MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

SVETA TAJNA ISPOVESTI



PITANjA I ODGOVORI

Recite, molim vas, kada se ispovedamo prvi put šta bi sve po redu trebalo ispovediti? Kako da to učinimo pravilno?
Marina.

Zdravo, Marina, ispoved – to je Tajna, koju obavlja Sam Gospod posredstvom sveštenika. Da bi se ispovedili treba se pre svega pripremiti za razgovor sa sveštenikom. Stoga bih vam preporučio da pročitate knjigu arhimandrita Jovana Krestjankina «Opit pripreme za ispovedanje». Greh je duhovna bolest. Crkva predstavlja duhovno lečilište. Kao u slučaju fizičke bolesti, tako i duhovno samolečenje je opasno. Za razliku od lekara, ne leči sveštenik, nego sam Gospod. Uloga sveštenika je da pomogne čoveku da se zagleda u svoju dušu i da nadvlada strah. Jer videti svoje grehe je teško. Crkva smatra sveštenika svedokom pokajanja. Pokajanje treba da je iskreno, od sve duše. Da bi se pokajali, potrebna je hrabrost, naravno, teško je bilo koga pustiti u svoju dušu, ali to je neophodno! Želim ti da imaš dovoljno snage i odlučnosti da se pokaješ pred Bogom. Neka ti Gospod bude na pomoći,
sveštenik Aleksandar Iljašenko.

Kako se treba priremiti za ispoved? Po kom principu treba da se zasniva ispovest – po zapovestima, ili po redosledu grehova koje smo učinili? Koliko opširno treba pričati o tome? Da li je dovoljno samo saznanje da smo pogrešili?
Olga

Zdravo, Olja. Čovek, koji je tek krenuo da ide u Crkvu, naravno da ne zna mnogo, a dobar način da se savlada neznanje jeste da posećuje redovno Bogosluženja, posebno nedeljom i u dane Crkvenih praznika. Prva ispovest je veoma značajan događaj. Ako ste svesni toga da ne treba odugovlačiti sa ispovešću, tada stvarno, treba jednostavno otići u crkvu na ispoved i poslušati savet koji će vam dati sveštenik. Može se i ranije napisati ispoved, od 7- godišnjeg uzrasta se može početi. Gresi koji su se ponavljali mogu se samo navesti, a mogu se opisati i situacije koje su dovele do greha. Ponekad čovek oseća da je usled nekakvih okolnosti njegova duša bila tako jako ranjena grehom da su na srcu ostale takve rane u koje kad se dirne izazove se oštar ili usled vremena tup bol. Tada je zaista potrebna hrabrost da bi otkrili pred sveštenikom sve ono o čemu je bolno govoriti i stidno. Ali ako se ne otkrije, skriveni greh će tada nastaviti da uništava dušu i srce iznutra. Dešava se da se nekih grehova ne možemo setiti, a neki postupci ili misli i ne izgledaju grešno, ali redovne ispovesti i usrdna molitva mogu pomoći da izađu iz tame zaborava. Na ispovest, posebno na prvu, treba doći onda kada sveštenik ima dovoljno vremena da razgovara sa Vama, recimo na večernjoj službi. Primivši Vašu ispovest sveštenik će odlučiti, da li ste spremni da se pričestite, ili je potrebno da postite još neko određeno vreme, da se molite, da idete u Crkvu. O svemu tome možete rešiti tokom razgovora sa sveštenikom. Što se tiče suza na ispovedi, one su prirodne za one koji se kaju. Neka Vam pomogne Gospod i Vaš Anđeo Čuvar da pobedite sve prepreke da bi se duša očistila. Neka Vam Gospod bude na pomoći,
sveštenik Aleksandar Iljašenko.

