MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

LITIJA U GRADU JELCU10 decembra na dan praznovanja ikone Majke Božije «Znamenje» Lipecko odeljenje NPF «SLAVA» i opština Cara-Mučenika Nikolaja II je na poziv Jelčana došlo u grad Jelec. Mnogi Lipčani su se ispovedili i pričestili Svetim Hristovim Tajnama na službi u katedralnoj Crkvi. Potom su Jeljčani i Lipčani pošli u litiji sa barjacima i ikonama prema mestu razrušenog Znamenjskog manastira, gde se podvizavala blažena Melanija. Manastir na Kamenoj gori je zatvoren posle revolucije. Monahinje su osudili, stavili u zatvore, i deportovali. Danas su monaške kelije naseljene stanovnicima… Ali je živa blagodat Božija! S Božijom pomoći ni ruska zemlja nije oskudevala u blagočestivim podvižnicima! Sluškinja Božija Marija vodi iscrpljujuću borbu za obnavljanje pravoslavne svetinje i njeno vraćanje u krilo Ruske Pravoslavne Crkve. Ali neprijatelj ljudskog roda ju je jako napao zbog njenog podvizavanja. Ona je ležala paralizovana. Ali mariji Ivanovnoj je bilo lakše kada smo mi po blagoslovu oca Vasilija išli u litiju pop Lipeckoj oblasti i kada je na Kamenoj gori popstavljen peti krst.

…Svečano, uz pojanje pesama, litija se kreće po gradu Jelcu. Prolazimo pored Crkve Pokrova Majke Božije, koji više nije aktivan. Barjaci se vijore na vetru i okreću se sa Nerukotvorenim Spasiteljevim Likom prema Crkvi, kao da nama Rusima, pokazuju šta smo uradili sa svojim svetinjama, zašto su izložene poruzi od strane bezbožne vlasti. Rusija danas preživljava teška vremena kakva još nije znala historija. Braćo i sestre! Ustanite na molitvu pod otvorenim nebom, kako su to radili naši blagočestivi preci, koji su išli u litiji i činili divna čuda. Samo će tada Angeli i Arhangeli biti sa nama i samo će nas tada Carica Nebeska pokriti Svojim Omoforom. «Raduj se Radosti naša, pokrij nas od svakog zla časnim Tvojim Omoforom» - zapevao je sluga Božiji Sergej i cela litija je s radošću prihvatila Akatist Pokrovu Majke Božije. Dalje smo se uputili naniže, prema Crkvi Prepodobnog Sergeja, u kojem se krstio Prepodobni Nektarije Optinski.

Svi učesnici krsnog hoda su koleno-preklono stali na molitvu pored razrušene Crkve, sledeći primer naših slavnih predaka. Molili su se za spasenje Rusije, naše dece, istupajući protiv svetskog poretka, koji nam se lukavo nameće. Tog dana je bilo tačno dve godine otkako smo počeli svake nedelje da idemo u litiju protiv globalizacije (INN, lični kod). Danas ti problemi uznemiravaju značajan deo čovečanstva. Otvorena pljačka prirodnih resursa, eksploatacija zemalja trećeg sveta, i ideološka diktatura mogu imati posledice sa kojim svetski poredak već ne može da izađe na kraj. Svaki novi međunarodni konflikt poslednjih godina zahteva sve više napora i resursa. Jednog predivnog dana novi «domaćini sveta» neće moći da ugase požar, koji su sami i razgoreli.

Nama je potrebno da povratimo izgubljeno konkretnim aktom sabornosti – litijama, stajanjem na molitvi, zajedničkim molebanima. Nećemo primiti INN ni pod kakvim okolnostima. Odlučno trpimo nevolje, koje će možda uslediti posle ovoga, ali ne predajmo Gospoda našega Isusa Hrista!

… Dalje se put bogomoljaca iz Lipecka i Jelca približio Kamenoj gori na mestu Znamenjskog manastira. 1683 godina se može smatrati godinom njegovog osnivanja i to kao ženskog manastira. U dokumentima iz 1697 godine je jasno rečeno o predavanju Carske milostinje, zastupništvom svetog Mitrofana, u vlasništvo staricama – igumaniji Julijani sa sestrama. Ali Božijim dopuštenjem je 12 aprila 1764 godine nastao požar, u kojem je izgoreo skoro ceo grad. Nije bio pošteđen ni ženski manastir…Ali su svetinje ostale cele i neoštećene. Shimonah Mitrofan je ikonom svetog Tihona bodrio i tešio starice Kseniju i Agatju nadom da je to mesto izabrano od Gospoda radi naseljavanja monaha, neće biti zapušteno i uskoro će biti obnovljeno Božijom blagodaću. Blagočestive otšelnice su se čvrsto uzdale u pomoć Božiju i Gospod je njihove tople molitve brzo uslišio.

