MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

OSVRT POSETILACA SAJTA - ARHIVA




Pomaze Bog dragi nas O Gavrilo oprostite i Blagoslovite.

Na mir zdravje i spasenje danasni praznik. Nek Sv Jovan sacuva nas  i moli se pred Bogom  za vas  da  budite ni krepki  i zdravi  da produzite ovaj misionarski rad. Koliko je to na korist nase duse , nema cene jer svi sa radio Blagovest postali smo Mala Parohija'' Mala Crkva  Virtuelna'' . Mozda  fizicki nismo u Lepavini  ali sa molitvima smo tamo, sa Vašim glasom čitanjem  Akatiste Presvetoj Bogorodici.
Vi ste  gost svaka vecer  u nasim domovi i sa nestrpljenje ocekujem 22h
Svako dobro od Gospoda i Presvete Bogorodice  zelim vama i Vašoj bratiji .
sBogom

sestra Mirjana
11. Septembar 2009.

 


Pomaže Bog, dragi oče!

Sinoč poslije čitanja Akatista, pri čitanju nastavka priče, opet me dotakla velika blagodat Božija! Sve od početka, pa do kraja vašeg čitanja, suze su mi prosto lile iz oči i nisu prestale teći. Na trenutke sam iza glasa zaplakala od neke posebne miline i radosti.

Čovjek, koji to nije doživeo, to ne može shvatiti, zato o tim mojim doživljajima nikome ni ne pričam osim vama, dragi oče, jer verujem, da me razumete o čemu pričam. Oče, te priče što jih vi sada čitate, ja sam pre nekoliko godina sama čitala. Knjiga je imala naslov PUT JEDNOG BOGOTRAŽITELJA (iz Rusije) Nisam bila dovoljno pazljiva i nisam vas čula, iz koje knjige vi to sada nama čitate, ali mislim, da iz iste, jer bi bila tolika sličnost priče skoro nemoguća. Odmah kada počnete čitati, ja se sjetim cjele priče - i to me jako čudi, jer imam zadnje godine zastrašujuče slabo pamćenje, ali ovih priča se sjetim u celosti.

Dragi oče, u ovom ludom svetu punom svega, a najviše onog, što nam ne treba, odnosno nam je na štetu, nikada u ničim i sa ničim ne možemo osjetiti takvu sreću i blagodat, nego kada slušamo vas, ko za sve nas molite i čitate nam o pravi istinski ljubavi i veri u Hrista i kako se ona postiže-skromnoščom in bezuvjetnom ljubavljom do svega i svakoga - i onoga, koji nam nanosi bol i tugu i onih koji nas mrze i čine zlo...

Nadam se, da ste ovim mojim pismom barem malo osjetili, koliko sam vam zahvalna za sve i šta dobivam, slušajuči Vas i Vaše molitve i kako time lečite i hranite moju dušu...

Daj Bože, da steknem barem malo te ljubavi i smirenosti, o kojoj pričam, da sva iskušenja, koja me još čekaju preživim takvom ljubavljom i strpljenjem, bez plača i očaja, čime samo pokažem, kako mi je vera slaba. Neka mi Bog i Presveta Bogorodica Lepavinska budu na tom putu na pomoći!

Od srca vam hvala za sve, dragi moj oče, Gavrilo! Ja znam da ste vi Otac od sviju nas, ali ja vas nazivam moj oče, jer vas istinsko volim, kao mog oca. Želim vam, da se lepo oporavite u banji, da se sretno vratite u vaš manastir Lepavinu i ako Bog da, da se vidimo na Veliku Gospojinu u Lepavini. Hvala i svemu lječniškom osoblju u banji Mlječanici, svim sestarma, koje vi zovete Anđeli i svima, koji se brinu o vama, neka ih sve Bog čuva i Presveta Bogorodica! Izvinite molim vas, ako sam vas čime uvredila!

sestra Sandra sa porodicom
31 Juli 2009 godine



Oce Gavrilo Blagoslovite, javljam Vam se da podjelim sa Vama moju veliku radost!

Danas sam se, po Bozijoj zamisli, prvi put ispovjedila.

Krstena sam u petak 2.Januara (20. Decembra) u Crkvi Svetog cara Lazara u Beogradu. Otac tada rece da cu se moci pricestiti u nedjelju, pa smo pitali hocu li se moci ispovjediti, a Otac duhovito rece da se cuvam do nedjelje. Po volji Bozijoj, pricestih se (bez ispovjesti) i kao zadnja postadoh prva. U tom momentu sam bila sasvim mala, manja cak i od beba u redu iza mene.

Ubrzo zatim sam se vratila nazad na Maltu, nastavila da citam knjige koje sam dobila i da se molim, ali kako svaki cas nosi i vrebanja iskusenja pojavio se i strah od ispovjesti. Od svih rijeci koje koristimo svaki dan nisam znala koje bih to koristila da se ispovjedim. Pitala sam se mnogobrojna pitanja, medju kojima i kako je moguce ispovjediti se tako kratko kad ni 25 sati na dan ne bi bili dovoljni. Prisjecala sam se kako je to moguce i da suvisne rijeci nisu kljucne, ali ipak postojao je neki strah, najlakse opisan osjecanjem stida da se ne obrukam. A kako bez pokajanja nema spasa, nadala sam se da kad dodje cas da ce se i moj put ustrojiti uz pomoc Gospoda Isusa Hrista, naseg Spasitelja.

Mogla bih mnogo napisati o ovoj tihoj borbi, ali sustina je vec iskazana, a kako ucim da utisam svoju mnogorijecivost, preskocicu par dolina da Vam posaljem bar kap svoje radosti koja me ispunjava.

Danas je bio tek drugi put da sam isla na Svetu Liturgiju u Crkvu Svetog Nikole (Parohija Svetog Apostola Pavla na Malti) i kad pridjoh Otac Aleksandar me upita za ime i da li sam se nedavno ispovjedila, a ja rekoh: 'Ne, nikad', kao da je to najnormalnije. U meni zastade dah i shvatih da je dosao cas i cuh rijeci 'onda sacekajte samo malo'. Olaksanje! Kao da je primjecena moja tuga i postoji mogucnost utijehe. Osjecala sam da iako nemam nikakvu kontrolu bas je to sve sto je od mene trazeno, predanje, vjera. I onda u sekundi sinu opet strah, ali ne vise od bruke nego muke sto ne znam u rijeci pretociti svoj grijeh. Direktno obracanje Bogu kroz molitvu, Njemu koji sve vidi i zna sta nasa dusa trazi i treba, bolje od nas samih, je jedno, a sta sad? Iduca misao je bila kristalisana tuga grijeha koji me mucio najvise i samo su se oci napunile suzama. Sekund prije bila sam okupana nadom i onda je dusa osjetila pokajanje. A suze, suze nisu sve iste i o tome sam citala, te me ove samo smirise i osjetih podrsku, a suze nestase.

U par rijeci se predstavih, jer nisam znala obicaj te Ocu nisam ni prisla ranije. A onda Otac Aleksandar sasvim blago ponovi sta smo citali o savijest svakog covjeka, sa kojom smo rodjeni, i kako se razlikuje od zakona krstenih, te nase obaveze. Kao da me je uzeo za ruku i prosetao poljima zivota dajuci sazeto moj put do tacke na kojoj sada stojim. Govorio je o vjeri i kako smo svi povezani, a sebe samog nazvao 'sarafcicem masine'. Napomenuo me na nase grijehe, kojeg god doba da smo, te kako misli, rijeci i dijela nisu daleko i da ruznom rijecju mozemo ubiti. Kako pokajanje znaci odreci se zla za koje se kajemo, i kako na primjer ovisnik drogama postaje glavni govornik protiv droga. Ne bih se ni usudila da 'prepricam' sta je sve rekao jer kao da je prozor po prozor otvorio ispred mene i osvjetlio mi put. I onda sasvim smireno upita ako imam stogod izmedju navedenog sto mislim da bih mogla ispovjedit'... i zastade, a rijeci iz mene se poredase u recenicu. Kako izrekoh, Otac rece da mi je grijeh gordost i tad kao da je pogledah. Jedno je o njoj citati a drugo kad se pokaze u ogledalu, i tako pognuh glavu.

Oh, milosti oprostaja! Cuh molitvu! Lice mi se cijelo pretvori u osmjeh. Slusala sam kako ljudi govore kako im ispovjest donosi olaksanje, ali nisam cula kad govore o ispunjenju duse. Kao da se cijelo bice sklapa, a bilo je razbacano.

Nadam se da ce da Vas dotakne moja radost.

Hvala Vama Oce, slusajuci Vas, Gospod mi pokaza put do moje prve ispovjesti.

Dobrozeleci Vama i svim 'Lepavincima',

Sestra Milica Bačić
Malta, 22 juni 2009 godine



Pomaze Bog  oce  Gavrilo. 

Hvala   Vam  i za  vecerasnji  trud    koji   radi  naseg  spasenja izdrzavate. Tu  ste  u  ovoj  virtualnoj  paucini radi naseg  spasenja dragi  oce , trudite se  i  i mimo svoje  bolesti koju pomalo  i  zanemarujeta  da nas  koji  trazimo  put  Gospodnji  dignete  i  uputite Crkvi  nasoj i Gospodu nasem.   A    mi smo postali  nekako   posesivni  i  svako bi  da   se  nekako samo za "njega molite".

Mi  zaboravljamo  oce da se i  Vi  borite sa svojom bolesti a  izgleda da  svoje probleme iznosimo  i  stavljamo  pred  Vas  na  mjesto  broj  jedan  kao djeca koju  roditelj    opomene  a  djete  opet  i opet iznova    zbog svoje   neposlusnosti  rastuzuje   svoje   roditelje. Ovo  napisah samo   da   se  nadovezem   na   osvrt   brata  Stamenka  koji se potrudio  da  nam   objasni   da   nas 850 a  to  je samo jedan  dio ,  treba  da  ima   ite kako  obzira  prema   Vama  dragi   oce , trebamo  da   Vas   slusamo  i  da  vrsimo  poslusanja   koja  nam dajete a  ne  da   Vas   opterecujemo  raznim  pitanjima   i podpitanjima  o    koje  kakvim    glupostima.

Iz sveg  srca   i  duse  oce zelim   i  od  Gospoda   molim  da   Vam  da  zdravlja   i snage, a svoj  braci   i  sestrama  kao   i  sebi  gresnoj   zelim kao  sto  je   brat  Stamenko   rekao   da  TRI puta   razmislimo  da li  da   Vam   pisemo   i  sta   pisemo. I   mi   treba    da pokazemo   ljubav   nesebicnu  prema   Vama  oce  i  da  Vas  postedimo nase gordosti   i  neposlusnosti.  Treba  da   se  i  mi pomolimo  za  Vase spasenje  kao sto  vi nadljudskim   snagama  cinite  za  nas   gresne .Oprostite  oce i meni  gresnoj   za  svako praznoslovlje  koje  Vam  uputih. 

Dragi  Gospode molim  ti  se  iz svog  gresnog  srca  za   zdravlje naseg  oca Gavrila i  za   nas gresne    da   odmorimo   dusu  nasem  dragom  ocu  Gavrilu svojom poslusnoscu  , smirenosti i  krotosti.

Sestra Dragana
20 juni 2009 god.

Pomaže Bog draga braćo i sestre

Na SKYPE kad se klikne desnim mišem na ime osobe (Otac Gavrilo) nađite „View profile“ kliknite na to i otvoriće vam se Očev „profil“ gdje piše da sa današnjim danom(21 juni 2009) Otac ima 852 KONTAKTA ,a uz skype još bezbroj e-mail poruka i telefonskih poziva ,pa to imajte uvijek u vidu kad se javljate Ocu.

Želim da Vam prenesem jednu veoma bitnu činjenicu a to je da je Otac Gavrilo bolestan i da svaka bespotrebna riječ ili pitanje koje napišemo Ocu je samo još jedan zaboden nož u njegovu jako bolesnu nogu (i ne samo nogu) .  Njegova ogromna želja da nam pomogne svojim savjetima i molitvama iz dana u dan pogoršava svoje stanje , tako da se ni doktorica Tamara nije bez razloga javila videći u kakvom je stanju Otac . U želji da odgovori mnogima koliko može, prelazi granice svog i onako dosta narušenog zdravlja .

Mnogi od Vas misle , eto Otac hvala Bogu ozdravio , može se on meni javiti da ga pitam što nemam posla , što me djeca ne slušaju , neko me začarao , žiga me desna noga ispod koljena , djeca me ne slušaju itd.... bezbroj nebitnih stvari za spas duše a da pročitamo bilo koji Očev duhovni razgovor sa nekom od braće i sestara, Lična svedočanstva o iscelenjima..., Osvrt , bilo koji tekst sa manastirskog sajta ..... pronaći ćemo mnoge odgovore na naša pitanja i nedoumice .

Nema Otac Gavrilo čarobni štapić, niti ga je imao ikad , njegova „moć“ je čisto srce, MOLITVA i neprestani trud  na NJIVI NEBESKOJ a u zadnjih nekoliko godina dodao je još  i revnovanje na  PAUČINI NEBESKOJ.Molim Vas, iskreno i iz srca i duše da kad god pomislite da bi nešto pitali Oca Gavrila TRI puta razmislite prije nego to uradite . Ocu su sad potrebne naše molitve za njegovo ozdravljenje i ako se dio od nas 852 njegove duhovne djece samo na skype, pomolimo  za njegovo zdravlje, dvostruko mnogo će mo uraditi za Oca  , A samim tim i za nas i naše najmilije.

Molitve i RADIO BLAGOVESTI su lijek za sve naše nedaće , nedoumice i  pitanja . U njima je sadržana Sabornost, Duhovnost i Molitvenost vjerujte da se uz RADIO BLAGOVESTI liječi i duša i tjelo , san dolazi kao pahuljasti i miomirisni pokrivač za prelijep san i novi dan. Praštajte mi na oštrijim rječima, želim Vam svima Blagosloven ,na spasenje duše i tjela Petrovski post  .

------------------------------------------------------------------------------------
MOLITVA ZA  DUHOVNOG OCA, PRESVETOJ BOGORODICI

O, Presveta Vladičice moja, Djevo Bogorodice, Carice neba i zemlje, usliši vapaj moje duše i  molitvu moju, koju Ti prinosim za oca moga duhovnoga,  slugu Tvoga Arhimandrita Gavrila Vučkovića.  Budi mu večno saputnica, u svako vreme budi uz njega, štiti ga sa svetim Angelima.  Ukrepi ga dok bdi, čuvaj ga dok spava i teši ga dok plače; bodri ga u očajanju, izbavljaj ga od nevolja, oslobađaj od kleveta i podiži ga u nemoći.  Porazi demone koji ustaju na njega, i u smrtnoj opasnosti budi mu Pomoćnica.  Učini ga, iz dana u dan, strašnijim za vidljive i nevidljive neprijatelje, da bi znali da je on Tvoj sluga, Bogomajko, Koja si rodila Boga i Cara, kome pripada čast i poklonjenje u vekove vekova.  Majko Božja, umekšaj srca zlih ljudi koji ustaju protiv njega.  Ti vidiš tugu i muku moga oca duhovnoga i samo Tebi jedinoj su poznate njegove patnje.  Ti znaš i sve tajne duše njegove.  Pogledaj na njega sa Nebesa i olakšaj njegova stradanja i pokrij ga pokrovom Svojim, poseti ga nebeskom milošću Svojom, spusti blagoslov na dela njegova i pošalji mu nevidljivu pomoć.  Njegovim svetim molitvama daj i meni smirenje, samoukoravanje, trpljenje, krotost, celomudrenost, ćutanje i zaštiti me od svih iskušenja vidljivih i nevidljivih neprijatelja. Amin.”
---------------------------------------------------------------------------------


brat Stamenko

21 juni 2009 godine
 

Poštovani Oče Gavrilo,

Slušala sam brata Radomira u emisiji Svetigore.Dosta je lijepo govorio i afirmativno za Lepavinski sajt, internet i vaš misionarski rad u virtuelnom prostoru.Našim ljudima u dijaspori to zaista mnogo znači jer im nije dostupna crkva, manastiri, sveštenici preko kojih bi mogli da vode duhovni život. Vi ste prošli fazu Duhovne tribine, savjeta duhovnika preko skajpa i sad misionarenje preko radija Blagovesti.
Kod oca Gavrila u apartmanu na jutarnjoj kafi O.Gavrilo, doktorica Tamara Popović i doktor Marković Sinisa

Svaka faza ima svoj značaj i mjesto u našem praćenju i uzrastanju u duhovnom životu. Meni sad najviše prija radio Blagovesti zato što mogu da ga slušam a da nisam prikovana za kompjuter zbog elektromagnetnog zračenja. Dugotrajno sjedenje pored kompjutera iscrpljuje čovjekovu energiju posebno kod trudnica. Lijepo bi bilo kad bi uskladili svoje duhovno usavršavanje, fizičku aktivnost( vježbe, šetnje u prirodi). Lično sam za dozirano korištenje kompjutera, facebooka i ostalih savremenih tehničkih dostignuća.Ni u čemu ne treba pretjerivati jer postoji opasnost od stvaranja ovisnosti gdje ljudi upadaju u zamku da zanemare ostale obaveze posao, porodicu, djecu i da sate provode na internetu.

Rekla sam profesoru za radio , bila je i njegova čerka Jelena, pa se nadam da će ona da mu to sve montira. Bogdan me uveče pusti da slušam pola sata, tako da izbjegavam uveče da slušam već u toku dana u miru i bez ometanja poslušam arhivu.
Viši fizioterapeut Dragomir Mandić u toku terapije sa o.Gavrilu
 
Puno pozdrava vama i bratiji, hvala vam na velikom trudu i žrtvi koju svakodnevno prinosite za spasenje svih nas.Oprostite što sam kritična , ali neko mora da misli i o vašem zdravlju, jer je ono jako bitno da biste uspjeli da sve ovo radite i da  nam svima pomažete.

dr Tamara Popović
21 juni 2009 godine
 
Oprostite oce,ja sam se ukljucila malo kasnije jer imam ispit sutra,pa sam stigla kad ste pustili ovu emisiju sa Svetigore. Moram da se izrazim u zargonu mladih-ovaj brat Radomir super interesantno prica,i lijepo vas je opisao,ma sve je srocio po mom ukusu..Bas sam se opustila i razonodila susajuci ga .
Vama oce malo je reci hvala za sve,dovoljna vam je ljubav svih onih 850 i kusur musica u mrezi-koje vam znaju itekako biti nekad dosadne,ali  vas vole zato bezrezervno

Sestra Jovana
,19 juni 2009 god.





KIRIE ELEISON – GOSPODE, POMILUJ!  

Zvona na zvoniku Manastira Lepavine oglasila su po volji Božijoj treće veče Petrovskog posta. Svaki post, pa tako i Petrovski, podrazumeva učestale molitve, te blagougodno ponavljanje Isusove Moltive učvršćuje nas u ljubavi prema Bogu našemu Isusu Hristu. Nežna Božija blagodat se useljava u našu dušu pročistivši je od svih zlih pomisli, zlih pomisli i želja. Čistom i neprikosnovenom Božijom milošću i nepresušnom dobrotom, sinoć smo bili počastovani gostovanjem novih duhovnih poklonika, RADIO „BLAGOVESTI“, koje pozdravljamo najsrdačnijom, najduševnijom i najumnijom molitvom, nada sve, molitvom ljubavi:                                                                              
"GOSPODE ISUSE HRISTE SINE BOŽIJI POMILUJ NAS GREŠNE!" 
Ispunjeni Božijom blagodaću očekivali smo da nam se obrati Glavni i odgovorni urednik Radio „Blagovesti“, naš bogomdani i voljeni  duhovni otac Gavrilo. Nova braća i sestre će moći svako veče da izgradjuju i nadopunjuju svoje duhovno biće slušanjem AKATISTA VLADIČICI NAŠOJ BOGORODICI, bogoumilnim pojanjem oca Gavrila, slušanjem duhovno-religijske muzike, kao i slušanjem čitanja relgijisko-teoloskih knjiga, a po volji Božijoj koje izabra otac Gavrilo.

Večeras nam se, braćo i sestre, naš Visokoprepodobni Arhimandrit Gavrilo Vučković obratio s novim poglavljem iz knjige " Veče u pustinji Svete Gore" Ahimandrita Jeroteja Vlahosa, naslova koji pleni bogobojažljivu pažnju slušaoca: " PLODOVI ISUSOVE MOLITVE" 
  
Dakle, šta su to plodovi Isusove Molitve? Svako jutro mi ustajemo i pozdravljamo s poštovanjem i prikrivenom radošću zbog novog susreta Gospoda našega Isusa Hrista:         

1)
Kad izgovorimo prvi deo Isusove Molitve "Gospode Isuse Hriste.." mi prizivamo jedinog našeg Boga, želeći da se spojimo s Njim prvim i to je naš prvi jutarnji pozdrav -pozdrav zore, jer koga prvo da pozdravimo do Onoga Koji je dao život radi nas grešnih i Vasksnuo treći dan po Pismu, Spasa našega.  
                                         
2) Središnjim delom molitve koji glasi "Sine Božiji", mi potvrdjujemo istinitost Pisma i priznajemo pored Njegove čovekolike prirode i rodjenja od Prečiste Majke Bogoridice i Njegovu božansku ovaploćenost od Boga, Oca Njegovog Nebeskog, koji je posredstvom Duha Svetoga poslao Sina Svog ljubljenog, radi i izbavljenja i spasenja ogrehovljenog ljudskog roda. U ovom delu molitve naš glas je spušten, ponizan i često podrhtava nezaobilazno podsećajući nas na grešnost naše nesavršene duše

3) Završni deo molitve "pomiluj me grešnog(u)" jeste naša predaja našem Preslatkom i Predobrom Isusu Hristu, da nas izbavi, da nas spasi, jer shvatamo da samo preko Njega i sa Njim možemo dobiti oproštaj grehova, zbog kojih naša duša vapi za božanskom ljubavlju, koja proizilazi iz ISUSOVE MOLITVE povezujući se u neraskidivoj duhovnoj  vezi sa umom - prepoznaje i moli samo za jedan jedini put spasenja, kojim se jedino postiže BLAGODAT i PROČIŠĆENJE - PUT BOŽANSKI MOĆNE I NEUNIŠTIVE, U VEKOVE VEKOVA, ISUSOVE MOLITVE.

Arhimandrit Jerotej Vlahos u svojoj knjizi "Veče u pustinji Svete Gore" ističe da ISUSOVA MOLTIVA na onoga koji se moli deluje trostuko: 
- u obliku hleba - učvršćujući dušu duhovnog atlete 
- u vidu ulja - učvršćujući srce
- pretakanjem u vino - delujući kao neraskidiva spona Boga i ekstaznog uzbudjenja.


otac Stefan KaruljskiPodvižnici, koje je primio Hristos, u praktikovanju ISUSOVE MOLITVE mogu da potvrde da prvobitan osećaj, koji su imali nakon prvog dana moljenja jeste sveset o sopstvenoj grešnosti. Njihov racio ih opomije i ukazuje im da su "gnusobe opustošenja" Mt. (24, 15). Oni, Božijom voljom, primaju Slova Svetog Duha, koji im se urezuje u dubinu duše, pretaložene duhovnom prljavštinom i zadahom, koji se utkiva u najsitnije pore duše. Ipak, duhovni borci postepeno počinju da saznaju ono što nikad ranije znali nisu, a što  postižu upražnjavanjem ISUSOVE MOLITVE - neprocenjivu lepotu božanske istine. Zanemrljiva je činjenica da njihova odora poprima tako prepoznatljiv i težak duhovni miris, ove sluge Božije ga zanemaruju i potiskuju svesni težine unutrašnje nepročišćenosti. Duhovni borac oseća da je jedino štetno mesto prebivališta za njega -sam PAKAO i, oplakivanjem on nastoji da usmrti sopstvene grehe i duhovnog  pokojnika u sopstvenom telu. Prestaje da razmišlja o okolini i drugim ljudima, težeći pročišćenju kroz oplakivanje. Njegovo obraćanje Isusu Hristu je ispunjeno neprestanim oplakivanjem, propraćenim poniznom molbom: "Pomiluj me grešnog!“, pa ponovo, još molitvenijim glasom: "Pomiluj me grešnog!" Njegov naizgled nama nerazumljiv cilj je vrlo jasan - postići pročišćenje duše i uma, kao krune njenog pročišćenja. 

 Medjutim, plodovi  ISUSOVE MOLITVE ne mogu se osetiti bez ovih suza pročišćenja, koje se smatraju nekom vrstom drugog krštenja. Pročišćenje treba da bude dinamično i učestalo da bi Isusova molitva  mogla lepršavo da najavi najsladje plodove sveobuhvatnog pročišćenja. Sveti Jovan Lestvičnik je taj proces opisao jednom rečenicom, saznavši je od monaha, koji se ukrasio bestrašćem: "Savršenstvo, ali još uvek nesavršenstvo nestvarnih". Znači, potrebno je mnogo više oplakivanja, jer više pročišćenog nadahnuća usmerenog ka plakanju,  doprinosi većem Božijem pročišćenju. Sveti Simeon Bogoslov kaže da je za očišćenje duše potrebna učestalost molitve i  izvorište duša nabujalih od suza  i reči kojima se priznaje ogrehovljenost.

Pročišćenje se postiže kroz sve učastalije i češće čišćenje duše uprljane sladostrasnim i pohotnim mislima. Bogom traženi put čišćenja duše se postiže očišćenjem prvo želatelnog dela duše, a potom slavesnog dela prepunjenog čovekove taštine, sujete , mržnje itd.

Božijom energijom blagodat se postepeno spušta u dušu, ali čovek ne može preko svojih moći. Sveti Simeon je zabelažio da čovek ne može prevazići svoje strasti bez dolaska svetlosti.

 Čoveku je Božijom milošću dato da zna kad i koliko hodi putem pročišćenja sopstvene duše. U duhovnom životu to znači da se čovek poistovećuje sa zlim pomislima i  kad spozna njihovu gorčinu, preuzima i njihovu težinu. Pročišćenje je prestanak delovanja izazvanih rana, te dovodi do njihovog blagotvornog zeceljenja. To je prikazano i na primeru žene koja se rešila krvoliptanja, prišavši Isusu  Hristu s verom: "... I pristupivši sastrag, dotače se skuta haljine Njegove, i odmah stade tečenje krvi njene".

Razni oblici, stvari i drugi ljudi mogu da nas napadnu i ozlede nas duševno zbog svog demonskog dejstva. Ipak, ne treba zaboraviti da u suštini sve zavisi od nas. Ukoliko upražnjavamo ISUSOVU MOLITVU, svet oko nas dobija jednu novu, božansku misiju. Ljudi poprimaju obraz Boga, jer su stvoreni po Božijoj slici i prilici, odevenoj u blagodat Hristove Molitve. Uzmimo za primer Simeona Studita, koji je kao bestrasan čovek,  pročišćen božanskom blagodaću apsolutno i bezuslovno bio rasterećen nagosti sopstvenog ili tudjeg tela. On je toliko bio bestrasan i toliko ga se nije doticao spoljašnji ogrehovljeni svet, da je i nage ljude doživljavao kao obučene i obratno. Dakle, snaga bestrasnog čoveka ispunjenog Božijom blagošću  je tolika da pobedjuje djavola ne padajući u iskušenja. Naprotiv, duhovni atleta otkriva i prepoznaje protivnika, čije strele odbacuje hrabro na spoljašnjem omotaču srca, pre nego što se zariju u dušu - obitavalište blagodati 
Božija svetlost preferira svesvetlećem srcu. Zajedno sa pročišćenjem, Božija svetlost predstavlja dar Božije blagodati  koja pokriva i štiti Božanskom ljubavlju dušu. Sveti  Simeon Bogoslov poredi tela svetitelja s mesečevim diskom oblještenim svetlosnim prstenovima. Zašto? Iz prostog razloga da bi nam ukazao na razliku izmedju prolazne svetlosti i svetogoreće svetlosti, koja ne jenjava ispunjavajući se dobrim delima. Božija Svetlost je nalik prstenu, koji kao obruč stoji oko srca, ne puštajući zle misli do njega. Blagoslovenu, Božiju svetlost večito održavaju dobra dela podvnižnika, koji primenjuju i poštuju ISUSOVU MOLITVU. Iz svega navedenog, prizilazi da Božanska svetlost puni srce braneći ga, štiteći ga od nedostupnih neprijatelja.Ipak, pun učinak i dejstvo ISUSOVE MOLITVE ne postižu se samo putem Božije svetlosti. Istinsko duhovno pročišćenje uistinu, obuhvata Pročišćenje, Prosvetljenje i Savršenstvo. Ovu tvrdnju nalazim u dva primera koja su navedena u Svetom Jevandjelju:

1. Sveti Grigorije Nilski - Uspinjanje Mojseja na Sinajsku Goru u cilju preuzimanja dvanaest zakonskih tablica

2. Sveti Maksim ispovednik - Izlazak izraelskog naroda iz Misirskog ropstva u Obećanu Zemlju. 

Sveti Oci, koji su nam Božijom blagodaću preneli svoje nepresušno znanje, nikada nisu zaboravljali značaj i važnost Božijom ljubavlju nadahnute, umne molitve, pa je, molim Vas, ponovimo svi još jednom u svoj njenoj neverovatnoj, a ipak božanski stvarnoj snazi, produhovljenosti i moći: "GOSPODE ISUSE HRISTE, SINE BOŽIJI, POMILUJ ME GRESNOG“.

