se javim i da vas pozdravim. Zbog vremenske razlike i mnogih drugih okolnosti nemam baš mnogo prilike da vam se javim preko “skype” i pitam nešto dušekorisno. A i Vi ste u jednu ruku tome krivi. Iz vaših odgovora svoj braći i sestrama nalazim odgovore na naša pitanja. Do te mere ste odgovorili na mnoštvo veoma ozbiljnih pitanja da sada jednostavno mislim da bih počeo da pitam bezsmislice koje nisu vredne Vašeg vremena. Ovo ne znači da Vam se dalje neću javljati, eh kada bi bilo moguće javljao bih se ja svaki dan.

Dragi Oče, iako hiljadama kilometrima daleko ostajem molitveno blizu, kao da ste tu, tako da daljina nikada neće predstavljati granicu. Ali Vas molim da molite Boga da nas udostoji da ipak na Njemu samo znan način jednog dana skrati i tu daljinu. Hvala Vam još jednom na ogromnoj duhovnoj pomoći koju nam pružate svakodnevno.

Svako dobro od Gospoda molitvama Presvete Bogorodice

sLjubavlju

brat Vladimir Srbljak
NJ, 07450, USA, 09.12.2008.

 

image

Pomaže Bog oče Gavrilo ,

Oče Gavrilo ja sam juče bila na sajtu pa sam htjela da Vam se javim. Razmišljala sam da Vam postavim pitanje za savet ali ću ga sastaviti drugom prilikom. Ja se zovem Marijana iz Vršca sam ali rođena sam u Sarajevu, ukratko o meni. Nadam se da ste dobro. Vidjela sam slike kako ste vježbali posle operacije. Da vam još kažem da iako kompjuteri ne utiču baš najbolje na ljude, opet , u granicama i na verodostojnim sajtovima neki savjeti su od koristi, a ja sam baš kad sam u nekim svojim dilemama mnogo odgovora našla na vašem Manastirskom sajtu. Čovjek se pita za nešto, savjeta ima mnogih ali ja baš volim strogo iz pravoslavnih knjiga i sajtova da učim. Roditeljski savjet je uvjek tu ali korjen nekih vjerskih pitanja morala sam sama tražiti i učiti. Oče bila sam na ispovjesti i pričešću i sada postim, nisam zaposlena. Htjela sam naći duhovnika možda u nekom manastiru u blizini da mogu odlaziti.

Hvala Oče što ste se javili.

sestra Marijana
Vršac, 8.12.2008

 

image

Pomaže Bog oče Gavrilo, blagoslovite.

Ja sam Miloš iz Beograda, pogledao sam vaš sajt manastira Lepavina, i mogu vam reći da imate najbolju prezentaciju manastira.
Zbogom!

brat Miloš
Beograd, 2.12.2008

 

image

Oče Blagoslovite!

Pročitala sam razgovor sa sestrom Tankosavom, svaki komentar bi kao i uvek bio suvišan. Mladi i njihov odnos prema Pravoslavnoj veri jeste neiscrpna tema. Međutim ima mladih ljudi čija vera u Boga i veru Pravoslavnu zadivljuje tim pre što su njihovi roditelji neverujući ljudi. Kako postupati sa roditeljima koji ne samo da su neverujući nego pokazuju i otpor prema težnji svoje dece da ih vrate na put vere Pravoslavne .Kako pomoći takvim roditeljima, kako ih izvesti na pravi i jedini put?
Mir Vam i radost od Gospoda i Prevete Bogorodice,

sestra Marijana.
1.12.2008 god.

 

image

Pomaže Bog dragi oče Gavrilo! Blagoslovite,

Neću oče da Vam smetam samo da Vas pozdravim. Ne mogu da odolim da Vam se javim. Čitam manastirski sajt pa kao da sam sa Vama. Uvijek kada me malo u srcu stegne ja pročitam Vaše odgovore na pitanja vjernih i bude mi lakše a odgovori uvijek kao da su za mene pisani. Znam je da su pisani za sviju ali ja sebe uvjek negdje nađem. Prava milina je čitati Vaš razgovor sa sestrom Tankosavom.Vi ste oče kao najljepši cvijet oko koga se okupljaju pčele, sa čistim nektarom nas hranite. Da ste nam živi i zdravi na mnogaja ljeta i da Vas čuva Bog i Presveta Bogorodica Lepavinska.

sestra Vladislava
Banja Luka, 29.11.2008

 

image

 


Pročitano: 4455 puta