Desila se čudna pojava, ozarena Božanskom slavom! Neki konjanik je stavio ruku na mesto na kome se nalazio izgoreli manastir, blagoslovio ga i rekao:» Neka je blagosloveno Ime Gospodnje na ovom mestu od sada i do veka!» Još je dodao da je on Jovan-vojnik, mučenik Hristov i postao je nevidljiv. Starice su se poklonile Gospodu Bogu i proslavile su sveto i veliko Ime Njegovo. Sveti Tihon je 1770 godine blagoslovio devicu Matronu da ostane na Kamenoj gori, i prorekao da će se manastir obnoviti molitvama klonulih starica.

… U susret nam je išla litija braće i sestara koji su se podvizavali obnovom Znamenskog manastira. Sestra Marija koja je bila paralizovana je već mogla da dođe na moleban sa akatistom posvećenim ikoni «Znamenje». Otac Aleksandar je služio pod otvorenim nebom na mestu oltara. Bez obzira na jak mraz, svi koji su učestvovali u molebanu su po molitvama starica osetili neopisivu radost. Otac Aleksandar je radosno dodao da smo se tobože zamrzli. Ali svi su toliko bili zadovoljni time što se desilo da nisu ni obraćali pažnju na jak mraz. U tom trenutku je zasijalo sunce. Zatim se litija uputila ka grobu zatvornice Melanije. Postoji mnogo usmenih i pismenih svedočanstava o blagodatnoj pomoći od portreta, od zemlje sa groba i drugih stvari, koji su bile u dodiru sa isceliteljskim moštima i koje su vernici upotrebljavali prizivajući u molitvama blaženu zatvornicu Melaniju.

Strašni znaci na nebu, razna govorkanja o ratu, predskazanje o skorom dolasku antihrista su 1812 godine uznemiravali srca Jeleckih stanovnika. Melanija se duhom nije kolebala i druge je umirivala. Međutim ona je neprekidno pjačavala svoje molitvene podvige, i sa dubokim uzdasima prolivala suze, moleći Boga za našu Pravoslavnu Rusiju. Te se molila za vojnike koji su poslani u rat, te je priklanjala kolena za sirote i udovice koji su ostali u teškoj situaciji zbog neprijatelja, te je uz plač padala ničice i molila Gospoda da odvrati gnev Svoj prouzrokovan našim gresima i da daruje mir i tišinu posle nevolje.

Blažena Melanija je imala otkrovenje od Boga o danu i času svoje smrti. Kratko vreme pre njene smrti kod nje je došla devica da joj pomogne. Melanija je kratko odgovorila: «Ne treba mi pomoć, ja još imam snage». Završivši sve pripreme, ona je rekla «Zahvaljujem ti, pođi s Bogom! Reci svima da oproste grešnoj Melaniji i da ja svima sve opraštam!» A zatim kao da se osetila slabom, prilegla je za trenutak i odjednom je povisivši glas, rekla:»Slava Bogu! Slava Bogu! Slava Bogu za sve!» ali živa je blagodat Božija koja je milostivo darovana ugodnici Melaniji. Tako da matuška Marija pomaže svima ko je priziva s verom u milosrđe Božije. Ugodnica Melanija! Pomoli se pored prestola Presvete Trojice za nas grešne, pokloni se Prečistoj Bogorodici Djevi Mariji i zamoli je za Njeno milosrđe nama koji ginemo u satanskim iskušenjima.

Litija je završena posle posete groba. Jeljčani su nas veoma radosno primili. Oprostivši se, zahvalili smo se za dolazak i zajedničku molitvu. Učesnici litije su bili ukrepljeni molitvama starica koje su se podvizavale na Kamenoj gori. Blažena smrt svake od njih pokazuje da su stekle plodove Duha Svetoga – ljubav, radost, mir i dugotrpeljivost.

V.Nadeždin

http://russkie-idut.ru/vesti/new40.htm

Pročitano: 2084 puta