Ispovedala sam se putem elektronske pošte, da li je to ispravno?
Irena

Zdravo, Irena. Po mome mišljenju ispoved putem interneta je nedopustiva. Naravno da je nekada ispovedanje grehova i gorko i stidno. Ispovest je Tajna, u kojoj sveštenik predstavlja svedoka vaših grehova. Pokajanjem se greh razdeljuje od čoveka što predstavlja blagodatnu promenu stanja duše. Nema ništa loše u tome da je sveštenik svedok toga kako se sramni greh odvaja od čoveka koji se kaje. Ako se čovek zaista kaje, tada će se sveštenik radovati zbog njega i blagodariće Bogu. A ako nema pokajanja tada nije jednostavno da se otvorimo na ispovesti. Pokajanje je dar Božiji, treba se moliti Gospodu da nam daruje pokajanje. U istoriji su bili slučajevi da se čovek usled određenih okolnosti nije mogao ispovediti svešteniku. To su bile izuzetne situacije. Naprimer, čovek umire daleko od Crkve i prenosi drugu svoju poslednju ispovest, da bi on kad bude mogao, preneo njegovu ispovest svešteniku. Bio je takav slučaj koji je opisao Vladika Venjamin (Fedčenkov), da je guverner General Bjunting, kojem je pretila smrtna opasnost, imao mogućnost da se ispovedi poslednji put u životu putem telefona. Ali Vi biste trebali savladati smušenost. Pokajanje i postoji radi toga da se iznese na svetlost ono što je prepreka da se duša sjedini s Bogom. Gospod neka Vam pomogne!
Sveštenik Aleksandar Iljašenko.

Jako želim da se prvi put detaljno ispovedim, ali preseliću se uskoro u drugi grad. Kako da postupim, da li da se ispovedim ovde ili da sačekam kad se preselim? Nisam se nikada ranije ispovedala, tereti me jedan veći greh. Ako se sada ispovedim jednom svešteniku, a onda se preselim, tada drugi sveštenik neće znati moje grehove.
Jelena

Zdravo, Jelena. Spoznali ste da je važno ispovedati se, ali ne treba odugovlačiti. Iako planirate da se preselite u drugo mesto, Vi, kao i svaki čovek ne možete sa sigurnošću znati, da će se Vaši planovi i ostvariti. Zar će se Vaša duša i dalje mučiti, noseći u sebi težinu neraskajanog greha? A Vi možete da kažete svešteniku sve što je potrebno o sebi i na novom mestu. Gospod neka Vam bude na pomoći.
Sveštenik Aleksandar Iljašenko

Mnogo puta sam bila na ispovedi i nisam osetila olakšanje.Često sam mogla čuti od ljudi da se oni osećaju posle ispovesti jako radosno i lako. Ako se ne oseti olakšanje, radost i lakoća da li to znači da su gresi ipak oprošteni?
Irena

Draga Irena!
Svetitelj Teofan Zatvornik kaže, da onome kome je korisna radost, njemu se i daje radost, o kojem je korisna tuga – njemu tuga, samo ako je ta tuga po Bogu. Znači da naše pokajanje treba da bude još ozbiljnije i još strožije ispitivanje naših odnosa s drugima ljudima.
Prepodobni Makarije Veliki svedoči, da je on znao mnoge, koji su u početku bili obdareni blagodaću prekomerno, a potom na žalostan način pali. I još više onih koji su se čitav život trudili u smirenom poslušanju u veri, ne imajući posebnih uteha, a dostigli su spasenje večnog Vaskrsa. Sa iskrenim kajanjem o svojim grasima, čovek dobija od Gospoda oproštaj za grehe u tajni ispovedi, iako posle ispovedi nema osećanja nekakve posebne radosti. S poštovanjem,
sveštenik Aleksandar Iljašenko.