 Premilostivi i preblagi, Bože Naš, Isuse Hriste, čuvaj nam našeg dragog oca Gavrila, daruj mu svu svoju blagodat i daj našem Arhimandritu Gavrilu Vučkoviču, svako zdravlje i dobro, koje mu po Božijem zakonu pripada. S najvećom ljubavlju u Gospodu Isusu Hristu, najtoplije Vam se zahvaljujemo, oče Gavrlo, na sinoćnjem duhovnom  prosvećenju, obogaćenom Vašim sećanjima sa Svete Gore. KIRIE ELEISON! (GOSPODE, SMILUJ SE!)

Sestra Branka Talić

18 juni 2009 godine



 Pomaže Bog, oče Gavrilo.

Želimo da Vam se zahvalimo na još jednom sinoćnom Akatistu i besedi. Mnogo nam znači što Vas redovno slušamo, jer svaki dan osećamo prisustvo negativne energije iz okoline, pa nam Vaše molitve, čitanje Akatista i beseda mnogo znači jer se nakupimo pozitivne energije. Mnogo nam je posle toga lakše živeti i ići dalje kroz ovozemaljski život.Mi smo Vam jedno veče poslali e-mail. Ovo je prvi put da se javljamo preko skajpa. Mnogo puta smo osetili pomoć i blagodat Božiju.  Upražnjavamo molitveno pravilo, a u zadnje vreme pokušavamo i ISUSOVU MOLITVU. Desi se mnogo puta da počnemo i jedno vreme se molimo, ali poslije odlutamo-zaboravimo. Nadamo se da će se to kroz praksu, barem koliko- toliko poboljšati. Naša nebeska zastupnica je Sveta Blažena Matrona Moskovska, imamo i njenu ikonicu iz Moskve, kojoj molivšise mnogo puta smo dobili pomoć i kada smo mislili da je nemoguće. Isto tako dva puta smo se prepali da smo ostali bez nje, međutim, Božijim čudom ostala je neoštećena, i vraćena nam. Eto oče, da Vas ne zadržavamo, znamo da imate puno obaveza, mi Vas pozdravljamo i još Vam jednom hvala za sve što činite za nas...

Porodica Hrvaćanin ,
Prijedor ,19 juni 2009 god.




Pomaže Bog , oče Gavrilo!

Dragi oče Gavrilo već tri meseca slušam radio BLAGOVESTI i stidim se što još uvek nisam napisala ni reči, a udostojena  sam takve blagodeti i radosti! Virtuelni kontakt sa manastirom Lepavina je mojoj porodici i meni omogućio da nam budete najmiliji gost svako veče u 22 časa.

Kakva je veličanstvena zamisao radio BLAGOVESTI! Besede su predivne! Postala sam njihov zavistnik, najprisniji su mi prijatelji, sa njima se napajam, učim, samokritikujem, plačem i nasmejem! Mislila sam zašto grešna i nedostojana da pišem? Ali sreća i čuda koja ubira moja porodica i ja blagodetnim molitvama, nesmeju da se kriju! Želim da sve braća i sestre u Hristu posećuju sajt MANASTIRA LEPAVINA i slušaju RADIO BLAGOVESTI i treba da znaju da bi se nadali, molili, radovali, poštovali Vaš veliki trud, koji ulažete spremajući najsladje „duhovne večere“! Saosećam sa Vama što se ne uvećava broj slušalaca! Ne postoje reči dovoljno jake kojima bih iskazala zahvalnost! Jedino znam da želim da se što  pre poklonim MAJCI LEPAVINSKOJ i da Vas upoznam!

Hvala Gospodu što postojite, hvala Gospodu  što nam je omogućio ovakakv kontakt sa Vama! Radost kada čujem Vaš umilni glas i kada besedite i kada pevate, izaziva suze, radost i najbezbrižniji san!

Dragi Oče neka bi Gospod i naše želje i molitve uslišio za Vaše zdravlje, da bi ste što više neometano bili posvećeni nama grešnima, tvrdoglavima, neprosvećenima, neposlušnima, gordima od kojih sam najgora ja. Ne znam šta bih pre veličala od svih beseda koje sam čula, ali ipak bih ISUSOVU MOLITVU i BESEDU O BOJŽIJOJ BLAGODETI izdvojila! Nažalost, ja nisam takav vernik  koji sabira sa  ISUSOVOM  MOLITVOM i koji ima iskustva sa njom. ISUSOVU MOLITVU doživljavam kao esenciju stvarnog podvižničkog života istinske duhovne borbe.

Sestra Vesna,
18.juni 2009.god.



Pomaže Bog oče Gavrilo, blagoslovite!

Moja porodica i ja slušamo radio "Blagovesti" svako veče, neizmjerno smo srećni što imamo priliku da se pomolimo Gospodu Isusu Hristu i Presvetoj Bogorodici zajedno sa Vama. Ovim putem želimo da Vam izrazimo veliko poštovanje i podršku. Divimo se Vašem trudu, ogromnoj volji i nesebičnoj ljubavi koju ulažete da biste nama običnim grešnicima pokazali put spasenja. Uz  Vas učimo kako da živimo kroz Hrista i u Hristu, i da prepoznajemo pravu sreću i svrhu života. Ovo nisu prazne priče, pišem vam najiskrenije iz dubine svoje duše.

Na praznik Sveti Duhovi, moja porodica i ja dolazili smo u Manastir Lepavina, svaki dan se zahvaljujemo Gospodu Isusu Hristu na Blagoslovu da se poklonimo ikoni Presvete Bogorodice Lepavinske, da posjetimo Vas, Bratiju  i osjetimo Blagosloveni mir i ljepotu Manastira Lepavina.

Molimo se za Vas oče Gavrilo, za Vaše zdravlje, da vas Gospod Isus Hrist poživi još mnogo godina, da nam budete duhovni pastir. Molimo se i za Bratiju Manastira Lepavina, da Vas Gospod Isus Hris čuva i Blagoslovi.

Jelena Savanović sa porodicom
17 juni 2009 godine ,Banja Luka, RS


Pomaže Bog,dragi oče i duhovniče,

Svako Vas istinsko dobro pratilo,molitva Vam Bogu dostizala,zdravlje služilo po Volji Oca Našega.Vaš trud i zalaganje oko svega što činite na Slavu Božiju,za Manastir i sve aktivnosti da mi koji uživamo u gotovim proizvodima,oprostite na digresiji,svega onog dušekorisnog za jednog Pravoslavnog hrišćanina, zaista je za svaku pohvalu.Nije korisno jednog monaha hvaliti,jer šteti spasenju njegove duše,ali imam potrebu da primjetim,da Vi trebate biti primjer svima nama koji stasavamo na Njivi Gospodnjoj,da pored i Vaših godina ,komplikovane bolesti,koju odlično držite pod kontrolom,Vaša vjera,nada i ljubav je iznad svega.

Koliko Vas poznajem,Vi ste vrlo oprezni i uvijek budni po pitanju komunikacije,držite um od razuma,te kao stari Svetogorac tačno znate što ljude zanima i to otprilike postavite na sajt.Kao takav,spadate u red rijetkih i endemičnih duhovnika,elektronski aktivni i sa velikom koncentracijom za sve nas,a pored svega ostati u apsolutnom smirenju.Iz naših kontakata sam primjetila da imate veliki dar od Gospoda ,a to je prozorljivost,a emocije vjerno čuvate.Vi ste zaista,neponovljiva ličnost,koja ne pristaje na stihiju i u vječitoj je ekspanziji svega stvaralačkog.Neka bi Svemogući Gospod dao da nam još svijetlite Jevanđeljskom svetlošću,te obasjate put svim onim sestrama i braći koji traže Hristov Put.Rado provedene trenutke sa Vama, Stefan dočarava našoj bratiji u manastiru Tvrdoš,Vladiki Grigoriju i Atanasiju i moli  od Sv.Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog da dugo poživite,da ga sačekate kad donese diplomu Bogoslovije.

Na mnogaja ljeta!Zbogom!

sestra Aleksandra , Stefanova mama iz Tuzle.
17 juni 2009 godine

 
Pomaže Bog, oče Gavrilo,  blagoslovite molim vas ovde je Aleksandar.

Oče, hteo sam, pošto sam slušao molitvu, da Vam ovim putem kažem koliko lično za mene ona znači, a to je mnogo! Mislim i svima koji slušaju! Ja živim u inostranstvu...ali otkad slušam uveče molitvu - sve je drugačije...izvede me u drugi svet i želim sve više da ispunjavam tu volju. Mnogo sam mirniji u duši i volim sve više da se molim, kako je to lepo. Sve to što kažete i poučite, čisto primam u moje srce, i trudim se da ispunim svaki dan više, daj Bože!

Lepo i jasno se razume sve što kažete, i volim posebno kad dodajete nekad uz knjigu svoj lični komentar iz iskustva. Meni mnogo pomaže, pa onda često ispričam nešto što sam naučio od slušanja, tati ili mojoj sestri ili svojim prijateljima. Pre nego što ste na ovaj način počeli sa Vašim molitva, ja sam naveče provodio na internetu beskoisno, trošeći svoje slobodno vreme.

Naprimer, sa prijateljima ili sam, gledao sam  na internetu mnoge stvari koje uopšte nisu bile korisne za dušu, a sad žurim kući da bih stigao na vreme i slušao Vašu molitvu. Osećam se kao da sam sa Vama u manastiru. Jako mi je drago i znam da je toliko dobro i blagodatno, jer osetim u sebi tu promenu i mir :)  Nadam se i sva braća i sestre koji slušaju. Želeo sam samo da Vam to kažem i molim Gospoda da čuva Vas i bratiju Lepavine! Želim vam  laku noć, oče Gavrilo :)

Brat Aleksandar  ,16. juni 2009. god.
 

 
Pomaže Bog, oče Gavrilo! Blagoslovite!

Evo požurih da Vam se javim. Hvala Vam za molitve i čitanje poučnih tekstova. Naročito me raduje kada Vi na kraju govorite. Zaista šteta što više ljudi ne sluša Vaše pouke. Čitanje iz knjige mi takođe mnogo pomaže da shvatim bolje smisao i način moljenja Isusovom molitvom. Na prvom javljanju putem Skype-a ste mi dali blagoslov za Isusovu molitvu. To je bilo prije godinu dana.Mnogo Vam hvala. To su bila prva vrata koja su se otvorila u mom duhovnom razvoju. Izbor knjige koju sada čitate je odličan. Ako možete samo da mi odgovorite, da li se Isusovom molitvom mogu moliti samo oni koju su dobili blagoslov ili i ostali koji znaju za postojanje Isusove molitve?

Gledala sam na njemačkoj televiziji nekog monaha Benediktanca koji je govorio na jednom skupu o Isusovoj molitvi i savjetovao da se što više molimo tom molitvom. Nisam znala da i katolički monasi mole Isusovom molitvom. Laka Vam noć, hvala za blagoslove. Neka Vas i ostalu bratiju u manastiru  čuva Gospod i Presveta Bogorodica Lepavinska. Želimo Vam dobro zdravlje i trplenje, poslušno i veliko stado. 

Sestra Vladislava 16. jun 2009. god.


 
 
Pomaže Bog oče Gavrilo, Blagoslovite. Oče,

moram da kažem da ste večeras pogodili u centar sa besjedom na kraju i očinskim savjetom. Ja Vam mogu reći da sam kao neofit razmišljao upravo onako kako ste opisali da narod radi. Samo daj da idem u neki manastir da monasi pročitaju molitve i biće sve u redu. Svi očekuju neko čudo i zaboravljaju na sopstveni trud u duhovnom životu. I meni je trebalo vremena da shvatim da se treba redovno ići na Liturgiju, postiti, pričešćivati, ne zaboravljati molitveno pravilo, što češće upražnjavati Isusovu molitvu. Odavno sam počeo pisati o tome po Vašem blagoslovu i nikako da završim, jer bolujem od one danas poznate bolesti ’’ljenivitis’,  a i što rekošte mnogi, ne mogu da sastave dvije rečenice. Eto pronađe se ja u svemu što ste pričali. Iskopirao bih Vam jedan dio koji sam završio, pa da Vi ocijenite liči li to na nešto i da me malo ohrabrite da nastavim, jer sam najviše u nesigurnosti i ljenosti prestao da pišem.Oče, da Vas ne zadržavam više.

Predpostavljam da imate mnogo razgovora za obaviti, pa možda neki drugi put ako budete imali vremena da Vam pošaljem dio teksta. Samo da Vam se zahvalim što se trudite i ovim virtuelnim putem prizivate svoje stado, jer da to ne radite toliki mnogi bi se izgubili u šumi i rastrgali bi ih vuci grabljivi. Neka Gospod poživi Vas i Vaše bratstvo da još mnogo godina, uživo i putem radija Blagovijesti, šaljete blagoslov iz manastira Lepavine širom vaseljene. Blagoslovite oče.

Brat Dragan 16. juni  2009. god.

 
Pomaže Bog, oče!

Pošto ste nas večeras sve zaslužno izgrdili, odlučih da Vam se javim. Slušam i molim se sa Vama i često suze same teku, takva blagodat mi dotakne dušu. Tako se desilo večeras, kada ste čitali odlomak iz knjige života Atonskih monaha i o Isusovoj molitvi. Svaki dan sam na Vašoj internetnoj stranici i tamo nađem često, po Božijoj milosti, nađem baš ono, što sam želela pitati Vas. Nekoliko puta mi se to desilo.

Dragi oče, nekada imam osjećaj, da se molite kao otac sa svojom djecom, koju sprema na spavanje i verujte mi, spavam kao malo djete. Nekada osjećam osmijeh na licu i kada legnem i kada se probudim. Posebno jak je bio taj utisak, kada sam Vaš glas prvi put čula i pjesmu Krst je sila i spasenje. Od neopisive sreće i radosti, dugo sam plakala, a poslije, kada su se suze osušile, zamjenio ih je onaj poseban izraz osmeha i sreće, koja je zračila iz unutrašnjosti. Hvala Vam za sve, dragi oče Gavrilo i želim Vam laku noć i miran san.
 
Neka Vas dragi Bog i Pr. Bogorodica čuvaju u zdravlju, kao i svu Vašu bratiju.

Sestra Sandra 16. juni 2009. god.
 

 
Pomaže Bog, dragi oče Gavrilo.

Hvala Vam puno za akatist, besedu i blagoslov. Što se tiče teme o Isusovoj Molitvi, jako mi je bilo danas interesantno objašnjenje zbog čega se dešava duhovni  pad. I oprostite što ne znam tako lepo da pišem. A posebno Vam hvala za ove lepe pesme psalma i duhovne muzike. Volela bih više da Vas obradujem sa razumevanjem svega sto čitate, ali sporo to sve ide kod mene. Hvala što ste tu, oče.
Laku noć i hvala za blagoslov i Vašu besedu. 

Sestra Aleksandra 16. jun 2009. god.

 
Pomaže Bog, oče Gavrilo ,

evo slušam Vas na radio Blagovesti :) Oče, a što je tako teško da čovek nađe mir.To jest, što je čoveku toliko teško da se od sveta odvoji.Valjda zato što ne veruje. Kad ja mislim o sebi, stalno se vezujem za ovozemaljsko.Verovatno mi vera nije jaka ili nije prava, jer kad neko veruje duboko u Boga i u Božije i u Carstvo nebesko, sve čini, ništa mu nije teško.

Ja bih volela Oče, da nisam kakva jesam i volela bih da idem u manastire i da se smirim. Čini mi se da postoje dve neke strane i kao da dva života vodim, jedan me tera na jednu stranu sveta, a drugi na drugu.A to je velika suprotnost.I bude iz krajnosti u krajnost. Tako ceo život, nikad nisam bila umerena da dovedem sebe u red. Kad sam radosna skačem od radosti, kad sam tužna - hoću da umrem od tuge, kad u nešto verujem onda za to idem do kraja, kad se razočaram - ništa više ne radim, kao biljka sam. Jedino što se molim, bila ovakva ili onakva, pa čak i kad počnem da sumnjam, ja znam da trebam da se molim. I ne znam da se izrazim i da pričam, Oče i ne znam da živim! Oprostite, Oče, za sve sto pišem

Sestra Zorica ,16. juni 2009. god.

 
Pomaže Bog, Oče.

Do sada sam slušao radio i bilo je divno. Hvala, blagoslovite Oče. Lepo ste ovo na kraju kazali  o posetiocima sajta i Skype-a. Istina, niko nešto lepo da kaže, svi o bolesti govore.Mislim da su svi shvatili poruku da treba i moliti, duhovni život prosvetliti odlaskom u Crkvu, pokajanjem, ispovesti.
Blagoslovite Oče i laku noć!

Brat Jovica ,Kumanovo 16. jun 2009. god.



 
Slušajući Akatist i pouke, muziku i komentare blagodarim  Gospodu i Presvetoj Bogorodici lepavinskoj da ste tu i da možemo, zahvaljujući Vašem prisustvu - da blagodarimo i na molitvama i tako vrednim poukama koje nam dajete.

Verujte, oče bez Vaše soli ukus ne bi baš tako prijao. I ne da ste samo so, no i svetlost u ovo smutno i tmurno vreme ovozemaljskog života. Samo je tuga što mnogi ne vide svetlost iz dubine tame ponora u kome se nalaze, niti okušaju ukus osoljenog.
Blagoslovite, oče. Moram na spavanje. Sutra imam naporan dan ispred sebe. Oprostite i blagoslovite.
S ljubavlju u Gospodu -

sestra Vesna, Beč,16. jun 2009. god.


Pomaže Bog o.Gavrilo! Blagoslovite!

Dragi Oče, oprostite što Vam se danas obraćam po drugi put, ali jednostavno imam potrebu nakon pročitanog  obraćanja /osvrta/ sestre u Hristu Mire iz Beograda da Vam zahvalim po kozna koji put što ste svima nama koji posećujemo  Manastirski sajt i slušamo RADIO BLAGOVESTI pružili mogućnost da Vam se obratimo u pisanoj formi, a da to bude postavljeno na sajt za rad opšte duhovne koristi svima nama.

 Naravno da  ste na taj način ostvario Vaš cilj da  Manastirski sajt bude „živ“  i „otvoren“ non-stop ( a ne kao dnevne novine koje kupimo pročitamo i iste bacimo u koš, a poslije njih ostanemo uznemireni ), jer samo neprestanim delanjem na našim dušama ima  nade da budemo bolji kao ljudi i spremniji da stanemo pred lice Gospodnje kad nam  zato dođe vrijeme.

  Obraćajući Vam se putem skajpa ili putem e-mail pošte i tako izražavajući svoje utiske, molbe a vrlo često i  emotivne osjećaje mislim da imate mnogo razloga da budete zadovoljni. Mnoge od nas ste „probudili“ i potakli da  pišemo onako kako znamo ali iskreno i iz srca i da budemo „bliži“ jedni  drugima u hrišćanskoj ljubavi, koje najčešće  u ovom  savremenom materijalizovanom  svjetu nedostaje.

Vaša sestra u Hristu, Slavica.
16 juni 2009 godine


Pomaze bog oce Gavrilo, blagoslovite!


Svaki dan kad dodjem na posao, dok pijem jutarnji caj obavezno otvorim sajt manastira Lepavine i uvek se obradujem svakom novom tekstu i zahvalim se Bogu i Presvetoj Bogorodici da Vas ukrepi i u zdravlju osnazi u velikom trudu na njivi Gospodnjoj. Ja zam da vi imate predane ‘’novinare’’ na terenu, nasu bracu i sestre koji vredno rade, pisicu i prevodeci za nas omiljeni manastir ali  to sve mora da prodje vasu cenzuru pre nego sto ugleda svetlost dana. I cesto se pitam kako to sve stizete. Ali koliko Vas poznajem, znam da je to ljubav prema Gospodu i prema bliznjem.

Uvece slusam Radio Blagovesti i zajedno sa vama citam akatist  Presvetoj Bogorodici, i da vidite Vi samo radosti moje, kad uspem da Vas stignem i da svoj glas sinhronizujem sa vasim glasom, kakvu to milinu u mom srcu proizvodi, to se ne da opisati, to treba doziveti. Vas i moj glas kao i glasovi brace i sestara koje ste Vi okupili dragi oce, da zajedno slavimo ime Bozije i pevamo Presvetoj Bogorodici, klicuci joj ‘’Raduj se blagodatna Gospod je s tobom’’ odjekuje kroz celu vasionu i sjedinjuje se sa pojanjem andjela, heruvima i serafima.  Zato je onaj vapaj koji Vi upucujete nama, da privedemo i ukazemo drugima, da nam se pridruze, da osete milinu i sladost u srcu svom u ova teska vremena, jer na dohvat ruke nalazi se ono za sta ceznemo u celom svom zivotu, da obradujemo Gospoda da postanemo jedinstveni u molitvi i molitvenom sabranju. Hvala Gospodu i Presvetoj Bogorodici Lepavinskoj, Ona nas je kao prava majka privukla ka ovoj svetinji, pokriva nas svojim omoforom i upucuje na Vas da nas poucavate i vodite kroz ova teska vremena. Hvala Vama dragi oce i na mnogaja ljeta, na mnogaja ljeta, zivi,  zdravi i veseli bili.

Sestra u Hristu, Mira.
Beograd, 16.06.2009. godine.  



Pomaže Bog o.Gavrilo! Blagoslovite!

Slušajući redovno RADIO BLAGOVESTI i Vas o.Gavrilo , čitajući redovno Osvrte posjetilaca sajta na program Vašeg i našeg radia, srećna sam što je redovnih slušaoca svaki dan sve više. Osvrti koji su napisani iskreno i iz srca, nekad samo sa par rečenica pokazuju da se uz Vas laganim koracima duhovno i molitveno popravljamo i jačamo.

Naravno tome najviše doprinosi Vaša iskrena i očinska neposrednost tako "družeći" se s Vama svako veče preko talasa RADIO BLAGOVESTI imam zaista lijep osjećaj, da smo svi zajedno na Duhovnom sabranju u jednoj prostoriji bez obzira što se fizički nalazimo na svim merdijanima svijeta.

Iskreno želim da nas u buduće bude mnogo više, a Vama želim svako dobro od Gospoda i Presvete Bogorodice.


Vaša sestra u Hristu Slavica!
 
16 juni 2009 godine



DUHOVNI PREOBRAŽAJ


Uz veliko postovanje i ljubav, Imam potrebu da s Vama povratno komuniciram, mogu li Vam uz zahvalu dati povratnu informaciju o dozivljaju radio emisije Blagovesti?
 
Zadivljena Vasom velikom ljubavi prema svima nama, uz svu providnost nasih grijehova. Uz Blagoslov Vas otisla sam ove Nedjelje iz Lepavine i cijelo vrijeme mi je u srcu i mislima toplina koju ste prenjeli na mene.

Razgovarala sam sa sestrom Jasnom o tom prekrasnom daru koji nam dajete. Kasnije slusajuci jucerasnju emisiju razmisljala sam o odnosu ucenika i ucitelja, starca i monaha na primjeru odnosa u manastiru i ponovo osjetila Vasu veliku providnost i prastanje svojoj djeci - kako je to lijepo i veliko. Nije nam lako izaci iz hirovitog i djetinjastog ponasanja slicnom "produzenom pubertetu", u kojem se jos borimo s silama naseg ega i zeljom za posebnoscu, no pravi roditelji ni to ne preziru i ne odbacuju svoju djecu, hvala Vam. Sjetila sam se i toga kako sam ja uvijek bila u nekoj borbi i pokusaju svrgavanja autoriteta moga oca Dusana, to je tako tipicno"pubertetski", sada kada ga nema vec 11 godina, vidim kolika je on bio snazna vertikala nase obitelji.

Po odlasku iz manastira, razmisljala sam o tome kolika je jezicna slicnost medju rijecima dusevno i duhovno, o njihovim vezama i razlicitosti. Moram vam reci da sam cijelu proslu godinu provela u razgovorima s psihijatrom, lijecnikom za dusevno zdravlje, udruzi mobing prijavila sam sto se dogadja na poslu i da sam od stresova bila oslijepila, pravnica mi savjetovala da uzmem bolovanje okulista, pa psihijatra.

Interesantan je taj put, od obracanja pravnim institucijama do doktora. Zadivilo me kod lijecnickog poziva to s koliko oni s paznjom slusaju pacijente, daju im podrsku, savjete, razgovor. Psihijatar slusa bolesnike po 8 sati, skoro svaki dan, a sto sve cuje. Studira i radi citav svoj vijek da bi im pomogao, a tapkaju svi povezom na ocima.
 
Zadnji put kad sam dosla kod njega rekla sam mu da se situacija na poslu izmijenila i da ljudi koji su me maltretirali izgubili mjesta, da su dosli novi i da se vracam na posao. Rekla sam mu za veliku stvar u mom malom zivotu, a to je da sam nasla snagu u molitvi, koja mi je otjerala strah od mojih protivnika. On mi je tada rekao (sto me iznenadilo, jer je uvijeren da terapija lijekovima pomaze), da ne samo da vjeruje da duhovnost doprinosi snazi covjeka, nego da je to medicinski dokazano i da mu je drago zbog mene. Zasto mi to nije odmah savjetovao, molite se u jutro, prije jela i prije spavanja.

Sad uz Vas Blagoslov i Bogorodicu sve mi se to cini kao neciji tudji zivot, o Boze hvala ti sto si me izveo iz ne znanja. Nadam se samo da vise necu tako pasti da od raznih institucija trazim da mi rjesavaju probleme i pozivati se na ljudska prava. Boze daj mi snagu ustrajem u vjeri.

Hvala Vam najljepsa oce Gavrilo sto me niste odbacili i oprostite sto Vam toliko pisem, uz veliko postovanje,
 
 
Sestra Davorka
16 juni 2009


Pomaze Bog Oce Gavrilo.
Ako smem da zamolim ja bi eto volela da nam ovako pricate sto duze,i da nam muzika duhovna ceo dan ide sa Radio Blagovesti,mnogo nam je lakse sa Vama  u molitvi,hvala Vam puno Dragi nas Oce.

Sestra Barbara
Beograda, 15 juni 2009 god.




Hvala vam za molitvu oce, bilo je kao uvek mnogo lepo ja sam slusala kao uvek sa mojom majkom! Laku noc!

Sestra Sanja 15 juni 2009 god.



