MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

DOBRA NAMERA




Gospod ne gleda toliko na dela ljudi koliko na njihove namere. Ima jedna priča o tome kako je, Isus Hristos kada je bio dečak pravio male ptičice i kada je počeo da ih boji, jedna ptičica je pomislila:
- O, žuta boja... Neću žutu, hoću crvenu!
Vidiš! To je samovolja!
I Gospod joj nije dao ništa, radi svojevoljnosti, nikakvih boja, tako je ona i ostala sivkasta. I nekoliko pokoljenja svih ovih ptica su bile sive. Kada su Gospoda raspeli, jedna od takvih istih ptičica je doletela na krst i pomislila:
- Moji praroditelji su bili svojevoljni, i ja sam svojevoljna i svi smo mi ogorčili Gospoda. A sada On strada, pomoći ću mu ! Izvadiću eksere i on će nam oprostiti. A onda je počela da kljuca eksere. Tuk - tuk, tuk-tuk. Kljuca, ...ali kako će ona to! Zar je ona mogla izvaditi eksere? Ova ptičica je malena, manja od vrapca.
Kljucala je ona tako, kljucala, a onda se setila da su njena dečica sigurno gladna, i htela bi da jedu, i brzo im je poletela.
Priletela je svojim ptićima, a oni su svi u jedan glas povikali:
-Mama, mama, kako si ti lepa!
- O čemu se radi? - pita ona.
- Imaš crvenu boju na grudima.
- A ! To je krv Gospodnja.
-I mi hoćemo da budemo takvi isti!
Ona se prislonila na grudi svih ptića i tako su sva pokolenja postala sa crvenom bojom na grudima. Od tada ovu pticu nazivaju malinovka ili crvendać. Prihvata, eto vidiš, Gospod i dobre namere i za njih oprašta grehove. Svojevoljnost - o, kako je to veliki greh! To znači da poslušnosti nema. Čak se i ptice i životinje povinuju Bogu.
Gospod je oprostio ptici radi njene dobre namere. Ona nije izvadila ekser, ali je to veoma želela, i Gospod je primio njenu želju kao pravo delo. Tako i mi, dragi moji, treba da stremimo ka dobru, dobrim željama, dobrim namerama, dobrim delima, rečima, pomislima, i ka tome da sva naša čula budu usmerena na ugađanje Bogu i bližnjemu .Ako se budemo vežbali u nezlobivosti i usmeravali sebe na svako dobro tada će nam Gospod i Majka Božija sa svima svetima brzo pomoći u svakoj dobroj nameri.
Mir ti i Božiji blagoslov!

Iz knjige shiigumana Save " Plodovi istinskog pokajanja",
iz časopisa "Spasite naše duše"
Prevod s ruskog: Nataša Ubović

Pročitano: 3793 puta