Na ispovedi sam se zbunila i mnogo toga zaboravila da kažem. Znači li to da moja ispoved ne važi, i da mi nije oprošteno. Kad se spremam za ispoved uvek zapišem grehe na papir. Pa opet se zbunim i nešto od toga zaboravim. Posle poslednje ispovesti nije bilo osećanja lakoće, nego osećaj uznemirenosti.
Jula

Draga Julija! Zaboravljeni gresi – to nije strašno, oni su oprošteni. Trudite se da zapisujete grehe i dalje, i one grehe koje ste zaboravili da kažete recite ih ponovo na sledećoj ispovesti.
Gospod neka Vam pomogne, sveštenik Aleksandar Iljašenko.

Koliko često treba čovek da se ispoveda kod sveštenika?
Svetlana


Zdravo, Svetlana! O učestalosti ispovesti i pričešća bolje da rešite s duhovnikom. S moje strane, optimalna varijanta – jednom u dve-tri nedelje, i na svaki crkveni praznik. Sveštenik Aleksandar Iljašenko.

Treba li ponovo da ispovedim greh bluda s više iskrenosti? Ispovedala sam ovaj greh nekoliko puta, ali bez detalja, jer mi je bilo žao sveštenika da to sluša.
Jelena

Draga Jelena!
Greh, koji se jednom ispovedi, ne treba ponovo ispovedati, ako ga niste ponovo počinili. Prilikom ispovedanja bludnih grehova nije preporučljivo u detalje opisivati učinjeno, jer ako vi niste naveli neke detalje, to se ne smatra «nedorečenim», a ni nekim «prikrivanjem». Savetujem vam da ispoveđene grehove ne ispovedate dva, tri puta ponovo, a ako vas pomisli uznemiravaju – tada se treba moliti i kajati se pred Gospodom i moliti od Njega oproštaj. Od Vas - iskrenost i istrajnost, a rezultat – od Gospoda.
S poštovanjem, sveštenik Aleksandar Iljašenko.

Mene muče sumnje, da se nisam potpuno ispovedila na generalnoj ispovesti! Nisam izdvajala posebne slučajeve, i sada se ne mogu setiti šta sam ispovedila, a šta nisam.
Olga


Draga Olga! Gospodu nije važno tačno po određenom redu nabrajanje grehova, nego dubina i iskrenost pokajničkog osećanja. Gospod je Srcevidac, a ne računovođa. Ali ako postoji neki greh koji muči Vašu savest možete ga kazati na sledećoj ispovesti-
S poštovanjem, sveštenik Aleksandar Iljašenko.

Nisam bio trezan na prvoj ispovedi kod sveštenika, bilo je tako da bi se mogao ohrabriti. Smatra li se to ispovešću?

Jurij.


Dragi Jurij! Svetim Tajnama treba pristupiti blagočestivo i u čistoti – naravno tajna je obavljena, ali ipak bi trebalo da se pokajete i radi toga što niste bili trezni za vreme ispovesti. I zapamtite: nema koristi od pijane «hrabrosti»! Sveštenik je to verovatno primetio, ali videći vaše stanje i uznemirenost, bio je taktičan i imao je razumevanja.
S poštovanjem, sveštenik Aleksij Kolosov.

Sveštenik je na nekoliko sekundi zadremao za vreme moje ispovesti. Smatra li se ispoved obavljenoj ili ne?.Da li je greh što o ovome pišem?
Larisa

Da, Larisa, Vaša ispoved se smatra obavljenoj, jer se Vi na ispovedi ne kajete svešteniku, nego Gospodu, a sveštenik predstavlja samo svedoka Vašeg pokajanja. I nije greh što vi o tome pišete.
Gospod neka Vam pomogne! Sveštenik Aleksandar Iljašenko.

Da li mogu da se kajem za neki greh iako znam da nemam snage da se od njega i izbavim? Misli o ovom grehu me muče.
Katarina.