Razgovor putem Skajpa oca Gavrila i sestre Aleksandre


*** Pomaze Bog dragi oce Gavrilo, evo bila na akatistu samo sam zaboravila da ukljucim skajp da vidite,da ne mislite da sam zaboravila. Hvala Vam dragi oce za blagoslov, akatist i tako lepu propoved. Iskreno da kazem jeste me to uplasilo sa tim demonima i nisam dobro razumela ovo, zasto je bdenje nocno od necastivog. Idem ja oce hvala puno i laku noc

otac Gavrilo - Bog blagoslovio sestra Aleksanda. Zato što su demoni noću najopasniji , napadju monahe i sve ljude u svetu po noći. Najčešće se čine zla, ubistva, krađe i svake vrste greha noću i zato čovek treba da se naoruža molitvom i bdenje protiv zlih sila koje nikad ne spavaju

*** Dobro oče, a meni je najteza uvek vecernja molitva, samo pocinjem da skracujem. Idem ja oce, htela sam da prevodim ali sam umorna i necu moci sutra ustati na "posao". Hvala vam , a mozda i to moja lenjost.  s Bogom i laku noc.

otac Gavrilo - Nemoj  da skraćuješ, nego napravi ti sestro   stoličicu na jednu nogu pa kad zadremaš srušićeš se na patos i onda presećićeš san, i tad ćeš biti jača u molitvi ,to monasi na Sv. Gori praktikuju.

*** Ajoj oče , sad ste me uplasili kao u onoj prici, od onog starca sto je stavio neposlusnog u bure.

otac Gavrilo - Nema ajoj, nego tako i druge nema , Bog blagoslovio i laku noć

*** Blagodarim dragi oce i laku noc

otac Gavrilo - AMIN !

Sestra Aleksandra 15 juni 2009 god.



Pomaze  Bog  dragi oce.

Veceras   smo  Vas  slusali  moja   djeca   i ja . Mladji  sin  je  uz  Akatist zaspao , a stariji  je  hvala Bogu  ostao  do  kraja ,   jeste  da  je malo listao nekakve  slike ali  bezopasne ali Vas je saslusao. Malo se  oce i  uplasim od ovih  svih reakcija  koje    prate Isusovu Molitvu ali  rekli  ste  nam da  se prekrstimo ,pa da se ne bojimo ali ima straha  od te bure  reakcija.Narocito oce  je lijepo  i  interesantno   slusati Vas na kraju oce kad nam  svojim  rijecima pricate  i  objasnjavate razna  desavanja.

Toliko jedva  cekam da  nesto kazete oce, da se  bojim  i disati da mi  nebi  sto promaklo , kad  nam svojim  rijecima objasnjavate. Moj  stariji  sin mi  sad  kaze "mama nemoj  ocu na  dugo   i  na siroko pa  mora  i otac  spavati ",pa to je bilo iskreno  djecije receno  da  Vas  nebi opteretila.Laku  Vam   noc  oce  zelim i  Dragi  Gospod nek  Vas cuva.

Sestra Dragana 15 juna 2009 god.




Pomaže Bog oče Gavrilo

Hvala oče na večerašnjoj emisiji na Radio Blagovesti . Bog vas nagradio na Vašim dobrim djelim  i Majka Lepavinska da Vas štiti i čuva od svih nevolja!

Sestra Radmila 15 juni 2009 god.



Dragi oce Gavrilo, blagoslovite!
Uz ovu divnu muziku sa radija Blagovesti i nakon Akatista i citanja poucne literature, moram Vam reci da na zalost imam iskustvo o kojem govori sveti starac, iskustvo uzasnog straha koji me preplavi iz cista mira i uz osecaj da mi se nesto strasno priblizava. To zaista nije obican strah koji manje, vise svi ljudi poznaju, to je strah od kojeg imate osecaj da cete poludeti, ili umreti i srce poskakuje mahnito. Strasan osecaj.

 U tim trenucima molitva sama dolazi kao jedino spasenje, molitva Bogorodici, molitva Casnom Krstu i sve sto padne na pamet. Slava Bogu uspevala sam uz Bozju pomoc da odbacim uzas od sebe. I to se ponavlja kad god se duhovno ulenjim ili pogordim ili duhovno zaspim. Takvo iskustvo me vraca u crkvu i na sluzbe i tera me da vapim Gospodu. Slava Bogu. Hvala Vam oce sto nas prekrivate Pokrovom Majke Bozje Lepavinske.
Bog Vam dao mnogo dobra Vama i Vasoj bratiji.

Sestra Ankica  15 juni 2009 god.



ANALITIČKI OSVRT NA RADIO BLAGOVESTI I BESEDE  MITROPOLITA ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKOG I CELE  ITALIJE  , na kraju Sv.Liturgije služene u manastiru Lepavina na dan kada naša  Pravoslavna Crkva praznuje spomen Sv.apostola Jerma i sv.muč.Jermije 2009.godine i duhovne pouke koje je Mitropolit  G.Jovan održao za vreme trpeze ljubavi u bratskoj trpezariji, a pred manastirskom bratijom i vernim narodom koji je hodočastio svetinju -  manastir Lepavinu.

o.Gavrilo, 13.juni 2009.god.

Pomaže Bog očeGavrilo! Blagoslovite!

Večerašnja crkvena zvona na Duhovnom sabranju  internet emisije RADIO BLAGOVESTI u manastiru Lepavina najavili su dolazak Njegovog Visokog Preosveštenstva, Mitropolita  Gospodina Jovana.
Braćo i sestre “uzdignimo naša srca do Boga”, jer smo uzdareni da nam se na dan Odanija Pedesetnice, obratio Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije gospodin Jovan (klikni). Odzvanjala su crkvena zvona večeras mnogo svečanije i s puno dostojanstva; kao Božiji glasnici koji su nam objavili nadasve, božanski nadahnutu i duhovno-pragmatičnu Besedu Mitropolita G.Jovana, protkanu Božijom ljubavlju, dobronamernošću  i jačanju duševne volje nas grešnih ljudi.

O Gospode, hvala Tebi, Svevidećem i Sveznajućem što si nas nedostojne udostojio Božanski sve obuhvatnom i celovitom besedom Mitropolita G. Jovana -  refleksijom aktuelnog  neznabožačkog vremena u kojem živimo. Svu važnost i težinu besede Mitropolita  G. Jovana , obasjava nepregledna i odmerena Božija mudrost. Mitropolit  G. Jovan nam je Božijom nepokolobljivošću dao karatak siže našeg dosadašnjeg duhovnog rada te podsetio šta nas čeka pred sudom Božijim, ukoliko ne budemo počeli moliti: SAD , OVOG ČASA, BEZ ODLAGANJA,Oca našeg Nebeskog, da nam oprosti grehe naše, te da uz pomoć Isusa Hrista, nadahnuti Duhom Božijim Svetim, podjemo spasavati svoje duše ogrezle u grehu i  nečistoti.

Svi andjeli i svetitelji Božiji, kao da su bili prisutni na večerašnjem Duhovnom sabranju, nadahnuvši Mitropolita G. Jovana da nam racionalno - razumnim glasom punim premilostivog  božanskog strpljenja i beskrajne ljubavi, po ko zna koji put obnovi naše “znanje” iz  veronauke i upozori nas na sve savremene ludosti, duhovno trulenje  i negativne uticaje savremene tehnologije i tele-komunikacijskog sistema. Mitropolit G. Jovan nas je Božijim uzdarjem podsetio na početak Petrovskog posta (ponedeljak 15.juni 2009.g.), objasnivši pri tome duhovnu važnost posta, koji jača naš duh i volju a u cilju izrastanja u što boljeg hrišćanina, kao i zdravstvene  aspekte  i prednosti pročišćavanja tela, bez kojeg  se ni duša ne može pročistiti, a  telo ukrotiti. Molitva na ovaj način jača i obuzima nas svom svojom božanskom i veličanstvenom lepotom, dajući nam blagodat.

Mitropolit Jovan  je u daljem izlaganju ukazao svoj braći i sestrama na postove  koji su obavljeni u toku ove tekuće godine, opominjući na dolazak  dva vrlo važna posta: Veliko-Gospojinskog i Božićnog, ujedno ukazujući na jednodnevne postove koje treba poštovati ,svake srede i petaka. Ipak, prelomni  moment u besedi  nastupio je  kad je Mitropolit G.Jovan počeo da izlaže o svim sferama svetovnog života, u kojem savremeni čovek bežeči od svoje ogrehovljenosti, skrivajući lice pocrnelo od srama pred Bogom, pada u naručje mračnih sila koje mu: RASKIDAJU UM, KIDAJU TELO IZNUTRA I SPOLJA, čineći ga robom vlastitih telesno izopačenih strasti i domišljanja.

 Mitropolit G. Jovan, prožet Božijom svetlošću, blagošću ali pre svega mudrošću, razotkriva sve vrste zla i duhovnog ponora kojim neverujući čovek (srca neispunjena Božanskom ljubavi) danas hodi, propadajući nepovratno u ambis, tamu i ponor onog kojeg  je naš Gospod Isus Hrist pobedio, davši svoj život na Krstu radi spasenja duša naših. Izmedju ostalog Mitropolit Jovan, ukazao je na štetnost prekomernog odlaska u kafiće, na negativne efekte pušenja, zavisnost od alkohola  i droge; ističući da su bolesti zavisnosti jedna od najveći pošasti savremene civilizacije. Istovremeno ukazavši  na opasnost po mentalno i fizičko zdravlje preteranu upotrebu Interneta, video-igrica i mobilnih telefona. Svesrdno moleći roditelje, pre svega, da se posvete vaspitanju dece i zaštiti  od svih na izgled “primamljivih” modernih čuda i tehnološko-industrijskih dostignuća. Uostalom, britka poruka Mitropolita Jovana, braćo i sestre jedini  je pokazatelj koji trebamo pratiti uz Božiji blagoslov “HODAJ MUDRO , NE  POGINI LUDO”!
Izlaganje Visokoprepodobnog Arhimandrita Gavrila Vučkovića samo je potvrdilo svu nepobitnu Božansku istinu, istovremeno gorku istinu koju nam je izneo  i Mitropolit Jovan o nama grešnima.  Voljom Božijom često smo u prilici da slušamo pouke i upozorenja našeg otac Gavrila koje nam upućuje s RADIO BLAGOVESTI o svim patnjam i nevoljama svetovnog sveta.

Nakon pojanja našeg oca Gavrila i čitanja „AKATISTA PRESLATKOM GOSPODU NAŠEM ISUSU HRISTU“ duhovna deca koja su prisustvovala Duhovnom sabranju mogu samo da se mole Bogu našem i  Svetoj Trojici, što nam beskrajnom dobrotom i svetlošću blagodati Božije dozvoli da saslušamo besede Mitroloplita Eparhije Zagrebačko-ljubljanske i cele Italije Gospodina Jovana i  Arhimandrita Gavrila Vučkovića, koji nas večeras suočiše sa zabludama našeg razuma.

Gospode Bože Isuse Hriste, molimo Ti se; za zdravlje i Tvoju blagodat naših duhovnih otaca Mitropolita G. Jovana i oca Gavrila, da nama grešnima pomognu da uvek vidimo Tebe, Oca Tvog nebeskog i Duha Svetoga, Trojicu jednobitnu i nerazdelnu.



Analitičar radio Blagovesti: Branka Talić, dipl.pravnik ,

13 juni 2009 god.



Blagoslovite oce Gavrilo,

sinoc sam djelimicno slusala uzivo Vase citanje Akatista i ono sto ste besjedili- poslije citanja iz knjige Arhimandrita Jeroteja Vlahosa, sadasnjeg Mitropolita (samo ne znam u kom mjestu zivi Mitropolit):VEČE U PUSTINJI SVETE GORE. Sestra i ja smo bile u stanu, pa sam se ukljucila u 22 da slusam RADIO BLAGOVESTI, direktno, prvi put.

 I tako, ja sam slusajuci Akatist zaspala u krevetu.Poslije sam kroz san cula citanje iz knjige VEČE U PUSTINJI SVETE GORE, onda sam opet zaspala.Sestra je sjedila kod racunara, i cujem ja , pita  ona mene :"jel slusas?", ja se probudim , pa slusam Vase rijeci kako treba i drugima da govorimo o vjeri, mislim da ste rekli da i drugima kazemo da mogu da slusaju Vasu vjeronauku na RADIO BLAGOVESTI  i govorili ste o vjeronauci za odrasle i kako bi trebalo pri parohijskim domovima da se organizuje vjeronauka za odrasle. Na kraju, spomenuli 33 racunara, sa kojih ste vidjeli da Vas slusaju, i rekli ste da su svi ostali do kraja ukljuceni i pohvalali ih.  Mojoj sestri bilo drago sto je pohvaljena, odmah je digla ruke u vis, kaze: i ja sam medju 33.Ona inace voli da bude medju onima koji su pohvaljeni. Kaze ona :"ja sam 33-ca". Jeste da je ona i nesto citala na internetu, pa je izmedju ostalog i zato ostala pri racunaru da Vas slusa.

Drago mi je bas da i Vi govorite svoje pouke svojim rijecima, i zao mi je sto nisam snimila Vasu jucerasnju besjedu.A naravno, drago mi je sto ste govorili o Vjeronauci za odrasle i daj Boze da to sto vise ljudi cuje, to sto ste sinoc govorili za vjeronauku.

Sestra Tatjana 13 juni  2009 god.


Pomaže Bog, dragi oče Gavrilo.
Oče, blagoslovite molim Vas. Evo, upravo imam želju da Vam kažem, da kako je mama prestala da puši i sestra to isto želi. Ja to nekako doživljavam da je Majka Božija uslišila i Vaše molitve i trud što se mi njoj molimo svako veče.
Hvala dragi oče Gavrilo. Nadam se da će mi sestra i mama izdržati da ostave taj porok. Hvala dragi Oče Vama za Vas trud i laku noć.

Sestra Aleksandra 13. juni 2009. god



Pomaže Bog, oče Gavrilo! Blagoslovite!
Želim samo da se zahvalim u ime svoga supruga Horsta  i u moje ime za predivne molitve. Dragi Oče, mnogo Vam hvala. Vaše riječi su kao pjesma i melem za naše duše. Kada govorite kao da osjetimo na ten raj. Vaše pohvale i ukori  su nagrada na kraju dana. Hvala Vam na  trudu. Neka Vam Gospod i Presveta Bogorodica vrate beskrajnom svojom milošću. Vaš umilni glas dolazi do naših srca, možda i ne znate u kojoj mjeri.  Mnogo Vam se zahvaljuje moj suprug.

Zamilio me je da Vam kažem da slušjući Vas njegova, a ja kažem i moja duša, nalaze mir. Zaista ste u pravu, moramo se potruditi da i drugi čuju ovo što i mi, da se duše drugih opijaju milinom i dobrotom koju samo može Bog i Presveta Bogorodica  da nam da.  Laka Vam noć, dragi naš oče Gavrilo, neka Vas Gopod i Presveta Bogorodica čuvaju. 

Sestra Vladislava
13. juni 2009. god.



Im Glauben an Gott und seinen Geboten, kann man die Probleme des täglichen Lebens besser verstehen und damit umgehen. Ich wünschen Ihnen (und mir), dass es noch viele Abende mit Ihren Gebeten und ermahnenden Worten geben wird.
Sie sind mir schon so vertraut (in meinen Gefühlen), dass ich Sie einmal so gerne in meine Arme nehmen und ganz fest drücken möchte. Ich würde mich so gerne mit Ihnen in Ihrer Spracheunterhalten. Meine Frau Vladislava macht das noch für mich.
Gott beschützte Sie, aber ich glaube, dass muss ich Ihnen nicht wünschen, denn was Sie für Ihre Gläubigen machen verdient jeden Respeckt und unser leiber Gott weis das!!!


Ihr Horst-Georg Thiel.

Dragi oče Gavrilo!
Želim se zahvaliti za Vaše večernje molitve uz koje svaki put nađem svoj mir i vjeru u Boga. U današnjem modernom haotičnom svijetu, nažalost, to se često izgubi. Svako veče dovedete me nazad do mojih hrišćanskih korjena, koje kada ozbiljno shvatite, čine život lakšim. Sa vjerom u Boga i Božije zapovijesti možemo bolje razumjeti život i svakodnevne probleme  i sa njima izlaziti na kraj. Želim Vam ( i meni) još mnogo večeri uz Vaše molitve i opomene.
Ja Vas već poznajem ( u mojim osjećanjima) toliko da bih Vas najradije jako stegao u zagrljaj. Tako rado bih sa Vama razgovarao na Vašem jeziku. Moja supruga Vladislava još uvijek to   radi za mene. Neka Vas čuva Gospod, to Vam ne moram ni željeti, jer
ono što radite za Vašu vjeru zaslužuje savko poštovanje i naš dragi Gospod to zna!!!

Vaš Horst- Georg Thiel.

13 juni 2009 godine



Poštovani oče Gavrilo.

Prvi put sam večeras imala priliku da Vas slušam i zahvalna sam da sam našla put, uz Božiju pomoć, u nadi da ću Vas u zdravlju imati priliku i nadalje slušati. Mnoga iskušenja je lakše podnjeti, znajući da nismo sami, iako smo razbacani na sve strane svijeta. Sami smo, ali nikad nismo sami.

Dobroželeći,
sestra Milica Bacić
13.juni 2009 , Malta



*** Pomaže Bog Oče Gavrilo,

o.Gavrilo -Bog blagoslovio sestro, Jovana!

*** Lijepo ste ovo večeras “upakovali” više pjesama odjednom i najljepši refreni, sviđa mi se. Volim ja kada Vi pjevate, to je onda s dušom, iako se nekad malo zbunite,a meni je to sve simpatično. Čujem kako Vam “iskaču” moji skajpovi u pozadini, baš čudno , kao da sam s Vama u prostoriji… a takav  je osjećaj i kad slušam ove duhovne pjesme, čujem Vas i kad se mrdate, meni nekako lijepo. . .

o.Gavrilo -Za pesme koje pevam sam sam “kompozitor”, kako mi iz srca dolazi tako pevam i prenosim na one koji me slušaju, a i sve ostalo je prirodno.

*** Zamolila bih Vas, ako možete posle da pustite pjesmu  “Hvalite Gospoda nad gospodarima”…

o.Gavrilo -A. . .  moram to da pronađem . . . za ispunjenje “želja i čestitki”. . .

*** Nema veze, nisam mislila da Vas opterećujem svojim muzičkim “željama “...da li je ostao još neki uključen kompjuter od onih 35?

o.Gavrilo -Da, trenutno je 14 uključenih.

*** Baš sam prijatno iznenađena, to je dosta.

o.Gavrilo - Da li si pročitala duhovni razgovor koji sam danas postavio, to je jedan brat koji ima 18 godina.

*** Čitala  sam baš pred emitovanje, ali nisam stigla poslednja dva tri pasosa.. . razgovor je dobar i sadržajan, takav  je da sam se čitajući isti, postidila svojih. . . a jako mi se dopao i tekst koji ste Vi njemu poslali.  Vidi se da je taj dečko baš neuprljana duša, što i nije baš lako biti u tim pubertetskim godinama to je nekako “najgrđa” faza kod  mladog čovjeka, ali on jako zrelo razmišlja ... . . od mene zrelije razmišlja, a i onaj dječak što ide u deveti razred čini mi se.

o.Gavrilo -Ne razmišlja on o pubertetu, već se predao Gospodu I čuva se da ne “okalja” dušu.

*** Da, vidi se, ja sam mu se potajno divila koliko je odlučan u želji da se kloni lošeg društva i svega ostalog, a iz straha od grijeha i straha Božijeg. . .i kako gaji ljubav prema molitvi, rekla bih čak ima želju da se i osami da bi se njoj potpuno posvetio . . . Meni je to neobično, jer takav primjer ne znam, kod Vas sigurno dolaze takva dobra djeca.  Laku Vam noć, Oče.

Sestra Jovana, 12. juni 2009.



Pomaže Bog Oče, blagoslovite!
Već nekoliko večeri ja ne mogu da slušam Radio Blagovesti, verovatno je problem tehničke prirode. Zato svako veče u 22 časa preslušam snimak od predhodne večeri. Sa velikim strahopoštovanjem slušam čitanje Akatista, molitvi i svega što nam sa velikim trudom upućujete. Sinoć sam Oče, dok ste čitali Akatist plakala, nalet emocija je bio toliko snažan i jak da nisam mogla sebe da kontrolišem. To mi se nije do sada dogodilo. Plakala sam Oče, plakala, a  trudila se da se skoncentrišem i svaku Vašu reč čujem i upamtim. Nakon završetka molitve ja sam se smirila.

Slažem se sa  Vašom ljutnjom i kritikom koju ste nam uputili. Bilo je toliko ljutnje u Vašem glasu, s razlogom ste nas izgrdili. Takvi smo mi ljudi, nezahvalni. . .Kada naiđu muke, problemi, teškoće svi se setimo Lepavine i oca Gavrila. A kada muke prođu zaboravi se i Bog i Presveta Bogorodica, zaboravi se i nesebični trud o.Gavrila. Nezahvalni smo Oče i lepo ste kazali, dobro nas Bog  još uvek  trpi ovakve.
Provesti sat vremena uz program Radio Blagovesti  jeste jedan vid i zahvalnosti Bogu za sve što nam daruje a i zahvalnost Vama dragi Oče i Vašem trudu i  zalaganju. Veliki je Vaš trud da nas usmerite na pravi put.
U sredini u kojoj živim i radim svakodnevno sam izložena raznim iskušenjima. Radim u ženskom kolektivu, a ženski jezik  često  “predugačak i pogan”; ogovaranja, prazni razgovori, tračarenje, gubljenje vremena . . .. a ja, neka mi dragi Bog oprosti, nisam toliko jaka da se oduprem tom okruženju, pa se po svojoj lakomislenosti ponekad priključim u sve te besmislice. Posle sam besna na samu sebe, zašto sam dopustila da me đavo kuša a ja nasela. Kako da se Oče, oduprem tome?
Većina ljudi u mom kolekivu su tradicionalni vernici ili imaju neka svoja razmišljanja o veri, ili su pak nevernici, tako da ne mogu sa većinom da razgovaram o religiji i veri. Mnogi od njih veruju da su sami zaslužni za svoje talante i kreativnost. Ne shvataju da je to dar od Boga, da im je  samim rođenjem Bog dao i određene talente.  Većina njih ne misli tako. U takvom okruženju osećam se skučeno, nervozno, napeto. Kad dođem sa posla otvorim manastirski sajt, pregledam novosti na sajtu, pročitam duhovne razgovore i iskreno osetim neko spokojstvo i blaženstvo u duši.

Sada, kada sam Vam kazala šta mi je na duši, shvatam zašto sam plakala. Nisam ja ovako grešna dostojna Vašeg blagoslova. Molim Vas Oče za oproštaj i neka se dragi Bog i Presveta Bogorodica smiluju nama nedostojnima i grešnima. Trudim se ja Oče, zaista se trudim da duhovno radim na sebi…da budem dobar vernik: idem redovno u crkvu, postim, pričešćujem se, imam svoje jutarnje i večernje  molitveno pravilo,čitam duhovnu literaturu i hoću da budem dobar vernik.
Oprostite mi Oče na opširnosti, neka Vas Gospod i Majka Božija čuvaju, podare Vam zdravlje i dug vek, da nam još dugo godina budete učitelj, Vašpitač i zvezda vodilja u našim duhovnim životima. Svako dobro od Boga Vam želim.

Sestra Jasmina
, 12.juna 2009.god.

 

Pomaže Bog, oče Gavrilo! Blagoslovite!

Sveblagi i svemilostivi Bog, otac naš nebeski, smilovao se nama grešnim i nedostojnim da ponovo budemo gosti na duhovnom saboru našeg uvaženog i cenjenog Arhimandrita, igumana manastira Lepavina i glavnog i odgovornog urednika Internet emisije RADIO BLAGOVESTI. Dragi naš oče Gavrilo, ubeđena sam, da ste samom velikom božjom milošću, Vi, Svetogorac s nepreglednim i nedokučivim znanjem i iskustvom, izabrani Božjom voljom i milosrđem da nam približite svu duhovnu moć i lepotu " Isusosove molitve."  Moje molitve, upućene Svetoj Trojici i Presvetoj Majci Bogorodici, često se odnose na braću i sestre koje ne prisustvuju Vašem duhovnom učenju preko virtuelnog prostora i nadu da ćemo svi mi koji Vas slušamo mnogo više poštovati celokupni Vaš rad i trud koji ulažete, radeći sa nama i pojući nam. Bog Vas blagoslovio, dragi naš oče Gavrilo, za svu dobrotu i ljubav koju nam pružate i samo pognute glave pred Vama mogu da Vam potvrde da smo svesni naše grešnosti i da Vas molimo za oproštaj svih Svojih grehova.

Sinoć ste nam, dragi oče Gavrilo, otvorili novo poglavlje iz knjige  ”VEČE U PUSTINJI SVETE GORE" Arhimandrita Jeroteja Vlahosa. Sva Vaša duhovna deca, mili naš oče Gavrilo, koja redovno slušaju Radio Blagovesti, osjećaju jedinstvo i celinu sa Vama, a preko Vas i Vaseljensku vezanost i neraskidivost s " Isusovom molitvom." Braća i sestre koji  su nepreglednom Božjom dobronamernošću spojeni sa Vama, oče Gavrilo, umom i srcem slušaju Vašu intonaciju " Isusove molitve" s blagodaću Presvete Bogorodice Lepavinske. Neka je Sveto ime Tvoje Bože, Oca i Sina i Svetoga Duha što nam po svetloj i nepomućenoj Tvojoj milosti podari našeg mudrog i razboritog monaha, oca Gavrila, da nas nedostojne i ogrezle u grehu svake vrste, poučava.

Kako da se spasimo? Odgovor na ovo pitanje dao nam je otac Gavrilo, citirajući Svetogorca u prvoj rečenici sinoćnjeg nastavka i z knjige  ”VEČE U PUSTINJI SVETE GORE" Arhimandrita Jeroteja Vlahosa :" Ne smemo da prekinemo molitvu zbog iskustva bola," reče Svetogorac. Iz daljeg teksta smo mogi uočiti da čak i monah koji je osetio ledenu drhtavicu i glavobolju nije pružio čvst otpor bolu. Na žalost, svojom slabošću delovao je nagativno na ostalu braću, učinivši ih nespremnim za borbu i nemoćnim.  Mnogo teži i opasniji, dakako, je psihički bol koji dolazi od ružnih i zlih pomisli, kao i od strahova. Naime, dok se mi molimo, najranjiviji smo i izloženi raznim fantastičnim priviđenjima, uobraziljama, šaputanju, češkanju i ometanju u molitvi u svim vidovima. Jeromonah Jerotej Vlahos u svojoj knjizi " VECE U PUSTINJI SVETE GORE" navodi čak  i rečenice koje đavo "šapuće" verniku:" Prestani!Pazi! Nemoj da se moliš! To ćete  oterati u ludilo. Propašćeš!.." Duhovni borac odbacuje sve i ostaje veran molitvi.  Hvala i slava našem premilostivom Bogu što nam je svojom božanskom milošću dodelio za duhovnog učitelja tako iskusnog, prekaljenog isposnika, kao što je naš dragi otac Gavrilo. Sva braća i sestre okupljene u besprostornoj i bezvremenskoj duhovnoj zajednici oca Gavrila imaju blagodat pravilnog učenja molitve i izbavljenja preko " Isusove molitve."

U svojoj knizi " VEČE U PUSTINJI SVETE GORE" Arhimandrit Jerotej Vlahos ističe da um i srce moraju biti jedinstveni, tj. um treba da se vrati u svoju prirodnu sredinu, u srce i uz blagodat Presvete Vladičice Bogorodice, koja nas darova najvrednim poklonom-svojim sinom našim ljubljenim Gospodom Bogom Isusom Hristom, postiže se duhovno jedinstvo uma i srca. Iako je bol u srcu samo zanemarljiva faza molitvenog podviga, mnogo je važnije osloboditi se svih ružnih pomisli i lutajućih, ubrzanih misli da bi došlo do veličanstvenog sjedinjavanj Svetog Duha u srcu i razbistravanja tela. Arhimandrit Jerotej Vlahos ističe da je nabolje moliti se ovako:
"LJUBI GOSPODA BOGA SVOJEGA SVIM SRCEM SVOJIM, I SVOM SNAGOM SVOJOM, I BLIŽNJEGA SVOGA KAO SAMOGA SEBE." Lk (10. 27)
Mi prvo zavolimo Boga srcem, a kasnije blagodašću božjom i umom. Toplina i sladost Duha Svetoga  vremenom pobeđuju duhovnu bezosećajnost. Pokajanje i primena Hristovih zapovesti vode skrušnjavaju hrišćanina. Pokajanje kroz plakanje i oplakivanje je nepogrešiv put do skrušavanja. Posredovanjem Presvete Majke Bogorodice rađa se bol blagodati, koji uz naše suze predstavlja siguran  i pouzdan znak da je delotvorna moltva došla do našeg srca.  "Žrtva Bogu je duh skrušen; srce skrušeno i smerno Bog neće prezreti." Psalam 50

Dragi naš oče Gavrilo, primite našu skromnu zahvalnost za sve dobro i ljubav koje nam očinski i nesebično dajete . Gospode Bože naš, Tebi slavu uznosimo, Ocu i Sinu i Svetome Duhu, sada i uvek i u vekove vekova. Amin. 

