MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Oživeo pravoslavne svece u centru Zagreba



Rus Nikolaj Aleksandrovič završio ikonopis srpske crkve u hrvatskoj prestonici

Posle godinu i po svakodnevnog rada od po 12 sati i utrošenih pet stotina kilograma boje, 4. maja skinute su skele iz unutrašnjosti hrama Preobraženja Gospodnjeg

Nikolaj Aleksandrovič Muhin, ruski ikonopisac kojeg upoređuju sa slavnim Rjepinom i kojem je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan dao pre skoro dve godine potpuno odrešene ruke da ikonopiše crkvu u Zagrebu, završio je posao. Posle godinu i po svakodnevnog rada od po 12 sati i utrošenih pet stotina kilograma boje, 4. maja skinute su skele iz unutrašnjosti zagrebačke crkve Preobraženja Gospodnjeg.

Muhin kaže da je Jovan prvi vladika koji mu se nije mešao u posao, ali se zato svaki dan penjao na dva sprata visoke skele i promatrao slikara i njegov napredak. Zagrebačka crkva umetniku je, kaže, bila poseban izazov, jer je oslikavao pravoslavnu crkvu u katoličkoj državi. To Nikolaju nije prvi "izlet" van pravoslavlja - pre nekoliko godina ikonopisao je pravoslavne crkve u Japanu, Sjedinjenim Američkim Državama i Malti.

U Zagreb je došao pošto je paroh zagrebački Milenko Popović posetio crkvu u Ubu koju je kao svoju zadužbinu izgradio Stanko Subotić Cane. Ikonoispisao je Nikolaj Muhin, koji je osim fresaka radio na kompletnom enterijeru, a na podu napravio veliki mozaik od italijanskog mermera. Muhin kaže da će ta crkva, kada bude potpuno dovršena, biti jedna od najlepših na ovim prostorima. Proti Popoviću svidelo se Muhinovo delo i ponuđen mu je posao u Zagrebu.

image


Muhin, kojeg smatraju najvećim živućim ruskim ikonopiscem, oslikao je i najlepšu moskovsku crkvu Hrista spasitelja u kojoj je nedavno bilo izloženo telo bivšeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina. Priča nam da je nakon Oktobarske revolucije ta crkva bila potpuno razrušena i na njenom mestu bili su izgrađeni bazeni za plivanje. Kasnije je crkva arhitektonski rekonstruisana, a nedavno joj je uređen i enterijer. Muhin ga je radio prema originalnim crno-belim fotografijama.

Oko 15 sati u petak, 4. maja, Nikolaj Muhin radio je poslednji detalj na jednoj fresci u uglu crkve koja je već blistala punim sjajem i čekala vernike na večernjoj liturgiji. Okolo su se još motali snimatelji ruske televizije, za koju je otac Milenko davao intervju. Posle završetka zagrebačke crkve, umetnik odlazi na kraći odmor u domovinu, ali se ponovo vraća u junu kada će početirad na ukrašavanju kapele u manastiru Lepavina kraj Koprivnice.

Muhin će u Hrvatskoj boraviti još duže vreme, jer ovde za njega ima dosta posla prilikom obnove u poslednjem ratu porušenih pravoslavnih crkava, a nada se poslu i u Hramu Svetog Save u Beogradu. Boravak ovde ne pada mu teško. Voli da bude tu jer je - toplo. Ne voli hladne ruske zime, a kod nas je lepo i toplo. Topli su i ljudi među kojima je stekao mnogo prijatelja kojih, kako je istakao, ima najviše u Beogradu.

Tekst i foto: Ninoslav Kopač

preuzeto sa http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/R07051001.shtml

Pročitano: 4494 puta