MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

MEDICINA: POVEĆANE MASNOĆE U KRVIZa vreme prazničnih dana preterujemo u jelu i piću, a to ima i svoju cenu u pogoršanom zdravlju..

Prekomeran energetski unos hrane koji traje nekoliko dana za rezultat ima neminovno slaganje suvišnih kalorija u obliku masnog tkiva, porast težine, porast masnoća i šećera u krvi. Ljudski organizam je precizan merni instrument koji svaki višak registruje i skladišti, a to utiče na naše zdravlje. Stručnjaci za ishranu savetuju da se sledećih dana pridržavate njihovih saveta. Prof. dr Nađa Vasiljević, supspecijalista ishrane, predlaže sledeće:
– Bez obzira na to što je sasvim jasno da neumerenost u jelu i piću može da izazove brojne zdravstvene tegobe, radikalno bi bilo savetovati vas da se sasvim lišite omiljenih poslastica. Predlažem nekoliko trikova koji će vam pomoći da budete umereni u hrani i piću, ali i da uživate u njima.

– Ne preskačite doručak. Preskakanjem doručka usporava se metabolizam, a ukupni unos hrane je viši nego kod onih koji doručkuju.

– Ne preskačite ni obroke. Optimalan razmak između obroka je pet sati. Dugotrajno gladovanje vodi ka prejedanju za vreme jela. Najbolji međuobroci jesu voće i povrće. Pokušajte da dnevno pojedete pet porcija voća. Jabuka, pomorandža, grejp, kruška, kivi, samo su neki od mogućih predloga…

Odluka o sprovođenju redukcijske dijete za vreme praznika potpuni je promašaj. Vrlo su veliki izgledi da ćete posustati i onda zna se– sledi preterivanje u jelu i piću. Mudrije je ako ste već otpočeli neku dijetu da smanjite porcije i opredelite se za više voća, povrća i žitarica. Izbegavajte visokokalorična, gazirana i zaslađena bezalkoholna pića. Jedna čaša ovakvog napitka sadrži od osamdeset do sto kalorija, a njih često nazivamo prazne kalorije, jer ne osiguravaju vredne esencijalne nutrijente a sadrže veliku količinu energije. Krećite se i budite fizički aktivni bar pola sata svakoga dana. Ako ne idete na posao, onda neka to bude što više. Iskoristite svaki lep sat i dan da ga provedete u šetnji, na vazduhu, umesto za prepunim stolom. A posle obroka mnogo je zdravije uputiti se u kratku šetnju nego zaspati na kauču. Ako patite od glavobolja, izbegavajte prekomeren unos alkoholnih pića, veštačkog zaslađivača, čokolada, kofeina, masne hrane i punomasnih mlečnih proizvoda. Neprijatan osećaj u želucu, gorušicu, izaziva preterano konzumiranje čokolade, pržene ili masne hrane, ali i izrazito začinjene hrane, pa ako imate ovih problema, onda izbegavajte sve ono što može da vam pokvari osećaj zadovoljstva koji ste imali dok ste sedeli za stolom.

D. Pavićević,
 Politika, 24.12.2006.

Pročitano: 3960 puta