Sestra Branka Talić  12. juni  2009. god.



Knjige " VEČE U PUSTINJI SVETE GORE" Arhimandrita Jeroteja Vlahosa i kroz čitanje oca Gavrila, koji je učinio sve da nama,  braćama i sestrama, približi i pojasni svu savršenu lepotu božanske jednostavne,a tako moćne molitve. Ja uvek verujem deci i njihovoj anđeoskoj spremnosti da sve urade kako treba i s puno odgovornosti. Treba decu oponašati i pri molitvi otvoriti put svog srca da bi Isus Hrist našao put do njega. Most između uspešne molitve i vašeg srca može da ide samo preko duhovnog oca, kojeg mi već imamo, našeg poštovanog i dragog oca Gavrila.  SBožjom milošću, učimo od našeg oca Gavrila, kako se ljubalju spaja naše srce sa Hristom, koji jeste u nama, samo kad se prethdodno setimo da  zamolimo za oproštenje grehova. Ne dozvolimo srcu da nam budu tvrda.
”GOSPODE ISUSE HRISTE, SINE BOŽJI, POMILUJ NAS.”
Izgovorimo molitvu i zahvalimo se našem duhovnom ocu, arhimandritu Vučkoviću, što nas s toliko strpljenja i ljubavi uči spasenju duša naših. Slava Bogu Ocu, Njegovom jedinorodnom sinu, Isusu Hristu i svesvetom, blagom i životvornom Duhu, sad i uvek i u vekove vekova. Amin!

Sestra Branka Talić ,
11. juni 2009. god.



Pomaže Bog, dragi Oče...
blagoslovite učenje i dan današnji. Kako je lijepo kod Vas juče bilo i kako Vam je lijepo i ovo cvijeće ispred  zgrade, nisam ovu sliku dosad vidjela Kako ste mi Oče simpatični sa ovim dramskim momentima kad čitate, kad se unesete u ulogu :)
Otac Gavrilo
Oče, baš mi je korisno što čitate ovo o Isusovoj molitvi, jer sam se u poslednje vrijeme nešto zapetljala s tom molitvom. Htjela sam povodom toga da Vas pitam, da li je moguće da nazadujemo u njoj, da ne kažem da se vratimo na početak..meni se to dešava od onda kad sam Vam jednom pisala o tome, a nema više ni straha koji me podstičao da je usrdnije govorim u sebi...pa sam se pogubila. Htjela sam onda da usaglasim molitvu sa disanjem i nekim čudom ste Vi pročitali da se to radi samo sa posebnim blagoslovom i uz nadzor duhovnika (što ja nijedno ni drugo nemam) Bojim da tu ne odem u neku pogrešnu stranu.

sestra Jovana  9. juni 2009. god.



Pomaže Bog, dragi moj Oče.
Hvala Vam za svu ljubav kojom nas dočekujete i inspirišete svaki puta kad dođemo. Hvala za svaki blagoslovljeni trenutak koji provedemo, za svako poslušanje, za svu ljepotu, za sve što nam nesebično pružate. Vaše srce je veliko kao nebo u kojem svi stanemo. Nek Vas Bog blagoslovi za sve što činite za nas i nek Vam podari zdravlja i ljubavi.
Puno Vas volim. S Bogom

Sestra S. 9. jun 2009. god.


Pomaže Bog, oče Gavrilo i sretan Vam današnji praznik Duhovi.
Prelijepe  pouke Oče  iz knjige „Veče u pustinji Svete Gore“, veoma poučno kako upražnjavati  umnu molitvu, kako  se boriti  sa  svojim  mislima i djelima, kako istrajati na uzanom  putu  u carstvo nebesko. Sve  pohvale, dragi  Oče, za  knjigu koju ste  izabrali  da  nas poučite šta  znači  boriti  se  i moliti Gospodu za  carstvo  Božije,  a šta će nam se dogoditi ako odstupimo od Božijeg  zakona. Gospod je  vječita svjetlost i radost i zato se Gospodu  trebamo svi  prikloniti i truditi da prođemo uzani  put koji će nam  otvoriti  vrata  raja, a bježati od greha, jer znamo da je grijeh taj koji nas odvaja od vječnog živita koji se zove raj. Samo još  da Vam  kažem, dragi  Oče, da je slušanje Akatista zaista lijek za  san pa  i za  sve  ostalo. Ovaj  sedativ koji  nam  dajete  svaku noć u 22h, je najjači, najslađi i najdjelotvorniji od svakog drugog lijeka kojeg je čovjek izmislio. U to sam se i ja uvjerila, pa  i mnogi drugi  koji  slušaju  Radio Blagovjesti.

Moj  sin Jovan,  koji  ima 7 godina, večeras je trčkarao po  kući  i kad je čuo Vaš  glas,  došao  je kod  mene,  umirio  se  i zaspao. U  jednom  momentu, kad je došlo do zastoja, onako pospan je upitao da li će otac Gavrilo nastaviti  da čita  molitvu,  jer njemu je, kaže, llijepo spavati  kad sluša  molitvu. Hvala  Bogu i Vama  dragi  Oče, samo  Vašim zalaganjem  i požrtvovanjem što  ste sa nama, eto, moj  mlađi  sin polako je  sam prišao da  sluša i dobio blagodatni  lijek  koji nam šaljete. Neka Vas  Sveta Bogorodica, dragi  Oče i dalje čuva i svu braću našeg dragog  manastira  Lepavina.

Sestra Dragana    7.  juni  2009. god.



Pomaže Bog, dragi oče Gavrilo i sretan praznik Sveta Trojica i svako dobro Vama i bratstvu manastira Lepavine

Hvala za ovaj duhovni razgovor sa bratom Z. Iskreno da kažem, ja sam se plašila da se samo meni dešava da stalno zaspim posle Akatista/ besede Vaše i blagoslova sa Radio Blagovesti. Po celu noć mi ostane kompjuter upaljen. Ovo me malo smirilo. Oče, ja sam tako sretna što mogu da slušam Radio Blagovest, jer me ove svakodnevne muke, bilo na poslu ili u kući, jako opterećuju i onda sve mislim, večeras je Radio Blagovest i Presveta Bogorodica vidi moje muke, pa će mi pomoći ako se potrudim.

Iskreno da Vam kažem i trudim se da ne izostavim večernje emitovanje, jer se uvek setim koliko se Vi trudite. Bar tako da Vam uzvratim u poslušnosti -  kroz slušanje Radia Blagovest. Hvala dragi Oče i za tako lep blagoslov uvek posle slušanja.

Sestra Aleksandara  7. juni 2009. god.



Pomaže Bog, oče Gavrilo, blagoslovite!

Hvala Vam, dragi Oče, za divne molitve, Akatist i pouke. Hvala za pouku o korišćenju brojanice i nadajmo se da će, zaista, dopreti do ušiju onih koji je nose kao "nakit" ili zato što je to sada u modi. Ja uvek govorim o tome za šta služi brojanica, kako je treba koristiti za spasenje duše... pre izvesnog vremena sam umnožila i razdelila nekolicinu kopija o brojanicama. To je izazvalo i oduševljenje i zahvalnost pojedine braće i sestra. Ostaje da se nadamo da će im to koristiti na spasenje kroz molitvu na brojanici.

Hvala Vam, dragi Oče, za Vaš trud i ljubav da nam učenja crkve prenosite i putem Radio Blagovesti iz manastira Lepavine. Neka Vas Gospod čuva i podari zdravlja i snage, da molitvama Presvete Bogorodice lepavinske, istrajete na Vašem dobrom delu na mnogaja ljeta. Hvala za svakovečernji blagoslov koji nam dajete. Verujte to nam je tako lepo i osećamo se ispunjeni blagodaću Duha Svetoga, a Vašim blagoslovom. Hvala, dragi oče Gavrilo.

Blagoslovite i pomjanite, Oče i nas grešne u Vašim uzvišenim molitvama pred Presvetom Bogomajkom Lepavinskom. Laku noć, Oče. S ljubavlju u Gospodu Hristu
 
Vesna i Aca Jovanovic, Beč, 5. juna leta Gospodnjeg 2009.



  Pomaže Bog, oče Gavrilo, blagoslovite.

Evo, upravo sam sada na internetu pregledala neke članke i priloge o zdravlju, pa se smejem sama sa sobom. Koliko kontradiktornosti. Jedna grupa lekara propagira neku vrstu vitaminskih preparata kao preventivu i sigurno sredstvo za izlečenje, a već u sledećem prilogu, druga grupa lekara oštro je protiv toga, ne primenjivati nikako, ne koristiti, jer štete zdravlju. I koga poslušati? Kojim putem mi obični smrtnici da krenemo.Koga oni da savetuju kada ni oni sami ne veruju u svoje stavove. Sve više, dragi Oče, shvatam da smo u ovom opštem svetskom i društvenom ludilu prepušteni samo Božijoj volji i da će svako od nas završiti onako i kada to Bog kaže. Ostaje nam da se molimo Bogu i da se nadamo Božjoj milosti i pomoći. Od kako je bolest zakucala na naša vrata, moj pogled na život se promenio. Dan započinjem i završavam molitvom. Tokom celog dana moje misli su usredsređene na molitvu.

Molim se Gospodu, Presvetoj Bogorodici i svetima da nam pomognu i daju snage da iz ovog iskušenja izađemo kao pobednici. Dosta strepim i borim se da istrajem u veri... Kada me slomi tuga i svakodnevni problemi, otvorim sajt Vašeg manastira i čitam neprestano priloge i sadržaje sa sajta. Onda se smirim, napunim srce i osetim spokojstvo i blaženstvo u duši. U Vašim duhovnim razgovorima i savetima koje upućujete vernicima, našla sam odgovore na mnoga pitanja koja su me mučila i stvarala nedoumicu. I sa nestrpljenjem čekam 22h da uz Vaše molitve i blagoslov koji nam upućujete iz manastira Lepavina, završim dan. Sinoć je bilo nekih problema sa tonom, pa gotovo polovinu programa nisam čula, ali se iskreno nadam i verujem da ću, uz pomoć Presvete Bogorodice Lepavinske, večeras imati više sreće. Nadam se da ste Vi dobro, da Vas zdravlje dobro služi.  Molim se za Vas.

Oče,puno Vaš pozdravljam,neka Vas dragi Bog i Presveta Bogorodica čuvaju i podare Vam svako dobro. Svake večeri u 22h kada čujem Vaš topao glas, kažem sebi:“Hvala milom Bogu što postojite!“

Sestra Jasmina, 2. juni 2009. god.



Radio Blagovesti mi puno znače, oče Gavrilo. Svaki dan jedva čekam kad će da pođe emisija. Unijeli ste mir u moju dušu svojim molitvama i Bog Vas blagoslovio, oče Gavrilo, zbog toga. Puno Vam hvala što ste ostali tako dugo pored mene, ali kod Vas je suviše kasno i Vi zaslužujete odmor. Oprostite, mi oče Gavrilo, zbog svih ovih reči.

Nije da mrzim svoj narod, ali ja njih više ne prepoznajem. Mir Vam i svkao dobro i zdravlje od Gospoda Isusa Hrisat. Amin.

Sestra Branka Talić, 31. maj 2009. god.



Blagoslovite dragi Oče i hvala Vama.

Vi se zahvaljujete nama što smo s Vama na Akatistu svako veče i uporno Vas iscrpljujemo. Suze su mi pošle nakon Vašeg blagoslova i sve više se stidim što sam jalovo utručala svoj život do sada. Sve bolje vidim sebe i sve manje se sebi sviđam. Strašno je kako sami sebe zagadimo lošim delima, mislima i rečima. Moj um je kao prljava uznemirena bara puna nepotrebnih informacija, tužnih uspomena i negativnih stavova i to samo Bog može da rasčisti i ispravi. Bog Vam dao mnogo zdravlja i još jednom, hvala Vama.                                                                                                      

Sestra Ankica iz Beograda 28. maj 2009. god.



Hristos Vaskrese, Oče Gavrilo!

Posle ovako dobro osmišljene i realizovane večerašnje emisije Radio Blagovesti, šta običan i grešan čovek može da kaže. Jedino što nam preostaje je da slavimo presveto ime Oca, Sina i Svetoga Duha, pod čijim božjim blagoslovom radi duhovna zajednica okupljena oko Radio Blagovesti.  Večerašnja muzika je pratila tekst iz Žitija, a onda bi se Rasuđivanje i Sozercanje protkali u muziku. Na kraju je došlo Vaše pojanje, oče Gavrilo o Časnom krstu koje sam ja doživela kao duhovnu uspavanku.

Po mom mišljenju, najupečatljivi i najdirljiviji deo večerašnje emisije je je bio Vaš topli, iskreni  blagoslov kojim ste spojili i ujedinili sve nas koji Vaš slušamo svake večeri, ujedinjeni sa Vama hrišćanskom ljubavlju, bez obzira u kom delu zemaljske kugle živimo. Velika je čast i sreća za nas da nam Vi , oče Gavrilo pod pokroviteljstvom Presvete Majčice Bogorodice Lepavinske, pružate i delite sa nama Vaša duhovna saznanja i životno iskustvo koje ste poneli sa Svete Gore. Želimo Vam svako zdravlje i Blagodat od Gospoda Isusa Hrisat. Amin.

Sestra Branka Talić  27. maj 2009. god.



Pomaže Bog poštovani Oče.

Divna  priča i večeras kao i sve ove prethodne o Ocu Savi , kako je sa velikom ljubavlju  vratio zalutalu ovčicu  u svoje stado. Hvala Vam Oče za veliki blagoslov koji nam šaljete iz manastira Lepavine , od Čudotvorne Ikone Majke Bozije. Taj Vaš blagoslov nas  sve  više  i čvršće veže za Vas, dragi  Oče i za našu Lepavinsku svetinju iz koje niko nije  otišao, a da veliku  blagodat nije osjetio i poneo sa sobom.

A isto tako se svi  mi koji  smo na dar dobili iscijeljenje od Carice Lepavinske, uz Vaše velike molitve, dragi  Oče, sa  velikom željom u srcu  i duši, vraćamo tu kod Vas, da se poklonimo i  zablagodarimo za  sva čuda  i  iscjeljenja koja  nam je  Sveta Bogorodica uputila zahvaljujući  Vašim usrdnim molitvama. Hvala Oče, bezbroj puta hvala, nek Vas Sveta Bogorodica i dalje čuva i svu braću  manastira Lepavina.

Sestra Dragana  27.  maj 2009. god.



Pomaže Bog, Oče Gavrilo, blagoslovite.
Mnogo ste me obradovali večeras citatom iz " OTVORENE KNJIGE" Dostojevskog. Fjodora Mihailoviča Dostojevskog sam toliko poštovala i cenila, da sam za svoj maturski rad izabrala temu:" Moralne dileme Raskoljnikova", glavnog junaka romana "Zločin i kazna." Nenasilje, fizičko zlostavljane i bezakonje postala su moje trajno opredeljenje, još tada u gimnazijskim danima.

Puno Vam hvala, Oče na unapređenju i raznolikom sadržaju koji daju jedan novi pečat Radiu Blagovesti. Smatram da je "Vinjeta isceljena" u rubrici "OSVRT POSETILACA SAJTA" adekvatno uklopljena u stranicu, da je osvežila i ukrasila na prefinjen grafički način, jer je dobra osmišljena. Puno uspeha u daljem radu, oče Gavrilo,  uz punu podršku celokupne Vaše Vaseljensko-duhovne zajednice, jedinstvene sa Vama u Vašoj želji i namerama da Radio Blagovesti održe kvalitet  koji ih čini tako zanimlivim za slušanje. Svako Vam dobro, oče Gavrilo, od Gospoda Boga Isusa Hrista, Spasa našega

Sestra Branka Talić,
27. maj 2009. god.



Pomaže Bog, oče Gavrilo, blagoslovite.
Oče, želim da Vam se zahvalim što ste naše iskustvo objavili kao još jedno svedočanstvo o pomoći koju nam šalje Presveta Bogorodica onda kada nam je zaista jako potrebna.Večeras sam, Bogu hvala, slušala radio Blagovesti. Prošle noći nisam, jer vrlo često imamo problema sa konekcijom. Večeras se osećam ispunjenom i mirnom, jer mi zaista Vaše molitve, besede, duhovne pouke i uputstva koje nam svake večeri upućujete sa radio Blagovesti, jako puno znače. Pune mi dušu,osećam se spokojna. Koliko truda i napora ulažete da nas usmerite na pravi put, da nas naučite elementarnim ponašanjem u crkvi, na liturgiji, kako da se odnosimo prema bližnjima, da se naučimo skrušenosti, smirenosti, da nas učvrstite u veri. Hvala Vam, Oče. Želim Vam svako dobro od Boga.

Sestra Jasmina  23. maj 2009. god.


  Razgovor putem Skajpa oca Gavrila i brata Borislava

brat Borislav -  Pomaže Bog, oče, blagoslovite! Oče, upravo gledam sve ove statistike i rejting  Lepavinskog sajta u okviru pravoslavnih sajtova u drugim zemljama i zaključujem da je Mitropolit blagoslovio pravu stvar kada Vam je naložio da kupite kompjuter. Vaši talanti su se namnožili i više nego kod one dvojice vjernih sluga iz Jevandjeljske priče!
Praštajte, oče, znam da ne valja mnogo hvaliti čovjeka, ali se ne mogu dovljno naradovati blagodati, koju nam Dobri Gospod kroz Vaše misionarske pouke pune ljubavi šalje. Da nam nastavite ovako na mnogaja ljeta!

otac Gavrilo - Bog blagoslovio, brate Borislave! Da bi imao stvarno stanje, šaljem ti redom sledeće sajtove:

srpski http://www.pravoslavno-hriscanstvo.com/
ruski http://top.hristianstvo.ru/
engleskihttp://top.orthodox-christianity.org/
francuski http://top.christianisme-orthodoxe.com/
nemački http://top.orthodoxes-christentum.com/
grčki http://top.orthodoxos-christianismos.com/#2
blog svih pravoslavnih grka u svetu
http://ierapostoli.wordpress.com/enisxisi/

brat Borislav - Da, oče, na ruskom smo na 25. mestu od oko 1025 pravoslavnih sajtova. Ovo je za  svaku pohvalu! Neosporan je Vaš rad na ovome, jer, očigledno je da jedan mali sajt sa Balkana dobrano prestiže mnogo veće ruske Pravoslavne sajtove.To je prevashodno Vaš rad i volja Božija!

otac Gavrilo - Brat Stamenko mi šalje sledeću informaciju i kaže:-„Vidite, oče, sa Vašim molitvama smo među najpopularnijima u grupi spiritual-DUHOVNOST http://www.esnips.com/community/spiritual “.

brat Borislav -  Oče, veliki je i neverovatan Vaš misionarski trud!?

otac Gavrilo - Ovom vrstom misionarenja trudim se koliko mogu da umnožim talante, koje mi Gospod  dade. A što se tiče tako visokog rejtinga medju drugim Pravoslavnim sajtovima, to je ustvari posećenost sajta, a posećenost svakog sajta zavisi od kvaliteta sadržaja. Tako, na primer, kada čovek ide na pijacu da prodaje svoju robu, robu ustvari prodaje njen kvalitet, jer kupci idu da kupuju ono što je najbolje i najkvalitetnije. Tako i naš sajt. Za njega bi se moglo reći da je to SVEPRAVOSLAVNI-VASELJENSKI sajt.

brat Borislav - Naravno, oče, da je SVEPRAVOSLAVNI-VASELJENSKI. Pa, oče, sakupili ste pastvu iz svih krajeva vaseljene i mnogi Vas sad smatraju “svojim” i mnogi, prije nego što krenu ili pak kad stignu na posao, prvo pročitaju šta je to otac Gavrilo postavio novo na sajtu?Kao što već rekoh, talante ste umnožili! Ne brinite! Ali, pitam se, odakle Vam tolika energija i toliko iskustvo?

otac Gavrilo - To iskustvo sam stekao na Svetoj Gori čitajući duhovnu literaturu. Upijao sam sve što je bilo duhovno i za dušu korisno. Sada je vreme da i drugima to prenesem na spasenje duhovnog življenja.

brat Borislav - Da, Vaše besjede i pouke su zaista natopljene Svetim mirom Svetogorskim i svima su na duhovnu korist. To dokazuje i neprestano rastući broj Vaših kontakta na skypu.

otac Gavrilo - Ja sam otišao iz sveta još kao dete. Od tada znam samo za molitvu i manastir. Na Svetu Goru sam došao u najlepšim godinama svog monaškog života. Mene je duhovno rodila i odgajila Sveta Gora Atonska, i kao što majka u svojoj utrobi nosi čedo, pa ga rodi i gaji i ono u toj ljubavi odrasta, tako je i mene odgojila Svetogorska Svetlost pod okriljem Presvete Bogorodice. A Gospod će sve nas pitati koliko smo umnožili svoje talante. I, osim što sam čitao i upijao Svete Oce i druge duhovne knjige, ja sam mnogo voleo da odlazim kod svetogorskih staraca, podvižnika.
Znači, od njih sam mogao da čujem sve što sam u knjigama čitao. To je živa reč. To je Božija reč. Te reči ne treba zakopati, te reči treba da čuju i drugi.

brat Borislav - Oče, zaista sam uživao u ovom kratkom razgovoru sa Vama. Blagoslovite, oče!

otac Gavrilo - Bog blagoslovio, brate Borislave! AMIN

Banja Luka, Na dan sv. mučenika Hrizanta i Darije, 2009. godine



Razgovor putem Skajpa oca Gavrila i sestre Stane

Pomaže Bog, oče dragi Gavrilo, blagoslovite!

Stana Meseldžija - Sve poslije podne u školi smo slušali Vaše molitve i VERONAUKU! Deci se svidelo i mole da VERONAUKU imaju na ovaj način (slušanje na internetu). Posebno me obradovalo kada su mi deca pokazala da su na svoje mobilne telefone snimili sve duhovne pesme sa Lepavisnkog sajta. Slava Gospodu i hvala na svemu, i o postu ih pitah, dobro su rekli, a i poste većina. Samo većina dece kaže da moraju oni učiti roditelje.

Sutra i sve tri dana smo u Banja Luci na INOVATORSKOJ SMOTRI STVARALAŠTVA MLADIH. Imamo opet makete: kuća, manastira, neke elektro alarmne uređaje, iz informatike neke programe i slično. Tako da su naši đaci i radni uz našu podršku, Oče blagoslovite!

Otac Gavrilo – Bog blagoslovio, sestro Stano!

Obradovali ste me vešću da se vaši đaci interesuju i da prate VERONAUKU preko internet RADIA MANASTIRA LEPAVINA . Dali su mi volju da se više trudim, da bi na ovaj način deca stekla što više duhovnog znanja i da naučeno primenjuju u životu.
Bog blagoslovio, SREĆAN VASKRS s radosnim pozdravom: HRISTOST VOSKRESE , svima u školi koji slušaju internet RADIO MANASTIRA LEPAVINA.

Nastavak…

Stana Meseldžija - Blagodarim Oče dragi i mene su tako obradovali i baš prijatno iznenadili.Sve što radim i veliko mi zadovoljstvo samo da ih od ulice i loših stvari zaštitimo.VAISTINU VASKRESE! HVALA OČE DRAGI I VAMA ŽELIMO SVAKO DOBRO OD GOSPODA I DOBRO ZDRAVLJE!

Dragi Oče mi se spremali za sutra a ono pre pet mininuta stiže obaveštenje da je danas i sutra, jer su se kasno iz ministarstva setili kad je VELIKI PETAK. E dobro da su se i uopšte setili!!! Tako mi moramo s decom i danas ići i postaviti radove. A dečica su divna i one sve tekstove čitaju i sviđa im se tekst o HRISTOVOM VASKRSENJU oca Vladislava.

Otac Gavrilo – Sestra Stano ko radi taj i greši a i nije to neki fizički rad tu izložbu koju ste trebali prirediti to nije neki fizički rad nego su to umno-naučni radovi vaših učenika.

Arhimandrit Gavrilo sa bratijom Manastira Lepavina,

Na dan, Prepodobni Tit Čudotvorac, 2009.godine.



Pomaže Bog dragi oče Gavrilo.

Hvala za blagoslov iako smo neposlušni! Evo ja danas nisam stajala na akatistu, previše me oko boli. Po Vašoj besedi danas, to je dobro i radovaću se da me je Bog udostojio boli. Idem dragi oče i hvala što ste nam ovako lepo pričali o čudima Presvete Bogorodice. Da mi je samo da snimim Vaše besede pa da pustim mojim roditeljima, to bi njima isto bilo lijepo i dušekorisno . Hvala puno i laku noc.

sestra Aleksandra, 15 april 2009 god.



Pomoz Bog Oče ,

imala sam čast prisustvovati Vašoj molitvi u Cvjetnu nedjelju i biti u Vašoj blizini , a to je vjerujte velika čast za mene , Vi oko sebe šrite pozitivne vibracije i vaša pojava i Vaše molitve ulivaju Vjeru , Nadu i Ljubav divno se osjećam ovih dana zahvaljujući Vama . Nadam se da će moje skromne molitve ispred ikone Presvete Majke Božije uroditi plodom i biti uslišene . Dan je bio predivan , sunce , ptice i priroda kao u Raju. Hvala Vam oče i u zdravlje Bog pomogao.

sestra Biljana, 13 april 2009 god.



Pomaže Bog dragi oče..blagoslovite..

evo sad sam uzela da preslušam radio, za početak dana vaš umilni očinski glas da me rukovodi danas svojim poukama..i evo oče upravo slušam ovu pjesmu na početku pa ako biste mi mogli reći kako se zove ta pjesma jer je to jedna od mojih omiljenih duhovnih lira. Baš ste napravili dobar izbor muzike sinoć oče, a da ne pričam o text o postu, ja se uvijek nadjem prozvanom šta god vi da pročitate, uvijek se čovjek može naći barem u jednoj rečenici.

Idem sad u četvrtak u Vlasenicu, u Republiku Srpsku, za praznike..i baš sad mislim kako vas tamo neću moći slušati, jer tamo nemamo ni pošten radio a kamoli kompjuter,i onda sam shvatila da se brzo ustvari čovjek navikne da vas sluša svako veče ili dan, kako ko može..

sestra Jovana, Beograd, 13 april 2009 god.



Pomaže Bog Oče Gavrilo

Ulazak Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim- Cveti, “Iz usta male dece i koja sisaju učinio si sebi hvalu nasuprot neprijateljima svojim” (Ps. 8, 2).
Nema ljepše pohvale nego iz dječijih usta.
Oce Gavrilo , pratim Vaše besede iz ove daljine i koristim još jednom priliku da Vam se zahvalim što nas kao otac učite i karate.
Ušli smo u zadnju nedelju Velikog posta uz Božju pomoć i zajedno sa Vama i Vašim izborom duhovne muzike i knjiga koje su kao i Vaši blagoslovi-duhovno okrepljujuće i smirujuće, istovremeno nas podstičući da radimo na sebi.

sestra Branka Talić, Viktorija, Kanada12 april 2009 god.