Zdravo, Katarina! Da li ima licemernosti u tome što se ja svo vreme kajem za svoju gordost, zavist, razdražljivost...? Mislim, da vi shvatate da se ovakvi gresi ne mogu odmah iskoreniti i zauvek nestati. Pa zar se ne treba kajati za njih?
Vidite, koliko često mi peremo svoje telo, čak iako nije mnogo zaprljano. A znamo, da se treba kupati stalno, celoga života. Možemo li da se ne kupamo?
I zato, Katarina, idite na ispoved i pokajte se za sve što opterećava vašu savest. Setite se kako je Govorio Svetitelj Jovan Zlatousti, da Gospod ne samo da prima plodove, nego i dobre namere celiva. Pomolite se sa srdačnom toplinom:
Gospode, ti vidiš, kako mene ovaj greh muči, kako stradam od njega! Pomozi mi, daj mi snage da se od njega oslobodim! I ostalo, kako posavetuje duhovnik. Molite ga da se moli za vas i da vas posavetuje šta da činite u položaju u kojem se nalazite.
Gospod neka Vam pomogne! Sveštenik Pavel Iljinskij.

Hteo bih da se ispovedim, ali me brine da bi sveštenik mogao zauzeti negativan stav prema takvim gresima kao što su: hula na Crkvu i sveštenike, silne sumnja i ismevanje Boga, slušanje pesama satanske sadržine.
Evgenij.

Zdravo, Evgenij! Ne bojte se toga što se sveštenik može postaviti prema vama negativno. Upravo njemu, kao nikome, je dobro poznato koliko je čovek slab, kako često može da zaluta. Spoznavši svoje nedostatke, on zna da nema bezgrešnih ljudi, svaki sveštenik s velikom radošću uvek slavi kad čovek dobije veru i krene putem spasenja. Stoga se ne treba bojati ni osude, ni prezira, ni, tim više, gneva. Recite mu na ispovedi jednostavno i bez okolišenja, sve, što je u duši, i to što vi sada imate nameru da živite po Zapovestima, i radi toga tražite njegove molitve i pouke. Sveštenik će vam dati savete za duhovni život i blagosloviće vas imenom Hristovim.
Gospod neka vam pomogne! Sveštenik Pavel Iljinskij.

Ima li smisla ići na sledeću ispoved, ako se nisam oslobodila greha radi kojega se nisam mogla pričestiti?
Rita


Rita, zdravo! Ima smisla uvek ispovediti se osim u slučaju kada mi nećemo da se izbavimo od greha kojeg smo ispovedili. A ako ipak hoćemo da se odvojimo od greha, ali nismo to mogli, treba se ispovediti.
S poštovanjem, sveštenik Mihail Nemnonov.

Nisam se ispovedila gotovo 1,5 godinu i ne znam, kako sada da se spremim za ispoved. Ana.

Zdravo, Ana! Nema ničega strašnog u vašoj nedoumici, treba prosto odlučiti, skupiti hrabrost i krenuti. Priđite svešteniku i kao ocu recite prosto i bez lukavstva, da ste živeli neduhovnim i sujetnim životom, i da vam je žao sada zbog toga i da ste spremni da počnete novi život, i zatražite od njega za Vas molitve i blagoslove.
Pripremite se za to na sledeći način: uzmite za sebe post nekoliko dana bez hrane životinjskog porekla i bez poslastica. Uzdržite se od razonode i suvišnih razgovora, i udubite se u razmišljanja o sujetnosti našeg prolaznog života i primamljivih varki ovoga sveta. Razmislite o svojim gresima i kako ih reći na ispovesti (mogu se čak zapisati da se ne zbunite u datom trenutku). Usrdnije se tih dana pomolite, pročitajte pokajne molitve i psalme, i izmirivši se s bližnjima, idite hrabro. Neka Vam u tome Gospod pomogne!

Kojim redom treba celivati Krst i jevanđelje prilikom ispovesti?
Dragi u Hristu, oče, kad mi prilazimo nalonju na ispovedi, na kojem leže Krst i Jevanđelje, kojim redosledom treba da ih celivamo? Poznato je šta je glavno – s kakvim mislima i blagopoštovanjem mi to činimo. Ipak smo zaista zbunjeni po tom pitanju. I da li bi mi uopšte treba da celivamo ove svetinje posle završetka ispovesti i molitve razrešanja?
Tatjana.

