MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

ČOVEK VELIKOG SRCA



PO KO ZNA KOJI PUT U PRIJEDOR DOŠAO OTAC PARTENIJUS
Ovoga puta sam stigao sa šest kamiona, u kojima je dopremljena humanitarna pomoć za 1900 porodica poginulih boraca, a u Prijedoru je takvih 700, rekao je otac Partenijus

PRIJEDOR - U Prijedor je ponovo stigao grčki sveštenik Partenijus, humanista i dobrotvor. Došao je sa pregršt poklona i toplih pozdrava koje donosi od braće Grka za porodice poginulih Republike Srpske čiju pomoć primaju punih 14 godina.

- Ovoga puta sam stigao sa šest kamiona, u kojima je dopremljena humanitarna pomoć za porodice poginulih, odnosno porodični paketi od njihovih darodavaca i narandže. Stigao je i jedan kamion pun keramike za bolnicu u Doboju i dva kamiona mermera za tri crkve: jednu u okolini Doboja, drugu u Omarskoj i treću u Bugojnu - kazao je otac Partenijus. On je dodao da je ovim kontigentom pomoći obuhvatio 1900 porodica poginulih sa područja Srpske, a samo na području opštine Prijedor takvih porodica ima 700.

Otac Partenijus takođe ističe da je zbog snijega i niskih temperatura imao problema u Preševu ali i na graničnom prelazu Rača gdje je za svaki kamion morao platiti po 15 evra.

- Ponekad me čudi što za humanitarnu pomoć moram plaćati granični prelaz. Ali, to me neće pokolebati da i dalje redovno dolazim u Republiku Srpsku i nastavim raditi ono što osjećam i želim za ovaj narod - naveo je neumorni humanista i najavio posjete Kozarskoj Dubici, Kostajnici, Novom Gradu, Doboju, Banjoj Luci.

Među velikim brojem porodica koje su juče preuzele pomoć od grčkog sveštenika koja se dijelila u prostorijama Osnovne škole "Dositej Obradović" na Pećanima zatekli smo Radojku Despot, majku poginulog sina jedinca.

- Došla sam da podignem pomoć za svoju unuku, koja se, evo, još od 1994. godine, kako mi je sin poginuo na Bihaću našla na spisku za pomoć kod grčkih darodavaca. Nemam riječi da sve ovo komentarišem, jednostavno hvala ocu Partenijusu i hvala svim Grcima za sve ono što su uradili za nas - istakla je Radojka pakujući narandže za svoju unuku koje u stigle iz Grčke.

Njenim riječima pridružila se i Svjetlana Gajić, koja još od 1995. godine prima humanitarnu pomoć za svoje dvoje djece.
- Ovo je čovjek koji je zaslužio da mu jednoga dana podignemo spomenik u Prijedoru. Meni se dešavalo da nam odustane jedan od darodavaca, ali otac Partenijus odmah nađe drugog, tako da nikada ta pomoć nije dolazila u pitanje - istakla je Gajićeva.

Ponovni dolazak ovog grčkog sveštenika se najavljuje već u maju kada je planirano da u Prijedor dođu grčki donatori i obiđu djecu kojoj pomažu, a biće obavljeno i krštenje u crkvi Sveta trojica u Prijedoru.

D. BULIĆ

preuzeto sa Glas srpske 10.03.2006. http://www.glassrpske.com/site/3367/default.aspx

Pročitano: 3838 puta