Pomaže Bog Oče Gavrilo , Blagoslovite

draga moja braćo i sestre , želeći da promjenim svoj način života u želji da sve ono na šta sam tražio odgovore u traženju vjere i nalazeći ih u tim godinama (2003-2007 god.) i to najviše na sajtu manastira Lepavina a poslije moje prve posjete Manastiru Lepavina (28.01.2007 god. ) u želji da ostavim i olakšam nekom ko je imao potrebu za mnogim odgovorima treći dan po povratku iz posjete manastiru Lepavina (31 januar 2007 god.) otvorio sam blog (web stranica) http://www.esnips.com/user/Matrona i nazvao ga Matrona i postavio knjigu koju sam sastavio skupljajući odgovore na moje nedoumice . Naziv sam dao na zahvalnost velikoj ruskoj svetiteljki Blaženoj Svetoj starici Matroni Moskovskoj čijim dolaskom 13.08.2006 god. čestica moštiju u manastir Krupa na Vrbasu pored Banja Luke i moj život od tog dana je primio drugi tok .

Moleći se Svetoj Matroni a prije toga pročitavši njeno žitije dolaskom moštiju prestali su svi moji dugogodišnji problemi , a moje školovanje i uzrastanje duhovno je preuzeo poslije oca Save i oca Ilije , naš otac Gavrilo i zahvaljujući Presvetoj Bogorodici Lepavinskoj i strpljenju oca Gavrila moja škola još traje .

Ovo sam napisao ukratko da bi objasnio zašto ime Matrona. Kad je Otac počeo da čita molitve , prvo na Radio Blagovesti a sad Radio manastira Lepavina , počeo sam da snimam u želji da ih ostavim za neka buduća pokoljenja i rekavši ocu to poslije par dana predložio je da to bude privremena arhiva .

Pošto je moj blog dobio novi sadržaj sa Očevim molitvama http://www.esnips.com/web/RadioiTVBlagovesti i posjete blogu iz dana u dan su se uvećavale i tako su postizale (i još uvijek) najveću slušanost na grupama DUHOVNOST (Spiritual) i HRIŠĆANSTVO (Christianity) Te grupe posjećuju iz cijelog svijeta pa sam tako prvo dobio pismo od vjerovatno jednog Bogotražitelja iz daleke Indije i zove se Amol Patil koji je posjetio moj blog i ostavio mi kratko pismo podrške za moj blog.

Želeći da mu odgovorim ali sa mojim skromnim znanjem engleskog napisao sam samo „Thank you http://www.manastir-lepavina.org/novosti/index.php/engtext „ i dodao link sajta Manastira Lepavina ali na engleskom jeziku .

Poslije par dana dobio sam odgovor od Indijca kad je posjetio sajt Manastira Lepavina i čitao Očeve odgovore na pitanja vjernika putem Skype ali prevedene na engleski i još mnoštvo drugih tekstova koje prevodi na engleski i ruski naša vrijedna sestra Radmila Maksimović.
Ovom prilkom i želeći da sa vama podjelim radost šaljem vam orginalan tekst na engleskom i prevod na Srpski i zahvalnost bratu Mihailu Hadži-Ceniću na uloženom trudu za prevod teksta.

Svako dobro od Gospoda vam želim

Stamenko, Banja Luka , 11 april 2009 godine.

Na dan Prepodobnog Jovana Lestvičnika
* * * *

PISMA INDIJCA AMOLA POSLE ČITANJA SAJTA MANASTIRA LEPAVINA

Pismo 1

I dont understand what you have written. But by seeing your profile I think that you are a nice person. Best of Luck for your future. Keep the good work going on.

Ja ne razumijem šta piše ali gledajući tvoj profil mislim da si fina osoba. Najbolje želje u budućem radu i samo nastavi sa započetim poslom (misionarenjem).

Pismo 2

Hi Matrona, Thanks for providing me a link that explains what life is. I realy like the sentence wt is sin? “To sin means to turn away from One who loves us unto life and unto death; and it means by implication that His life and death are too little for us, too little for us to respond by love, to respond by faithfulness and loyalty. Indeed, this attitude results in our breaking in a multitude of ways those laws of life which are conducive to life eternal; those laws of life that would make us truly, perfectly human in the way in which Christ was perfectly human, in the total harmony between God and us.” Thanks once again. Take Care

Zdravo Matrono, Hvala što si me snabdeo linkom koji objašnjava šta je život. Zaista mi se sviđa rečenica št je greh? „Grešiti znači okrenuti se od Onoga koji nas svojom ljubavlju uvodi u život i u smrt; i to znači indirektno da su Njegova smrt i život suviše malo za nas, premalo da odgovorimo ljubavlju, da uzvratimo odanošću i vernošću. Zaista, ovaj stav rezultira u našem kršenju mnoštva načina onih pravila života koja vode u večnost; onih zakonitosti života koja bi nas načinila istinski i savršeno ljudskim na način na koji je Hristos bio savršeni čovek, u sveobuhvatnoj harmoniji između Boga i nas.“ Hvala još jednom. Čuvaj se

Pismo 3

Hi matrona, First Thank you for providing me such Link, whose reading taught me a lot.Some of important words i want put here. “The Church believes that the circumstances of extramarital relationship, that is, fornication (I am just calling things by their proper names) last for years. People lose the joy and meaning of life, they suffer from a severe ‘hangover’ in their souls.” “People often have physical relationships before marriage, which makes them incapable of true love, they are emptied. Surely nobody can guarantee that if one falls in love, it will remain this way till the end of one’s life. No, you need to nurture love, to work on it. If you do not make your soul ready for love, it will not work out. I believe that true love (and I mean love, not passion or infatuation, which are often mistaken for it) is possible only in marriage.” “Marriage is not merely an official status. No, it is a decision to live your whole life with somebody no matter what troubles may come. The couple makes this decision together, declares it in public, and asks for God’s blessing. Then their feelings become based on something strong enough. Before this you cannot cross the line.” Realy nice.....This will give me the right path how to be live and love....... Thanks from bottom of my heart...Take Care Amol

Zdravo Matrono, Prvo Hvala što si mi poslao takav link, čitanje kojeg me mnogo naučilo. Neke važne reči želim da postavim ovde. „Crkva veruje da okolnosti vanbračnih veza, to jest, bludničenje (samo zovem stvari njihovim odgovarajućim imenom) traju godinama. Ljudi gube radost i smisao života, pate od teškog ‘mamurluka’ u svojim dušama.“ „Ljudi često imaju fizički odnos pre venčanja, što ih čini nesposobnim za pravu ljubav, oni su ispražnjeni. Naravno niko ne može da garantuje da ako se neko zaljubi, tako će i ostati do kraja njegovog/njenog života. Ne, ljubav mora da se hrani, da se radi na njoj. Ako ne pripremiš svoju dušu za ljubav, ona neće izdržati. Verujem da istinska ljubav (mislim na ljubav, ne na strast ili uspaljivanje, koji se često sa ovime brkaju) može postojati jedino u braku.“ „Brak nije samo puki zvanični status. Ne, to je odluka da se ceo život živi sa nekim bez obzira kakve se nedaće mogu javiti. Par donosi ovu odluku zajedno, izjavljuje je javno, i od Boga traži blagoslov. Onda njihova osećanja postaju zasnovana na nečem što je dovoljno snažno. Pre ovoga ne možete preći liniju.“ Zaista lepo.....Ovo će mi dati pravi put kako biti živ i kako voleti....... Hvala iz dubine mog srca… Čuvaj se Amol



Razgovor putem Skajpa oca Gavrila i sestre Stane

*** Pomaže Bog, oče, blagoslovite! Celo popodne smo slušali RADIO BLAGOVESTI. Dragi oče, hvala Vam na divnom programu i lepim duhovnim pesmama.  Deca su oduševljena. I Doktor Marin kaže da je program super, a sutra im je KRSNA SLAVA -VRBICA.

otac Gavrilo - Bog blagoslovio, sestro Stano! Evo jednog obaveštenja za slušaoce našeg radija. Do sada je naš radio nosio naziv „Radio BLAGOVESTI“, a od sada, po blagoslovu Mitropolita Jovana, radiće pod nazivom „RADIO MANASTIRA LEPAVINE“.

*** Neka Gospod čuva našeg Mitropolita Jovana, hvala mu za sve i pozdravite ga od nas i moje dečice. Reći ću dečici i ostalima za promenu imena Vašeg radija.I danas su dečica pisala adresu, a koji nisu znali, pokazala sam kako i gde da nađu uputstvo za uključenje.

otac Gavrilo -
Hvala na vašem trudu u misionarenju. Neka Gospod da svako dobro vama i vašim učenicima u školi, a oni da budu dobri vernici, da svojim životom svedoče svoju VERU PRAVOSLAVNU.

*** AMIN, BOŽE DAJ! Oče dragi, i Vas neka nam Gospod i Presveta Bogorodica čuvaju i nagrade svim dobrima za VAŠ TRUD i sve savete i pomoć za naše spasenje.

otac Gavrilo - Trudiću se, sestro Stano, uz Božiju pomoć i blagoslovom našeg Mitropolita Jovana.

*** Hvala još jednom, oče dragi! Meni da nije molitve, veronauke,Vaših saveta i poruka u okviru ovih predavanja, pored svih ovih svetovnih problema i ovakvog okruženja, ne znam da li bih ostala normalna.

Na dan svetog Arhangela Gavrila, 2oo9. godine



Pomaže Bog oče..blagoslovite!

o.Gavrilo - Bog blagoslovio sestra Jovana

- Sad sam preslusala sinocnje emitovanje,i bas je tacno ono sto ste procitali da djeca koja odrastu uz dadilje ili bake posle uvijek osjecaju zahvalnost prema njima.. Ja kad sam bila mala,mi smo zivjeli sa mojom bakom,a njene prve komsinice su bile Lela i Spoma,to su bile majka i cerka i zivjele su same..obadvije su ostale da kazem udovice,a Spoma nije imala djece..i one su mene prihvatile kao svoje dijete,ja sam non stop isla kod njih,one su me naucile da crtam,pisem,citam,jer je Spoma bila uciteljica,svuda su me vodile sa sobom,igrale smo se..taj je period trajao od moga rodjenja pa do sedme godine recimo, iako sam uporedo s time ja isla i u obdaniste(koje nisam nikad voljela,moram to napomenuti)..

Eto to je mozda i manje od sedam godina koje su one meni posvetile, i prihvatile me kao njihovo dijete, a ja njih nikad nisam zaboravila tokom citavog odrastanja, pa i sad..one su se obadvije upokojile, Lela prije nekoliko godina, a Spoma prije otprilike godinu dana, i iako nisu imale djecu tj unucad, uvijek ce imati jednu zahvalnu dusu koja ce se pomoliti za njih, da ih Gospod pomiluje..Kako Gospod ustvari sve uredi i o svakome brine, njima dvjema ce njihova ljubav i paznja koju su poklonile jednoj djevojcici tokom par godina njenog odrastanja, biti vracena molitvama za pokoj njihovih dusa i sjecanjem na njihovu dobrotu dok god ja budem postojala

sestra Jovana, Beograd, 10 april 2009 god.



Pomaže Bog oče Gavrilo! Blagoslovite.

Želim da se zahvalim za dušekoristan ukor pun ljubavi koji ste nam uputili preksinoć, ko ima uši da čuje. Grešnija od svih

sestra Vladislava, 10 april 2009 god.



Pomaže Bog oče Gavrilo

Večeras je bilo tako poučno za svaku porodicu , baku , majku , tako divno ste sve rekli dragi Oče , velika je težina Vaših riječi , zahvaljujem Gospodu što me udostojio da čujem Akatist Majci Božijoj. Neka Vas i dalje čuva Gospod naš i Carica Nebeska . Svaku noć se isto obradujem kad Vas čujem.
Hvala oče.

sestra Dragana, 9 april 2009 god.



Razgovor putem Skajpa oca Gavrila i sestre Jovane

sestra Jovana - Pomaže Bog, oče dragi, blagoslovite! Nadam se da ste dobro sa zdravljem? Oče, moram da Vam kažem kako mi se dopalo sinoćnje emitovanje emisije, koje sam upravo preslušala. Pa, ono što ste Vi na kraju, u vemenu od minut-dva rekli Vaše mišljenje, meni je bilo vrlo prijatno da čujem, jer nekako se i sama pronalazim u Vašim riječima, a posebno besjeda u vezi bolesti, i u vezi gledanja televizora… Sve ste, oče, bili u pravu što ste rekli...Onda, mnogo mi koristi to što čitate ovaj mali katihizis iz knjige sveštenika Dimitrija Dudka. Tu se tek mnogo dobrog može da sazna.

otac Gavrilo - Bog blagoslovio, sestro Jovana! Dodataka na kruju biće još. Imam ja takvih primera na pretek, čak i za knjigu da napišem…

sestra Jovana - Sigurna sam da se to i drugima svidja, pa iako sada pričam samo u svoje ime, imam osjećaj da ljudi vole kad pouke lično čuju od Vas, oče, jer to je kao da ste svih 40-50 slušalaca Vi, oče, lično pozvali telefonom i rekli im riječi spasenja…

otac Gavrilo - Da, mnogi mi se obraćaju da im se čitaju molitve za ozdravljenje, ali to je Bogu ugodno kada se i oni sami mole. Medjutim, pojedini mi se obraćaju kao da sam ja servisna služba za čitanje molitava za ozdravljenje, a oni lično i ne trude se da bilo šta urade na svome ozdravljenju ili za ozdravljenje svojih bližnjih. Tako se proteklih dana jedan čovek obratio telefonom ocu Marku i potražio mene. Medjutim, pošto sam ja tada bio u banji na rehabilitaciji, on je ocu Marku rekao: - „ Pa, dobro, ja sam svoj „zahtev“ predao ocu Gavrilu i sada očekujem ishod i rešenje tog mog zahteva“. Vidite, čovek se ponaša kao da je nešto predao advokatu i sada advokat treba da reši njegov problem. I, eto, on kao da sada očekuje sudsko rešenje i to preko advokata, koji ga zastupa…

sestra Jovana - Naravno da mi sami moramo da se potrudimo na svome spasnju, ali je nekad molitva pravednika djelotvornija od naše… , medjutim, to ne smemo da zloupotrebljavamo.
Oče, evo baš jednog primera, pošto mi imamo jednog bolesnog rodjaka, moja mama meni kaže kako bi trebala da Vas pitam da mu pročitate molitvu, a ja njoj kažem da i ona sama može da se pomoli za njega...Nekako, svima je teško da se potrude, meni prvoj.
Eto, oče, samo da znate da bih ja voljela da u buduće lično Vas čujem na kraju i da malo duže besjedite, ako Vam zdravlje i mogućnosti dozvoljavaju.

Sestra Jovana

Na dan svete Matrone Solunske, 2009. godine



Pomaže Bog oče Gavrilo

Slušam od jutros vaš radio i ponekad osetim nešto lepo što me podseti na nešto što sam osetila u nekom od Manastira i jako mi nedostaje poseta i odlazak u Manastire na Liturgiju. Nešto jako lepo što ne znam da opišem. Duša mi je željna Boga i duhovnosti. Slušamo vaš radio skoro svako veče i mnogo poučnog možemo čuti. Hvala vam!

sestra Gordana sa decom Mihailom i Marijom i mužem Vladimirom
9 april 2009 god.



Blagoslovite Oče Gavrilo,

Redovno pratim vaš prenos sa radio Blagovjest. Sagreva mi srca za vreme Veliko posta da lako pominem svako iskusenje. Da Bog da, da ova radio Blagovjest šire takve vesti da se broj slušalaca se množe iz dan u dan. Samo to nekako ubavno ide, da Bog samo pomogne da ovaj put se ostvare želje mladima. Tačno ste pogodili večerasnu pouku , svi smo oboleni i tražimo zdravlja, a ne pitamo se od gde bolest i zasto?
Nek Bog vi podari zdravje , mir i spasenje, da vršite vašu misiju kako posetilac u našoj domov.
Svako dobro od Gospoda i presvetej Bogorodice

sestra Mirjana, 8 april 2009 god.



Pomaže Bog oče Gavilo.

Hvala oče i večeras za molitve i pouke za nas grešne. Tako ste divno opisali naše grešno ponašanje u ovom životu , pa nije ni čudo šta nam se sve dogadja , kakve nedaće i stradanja, a sve to zaslužujući našem oholom ponašanju prema onom iskrenom i plemenitom, našem jedinom Tvorcu neba i zemlje.
Laku Vam noć želim oče i da istrajete sa nama malovjernim.

sestra Dragana, 8 april 2009 god.



Hvala vam Oče na svakoj izgovorenoj reči , svaka je na svom mestu.
Puno vas pozdravljam Sanja

sestra Sanja, 8 april 2009 god.



Pomaže Bog oče, blagoslovite!

Jednom sam mislila da samo roditelj može da voli i svom detetu pruži najbolje…Istina je, može… ali ako roditelj iz ne znanja i nemara zaboravi da u dušu deteta usadi ljubav prema Bogu i osnove hrišćanske vere u srce, ono dugo ostaje bez zdravog i čvrstog korena; ostaje bez putokaza potrebnih za formiranje zdrave ličnosti i rasuđivanja neophodnog za donošenja ispravnih životnih odluka.

Ja sam veru i Boga pronašla zahvajujući Vama. U tom traženju i nalaženju Istine, pronašla sam i samu sebe. Hvala milostivom Bogu i Presvetoj Bogordici što su me svojim promislom i prevelikom milošću uputili na Vas. Molim Boga da me nikada više ne uvede u tamu pređašnjeg ne znanja. Molim Boga da mi, u granicama moje slabosti, da snagu da dok postojim tu veru u sebi negujem, da tu veru sa svojim najbližima u ljubavi delim i umnožim.

U ime cele porodice, hvala Vam što nas sve, bez prijemnog ispita, primiste u Vašu duhovnu školu. Vera i ljubav kojoj nas svakodnevno učite jesu svetlost nezalazna koja nam pomaže da u duhovnom mraku i neznanju pronalazimo ispravne životne putokaze. Neka nam Bog svima podari razum da tu Vašu duhovnu školu nikada ne zaboravimo, da nikada ne izneverimo ukazano nam poverenje…,da sve čemu nas učite nastavi da živi ne samo kroz nas, nego i kroz našu decu i decu naše dece…Da sledeći Vaš primer svedočimo Gospodove reči i život u svim sferama društva; da Njemu i zbog Njega budemo sve što jesmo, da sve što činimo bude Njemu na dar i Njemu na slavu.

Srećan Vam današnji praznik Blagovesti. Neka Vama i bratstvu Manastira Lepavina Bog podari zdravlje i svako dobro, a nama svima koji smo u duhovnoj zajednici sa Vama RADOST U LJUBAVI ka Hristu Spasitelju, Presvetoj Bogorodici i svim Svetima.

Sestra Bojana, USA , NY , 07. April 2009 godine



Razgovor putem Skajpa oca Gavrila i sestre Vladislave

sestra Vladislava - Pomaže Bog oče Gavrilo! Blagoslovite.

otac Gavrilo - Bog blagoslovio Vladislava

sestra Vladislava - Sinoć oko 24h smo se vratili sa pokloničkog putovanja (grupa iz Banja Luke). Obišli smo između ostalog i manastir Slanci i grob oca Stefana Srbina i pozdravili majku Mihaillu iz manastira Vavedenje. Hvala Bogu i Presvetoj Bogorodici i Vama oče što nas upućujete na pravi put. Na grobu oca Stefana smo zapalili svijeće a sestra Snežana je iz Banja Luke donijela dva prelijepa suncokreta za oca Stefana. Ona će Vam sigurno poslati slike.

Obišli smo još i manastire Lazarica, Rakovac, Novo Hopovo, Grgetek i konačili u manastiru Velika Remeta kod oca Stefana. Sutradan smo posjetili manastir Krušedol. Kući smo se uz Božiju pomoć vratili sinoć neposredno prije čitanja Akatista. Moj suprug je redovni slušalac on do sada ne propušta večernje čitanje Akatista.Pošto je ovoga puta ostao kod kuće nazvao me telefonom i uzbuđenim glasom izvestio da je u petak bilo 50 slušalaca. Eto samo toliko htijela sam da sa Vama podijelim radost i da Vas pozdravim. Hvala za blagoslov

Sestra Vladislava, 6 april 2009 god.

Napomena: Samo da dodam muž od sestre Vladislave je Nemac ne zna Srpski jezik niti razume ali redovno uveče sluša radio Blagovesti.
Ova je prva grupa iz Banje Luke koja je hodočastila grob oca Stefana Srbina Karuljskog podvižnika koji je sahranjen u manastiru Slanci kod Beograda.

otac Gavrilo



Blagoslovite Oče!

Moram da Vam kažem da u moru iskušenja koja su me snašla, od zdravstvenih do porodičnih (a sve prema zasluzi), Akatist Bogorodici koji slušam već dve nedelje, zagreva moju dušu, budi mi nadu, jača moju slabašnu veru, hrabri me u toku dana, a noć mi je postala lakša.
Bog neka Vam stostruko vrati dragi oče Gavrilo.

sestra Ankica
, Beograd, 6 april 2009 god.



Sinoć sam oče slušala Vaše molitve i oduševljena sam kako ste izabrali veoma mudar način da počnete i sa veronaukom za nas koji smo rastureni po svetu. Sa koliko ljubavi i i umiljenja čitate i molite se, i tačno znate šta nam treba. To je još jedan dokaz da je promisao Božija u Vama i kroz Vas.

sestra Sonja, 3 april 2009 god.



Pomaže Bog Oče Gavrilo, Blagoslovite

svakog dana si sve bolje i bolje u čitanje Akatista i propovedi, posebno današnja propoved za nošenje krst i kako bi trebalo učiti decu za nošenje krsta.  Mi utičemo na decu zato što oni su mali angelčić, blagorodne duše šta vide od nas to kapiraju . Mi treba da budemo oprezni sa odnosima prema njima da ne izgube svoje duše.

Ova pouka prakticno ke mi posluziti u mom ophogenju sa njima tokom njihovom vaspitanja i obrazovanja i da kao dobra učiteljica u zdravoj i Bogougodnoj misiji doprinesem u stvaranju ličnosti moje voljenje dečice bude pronagen smisao hrišćanskog života.
Zbogom i svakoj dobro, budite ni zdravi živi dugovečni zato što su retki pastiri od vašega kova.

sestra Mirjana, Makedonija, 2 april 2009 god



Razgovor putem Skajpa oca Gavrila i sestre Stane

sestra Stana Meseldzija - Pomaže Bog oče, sad ću da idem još jednoj našoj vernici pokazati kako da sluša Radio-Blagovesti.

0tac Gavrilo - Samo misionarišite, to spasonosno delo za dušu.

sestra Stana Meseldzija - Baš tako Oče dragi i to me tako raduje. Presrećno sam se u Beogradu osećala kad sam videla da svi moji rođaci slušaju i čitaju Lepavinski sajt.
Sve pohvale i čestitke!! Slava i hvala Gospodu Oče dragi Gavrilo i kako se povećava broj slušalaca Vašeg divnog predavanja, pouka i molitvi. Svako Vam dobro za sve požrtvovanje Vaše a sve za spasenje duše nas svih koji rado slušamo Radio-Blagovesti. Neka Vas čuva Presveta Bogorodica i podari dobro zdravlje. AMIN!

sestra Stana Meseldzija < Milan Meseldzija -Dobro je još nisam sve pregledao , vidim da ima i na francuskom jeziku. Jovin rođak u Francuskoj u Toulonu živi sad posle rata i pronašao je naš sajt i sluša Radio-Blagovesti dopalo mu se sve ( a kako i ne bi kad je stvarno sve baš super ) kao u košnici pčela sve divno uređeno i ukrašeno sve na korist i spasenje duše.Laku i mirnu noć Oče dragi.
Svako dobro od Gospoda Oče Gavrilo!

Prijedor, 2 april 2009 god.



Hvala vam Oče na duhovnoj hrani, neka vas Gospod dugo poživi i da vam da dobro trpljenje, a svima nama uz molitve vaše spasenje duše i tela. Veliki pozdrav svima u manastiru.

sestra Sanja, 2 april 2009 god.



Pomaže Bog oče Gavrilo, blagoslovite!

Moja rođena sestra (Mirjana Trifunović) Vas je nedavno kontaktirala, a danas dok smo razgovarale preko Skype-a, dobila je Vaš pozdrav. U trenutku sam osetila veliko olakšanje, jer šta god joj se dešavalo od sada ima Vas.  U slučaju porodica Jerković-Trifunović vi ste tanana nit istinske Božije ljubavi koja nas povezuje i svojom silom drži na okupu. Vaše čitanje Akatista posle nekoliko dana uspela sam da slušam svega 10 minut, ne mogu pronaći uzrok problema ali Vas zato slušam na poslu i tako opstajem.
Mir Vam i radost od Gospoda, sestra Marijana

sestra Mirjana 2 april 2009 god.



Razgovor putem Skajpa oca Gavrila i sestre Aleksandre

sestra Aleksandra - Pomaže Bog dragi oče Gavrilo, hvala oče puno za blagoslov.
Uvek osećam posebnu blagodat posle čitanja akatista i raduje me dragi oče što je Manastir Lepavina na rejtingu pravoslavnih sajtova poboljšao mesto . Na žalost kod nas u crkvi je bilo manje na Akatistu, a možda što ga nismo čitali tako lepo.

otac Gavrilo - Da li je bio tvoj učenik, Nemac , koji se interesuje da sazna više o Pravoslavlju.

sestra Aleksandra - On se zove Volfgang. Hteo je da dodje ovaj vikend, ali ja sam otkazala, jer sam htela da se odmorim i da malo prevodim, kad vec toliko ljudi dolaze na sajt a trebalo bi da imamo nešto novo. Rekla sam mu da idem na akatist u deset ali da on ne razume to, čuo je zvona i onda sam prekinula. Čini mi se da nisam baš dobar misionar.

otac Gavrilo - Da li je šta čitao sa našeg sajta na Nemačkom

sestra Aleksandra - Nije mi rekao, a možda i nece da mi kaze, on je tezak slucaj protestanta. Pa zamislite oče da je bio u Svetoj zemlji i on mi je rekao da je crkva, gde se nalazi Hristov grob pravoslavna crkva, - oče ja to nisam znala do tad, to je bilo 2000 god.

otac Gavrilo - Znači revnostan protestant?

sestra Aleksandra - I nije se prekrstio, da, da ,ali baš ću da ga pitam da li je nesto citao i pitacu ga da poslusa akatist, tako ja mislim, a mozda oce Vi bolje znate....baš ste “opasni...”- šalim se oce nemojte mi zameriti , salim se zaista.

otac Gavrilo - Ti si dobar misionar, revnuješ i trudiš se sa prevodom mojih DUHOVNIH RAZGOVORA koji se objavljuju na našem sajtu . To je veliki trud i potrebno je znanje i vreme za prevod to je MISIONARENJE koje će Gospod nagraditi za trud širenje reči Božije.

sestra Aleksandra - Hvala Vam dragi oce Gavrilo. To mi mnogo znaci. Hvala od srca.
Oce to ste u pravu, da nije lako prevoditi Vase pouke, jer treba prave reci naci, a u nemackom nema toliko reci. I onda je malo tesko ponekad. Ali sa svakim prevodom je malo lakse i puno sam naucila i lepse pricam

otac Gavrilo - Hvala Bogu za svako dobro a tebi na trudu i za učinjeno delo u prevodu na nemački.

sestra Aleksandra - Oce tako ja zelim Vama da zahvalim na Vasim molitvama za moju porodicu i za mene - eto molitva se kupiti nemoze . Hvala Bogu i hvala Vama oce, idem ja sad da se potrudim dragi oce s Bogom i laku noc a i hvala za Vas trud oko nas, kakvi smo svi neki teski slucajevi…

otac Gavrilo - Bog blagoslovio sestra Aleksandra i laku noć

sestra Aleksandra - Blagodarim dragi oce Gavrilo za blagoslov.

otac Gavrilo - Ne baš svi, možda samo po neko da se nađe

sestra Aleksandra - Dobro, znam oce, moram da pazim kako i sta pricam...idem dragi oce.

otac Gavrilo - Amin

Nemačka , 2 april 2009 god.



Amin! Oče igumane,

čestitam za ovu, možda najdužu emisiju do sada… Sa pažnjom sam je saslušao… Meni bar je bila najinteresantnija i najpoučnija do sada! Blagodarim Vam!

brat Mihailo, Holandija , 2 april 2009 god.



