MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

"Svetosavsko zvonce" za kvalitetniju veronauku



U galeriji Etnografskog muzeja juče su predstavljeni rezultati dosadašnjeg rada Pravoslavnog dečijeg lista “Svetosavsko zvonce”. Urednik ovog časopisa, Radmila Mišev, istakla je da je jako zadovoljna dosadašnjim učinkom i izrazila nadu da će “Svetosavsko zvonce” ubuduće pomoći još više nastavnicima veronauke u obrazovanju mališana.

- Ovaj list, koji postoji već trideset i osam godina, dobio je pre tri godine i zvanično odobrenje Ministarstva prosvete kao pomoćno nastavno sredstvo učiteljima veronauke u osnovnim školama. Mi sada imamo potpuno novi koncept i ciljnu grupu za koju štampamo ovaj list, a to su učitelji i učenici veronauke - rekla je Miša.

Ona je naglasila da zaposleni u ovom časopisu rade u teškim uslovima i da nemaju donatore, te da njihov opstanak zavisi isključivo od broja prodatih primeraka. U Etnografskom muzeju sinoć je prisustvovalo više stotina učitelja veronauke, kao i predstavnik Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, otac Dragomir Sandol. On je istakao da učitelji veronauke, šest godina nakon uvođenja ovog nastavnog predmeta, još nemaju status kakav bi trebalo da imaju.

- Veroučitelji nemaju pravni status, nemaju kontinuitet u radu. Mislim da je takođe problem to što se veronauka predaje na petom, šestom, negde čak i na sedmom času, a poznato je da je koncentracija mališana tada najmanja. Nadam se da će Ministarstvo prosvete razmotriti ove probleme i više izaći u susret učiteljima i đacima - naglasio je otac Dragomir Sandol. Inače, časopis "Svetosavsko zvonce" izlazi svakog meseca, košta 60 dinara, a godišnja pretplata iznosi 590 dinara. Posetioci promocije sinoć su uživali u starosrpskim duhovnim pesmama, koje su izvodile grupe "Teodulija"i "Etno džem".

preuzeto sa http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/BG06092808.shtml
"Glas javnosti", 29.09.2006., Beograd

Pročitano: 3955 puta