MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Dr Mateja Matejić, protojerej-stavrofor: "POSTITI ILI NE POSTITI?"




Uskršnji post je vreme naseg duhovnog pripremanja za najveci hriscanski praznik - Vaskrsenje Gospoda nasega Isusa Hrista. Smisao i svrhu nasega posta je vrlo lepo objasnio sveti Jovan Zlatousti: “Vi znate da oni koji su pozvani od nekog cara ili princa ukrasavaju svoje domove, a vi, braco moja, koji kroz sveto pricesce primate Hrista u svoj duhovni dom ocistite svoja tela, ocistite ga postom i ukrasite ga skromnoscu “ (Beseda u cetvrtu nedelju posta).

Nasuprot tvrdjenju nekih novih bogoslova, jedne pravoslavne crkve u Americi, da post nije uslov za primanje svetoga pricesca, jasno se vidi iz ucenja Svetih Otaca da jeste. Osim toga, ti novi bogoslovi treba da pogledaju odluke Sabora u Kartagi odrzanog 391. godine koje izricito zahtevaju post kao uslov za primanje svetoga pricesca. Najbolji razlozi za podsticanje na post, a ne omalovazavanje posta, mogu se takodje naci u ucenju Svetih Otaca. Sami oni su na sebi osetili blagotvorne posledice posta i shvatili njegovu izvanrednu vaznost.

Postoji veliki broj Svetih Otaca koji su pisali ili govorili o ovome, ali ja cu ovde citirati samo svetoga Jovana Zlatoustog, svetilo Crkve iz 4. veka, koji ne samo da je naglasio vaznost posta, nego je jasno ukazao na to da istinski post nije samo uzdrzavanje od izvesne hrane, nego takodje i duhovno obnovljenje.

Hristos nam je, iz ljubavi za nas, i zbog Njegove zelje da nas ucini naslednicima Njegovog carstva, objavio sta mu je sve po volji. Iz istog razloga, On je takodje ustanovio dane posta da bismo u tim danima postom i bdenjem mogli da se ocistimo od svih grehova koje smo ucinili u toku godine i priblizili se Bogu kroz molitve, spirajuci nase grehove pokajanjem i suzama, otvarajuci dveri Carstva delima milosrdja, odrzavajuci mir i ljubav medju sobom i suzbijanjem nase gordosti iskrenim smirenjem srca.

U Besedi na mesopusnu nedelju, isti otac i svetitelj je izjavio: "Gle, dan spasenja je na domaku: sveti veliki, skupoceni post je ustanovio nas Gospod. Da ga otpocnemo cisteci nase duse i tela od svakoga zla. Ovo su dani ociscenja. Ako smo zgresili svadjom ili gnevom, lazima i ogovaranjem, zaviscu ili kradjom, osudjivanjem drugih ili pijanstvom, ili bludom, ili nezajzljivoscu, odbacimo, braco, sva ta zlodela koja smo pocinili i prihvatimo istinsko pokajanje, da bismo se Bogu priblizili, ucestanim molitvama. Operimo svoje grehove suzama i molitvama, ne da bi nas ljudi videli i hvalili zbog naseg posta, vec radi Sveznajuceg Boga. Post je samo deseti deo godine. Dajte da slavimo Boga makar za to vreme. Ako obicno mnogo jedemo i pijemo, ako se stalno svadjamo i gnevimo i cinimo druga gresna dela, kako mozemo dobiti oprostaj za svoje grehove?"

Za cetvrtu nedelju posta sveti Jovan Zlatousti je izgovorio besedu koja se moze smatrati divnom himnom postu: "Ako svoju molitvu ne snabdete krilima, nece se uzdici do Boga. Krila se sastoje od posta, molitve i dela milosrdja. Post nije samo uzdrzavanje od hrane, vec takodje izbegavanje svih zlih dela, razresavanje svih uza i nepravdi. Oprostite grehove vasih bliznjih, jer ne postite zato da osudjujete ili da se svadjate. Ako ne jedete meso i ako ste se odrekli pica, zasto se ne odreknete i svadje i gneva? Odrekli ste se vecere, ali ostajete vrlo dugo osudjujuci svakoga i izgovarajuci nepodobne reci. "Nisam ovakav post izabrao", veli Gospod. Sta vam koristi da lisavate hrane svoje telo ako cinite mnoga zla dela. Post snazi proroke; post je izvrsilac zakona i strazar dusa; post je cuvar tela i njegov saradnik; post je nepobedivo oruzje protivu neprijatelja i njihovih saveznika; on je snaga mucenika i gonitelj zlih duhova; post je izvor vrlina, voditelj svestenika; snaga i lepota monaha, ukras svetitelja; jer bez njega se ni sluzbe Bozije ne mogu obavljati; post uzdize molitvu do neba buduci njenim krilima u njenom letu ka visinama; post daje stepen cak i sluzi; post je mati zdravlja; vodja omladine; lepota i dobrota starosti; potpora asketama" (istakao M. M.).

Tako je govorio sveti Jovan Zlatousti. Tako su govorili Sveti Oci. U ovom veku vrhunskog odsustva duhovnosti, veka potpune predaje licnim strastima bez obzira na posledice, slusajmo Svete Oce i cinimo ono sto nam savetuju. Da ne omalovazavamo znacaj posta i potrebu za postom, jer on je skupoceno sredstvo samodiscipline i duhovne obnove.



Barberton, Ohio

1993.

Pročitano: 5406 puta