Dragi Oče Gavrilo

bila sam pre tri dana u Beogradu , juče sam stigla. U Beogradu sam sam imala divne radosne razgovore i sve pohvale za Vaš e molitve putem Radio-Blagovesti i manastirski sajt. Nisam mogla propustiti naše sinoćno sabranje , jer šteta je propustiti i jedno predavanje Oca Vladislava. Slava Bogu , svako sledeće predavanje je sve veći broj vernika.
Dragi Oče Gavrilo, želim vam što veću slušanost Radio-Blagovesti!!

Svako dobro od Gospoda i na mnogaja ljeta,na mnogaja ljeta!!!....

sestra Stana Meseldžija, Prijedor , 2 april 2009 god



Pomaže Bog dragi o.Gavrilo!

Nemam mogućnosti za kontakt skajpom ,ali želim Vam reći sljedeće:

Sav Vaš trud , rad i zalaganje sa prevelikom ljubavlju za Radio Blagovesti u kojima svi uživamo prosvećujući sebe i hraneći svoj duh i dušu onom hranom koju ne možemo kupiti ni u jednom trgovinskom centru, samo je za primjer drugima kako uz malo mogućnosti može sve postati moguće i prelijepo, koliko zaista nismo ni očekivali.

SlavaBogu, posebno je dirljiv zvuk umilnog zvonceta prije čitanja slavnog Bogougodnog Akatista Presvetoj Bogorodici koji budi sve naše transmitere prenosa dobrih vibracija u našoj duši i smiruju sve naše strepnje za budući dan , odnosno život.

Za nas koji smo nevoljno u postelji ,koji žedno i gladno iščekujemo večernje sate sa Vama mogu reći u svoje ime:Hvala,slava Bogu za podarene divne trenutke služenja Bogu.Tada svi mi trebamo da preispitamo sebe za promašene trenutke koje sami počinismo uz veliku ljubav Spasitelja koji opet sve nas uze u veliki zagrljaj ljubavi,vjere i pokajanja , te dade novu nadu sa Promislom Božijim u Svetoj Trojici i beskraju koji ne znamo.
Putujmo svojim mislima , predajmo se samo našem Bogu Jedinom ,jer to jedino vrijedi u ovom prolaznom životu u kojem smo mi samo gosti i to u Ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Amin!

Neka naša čežnja bude nada,neka naša osuda bude ljubav,a naša istina neka bude vjera…
Svako istinsko dobro od Gospoda , Vaša molitva Bogu dostizala!

Laku noć i mnogo Vas volimo i beskrajno poštujemo!

Sestra Aleksandra Ibrišimović , 39.godina, klinički-psiholog

Tuzla , 02.April 2009 godine



Pomaže Bog, Oče Gavrilo Blagoslovite,

Hvala blagom Bogu, Presvetoj Bogorodici, i Vama na neizmernoj pomoći koju nam pružate. Molim Vas dragi Oče nemojte da se preopteretite. Neka Vas Gospod ukrepi molitvama Presvete Bogorodice i podari mnogaja ljeta ispunjena radošću i zdravljem, blagom Bogu na Slavu Vašoj duhovnoj deci i narodu na korist i na spasenje mnogih duša, pa i naših.

Svako Dobro od Gospoda molitvama Presvete Bogorodice.

brat Vladimir, SAD , NY , 02.April 2009 godine



Poštovani oče Gavrilo,

Nije nas više samo 36, sad nas je malo više.
Molim Vas da nastavite da nas poučavate i ispunjavate dušu božjom blagonaklonošću.
Nije bitan broj slušalaca, oni koji Vas ne slušaju će jednom da žale, važno je da ulijevate nadu i vjeru ljudima koji cijene i poštuju Vaš rad.
Samo Vi nastavite da radite kao što i mislite da je ispravno.
Bog Vas blagoslovio.

S poštovanjem,

sestra Branka Talić, Kanada , 02. April 2009 god.



Razgovor putem Skajpa oca Gavrila i sestre Sunčane

sestra Sunčana - Pomaže Bog Oče. Blagoslovite. Hvala Vam Oče dragi, i voljeni, što se dajete Bogu i nama, svim svojim srcem. Nek Vas Bog blagoslovi.

otac Gavrilo - Bog blagoslovio sestra Sunčana

sestra Sunčana - Hvala Vam Oče što ste svaki dan ovdje.

otac Gavrilo - Hvala na učešću u molitvenom duhovnom sabranju

sestra Sunčana - Osjećam kako sve čitate s toliko srca i poniznosti i služite iz večeri u večer…

otac Gavrilo - Dokle god mogu i koliko god Gospoda da života zemaljskog biću sa vama , eto i na ovaj način da budem sa svojom duhovnom decom širom zemaljskog šara.

sestra Sunčana - Nek Vam Bog blagoslovi svaki trenutak Vašeg postojanja ovdje među nama.

otac Gavrilo - Amin Bože daj , da se naša duhovna zajednica što više umnoži , da zajedno molitvu Gospodu uznosimo i milost izmolimo!

sestra Sunčana - Bože daj, amin.

otac Gavrilo - Amin!!!

sestra Sunčana - Laka Vam noć Oče, i lijepi dan sutra. S Bogom.

1 april 2009 god.



Pomaže Bog, Oče Blagoslovite!!

Želim da Vam se zahvalim što se neumorno trudite i bdite nad nama. Sinoć sam ponovo bila na radio Blagovesti uz Vas, i svaki put mi se čini da ste nam sve bliži Vašim molitvama. Divno je što ste počeli da čitate i molitve posle akatista, a za Vaše umilno pojanje i besede zaista nemam toliko toplih reči kojim bih opisala radost kada Vas čujem. Osećam se kao preporođena, a od kad sam u kontaktu sa Vama, kao da mi je neki teret pao sa mene.
Neka Vas i vašu bratiju Bog sačuva, i podari Vam radost u Gospodu, zdravlje i svaki duhovni napredak.

sestra Sonja, 1 april 2009 god.



Pomaže Bog Oče Gavrilo. Blagoslovite

Htela sam da vas pozdravim i da zablagodarim za Vaše pouke i pojanje.Nisam znala da emisija ide direkno u 22h .To sam naučela predhodni dana i pratim ve od sada direkno.
Nek Bog vi podari mir, zdravje i spasenje . i duguvečnost.
Zbogom i svako dobro od Gospoda i Presvete Bogorodici

sestra Mirjana, Makedonija, 31 mart 2009 god.



Pomaže Bog oče.

I večeras ste bili rado i od srca slušani kod mene u mom domu. Daće Gospod da se ovaj broj 36 uveća za mnogo više slušalaca ove svete i dušekorisne molitve . Nadam se da će se uspavani otrijezniti i priključiti ovoj duševnoj hrani koju nam spremate da nas pred san i sutrašnji dan nahranite.

Hvala oče što se za nas molite i brinete , nama je ova večernja molitva lijek za dušu i tjelo ,ona nas svaku noć umiva i sa nas sapira sve grijehe koje smo nakupili tokom dana , ona nas čisti i prosvećuje um naš. Na ovu večernju molitvu treba svi da žurimo i da uzmemo jer neznamo da li ćemo je sutra čuti .
Laku Vam noć Oče želim i Bog dragi da Vas čuva.

sestra Dragana, 31 mart 2009 god



Pomaže Bog oče Gavrilo!

Vašim molitvama meni lično Bog i Presveta Bogorodica puno pomogoše, ali je i mom računaru potrebna pomoć jer danima ne mogu i pored velike upornosti da se uključim i pratim radio program Blagovesti tj. Akatist. Slušam ga na poslu dok radim, ali to nekako nije isto. Neka se Bog smiluje meni i mom računaru kako bih Vas mogla slušati i na najlepši mogući način zaspati. Svako dobro od Gospoda, sestra Marijana

sestra Marijana, 30 mart 2009 god.



Pomaže Bog dragi oče.

Večerašnja molitva je bila tako divna , da se u ovim molitvama posvećenim Svetoj Bogorodici ogleda sva njena ljubav , ljepota i veličina za nas nedostojne. Ove molitve Prečistoj Djevi su otvorile i naj tvrđa srca i duše naše . Hvala oče na izboru Velikih molitava Svetoj Bogorodici , nek Vas i dalje čuva naša Carica nebeska i svu bratiju manastira Lepavine.

sestra Dragana, 30 mart 2009 god.



Pomaže Bog oče Gavrilo

sada sam slušala Vaše čitanje Akatista i molitvi na radio Blagovesti .  Hvala za vašu posetu u mom dom . Osećam se kao da ste posetili moj dom ili kao da sam bila kod Vas. Hvala za vaše pouke. Budite mi krepki i dugovečni , nek Bog vi podari zdravje , mir spasenje i duz život zato što si nama Potreben. Zbogom i svako dobro od Boga i Presveta Bogorodica .

sestra Mirjana, Makedonija ,30 mart 2009 god.



Pomaže Bog o.Gavrilo!

Ja sam Aleksandra ,Stefanova mama.Nisam imala prilike da Vam se javim ,ali ovom prilikom čestitam Vam na usrdnoj borbi Vašim ličnim primjerom kako je moguće ako čovjek želi pobijediti i držati pod kontrolom bolest , te biti radno aktivan u gerijatrijskom dobu našeg života.
Na zdravlje Vam i dobro trpljenje čestitog monaškog života kojeg Vi vodite za primjer svima nama koji smo u ovozemaljskom životu i živimo i mi na svoj način jedan dugo trpećiv proces življenja. Cijela naša struktura stvorena po savršenoj premudrosti Božijoj postavljena je tako da sve što naš um i srce poželi uz Božiju milost, nadanje i vjeru može postići i prevazići neosvojivo.

Vaš radio Blagovesti veoma je šarolik za sve nas koji svoju dušu napajamo hranom Božijom. Želim Vam svako dobro u životu i radu i da se kao i dosad radujete svakom
sunčevom danu zajedno sa nama.Dobro trpljenje!

Na mnogaja ljeta!

Aleksandra Ibrišimović, 30. Mart 2009 godine



Pomaže Bog Oče dragi Gavrilo! Blagoslovite,

Kako ste? Sigurno ste se umorili i uvek puno obaveza. Neka Vas čuva Presveta Bogorodica i podari svako dobro. Divna Oče molitva ,upravo slušam RADIO BLAGOVESTI.
Dragi Oče Gavrilo, svako Vam dobro od Gospoda za sve što činite za nas. Ja Vam ne mogu opisati naše radovanje i čekanje veče 22:00 h kad počinje najlepši čas slušanja REČI BOŽIJE. Kako Vi to divno i uredite: AKATIST , pesme, BESEDE MITROPOLITA JOVANA, pouke i sve na korist svima i spasenje duše.Kako bi divno bilo da takvih Vaših saveta i beseda uvrste u TV-program.

Neka Vas Presveta Bogorodica čuva i podari dobro zdravlje oče dragi.

sestra Stana, 29 mart 2009 god.



Blagodarim dragi oče Gavrilo,

Nadala sam se da ćemo imati opet od Vas interesantnu besedu večeras. Hvala puno dragi oče Gavrilo za blagoslov i za ovu interesantnu besedu! Hvala puno i moram Vam reći da sam ispunjena radošću sad i da mi je lakše podneti svoje probleme, kad znam da je uveče akatist i jedna poučna beseda!

Eto i ja sam ko onaj u toj priči koji peva za pevnicom i kome stalno lutaju misli.  Isto to osuđujem, i to mislima, a nisam znala da je to tako opasno kao kad bi i direktno riječima osudila.

o.Gavrilo -
Kako je kod tebe? Da li se sluša radio? Da li je bilo prekida u toku emitovanja ?

*** Nije bilo oče nikakvih prekida. Sve sam lepo čula, kao da ste blizu bili, baš sve je bilo glasno i čisto.

Sestra Aleksandra , Njemačka

29.03.2009 godina


Pomaže Bog, dragi oče Gavrilo!

Hvala Vam za ove divne molitve i akatist na radiju Blagovesti. Hvala dragom Bogu da Vam daje snage i zdravlja da uznosite uzvišene molitve i u ovo doba u etar za vernike na svim kontintentima.

Hvala da ste objavili pismo brata Stefana, dečaka–mladića, tako mladog, a tako darovanog talantima od Gospoda. Želim mu svako dobro od Gospoda, da svoje talante stostruko umnoži, da mu Gospod blagi podari snage i mudrosti na ovozemaljskom putu. Hvala Presvetoj Bogorodici lepavinskoj da molitvama svojim Spasiteljuju našem spaja duhovna čeda sa svojim duhovnim ocem, našim dragim ocem Gavrilom.
Blagoslovite, oče i pomjanite svoju duhovnu decu u vreme velikog posta u Vašim molitvama pred Presvedtom Majkom lepavinskom.

Sestra Vesna, Beč, 25. маrt 2009


Pomaže Bog, oče, blagoslovite!

Kako je velika blagodat kada Gospod nekoga obdari darom usrdne molitve. Takva molitva se preliva iz uma i sliva duboko u srce, a onda uz obilje suza, koje i ne treba zaustavljati, dolazi do svesti prisustvo Samog Gospoda i Same Presvete Bogorodice. Tako je, oče, bilo večeras, a tako je i svake večeri kada se preko radio „Blagovesti“ čuje Vaš molitveni glas upućen preko Akatista Carici Nebeskoj i kada i naš dom postaje dom molitve.

Hvala Vam, oče, za Vaše molitve, za Vaš trud, za Vaše pregalačko pastirsko bdenije nad svojim malim stadom, jer se zbilja u naše domove svake večeri useljava blagodat Gospodnja.
Hvala Vam još jednom, oče, i neka Vam Gospod podari dobro zdravlje i celomudren život na mnogaja ljeta!

Svako dobro od Gospoda!

Tankosava Damjanović, Beograd , 27 mart 2009 god.



Stamenko - Oče oprostite , večerašnji Akatasit mi se čini dosta dobro izgovoren , mogu li njega uzeti za CD

otac Gavrilo - Može ako ti smatraš da je dobar , da li se čuje zvonce.

Stamenko - Aaa… , da Oče zvonce mi je prelijepo. Ma Oče Vi ste divni, da niste Monah , bili bi ste odličan režiser :-) :) .

otac Gavrilo - Da , ali tek sam ja počeo

Stamenko - Hvala Vam Oče, bezgranično, na Vašim stalnim i nepresušnim IZVORIMA da naše duše očistite od grijeha , svakodnevnih i prostomaterijalnih briga i učinite ih prijemčivijim i mnogo bližim putu za Raj .



Pomaže Bog Oče Gavrilo, Blagoslovite!

Želim još jednom da Vam se ovim ovim putem zahvalim što se na ovako neobičan način trudite i širite Božiju reč, putem Radio Blagovesti. Sinoć sam sa radošću ponovo slušala Vašu emisiji, i čini mi se da mi Vaša reč, Božanski glas, i molitve koje uznosite Presvetoj Bogorodici za sve nas, iz dana u dan daju sve više snage, vere i pokajanja. Vi čitate Akatist, a ja Vas pesmom pratim, kandilo gori, kuću okadimo tamjanom, i onda barem na momenat osetim kao da sam baš tu pored Vas, i kako se svi zajedno molimo našoj Presvetoj Bogorodici.

Neka Vam Gospod podari svako dobro, i neka bi Vas njegova Blagodat svugde pratila u vjek vjekova. Oprostite, i pomjanite…

sestra Sonja 26 mart 2009 god.



POMAŽE BOG DRAGI OČE GAVRILO, BLAGOSLOVITE!

Blagosloveni neka ste,radovali se od Gospoda i Gospodu, kao i mi što se vama radujemo što nam vas je Gospod podario da nas oplemanjujete i produhovljujete, što nas cuvate i štitite, što nas volite i za nas se grešne Gospodu molite!Velika je radost naša, velika je sreća naša, kad otvorimo sajt manastira Lepavina i slušamo radio Blagovesti , pa kad čujemo vas blagoumilni i dragi glas slušajući vaše miloumne besjede, molitve i pouke.
Želim samo da vam se nakratko javim i da vas pozdravim i zaželim vama i cjelokupnoj bratiji manastira Lepavina svu sreću radost i dobro zdravlje od Gospoda!

Brat Goran iz Austrije sa porodicom

Na dan sv. Simeon Novi Bogoslov 2009 god.



Pomaže Bog oče.

Hvala Vam što ste i večaras bili tu uz nas, sa nesebičnom ljubavlju, i željom da nas gladne nahranite duhovnom hranom, da nam prosvjetlite um i srca naša . Od Gospoda molim da nas bude u što većem broju sa Vama, uz čitanje Akatista Svetoj Bogorodici. Pa gdje su se izgubili svi oni koji Vas danonoćno i neumorno pitaju za duhovne pouke , pitanja i sve ostale nedoumice? Treba samo da se priključe u 22:00, na radio Blagovesti, i tu ce naći molitvu za svoje spasenje duševno i tjelesno, i odgovore u Vašim duhovnim pričama na svoja pitanja. Sad nam je svima mnogo lakše , imamo svaku noć Vašu usrdnu molitvu i Vaš blagoslov, ne trebamo čekati veliki red jer smo svi u isto vrijeme prvi.
Hvala dragi oče , i nek Vas dragi Bog čuva i naša Majka Nebeska.

Sestra Dragana

Na dan sv. Simeon Novi Bogoslov 2009 god.



Pomaže Bog dragi oče Gavrilo!

Hvala na Akatistu Presvetoj Majcici nasoj, hvala na poukama (koje sam prepoznala kao odgovor na moj jucersnji vapaj), hvala i na pesmi koju ja mnogo volim, ZNAS LI KO TE LJUBI SILNO, sa kojom ste nam porucili da nas Gospod ljubi i brine o nama, slabima i gresnima. Neka Vas dragi Gospod ukrepi i osnazi u vazem trudu i radu. Osetimo mi oce po vasem glasu kad ste umorni i kad ulazete i poslednji atom snage da privedete do kraja ono sto ste zapceli.

Sestra u Hristu, Mira ,Beograd

Na dan sv. Simeon Novi Bogoslov 2009 god.



Pomaže Bog Oče dragi Gavrilo, blagoslovite

Svako Vam dobro od Gospoda!Sve su divne i molitve i sve što nam odaberete i svako veče u radosti slušamo.Ova sinoć mi je tako bila dušekorisna za sve i do suza obradovala.
Posebno zbog ovog zla” pijanstva” koje i danas uzima svoj danak i mnoge porodice razara i uništava i mnoge ljude.Kako kaže jedna kineska poslovica: Prvo čovjek uzima alkohol,zatim alkohol uzima alkohol, na kraju alkohol uzima ČOVJEKA! Neka bi dao Gospod Oče dragi da svi koji su u ovo zlo na neki način ušli da se osveste i progledaju slušajući Vaše pouke i poruke mogu biti spaseni.

A veliko i dobro je delo da svi budu spaseni. Posebno mi bilo super Oče kad ste u izlaganju i borbi svih za njihovo spasenje e sad treba odobrenje (blagoslov) kao za VERONAUKU.

sestra Stana

Na dan sv. Sofronije Jerusalimski 2009 god.



Pomaže Bog Oče Gavrilo! Blagoslovite.

Dragi Oče, od detinjstva i rane mladosti nisam mogla ovako lepo i bez trzavica da spavam kao posle slušanja radio blagovesti, preko koga Vaše molitve i pouke u meni odmore umornog čoveka i izoluju sve ono što ne valja i ostane samo mir i radost.Dobro kaže Sv. Otac Jovan Kronštatski :"uveče kad hoćete da se molite, a telo kaže da je umorno, ne verujte, laže vas, stanite na molitvu i ona će doneti mir vašoj duši, lak i okrepljujući san”.

Eto kad smo pre više od deset godina prvi put došli u manastir imali smo sreću da još niko nije dolazio, pa smo maksimalno od Vas poupijali pouke, a Vi ste nas videći naše jadno duhovno stanje strpljivo i sa ljubavlju vodili ka napredovanju u veri.

Možda sada izgleda da smo se otuđili, ali verujte da je manastir Lepavina, čudotvorna ikona Majke Božije, Vi Oče i Vaše bratstvou našem srcu za veki vekov.

Čak i naša deca koja su odrasla uz Lepavinu, a koju sada životne bure vode na razna raskršća u sebi noseiskre vere koje su dobili uz manastir, Vas, vaših molitava za njih i bratije koja im je pokazala bratsku ljubav.zato Oče i ako nas je malo na vezi u deset u veče, ne sekirajte se , setite se kako nas je bilo malo do pre neku godinu a, kako je Sveta Majka pozvala i kako se puno ljudi odazvalo njenoj ljubavi i zaštiti.
Još jednom hvala za Vaš veliki trud koji ulažete u čitanje akatista i pouka i pevajući divne Bogomoljačke pesme i meka Vas Sveta Majka ukrepi da ustrajete.
Praštajte i pomjanite,

u Hristu sestra Ljubica iz Ljubljane.

Na dan sv. Sofronije Jerusalimski 2009 god.



Pomaže Bog naš dragi oče Gavrilo

Želimo da vam se zahvalim za svaku veče što vas čujemo preko internet radija Blagovesti, i za vaš veliki trud i poduhvat oče što ste počeli da nama vernicima gde god bili prenesete tu blagodat koja se širi oko vas ,pa i preko ovog internet radija.

Oče nastavite samo tako Presveta Bogorodica će nam pomoći da ovaj radio istraje i da nas sa svakim novim danom bude sve više ,danas 30. a za mesec dva stotinu, ako Bog da i više .Mi svi žudimo i nestrpljivo svaki dan čekamo 22.00h. kad će početi Vaša molitva na radio Blagovesti, koja nas duhovno okrepljuje i daje nam snagu za novi početak dana.
Neka nam vas Bog i Presveta Bogorodica čuvaju na mnogaja leta........

Brat Đuro,sestre Milanka i Rosa , MINHEH

Na dan sv. mučenik Kodrat Korintski , 2009 god.



Pomaže Bog dragi oče Gavrilo, blagoslovite!

Na mnoga ja ljeta dragi oče, živi i zdravi nam bili. Hvala Vam što nas okrepljuje u ovom turobnom i teškom vremenu.


RADIO BLAGOVESTI

Svaki put kad naš otac iz Banje Vitezde se vrati, znam da će nam sebe još više dati.

Tamo otac ide da oporavi dušu i telo i da sebe
pripremi za još veće delo.

Srce toplo i duša mila sve bi oko sebe zagrlila.

Pa sad svojoj duhovnoj deci, po svetu rasutoj,
otac nas brižni uspavanke čita i iz manastira nam dragog,
kroz pojanje pita ’’Znaš li ko te ljubi silno, ko te čuva dan i
noć, ko ti daje izobilno da odoliš vragu moć?

Hvalospev Presvetoj Majci što kroz vasionu se ori,
podiže srce i um ka Svetoj Gori, odakle se preseli
divni cvetak čiji se miris širi dalje kroz ’’etar’’.

Kroz pouke divne koje nam svako veče čita on
nas uči i duhovno vaspita.

Čitanje jednog igumana u ’’etar’’ pravoslavlje nam
postoje centar, sve naše brige tog momenta se tope
i molitva u srcu nam je opet.

Deset sati bije, neko mi na vrata lupka,
Radio Blagovest pred vratima cupka.

U ove dane Velikog posta, Gospod nam u domove
šalje najdražeg gosta.

Toplo primi njega slušaoče dragi i um svoj otvori, jer sam Gospod kroz njega zbori.


U Hristu sestra Mira, Beograd

Na dan sv. mučenik Kodrat Korintski , 2009 god.



Pomaže Bog dragi oče.

Htjela bi da Vam kazem da nam je na poklonickom putovanju po Fruskoj Gori bilo jako lijepo i nezaboravno, ostace svima nama koji smo isli urezano duboko u srce i dusu. Obisli smo manastir Grgeteg, Krusedol, Veliku Remetu, te Novo i Staro Hopovo.

U Velikoj Remeti smo ostali na konaku i prisustvovali velikom vecernjem bdeniju za koje od nas mnogi nisu ni vidjeli ni culi, a tu noc smo primili svi mi koji smo bili, veliku blagodat u srca i duse nase.

Zahvalna sam Gospodu sto sam tako nesto dozivjela. Tokom naseg putovanja smo pricali o radio Blagovesti i jedni drugima objasnjavali kako treba da se svi ukljucimo uvece u 22:00, da cujemo Akatist Presvetoj Bogorodici koji nam Vi oce sa mnogo ljubavi i truda upucujete da nas ozdravite i nahranite. Da nas probudite iz ovog naseg bunila u koje smo se mi dobrovoljno dali, a imamo lijek koji dobijamo od Vas dragi oce nesebicno ga dajete svima i na nama je samo da kliknemo na radio Blagovesti i da taj lijek uzmemo i djelimo drugima na spasenje duse i tjela naseg. Ja sam uz Vas Blagoslov koji ste ne samo meni uputili preko radio Blagovesti nego svima koji Vas slusamo otisla sretna i zadovoljna u nase manastire, a vratila se sa blagoslovom oca Stefana iz manastira Velika Remata, koji nas je sa puno ljubavi docekao i ispratio.

Slava Bogu!!!

A Vama dragi nas oce puno zdravlja i snage od Gospoda da i dalje nastavite sa citanjem Akatista Majci Bozijoj da nas u sto vecem broju Gospod okupi i da ucestvujemo sa Vama u molitvi.

Sestra Dragana, BiH

Na dan sv. mučenik Kodrat Korintski , 2009 god.



Oče blagoslovite.

„..o.Gavrila molimo da ustraje u čitanju akatista radi dobra za sve nas, na čemu mu već sada neizmerno hvala.“

Oče, pročitala sam ove reči u obraćanju brata u Hristu Nenada svima nama, i od ovih reči kao da sam se malo uplašila.. Nadam se i verujem da u Vama ne postoji pitanje: „Da li nastaviti ovaj veliki duhovni poduhvat - Radio Blagovesti i vaše molitveno obraćanje svima nama?“

Tih 30 internet priključenja ne predstvlja pojedinačne slušaoce. Evo u nasoj kući sa jednog interneta Vas sluša šestoro odraslih i troje dece. Možda deca ne razumeju sve od molitve, ali obavezno odgovaraju sa Amin i Aleluja. Pod tih šestoro, odnosno devetoro podrazumevam: Vladimira, njegove roditelje, sestru, zeta, njihovo dvoje dece, Anastasiju i mene. U ime svih gore navedenih i onih koji su u molitvenoj i duhovnoj zajednici da Vama, ja Vas molim da ustrajete. Nemojte nikada da se zapitate da li to što radite koristi nama, i to zašto se ponekad ljudi isključe sa radija pre završetka...Nije to što je izlaganje dugo i dosadno (kako ste Vi juče rekli,...oprostite ako nisam dobro čula.)

Oče, mi smo slabi, koncentracija popušta, po nekad je radan dan dug i naporan. Ali se čovek uz Vašu molitvu brzo oporavi i oseti bolje; povrati snagu za nove radne obaveze i nova iskušenja. Uz to, u Americi je jako teško slušati radio u 22:00 h po Vašem vremenu, a 16:00h po američkom. Mnogi ljudi su još uvek na poslu ili u povratku s’ posla.. ali ko zna koliko nas se priključi na arhivski snimak iste večeri u tišini doma, dok Vi spavate na drugoj strani planete. Znajte da Vaša molitva ni onda ne utihne, nego se i dalje čuje i čini da naša srca prebivaju u Gospodu i sa Gospodom,a u molitvenoj zajednici sa Vama i bratstvom Manastira Lepavina.

Svako dobro Vam želimo sada i uvek!