Gospod naka Vas spase! Zdravo, Tatjana! Krst i Jevanđelje se obično celivaju posle molitve razrešenja, redosled nema značaja.
S poštovanjem, sveštenik Aleksandar Iljašenko.

Treba li na prvoj ispovesti navoditi grehe koji su počinjeni prije obavljanja Tajne Svetog Krštenja? Zdravo, treba li na prvoj ispovesti govoriti o gresima učinjenih prije Tajne Krštenja, ali koji se nikada posle nisu ponovili (naprimer, greh bluda)?
Hvala, Natalija.

Natalija! Gledajući formalno, nema potrebe, ali gledajući sa tačke korisnog duhovno (strasti ne iščezavaju iz nas u trenutku Krštenja, mi samo dobijamo mogućnost da ih pobedimo), bolje je reći sve što se ima od grehova. Oni su već oprani, ali čistosrdačno otkrivanje ovog grehovnog iskustva umanjuje mogućnost da se on ponovi u budućnosti. To neće biti suvišno, verujte. Samo kažite svešteniku, da su ovi gresi bili kod vas prije Krštenja.
Mir Vam i blagoslov Božiji! Sveštenik Aleksej Kolosov.

Kako se ispovediti čoveku koji slabo čuje?

Natlija.

Zdravo, Natalija! U tom slučaju možete se ispovedati pismeno. S poštovanjem,
sveštenik Aleksandar Iljašenko.

Sa koliko godina treba dete odvesti na ispovest? (mojoj kćerci je 6 godina)?
Čula sam da treba već od sedam godina, da li je tako? I da li bi trebalo da se dete od sedam godina priprema molitveno za pričešće (da čita akatiste). Ako ona još ne zna da čita, da li mogu da joj čitam ja. I ako bi bila nepažljiva usled njenog uzrasta da li je treba prisiljavati da sluša. Unapred blagodarim.

Jelena.

Jelena, obično se deca ispovedaju od sedam godina. Ako dete hoće i sa 6 godina da se ispovedi, dozvoljeno je. A posle sedam godina ispovest je svakako uslov da bi se dete pričestilo. Samo ne bi trebalo malenoj devojčici čitati akatiste, tim više, prisiljavati je, nego pročitajte dve – tri kratke molitve iz molitvoslova pred sveto pričešće, i isto toliko blagodarnih molitava posle svetog pričešća posle dolaska kući iz crkve. Mislim da se s njom o tome možete i dogovoriti na dobrovonjnoj osnovi. A onda postepeno dodavajte više molitvi, s godine na godinu, da bi vremenom ispunjavali puno pravilo. Sa uvažavanjem
sveštenik Mihail Nemnonov.


Zdravo, kažite mi molim vas, mogu li se ispovediti iako znam da posle ispopvesti neću i prestati da grešim?
Živeti tako je teško, a za rešavanje životnog pitanja nemam snage. Zar mi neće biti još veći greh da živim i posle ispovesti kako sam i pre toga živela?
Hvala.

Zdravo, Jelena! Za ispovest je sasvim dovoljno kajanje za greh i da imamo nameru da se borimo s tim. Sa nekim gresima se borimo ne jednu godinu, i u toj borbi nam je neophodna blagodatna Božija pomoć, koju mi dobijamo pre svega u tajni pokajanja i Pričešća. Jer vi ne odlažete kupanje samo radi toga što ćete se ubrzo opet isprljati – isto tako je i sa ispovešću, ne treba odugovlačiti radi toga što nećemo odmah prestati i grešiti. Neka vam Gospod pomogne! Sveštenik Aleksandar Injašenko.


Izvor: http://ask.pravmir.ru

Prevod s ruskog: Nataša Ubović

Pročitano: 76780 puta