Milutin, Elenica, Aleksandra, Marko, Andrea, Filip, Vladimir, Anastasija i Bojana

Sestra Bojana, USA

Na dan Svetih 40 mučenika Sevastijskih - Mladenci , 2009 god.


image

Ako ste umetnik, pesnik, slikar, arhitekta, glumac, čime god da se bavite u životu, malo da se okrenete oko sebe, videli bi od čega se sastoji vaš posao, sastoji se od uspeha i neuspeha, moramo shvatiti, da uspeh dolazi uz blagoslov Božju, kao i neuspeh koji dolazi zbog odsustva blagoslova Božjeg. Šta znači blagoslov Božja? Da bi to saznali, svet je potrebno gledati duhovnim očima, koje prvo treba otvoriti. Kako da otvorimo duhovne oči? Znam za jedan način. Radio Blagovesti. Na njemu se preko dana, pa i noćnim satima prenosi duhovna Pravoslavna muzika, a u 22:00 na Radio Blagovesti naš o.Gavrilo čita Akatist Presvetoj Bogorodici, svakodnevno, neprekidno, trudeći se da svi duhovno uzrastamo uz signale Radio Blagovesti. Danas je povećan maksimalni broj Internet radio prijemnika sa 30 na 50, a onda jednog dana možemo očekivati povećanje na 100 i više.

Otac Gavrilo se trudi da čita akatiste za nas kako bi nam otvorio naše duhovne oči, brat Srđan i brate Đorđe su nam povećali jačinu signala, tako da radio mogu slušati čak 50 Internet prijemnika u obliku kompjutera ili mobilnih telefona i to istovremeno, naravno taj broj će se i dalje povećavati, a sada je na nama da proširimo signale do naših braća i sestara. Svaki od nas je neki umetnik, profesionalac i stručnjak u svome poslu, svima koji slušamo Radio Blagovesti nam je dano da naš posao bude oblagodaćen uz Akatist Presvetoj Bogorodici ili Akatist Gospodu Isusu Hristu, kojeg uveče slušamo za sutrašnji radni dan. Kako bi našoj braći i sestrama približili hrišćansku, istinitu Pravoslavnu veru, dan nam je sajt manastira Lepavine, te Radio Blagovesti. Od sada je Radio Blagovesti dostupan svima, i umetnicima kada rade umetnine, pesnicima kada skladaju pesme, arhitektima kada stvaraju svoje građevine. Ne možemo mi biti nadareni sa svime time, no možemo poduzeti nešto da i njihov posao bude nagrađen od Gospoda. Zamislite pesnika koji u 22:00 sata sluša Akatist Presvetoj Bogorodici sa Radio Blagovesti i posle akatista se sprema da napravi svoje životno delo, pesmu, ili zamislite arhitektu koji danas čeka 22:00 sata kako bi čuo Akatist, pa tek tada odlazi na spavanje, jer sutra ujutro ima veliki i važni projekt nove građevine koji mora biti na korist jednog dana mnogim ljudima. Blagodat Gospoda Isusa Hrista i Presvete Bogorodice će sigurno biti sa svima njima.

Danas se Radio Blagovesti može čuti i preko mobitela i preko Interneta, granice širenju reči Božije uz Radio Blagovesti moramo mi proširiti, nas 30-toro koji znamo za Radio Blagovesti, a ne poduzimamo ništa da naši bližnji, braća, sestra, ukućani, kolege sa posla, isto tako saznaju, pa da i oni za svoj rad dobiju nagradu od Gospoda. Neka Presveta Bogorodica urazumi sve nas. Neka nas dostojno nagradi za širenje signala Radio Blagovesti do naših bližnjih. A o.Gavrila molimo da ustraje u čitanju akatista i da nas duhovno poučava radi našeg dobra, na čemu mu već sada neizmerno hvala.

Nenad Badovinac
Beograd, 22.03.09.

image
Blagoslovite oče! Moram da podelim s Vama oduševljenje, jer sam večeras slušala i učestvovala na Akatistu koji ste čitali preko radija Blagovesti. Oče, osetila sam blagodat kao da se nalazim u crkvi i pevala sam skupa s Vama. Dobro me niste čuli jer i nemam neki sluh. Oče, neka Vas Gospod nagradi što se trudite da prizovete pameti nas lenje i raspamećene. Hvala Vam oče!

Sestra Ankica Beograd, 23 mart 2009 god.
Pomaže Bog Oče dragi Gavrilo! Baš divota prava i tako nas lijepo i dušekorisno i večeras nahraniste REČJU BOŽIJOM! Ali nekako ja prosto reči nemam kako da sve to opišem samo mi je u srcu veliko zadovoljstvo i milina dok slušamo svako veče RADIO BLAGOVESTI. Kako divno i besedu Mitropolita našeg Jovana smo čuli.

sestra Stana
, 21 mart 2009 god
Pomaže Bog, oče Gavrilo! Proteklih sat vremena provela sam prekrasno, smireno, vrijeme uz Radio Blagovest! Puno Vam hvala za Vaš trud i što i na ovaj način širite riječ Božju. Čuvao Vas Bog i anđeli nebeski!

sestra Milena
, 21 mart 2009 god.
Pomaže Bog oče Gavrilo, blagoslovite, ne zamerite i oprostite što Vam se duže vreme ne javljam. Razlog tome je problem sa računarom koji sam samo delimično otklonila, tek toliko da Vas mogu slušati uveče. Sam Bog zna koliko nam pomažete čitanjem akatista, molitvama, čitanjem beseda. Zatvorim oči i već sam u Lepavini svim srcem svojim i svom dušom svojom. Doživljaj je čudesan i teško objašnjiv. Kako je Bog milostiv prema nama, svake večeri učestvujemo u zajedničkoj molitvi i na kraju dobijemo blagoslov koji greje naša srca, hrabri i čini da lakše prebrodimo sva iskušenja. Slušajući Vas osećam kao da me miluje Božja ruka, mada ne znam čime sam to zaslužila. Oče Gavrilo, neka Bog zaboravi mene ako ja zaboravim Vas i Vašu bratiju. Mir vam i radost od Gospoda,

sestra Marijana
, 21 mart 2009 god.
Pomaže Bog, hvala vam oče Gavrilo za ljubav i milost veliku, za molitvu, pesmu, blagodatne pouke, za zajedništvo ovde na skyp-u i na emisiji na radiju Blagovesti.

brat Goran
, 20 mart 2009 god.
Oče Blagoslovite, hvala vam Oče na molitvama koje uznosite Gospodu za nas grešne, Pozdrav Vama i Bratiji u Manastiru, neka vas Gospod sačuva od svakog zla i da se usliše molitve Vaše i svako dobro delo,zbogom i laku noc.

sestra Sanja, 20 mart 2009 god.
Pomaze Bog Oče Gavrilo! Nadam se da ste dobro. Evo vec tri noći Bogu hvala slušamo Vas i Vaše divne molitve.

sestra Vera
, 20 mart 2009 god
Blagodarimo Oče dragi i svako Vam dobro od Gospoda!!! Neka bi dao Gospod da i što više duša bude spaseno i u sva srca GOSPOD da obitava.Hvala Vam Oče Gavrilo na divnim i dušekorisnim besedama,poukama i molitvama!!!! SAMO DA SLUŠAMO I PRIMENJUJEMO NA SPASENJE!

sestra Stana
20 mart 2009 god.
Pomaže Bog dragi oče. Hvala dragom Bogu pa nam je omogućio da slušamo svaku noć Akatist Majci Božijoj, hvala na nesebičnom trudu prema nama koji vapimo za vašim blagoslovom i svaku ga noć dajete nama grešnima i okrepljujete duše naše . Jako sam sretna i večeras i svaki put se iznova radujem kad Vas čujem , dobila sam i večeras blagoslov od Vas dragi oče tako da ću sutra uz Božiju pomoć spokojno krenuti na pokloničko putovanje u naše manastire na Frušku Goru . Nek Vas čuva Gospod Bog i MAJKA BOŽIJA dragi nas oče. Laku Vam noć želim.

sestra Dragana
20 mart 2009 god.
Pomaže Bog oče Gavrilo! Blagoslovite! Hvala Vam na predivnim tekstovima i večernjim molitvama kojima nas okrepljujete i dajete nadu u ovom teškom vremenu za svakog čovjeka. Manstirski sajt je postao ostrvo za sve nas koji tražimo riječ Božiju. Daj Bože da se što Više ljudi spase. Moj suprug je Njemac ali zna za Vaš sajt, sinoć mi kaže napomeni me kada bude 22h da slušamo oca Gavrila. Iako ne razumije naš jezik njegovo srce razumije ljubav koju nam dajeti Vi kroz našu Pravoslavnu vjeru.

sestra Vladislava 20 mart 2009 god.
Pomaže Bog, Oče Blagoslovite Sinoć sam sa radošću slušala Vašu emisiju. Nadam se da ću ako Bog da i večeras biti uz Vas. Slava Gospodu, i Vašim molitvama da mi sve to daje snage da istrajem. Nadam se da i ostali koji to prate, sa radošću čekaju kada će opet 22h, kako bi barem u tih sat vremena duhom bili uz Vas uz molitvu Presvete Bogorodice Lepavinske. Posle prvog slušanja, pre par dana, usnila sam jedan čudan san. Sanjala sam da sam negde gde su svi oko mene već upokojeni. Ja ležim na nekom krevetu, bolesna. I odjednom pored mog kreveta stoji jedan mali dečak, mozda ne više od 5-6 godina i kaže meni: "Zašto se plašiš? Nemoj se plašiti, ja sam uz tebe. I uvek kada ti bude loše, ja ću doći i dati ti sirup za izlečenje. I u tom momentu, uz anđeoski osmeh uzeo je kašiku i sipao nesto neobično u moja usta". Od tog dana non stop razmišljam o tom snu. Prvih par dana sam mislila, san kao san, međutim sve više smatram da taj san nije bez Veze, i da mi iz dana u dan Vera sve više raste. Slava Bogu , i svim Svetima!

sestra Sonja 20 mart 2009 god.
Pomaže Bog Oče Gavrilo,blagoslovite Slava i hvala Gospodu i Radomir sinoć kući bio i popravio nam računar i tako smo divno slušali molitvu i divnu pesmu i predavanje Vaše "VERONAUKA". Kako je sad divno i svako veče uz računar da imamo divan čas VERONAUKE-pouke i duhovne savete našeg Oca GAVRILA. Neka Vas Gospod čuva i nagradi svim dobrim i Presveta Bogorodica.AMIN!

sestra Stana
20 mart 2009 god.
Pomaže Bog dragi Oče Gavrilo. Blagoslovite. Hvala Vam za svaki dan koji ste u mojem domu, tj. večer. Prije spavanja svaku večer razmišljam o temi dana koju mi prenosite. Često imam pitanja i ne slažem se sa svime što čujem, ali mi to daje povoda da promišljam. Nekako uvijek dođem do odgovora. Ali vaš je blagoslov prije spavanja, nemjerljiv sa bilo čime. Puno puta Vas moje srce blagoslovi i zahvaljuje Bogu što ste ovdje među nama. Želim Vam laku noć i nek Vas dragi Bog i Presveta Bogorodica u svakom trenutku čuvaju i štite. S Bogom dragi Oče.

sestra Sunčana
Zagreb, 19. mart, 2009.god.
Pomaže Bog, naš oče Gavrilo, neizmjerno hvala za Vaše umilne riječi, molitve, pouke i pojanje koje svako veče upućujete prvo Gospodu, Presvetoj Bogorodici, za sve hrišćane a i za nas koji smo svako veče uz radio BLAGOVESTI. Nemam dovoljno adekvatne riječi da bih mogla iskazati taj osjećaj koji me svako veče obuzima. U trenutku kao da nisam svjesna gdje se nalazim dali u Manastiru Lepavina ispred ikone Presvete Bogorodice Lepavinske ili u svome domu gdje ste mi Vi Oče došli kao najdraži gost da moju molitvu i dušu oplemenite Vašom molitvom i Vašim prisustvom. Čudan je to i mnogo lijep osjećaj, zaista to je za mene veliko bogastvo koje zahvaljujući Vašoj velikoj žrtvi dobivam besplatno i nezasluženo. Hvala Vam dragi Oče, na vašoj LJUBAVI, neka Vam Gospod podari dobro zdravlje i da budete sa nama na mnogaja ljeta.

Vaša sestra u Hristu Slavica
Sarajevo, 19.3.2009 godine
Pomaže Bog Oče , blagoslovite Oče HVALA za Vaš neiscrpan trud koji ulažete za nas grešne a sebe mogu dodati i lijene a za spas duša naših . Lijep i iskren mi je razgovor sa sestrom Mirjanom iz Makedonije . Tek sad se vidi kako nas Presveta Majka naša skuplja sa svih krajeva svijeta i kako vrijeme odmiče sve više imam osjećaj Oče da je ova naša Zemlja ustvari mala varoš i to zahvaljujući internetu. Mislim da se osporavanje interneta pokazuje sve više kao nerealno a duša koja traži IZVOR ŽIVE VODE najlakše je sad nalazi ovdje na ovim našim stranicama manastira Lepavina . Može da se pomoli ,pročita , pogleda , posluša , napiše , komentariše , pita , odgovara, uči.... gotovo sve što je jednoj duši potrebno da bi joj život bio olakšan od ovozemaljskih briga. Blagodarim Oče na svemu i da Vam Gospod i Presveta Bogorodica budu na pomoći u svim iskušenjima i nedaćama.

brat Stamenko Banja Luka, 19.3.2009
Pomaže Bog oče , Blagoslovite , Oče mnogo Vam hvala, hvala za sve što nam pružate, i nema reči koje mogu da opišu radost i snagu koju nam darujete!

sestra Vera
Beograd , 18 mart 2009 god.
Blagoslovi te Oče Gavrilo sada konacno uklučila sam radio Blagovjest i pratim vaše Bjesede. Osećam se kao da sam tamu, kod vas i presrećna sam kako nas poučavate za carstvo nebesno i sada sam sa pobogato znanje i pouku. Nek Bog vi podari dugovečnost da vodite vaše patstvo i budite pravi pastir čak i preko internetu pa poučavati nas .

Sestra Mirjana
Makedonija , 18 mart 2009 god
Pomaže Bog Oče Gavrilo, Hvala vam za ovu jevanđeljsku priču o bogatašu i siromahu , jako me dotakla pa sam i zaplakala jer sam se u toj priči pronašla. Uvijek nam je nešto drugo preče nego pružiti ruku siromahu , a to što mi mislimo da je preče to je po nas kobno. Kad bi se svi oko sebe osvrnuli i pogledali vidjeli bi prvo u svojoj porodici siromaha za kog slabo pa skoro nikako i ne marimo . Pa kakvi smo to mi ljudi i kako da tražimo carstvo Božije , moliću od Gospoda da prvo u meni rasplamsa to sjeme nesbične pomoći pa ce i drugi to sa Božijim blagoslovom primiti . O Gospode podari nam skromno srce i osjećaj da i drugi postoje. Hvala dragi oče , svaku nam noć otvarate naše duše i naše oči na koje smo pred Gospodom i zatvorili pa mislimo uzalud da smo dostojni. Hvala vam i na velikim poukama , a mnogi će se zapitati a i ja među njima Bože pa jos ništa dostojno nisam uradila a sve ono što mislim da jesam to je samo mala kap u moru.

sestra Dragana Bosanska Gradiška , 18 mart 2009 god.
Pomaže Bog dragi oče Gavrilo. Evo i ja sam bila na akatistu i hvala za besedu. Drago mi je što imamo arhivu, tako da mogu i kasnije da slušam besede. Hvala oče mnogo za Vaš blagoslov. Volela bi da Vam ispričam, da smo i mi u crkvi već 3. put čitali Akatist Presvetoj Bogorodici Počajevskoj oče, i svaki put je bilo više vernika: prvo 3, pa 5, pa danas 8. I to me zaista obradovalo oče i moram da podelim tu radost sa Vama. Hvala mnogo dragi oče Gavrilo za Vaš trud za nas i laku noć.

sestra Aleksandra , Nemačka,18 mart 2009 god.
Pomaže Bog Oče dragi Gavrilo. Čestitam , i svaki dan ste sve bolji i bolji , tekstovi i pesme i sve...Tako sam i večeras na veronauci čula od svih koji slušaju Radio Blagovesti samo pohvale, i svi se slažu da nam je Vaša MOLITVA dušekorisno svima. Večeras nas je bilo više nego prošli put, a dve godine je od rukopoloženja Oca Vladislava pa je i svečano bilo.Pozdravljaju Vas svi Oče, a posebno otac Vladislav.

sestra Stana
, 18 mart 2009 god.
Pomaže Bog oče Gavrilo, Blagoslovite!!! Oče lepo spavajte, večeras nas je bilo više na slušanju, hvala vam mnogo što hranite naše duše dobri naš oče, neka vas čuva Gospod i sve nebeske Vojske. Sestra Sanja sa braćom i sestrama

sestra Sanja
, 18 mart 2009 god.
Pomaže Bog oče Gavrilo! Hvala Bogu uspela sam da instaliram program i evo hvala Bogu slušali smo svi porodično emisiju! Hvala Vam na dobru koje nam šaljete! Hvala Gospodu na svim darovima i svim iskušenjima koja donose spasenje, nas jadnih i propadljivih, hvala Gospodu za radost imanja Vas oče među nama ovako raslabljenima i palima. Neka Gospod i Presveta Bogorodica da, da još mnogo godina budete sa nama i da nas vodite kroz ova zloslutna vremena! Oče Gavrilo mnogo Vam hvala za molitve koje su kao najlepši san u sigurnom naručju Presvete Bogorodice i Samoga Isusa Hrista!

sestra Vera 17 mart 2009 god.
Pomaže Bog oče Gavrilo, Blagoslovite!!! Hvala Vam Oče Gavrilo na svim divnim porukama i večerašnjem divnom predavanju i molitvi!!! Neka bi dao Gospod da svi po Vašim savetima ponašamo i bilo bi divno!!!!Neka Vas Gospod i Presveta Bogorodica čuvaju i nagrade svim dobrim za Vaše neumorno zalaganje i pouke dušekorisne nama svima! Kako je divno oče slušati Vaše i molitve i pesme , samo Vi nas ne možete čuti s druge strane kao vašu pratnju, ali tako ćemo naučiti i divno pevanje. Svako dobro od Gospoda!!!!

sestra Stana Prijedor , 17 mart 2009 god.
MALA KARIKA VELIKOG DUHOVNOG LANCA A šta radi webmaster Nenad Badovinac u duhovnom lancu oca Gavrila, gde je po blagoslovu, a i poslušanju, svako od nas jedna mala karika? Pa, čim vidimo da je otac Gavrilo ovladao nekim novim programom na „kutiji“ koja se zove kompjuter, a kojom nas otac vodi kroz duhovnu virtuelnu paučinu, odmah prepoznajemo da je duhovno čedo oca Gavrila, Nenad, upravo bio profesor informatike svom duhovnom ocu. Zamislite dečačića Nenada od trinaest godina, koji pruža ručicu da uzme blagoslov od oca Gavrila, kako jednoga dana odrasta, postaje vrhunski stručnjak na računarima i dobija blagoslov i poslušanje da tehnički osmisli sajt manastira Lepavine.

Zamislite tog istog dečačića kako je zajedno sa svojim laptopom 24 časa na vezi sa ocem Gavrilom, jer otac Gavrilo je kao glavni i odgovorni urednik sajta, čini se večito budan i večito u novim akcijama za postavljanje novog duhovnog materijala na sajt. Tako da webmasteru nema odmora. Kako pokuša da negde malo „zgreši“, eto poruke od oca Gavrila da mu se hitno javi, da nešto hitno postavi na sajt, da osmisli neki novi dizajn za ovu ili onu rubriku, da poseti sestru Tankosavu i da joj instalira neke nove programe i sijaset novih i novih poslušanja. Eto, nismo ni svesni koliko nas otac Gavrilo čuva od greha lenstvovanja i greha praznoslovlja i uvek kaže: „pitaće te Gospod koliko si puta umnožio svoje talante?“ mnogi od nas bi možda već davno zakopali svoje talante. Svako dobro od gospoda!

Sestra Tankosava
Beograd , 17.3.2009 godine
DOBAR DAN! I DOBRA VAM SREĆA! Čula sam za vaš sajt pre dan dva, prvo sam bila rezervisana malo moram priznati, jer koliko sam ja shvatila internet je đavola rabota. Razmišljala sam o tome mnogo i lično odobravam to-što znači verujem. Mislim da je to potpuno u redu i odličan način da ljudi nešto saznaju pročitaju, nekome se obrate, pogotovo ako nisu u mogućnosti to fizički da urade iz bilo kog razloga, jer u suštini mi možemo i svakakve knjige da kupimo,dobijemo, pročitamo, sretnemo možda i pogrešne ljude pa nam Bog ostavi na izboru, po meni ispravno potpuno. Oduševljena sam. Čak sam mislila da kontaktiram sveštenike koje znam da ih pitam ali sam odlučila da vas sama pohvalim! Pre samo nekoliko dana dok sam čitala knjigu na ruskom o svim ikonama Majke Božije pitala sam se ima li ih i kod nas više... Otvorivši ovaj sajt odmah sam dobila odgovor i za mene znak. Još jednom sve pohvale za estetski vid sajta- odličan odabir boja, lepo uklopljeno, koncizno urađeno, JAKO LEPO. Eto toliko kontaktiraću Vas skypom, jer bih volela i da vas čujem, naravno kad spremim pitanja. S BOŽIJOM pomoću,pozdrav

sestra Gordana Jovanović Rusija, 16.3.2009 godine
Pomaže Bog, Oče. Šaljem Vam mali osvrt na suradnike manastirskog sajta sa malo slobodnijim stilom pisanja :) Recite mi ako sam nekoga zaboravio. Nenad

Otac Gavrilo
Jedno od čuda Presvete Bogorodice koje nije upisano u Knjigu: "Čuda Presvete Bogorodice Lepavinske" je i njen glavni urednik, naš Otac Gavrilo. Prvi pravoslavni Internet misionar 21. veka.

Sestra Radmila Maksimović
- Postavlja stranice na sajt, prevodi sa ruskog i engleskog. Napomena, ako nekada dodjete u kontakt sa sestrom Radmilom, nemojte joj slučajno reći da možete brže od nje prevesti tekst sa ruskog ili engleskog na srpski. Mozete vi da krenete da se takmicite, ali budite sigurni da kada Vi samo probate da pročitate tekst, taj tekst će vec kod sestre Radmile biti preveden i postavljne na sajt. Pokušajte izbjeći bilo kaka takmičenja u prevođenju, ali zato za sve ostalo, sestra Radmila će Vam uvek pomoći kada pomoć od nje budete tražili.

Sestra Tankosava Damjanović
- Svakodnevnih obaveza ima mnogo, i ona se lepo snalazi sa njima. A onda kada svi legnemo da spavamo, sestra Tankosava uključuje svoju Internet aparaturu i kreće u svet korekturisanja tekstova za naš sajt. Tada se ona transformiše iz ugledne beogradske domaćice u profesionalnu dizajnerku lepih teksova koji ulepšavaju naš sajt, tako da ujutro kada se probudite, ako osetite da manastirski sajt osim što ima lepe tekstove i lepo miriše, to znači da je sestra Tankosava bila vredna i tekstovima dala još jednu mirisnu dimenziju preko noći dok smo mi ostali spavali.

Sestra Slavica -
Ako sestra Tankosava daje tekstovima mirisnu dimenziju, tada im sestra Slavica daje dimenziju okusa. Predivni tekstovi koji dođu kod sestre Slavice na korekciju, od nje odlaze još lepši, zaslađeni medom od livadskih pčelica iz sarajevskog kraja.

Brat Stamenko
- Naoružan tehničkim znanjima uvek je u trendu i korača rame uz rame sa novim informatičko - programskim dostignućima. Brat Stamenko je uvek pri ruci Ocu Gavrilo kada treba da se postavi novi tekst na manastirski sajt. Brzo uči, njegove najčešće reči su: Dobro Oče, Može Oče, Kako vi kažete Oče, Razumem Oče. Banja Luka mu je u srce, a manastirski sajt u duši.
Sestra Aleksandra
Njen dan počinje uvek sa porukom Ocu Gavrilu na Skype. " Oče blagoslovite ". Bez očevog blagoslova ne izlazi iz stana. Nije ni čudo, jer je daleko od Oca, daleki deo Nemačke bez ijednog "jugošvabe" podesaju na prazninu koju ona popunjava uz Očevu pomoć. Glavna okupacija joj je da tekstove koje prevedene sa srpskog na nemački stavlja na naš sajt, ali bez ijedne greške. Ona je naš mali perfekcionista. To joj ponekad radi problem, ali na kraju uvek ona pobedi. Kada su joj tekstovi prevedeni onako kako ona hoće bez ijedne greške, e tek tada naša sestra Aleksandra može mirno da spava, tada odlazi na spavanje, ali obavezno još pre spavanja, malo da se pojavi na skpye da uzme Očev blagoslov.

Sestra Jelena
- Tekstove na srpskom treba prevesti nekako i na ruski, ali kako, pitali smo sestru Jelenu, pa nam je odgovorila da smo upravo našli osobu koja i hoće i može. Sestra Jelena radi danas 435 ne hiljada već tisuća poslova, jer je u Zagrebu. Često je zauzeta, ali bez obzira na njene poslove, ona uvek nađe slobodno vreme za prevod tako da prevedeni tekstovi na ruski rastu na našem sajtu svakim danom kao pečurke posle kiše.

Hadži brat Mihailo
- Primetili ste da su tekstovi na manastirskim stranicama dostupni kako visoko-obrazovanom tako i manje obrazovanom čoveku, jednako ih razumeju i mladi i stari, i verni i manje verni. Lako je nama kada imamo hađija, brata Mihaila. Ostali socijolozi menjaju ljude da bi im pomogli, no zadatak brata Mihaila je da menja tekstove, ljudi koji ih čitaju, se onda sami menjaju po želji i volji.

Brat Radomir
- Nitko medju nama ne radi sam, tako ni brat Mihailo, u njegovom poslu mu pomaže još jedan diplomirani socijolog, brat Radomir koji je i fakultetski obrazovan politolog. Ima on jedan politički cilj. Suprotan od svih političkih ciljeva na našoj političkoj sceni, naime, cilj mu je da svojim oštrim hercegovačkim okom ne dopusti da se na sajtu pojavi bilo koji oblik političkog predstavljanja. E, kada bi i naši političari bili kao naš brat Radomir.

Sestra Natasa
- Dobro bi joj dosao kompas, da se naša sestra Nataša ne izgubi u ovome svetu. Pitam se kako pronalazi puteve do svih skrivenih manastira koje je obišla, koje je videla. Ima ona svoj način kako pronalazi sigurne puteve do manastira, kao što ima i čarobnu olovku koja sve što Natašine oči vide, napišu na manastirski sajt. Kada bi je poslali u bilo koji kraj sveta ona bi ubrzo uz pomoć svog nevidljivog Putovođe pronašla neki pravoslavni manastir. Ako bi je postavili na severni ili južni pol, ona bi se za čas smestila u neki manastir, i vrlo brzo poslala tekst za rubriku Reportaže na lepavinskom sajtu.

Sestra Ljiljana Nikolić - Sinđelić
- Kada uređujemo tekst, mi sedimo pred tekstom i smišljamo i tražimo najbolje solucije rasporeda reči, ali puno teži deo posla obavlja naša sestra Ljiljana, ona za svoj zadatak nema olovku i papir, nego samo plan i skicu pitanja u glavi. Naša sestra Ljiljana je inače novinar na radio Svetigori. No, njeni intervjui za radio Svetigoru moraju čekati na red, jer kod sestre Ljiljane uvek prednost imaju intervjui za manastirski sajt.

Brat Borislav
- Vreme je otkucavalo, meseci i godine su prolazile, a dizajn manastirskog sajta se nije menjao, jednostavno, još se nitko nije pojavio tko bi napravio dizajn u prepoznatljivom manastirskom stilu. Sada se ispostavilo da smo čekali da brat Borislav izraste u velikog sposobnog momka pa da može tako veliki i blagosloven posao preuzet na sebe, da osmisli i kreira novi dizajn sajta. Trenutno ga nemojte ništa pitati. Povukao se na nekoliko dana u svoje prostorije i ne izlazi van dok ne dovrši posao.

Brat Djordje i brat Srđan
- Do sada su bili anonimni i nepoznati velikoj obitelji manastirskog sajta, inače oni su takođe zaslužni da radio signal "Radio Blagovesti" dolazi u Vaše domove na male kompjutere. Samo su se odjednom pojavili među nama i odmah su si dali veliki zadatak, a to je da drže antene Radio Blagovesti okrenute prema vašim domovima i stanovima. Ta dva goluba ni jaki vetrovi sa severa, a ni sa juga ne mogu da oteraju sa krovova. Ne bojte se, njihove antene su duboko i čvrsto ukopane, i sa ponosom stoje okrenute prema Vama.

Brat Nenad
A, on.. on, celo vreme trači svoje vreme :)

Brat Nenad, Beograd, 15.03.2009.
Pomaže Bog oče Gavrilo. Večeras na početku Akatista Presvetoj Bogorodici ja sam sam bila u teškom psihičkom stanju da sam morala i tabletu da popijem, ali trudila sam se i od Majke Božije molila da mi pomogne da se moj napad psihičkog stanja smiri i ostala da slušam Akatist. Do kraja Akatista moje stanje se polako smirivalo i polako vraćao mir koji se bio narušio , eto oče Vaš molitveni glas i molitva Presvetoj Djevi me ponovo izbavila od bolesti uma , taman sam mislila da mi nema pomoći , ali Presveta Majka me opet podiže i Vi dragi OČE . Hvala Gospodu da VAS možemo čuti kad nam je dobro ili loše , jer je vidljiva pomoć Majke Božije Vašim usrdnim molitvama. Hvala Tebi Majko Božija pa si me večeras izbavila od pomućenja razuma , oče nek VAM JE U POMOĆI Gospod BOG naš i Majka Božija sa svim svetim Ugodnicima .

sestra Dragana
15.3.2009 godine
Pomaže Bog oče Gavrilo, Verujuće duše se traže,osete i promislom Božjim nalaze. One se medjusobno poštuju,vole, pomažu, podržavaju. Zajednički brinu; zajednički se raduju. Ne govore mnogo, ali se razumeju.Teže ka skromnosti. Mesto gde se one nađu u ljubavi obitava.Takve duše osete nešto što ih neobjašnjivo, kao magnet, vuče jednoj Istini, jednoj Veri, jednom Bogu. A kad u granicama svoje slabosti tu Veru osete i spoznaju, nesvesno, neočekivano, čak i ne znajući postaju bliže jedna drugoj. Tu se prekida svaka nit između sopstvenog ja i lične potvrde, tu život postaje jedna velika žrtva za bližnjeg svog… Dragi nas Oče, Hvala Vam što nas vašim primerom, vašom žrtvom, vašom molitvom, vašom ljubavlju i toplom rečju svemu ovome iz dana u dan iznova učite! s' ljubavlju u Hristu,

Anastasija, Vladimir i Bojana (napisano posle slušanja radija Blagovesti) SAD, Njujork, 14.3.2009 godine
Pomaže Bog Oče Gavrilo, Blagoslovite! Evo slušam radio Blagovesti i hvala Gospodu Bogu što nam je dao da se čuje ova isceliteljska muzika po celoj vaseljeni. Srce mi je puno radosti kad vidim i čujem da ima sve više ljudi koji se vraćaju Bogu i istini. Tako je i mene žeđ za istinom vodila još od malih nogu. I to traje sve vreme do ovog časa i daće Gospod i dalje u svim poljima mog života. Radmila, jedna divna devojka koja peva u horu u našoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi Sveti Sava ovde u Londonu, je videla tu moju žeđ za istinom i dala mi je podatke o manastiru Lepavina. Bog da je čuva i pomiluje i Blagoslovi. Slava Ocu našemu Gospodu Isusu Hristu!

sestra Tanja Savić
London, 13 mart 2009 god.
Pomaže Bog, dragi oče Gavrilo! Oče, teško mi je rečima opisati sreću i duhovnu radost koju osećam kada ovde, u Nemačkoj, preko radio „Blagovesti“ čujem Vaš glas i kada počnete da čitate Akatist Presvetoj Bogorodici, zatim besede, ili kada nam pevate duhovne pesme. Osećam se baš kao da sam u manastiru Lepavini, a Vi kao da niste udaljeni 900 km, već ste tu, sasvim, sasvim blizu nas. Ta duhovna hrana nam je u ovim vremenima, punim stresa i straha, zaista potrebna. Nadam se, oče, da ćemo, makar kroz našu poslušnost, i mi Vas uspeti da obradujemo, bar približno toliko koliko Vi Vašim molitvama i trudom za naše duhovno spasenje, donosite radost nama i našim porodicama. Hvala Vam, oče! Svako dobro od Gospoda!

Sestra Aleksandra
Nemačka, 12. mart 2009. god.
Pomaže Bog dragi Oče i večeras ste lijepo čitali kao i do sada Akatist, žitja o. Teoktista tj.Platona sa neznatim propustima, ali pjesmu o Teodori lijepo ste pojali, umilno a i tužno. Mnogo je ugodno duši mojoj dok Vas slušam. Neizmjerno Vam hvala i od Gospoda Vam želim svako dobro.

sestra Slavica
Sarajevo, 12 mart 2009 god
Pomaže Bog oče , Blagoslovite Hvala vam, osjećam da je Bog uz mene jer 10 dana prije posta sam se prehladila i nos mi je bio začepljen tako da nisam mogla podnijeti miris (smrad) cigarete. Sada kad mi ne smrdi više cigareta malo je krizno ali nadam se da ću uspjeti. Vaša stranica je divna , može se putovati u razne duhovne sfere i hvala vam za to. Ja jedino znam za vas koji kao duhovnik na ovaj način komunicira sa ljudima kojima je potrebna pomoć, a nama ljudima je danas potrebna duhovna pomoć i više nego što mislimo.

sestra Mina Beograd , 10 mart 2009 god.
Pomaže Bog Oče Gavrilo, Blagoslovite, Dok ste sinoć čitali akatist Presvetoj Bogorodici preko radija Blagovesti naša ćerka od 20 meseci se igrala ispod veoma velikih i teških drvenih polica i gvozdenih čiviluka za odeću koje su bile učvršćenje na zidu u kući. Minut od kako se pomerila sa tog mesta, police su se otkačile od zida i pale na pod. Strašno je i da pomislim sta bi se dogodilo da je ostala da se igra ispod njih. Molite Boga i Presvetu Bogorodicu za nas grešne. Hvala i Slava Bogu i Gospodu Isusu Hristu i Presvetoj Bogorodici za svemilost i ljubav koju nam ukazuju svaki dan i Vama na Vašim Molitvama.

brat Vladimir Srbljak USA , 10.3.2009 godine
Pomaže Bog Oče , Vašim prijatnim iznenađenjima nikad kraja, Bogu hvala. Kad pomislimo , Otac Gavrilo se izgleda umorio , treba malo i da odmori od nas ... kad ono Otac otvorio radio i to ni manje ni više nego uživo, Otac Gavrilo čita nam aktiste , pjeva duhovne pjesme , čita žitije, duhovne pouke ... Dragi moj Oče ovo moje hvala mi u ovom trenutku zvuči sasvim obično, i pomalo kurtoazno ali želim Vam od srca i iz duše da sve Vaše misionarenje na ovoj zemaljsko-nebeskoj paučini bude na spas naših duša ne u ovom momentu i ne samo nama u ovom sadašnjem vremenu ,nego u vijeke vjekova , dragi naš Oče Gavrilo Hilandarski - Internetski.

brat Stamenko Banja Luka, 09.3.2009 godine
Oče Gavrilo Blagoslovite, Neizmerno Vam hvala na ogromnom trudu koji ulažete za spesenje duša naših. Braća i sestre u Hristu su već prelepo opisali njihovu zahvalnost za vaše molitve preko radija Blagovesti. Njihov osvrt opisuje osećanja koja i mi i našem domu osećamo kada Vas slušamo. Zaista, Krst je pobeda. Krst je kao atomska bomba za nepominjake. Samo se prekrstim uz Isusovu Molitvu i sve ružne misli iščezavaju, strasti se stišavaju, strah iščezava, misaone maštarije se tope kao vosak pored ognja, i svi vidljivi i nevidljivi neprijatelji beže glavom bez obzira. Zaista je jaram Gospodnji lak. Neka je hvala i slava Gospodu Isusu Hristu, Presvetoj Bogorodici, Svima Svetima, Vama dragi Oče, i Vama draga braćo i sestre u Hristu i sada i uvek. Svako Dobro od Gospoda molitvama Presvete Bogorodice i svih Svetih.

brat Vladimir Srbljak
USA , 9.3.2009 godine
Pomaže Bog oče!Blagoslovite oče! hoću samo da vam kažem kako me upravo vaš glas sa radija preporodio ,nešto ovih dana ništa ne radim kako treba, i tako se i osjećam,i onda čujem vas kako se trudite svake večeri na radiju i rodi se polet u meni, i čujem vas oče kako pojete i isplačem se i na duši bude lakše..hvala vam oče..vaše angažovanje i trud oko radija je prava stvar, svaki put doživim mali preporod kad mi je loše... i samo sam htjela da dodam da mi vaš trud na radiju liči na one scene gdje roditelj čita svojoj djeci bajke pred spavanje, kako bi ona imala miran i lijep san. Tako mi je drago što vam je uspjela i ta vaša zamisao oče! Da vas Bog nagradi za svaki vaš trud stostruko oče, zbogom i blagoslovite!

sestra Jovana Čonjić Beograd, Nedelja Pravoslavlja 2009 god.
Hvala Oče kako su divne i večeras molitve - AKATIST ja čekam i pratim kad ono drugi AKATIST ISUSU a i pesme divota!!! Neka Vas Gospod čuva i Presveta Bogorodica Oče dragi!

Sestra Stana
7. mart, 2009.god.
Dragi Oče, bilo je lijepo slušati Vas i večeras, od srca Vam hvala što ste svako veče molitveno i s duhovnim poukama u našim domovima. Želim Vam laku i mirnu noć.

sestra Slavica
7. mart, 2009. god
Dragi moj oče, od kako sam slušala vas na radiju i pevala uz vas Krst je sil i spasenje, puno mi je lakše, jednostavno osećam pozitivnu promenu u srcu, Oče radio neće kod mene stalno da funkcioniše imate vi možda snimak gde se vi molite da mi prosledite, oprostite sto to tražim samo ako je moguće, Ljubim vašu rukicu neka vas Bog dragi čuva.

sestra Nevena Jovanović 7.mart,2009.
Oče blagoslovite, evo zahvaljujemo Vam se na ovome što se toliko trudite zbog nas, hvala vam i da sa nama budete jos mnogo ljeta.

sestra Aleksandra
6 mart 2009 god Beograd
Svako dobro od Gospoda Oče dragi , za divne molitve, pouke i poruke. Samo kako se mi ponašamo ,juče , danas i sutra , baš i uvek ova će poruka biti aktuelna

sestra Stana Meseldžija , Prijedor 6 mart 2009 god.
Pomaže Bog najdraži Oče! Jedno su obične radio frekvencije koje se emituju u etar i nestaju rasipajući se, a druge neuporedive tanane prefinjene one sa radija "Blagovesti" koje sjedinjuju srca na svim meridijanima u Vašoj plamenoj molitvi Carici Nebeskoj i nesebičnoj ljubavi, i van vremena blagoveste o spasenju i Spasitelju duša naših Kome neka je slava u vekove vekova! Amin.

Sestra Radmila
London, 06.03.2009.
Pomaže Bog Oče dragi. Hvala što ste u mom domu, što me inspirirate iz večeri u večer, što služite nesebično sve ljude, što u ovim teškim remenima budite ljude iz sna pohlepe, sebičnosti i vezanosti. Što vraćate vjeru i nadu i inspirirate na ispravnost, i hrabrost na putu prema Bogu. Hvala beskrajno puta što postojite. Neka Vas Bog dragi čuva i blagoslovi svaki trenutak Vašeg postojanja. S Bogom. sestra Sunčana Zagreb, 06.03.09.
Oče slušala sam večeras prvi put radio i drago mi je što sam čula vaš glas. Prelepo,puno vas pozdravljam i želi vam Svako dobro od Gospoda,

sestra Nevena Jovanović 06.03.09.
Pomaže Bog, dragi moj oče! Blagoslovite! Eto oče, moj prvi utisak se vidi iz moje prve rečenice - ja nikad nisam nikog ocem nazvala sem mog rođenog, a da pritom osećam istu takvu radost i toplinu! Zahvaljujem dragom Bogu i Majci Njegovoj, što su me vama doveli i vama na čuvanje povjerili..eto, u "školi života" osnovno obrazovanje vam daju roditelji, srednje učitelji i profesori, a ko se upiše na fakultet njega uče duhovnici.. Ja se nadam da ću da završim ovaj vaš fakultet, da zapamtim vaše riječi i da se ugledam na vas. Kažem da se ugledam jer se još ne sretoh sa takvim istinskim trudoljubljem, sa ljubavlju prema svima, sa željom da se riječ Božija što dalje prenese.. pri čemu deviza "sva su sredstva dozvoljena" dobija sasvim drugo značenje, gdje je i svaka bezdušna mašina upotrebljena na slavu Boga.. prvo su bila dva papirića, pa časopis, pa sajt, pa razgovori preko skajpa, da bismo na kraju na radiju slušali vaš umilni očinski glas.. ..i zaista , kako sam vam i rekla, radosna je ta njiva Gospodnja koju vi obrađujete sa tolikom žrtvom i ljubavlju, sa tolikim znojem i krvlju, i vidjeće Gospod naš trudbenika svoga i smilovaće se na njega i daće rod izobilan parčetu zemlje koje on okopava vrijedno i neumorno noć i dan,i daće da sjeme koje on posija uzraste i da bude puno plodova!..tako ja vjerujem, a vas i bratiju sa ljubavlju pozdravljam i svako vam dobro od Gospoda našega želim!

Sestra Jovana Čonjić
Beograd, 05.03.2009.
Pomaže Bog, oče, blagoslovite! Svako veče u 22 h ulazi blagodat i radost u našu kuću sa Blagoveštenskim Akatistom Presvetoj Bogorodici i molitvenim glasom oca Gavrila. Kad god je to moguće svi se skupljamo na Akatist i sa Vama se molimo Pesvetoj Bogorodici i blagodarimo Joj na darovima koje donosi celom ljudskom rodu, odnosno svima koji hrle u Njen zagrljaj i Njeno okrilje! Oče, hvala Gospodu i hvala Vama na Vašoj ljubavi prema Vašim duhovnim čedima, hvala Vam na Vašem velikom trudu i revnovanju i molitvi. Dodje mi noćas pomisao: „ Pa, nije čudo što Presveta Bogorodica Lepavinska po Vašim molitvama isceljuje sve koji veruju u isceljenje po onoj reči jevandjeljskoj: „Verujem, Gospode, pomozi mom neverju!“ Toliko revnovanje i misionarenje i korišćenje svih dostupnih medija za svoj, od Boga Vam darovani pastirski rad, a sve u cilju oblagorodjenja, oplemenjivanja i učvršćivanja naši još uvek slabih snaga, je prosto zapanjući i vredno velikog divljenja. Neka Vam Gospod i Carica Nebeska, koju stalno slavite i blagodarite Joj, podari dobro zdravlje i snagu da ostvarite sve što ste zamislili i poželeli, dragi oče, a nama, Vašim čedima, da daruje da se makar dotaknemo krajička vašeg puta ka Carstvu Nebeskom. Amin, Bože, daj! Svako dobro od Gospoda!

Sestra Tankosava
Beograd, Na da sv. Lav, ep. Katanski,2009 god.
Dragi Oče, večaras na radiju je bilo najbolje do sada, što je i normalno, za sve treba vrijeme, a Vi ste to uspjeli za par dana da se u potpunosti opustite i svojim prirodnim glasom postignete ovaj rezultat, a tek kako će biti recimo za mjesec.

sestra Slavica
Sarajevo, 3 mart 2009 god.
Pomaže Bog oče, blagoslovite. Juče smo po prvi put čuli deo čitanja akatista. I ovo moje javljanje danas jeste podrška u ovoj odličnoj ideji. Samo pet minuta slušanja učinilo je da se duša raduje i oseti mir. Hvala Vam. Mnogi će imati veliku duhovnu korist, sada više nije dnevno ograničeno vreme na nekoliko sagovornika, nego vašu živu reč čuju svi koji žele da sa vama kontaktiraju svakodnevno. Hvala Bogu i Presvetoj Bogorodici. Samo da se Vi ne opteretite zbog Vašeg zdravlja, a mi svi se neizmerno mnogo radujemo.

Sestra Bojana
03.03.09.
Dragi Oče, neka Vas Gospod i Presveta Bogorodica čuvaju i nagrade svim dobrima za sva Vaša požrtvovanja za nas. Posebno ocena deset za divno informatičko objašnjenje kako da krenemo i pokrenemo Radio Blagovesti! Ja Vam Oče ne mogu moju radost i suze radosnice ni opisati kolika je divota i smirenje slušajući svako veče Radio Blagovesti. Sve desetke za izbor sadržaja na Radio Blagovesti, engleski i nemački ne razumem, ali nema veze, molitve su divne na svim jezicima.

Sestra Stana Meseldžija, Prijedor, Republika Srpska
03.03.2009.
Pomaže Bog dragi oče Gavrilo i braćo manastira Lepavina. Prije nekoliko mjeseci otkrila sam Vaš sajt i od tada gotovo svaki dan tražim vremena i načina da pročitam nešto i da dušu svoju nahranim. Vase duhovne pouke i besjede koje tamo nalazim zaista su riznica neprocjenjive vrijednosti u ovom mučnom vremenu i ovom prolaznom životu. Riznica u kojoj mi koje vitla životna bura pronalazimo put do Gospoda Boga našega i našeg slatkog pravoslavlja. Hvala Vam dragi naš oče Gavrilo i bratiji Vašeg manastira koji ne žalite truda u želji da nas izvedete iz tame na svjetlost. Imam veliku želju da sa svojom porodicom posjetim Vaš manastir i poklonim se ikoni Prečiste Majke Bogorodice Lepavinske, a nadam se da bi to moglo biti sa Božijom pomoći ovog ljeta. Bila bih srećna kada bi bila Vaše duhovno čedo. Zamolila bih Vas oče Gavrilo za vaše molitve pred Ikonom Majke Božije Lepavinske za duhovno i tjelesno zdravlje mene grešne i moje porodice. Krsteno ime mi je Veselinka, mog muža S. te djeca; L, M, i N. U svojim molitvama molim Vas da pomenete i mog brata V. Dragi oče u nadi da ću Vas uskoro upoznati pozdravljam Vas i želim Vam od Boga svako dobro.

Milanko Veselinka sa porodicom Novi Sad , Veternik, 28.02.2009.
Pomaže Bog dragi Oče Gavrilo! Hvala Vam na beskrajnoj Ljubavlju i Očinskoj Ljubavi prema Vašoj duhovnoj pastvi što svojim Očinskim savjetima, sugestijama i bdenjem nad svojiom pastvom neprestano bdite nad nama i poučavate kako se kao savremeni hrišćanin spasavati u svijetu: svijetu punom iskušenja, dilema, koji često puta nudi slatke jabuke od kojih trnu zubi, svijetu u kojem se često obožava i obogotvorava mnoga laž, smutnja, interes.. Hvala Bogu i Presvetoj Bogorodici Lepavinskoj da ste sa nama i među nama Herceg Novi 18.02.2009

brat Zoran Vuković
Pomaže Bog oče Gavrilo Mene zaista zadivljuje ovo misionarenje ovim putem. Često govorim krugu ljudi koji su oko mene i mom svešteniku o.Niki - da čovjek poput Vas , star 64 godine i Svetogorac misionari internetom i prilično dobro poznaje ovu paučinu. Eto uz Vas izgleda i ja donekle dobivam raspon misonarenja-naročito po Prijedoru i izgleda da sam mnoge zadivio. 18.02.2009 godine

brat Stefan
Oče blagoslovite, Danas, na dan Svetog Simena Bogoprimca, krsne slave kuće u kojoj sam rođena i odrasla, osećam potrebu i želju, da se pismeno, u granici svoje slabe reči, ali iskrenog srca, obratim Vama, dragi Oče Gavrilo i bratijo Manastira Lepavine. Da vam se zahvalim rečima koje, ma koliko birane, nikada neće biti dovoljno jake kao stvaran osećaj zahvalnosti i ljubavi u mom srcu i mojoj duši. Da se zahvalim na Vašim molitvama, biranim rečima, savetima, poukama, očinskoj ljubavi i brizi,koja nas sve,rasute po celom svetu,sjedinjuje i vodi u susret Gospodu. Da se zahvalim sestrama i braći u Hristu koji, pod Vašim budnim pastirskim okom i duhovnim vođstvom, ulažu svoj trud i rad, i čine da ovaj sajt vec godinama hrani naše gladne duše "manom"(nebeskom hranom). I kao što pravedni starac Simeon danas reče: "Sada otpustaš u miru slugu svojega, Gospode, po reči svojoj, jer videše oči moje spasenje Tvoje" tako i ja verujem da ćemo svi mi, povezani Vašom a i međusobnom ljubavlju u Hristu,pogledati u lice Gospoda našeg jednog dana…Ali i u lica jedni drugima. Sa strahom i trepetom molim Gospoda: "…I ne uvedi nas iskušenje, no izbavi nas od lukavog." Molim Boga da nam otkrije naša prošla,sadašnja i buduća sagrešenja, da nam da pokajanje,da nam da oproštenje grehova …da nas se On, Otac Nebeski, I Vi dragi oče Gavrilo, ne bi postideli jednog dana. Molim Boga da nas sve udostoji svog uskog puta, svoje Očinske brige, da nas kao čeda neposlušna, ispravlja, kara i opet iznova ljubi…I da nas još dugo, dugo drži pod okriljem Manastira Lepavine, zaštitom Bogorodice Lepavinske, pod molitvenim zastupništvom i blagoslovom Vaše svete desnice. Gospode Isuse Hriste, Sine Božiji, pomiluj nas grešne.

Sestra Bojana 16.02.2009.
Pomaže Bog oče Gavrilo, blagoslovite. Jako mi se dopao vaš razgovor sa Fra Damirom, lep primer komunikacije sa ljudima druge vere. Meni je koleginica iz Vojvodine, katolkinja, čestitala Pravoslavni Božić. Prvi osećaj je bio izuzetan, jako sam se iznenadila i obradovala, ali sam sledećeg trenutka osetila stid jer ja njoj nisam čestitala Praznik. Možda je krajnje vreme da shvatimo da na ovom belom svetu ljude treba deliti na dobre i loše ma koje vere oni bili, da čuvamo svoje i poštujemo tuđe. Čini mi se da je to prava mera u životu i protiv teža belosvetskom ludilu i haosu. Još jednom hvala na nesvakidašnjem tekstu, a Vama i Vašoj bratiji mir i radost od Gospoda i Presvete Bogorodice Lepavinske.

sestra Marijana
17.02.2009 godine
Dragi o.Gavrilo, svaki susret ,pa i ovim virtuelnim putem sa Vašom sveto-staračkom ličnošću i provejavanjem Vaše duhovnosti ostavlja traga na mom mladom svjesnom i misaonom planu.A,taj trag je zaista trag Božije ljubavi i trag Vašeg očinskog staranja o mom spasenju i o spasenju mnogih. Još od prvih susreta sa lepavinskim internet sajtom,ali i sa jednim tračkom svetogorske duhovnosti u meni se javlja želja sa susretom sa Vama i to licem u lice(grč.enopios en opi).I to se obistinjava...I tako zaista shvatam koliko je čulnom srcu ljudskom dostupno i umu mome shvatljivo,mjeru duhovnosti i mjeru hrišćanskog asketizma upravo kroz Vašu ličnost. Zadivilo me je to ,što kod Vas nema ni trunke pasivizma,niti ikakve revnosti ne po razumu,nego je to zaista pravoslavni asketizam saobrazan suštini pravoslavnog poimanja svijeta i čovjeka.Način na koji Vi misionarite i način na koji prenosite svoju bogatu riznicu duhovnosti i pamćenja Sv.Gore ,ali i prosijavanje Vašeg ličnog podvižništa je pravo poslušanje. Dakle,Vi koji u suštini dajete poslušanja sada poslušan svima,dajete mnogima pouke i sijete sjeme spasenja i nauke Božije.Današnje doba je doba odvojenosti ljudi od Boga,ali paralelno i jednih od drugih,te svojevrsnog trijumfa grijeha nad ionako ogrehovljenim čovjekom,ali ličnosti poput Vas čuvaju škrinju u kojoj prosijava svjetlost Božije nauke i života po vjeri. Provejava se vjera živa i vjera djelatna.I malo je onih koji proslavljaju Boga u današnjem svijetu.Ali,eto među duhovništvom(jer se danas i ono parceliše)ima svjetilnika koji na pijedestalu stoje ,kako bi drugima svjetlili.I slično Proroku mnogi Vam svjedoče riječi: Dadite nam od jeleja vašega,jako že svjetilnici naši ugasjut! (Podajte nam ulja vašega jer će se svjetiljke naše ugasiti!) Zaista zadivljujuća je sila Vaše riječi jer je to ,slično sv.Jovanu Preteči,glas i riječ koji viče u pustinji:Pripravite put Gospodnji i poravnite mu staze!Vi danas u svojevrsnom snijegu i vejanju strahote "doline plača" i ovog "Gordijevog čvora"koji se dešava među ljudima i u svijetu,krčite put kojim će mnogi ići i mnogi idu. Dakle,po Vašim riječima ,ovce treba da znaju i osjete glas svoga pastira...Tako i mi,Vaša duhovna djeca pratimo Vaš glas i Vaš štap i idemo tim putem i osjetimo time i glas našeg Pastire-Načalnika Hrista Gospoda.Sv.ap.Pavle svjedoči:Sjećajte se starješina vaših koji vam provijedaše riječ Božiju....i u svemu im se povinujte. Tako se i mi trudimo,nekada poslušni,a nekada i ne ,da pratimo i shvatamo Vaš glas i nepoklek slično svetopavlovskoj revnosti i svetopavlovskim smirenjem.Nekada dobri,a nekada loši,ali se trudimo da uvijek slično Vama patnje Gospoda Isusa Hrista na tijelu svome nosimo i time bivamo svjetlost svijetu i so zemlji.Ima nas mnogo,ali nije to mjera jer ne treba puno soli da se jedno jelo osoli.Dovoljno nas je koliko nas i ima i nema ,ali treba da uvijek budemo svjesni duhovnosti koja je sa nama prisutna. Prisustvo Božije se nekada i vrlo često shvata kroz prisustvo svetih ljudi i ljudi koji žive životom svetim,nezlobivim i čistim.Jer onaj koji je saobrazan Hristu u vrlinama postaje svojevrsni iskusnik Božije tajne o proviđenju sa ljudima.Kao u troparu,"tajnik Božije blagodati". Do nas stoji da imamo blagodarnosti prema Bogu koji nam je dao takvu duhovnu ličnost poput Vas i da se trudimo da budemo dobra djeca,dobrog oca.

Brat Stefan
14 godina, IX razred osnovne škole 14.02.2009 god. na dan sv.Trifuna
Pomaze Bog dragi nas oče Gavrilo Nadam se da ste se lepo odmorili i oporavili u banji. Često sam na stranicama manastira Lepavina i to mi je najlepše odmaranje i druženje . Želim da vam se zahvalim što ulažete toliko napora da svakom date odgovor. Ja vrlo često u tuđim odgovorima nađem i na moja pitanja odgovor. Često se desi i da odplačem ali i to mi prija. Čitam šta je ko i kako doživeo kad je bio u manastiru a mislim da bih mogli pisati isto tako kako se osećamo dok smo na sajtu Manastira Lepavina. Ja se osećam kao da stojim u Crkvi i to ispred Ikone naše Majke Lepavinske i vas oče Gavrilo. I sad imam takav osećaj kao da čekate da ja završim ovo pismo i da ga već jednom pošaljem . Pisala bih ja u nedogled ali moram na posao za 15 min. Dragi oče Gavrilo srdačno Vas pozrdavljam i hvala Bogu, Mitropolitu Jovanu, Vama oče i ostalima koji se trude da ovakav oblik kontaktiranja postoji. Svako dobro vam želim i živeli Vi nama NA MNOGAJA LJETA!!! PS.Radujem se oče Gavrilo što vidim po novijim fotografijama da ste se oporavili.

sestra Slavica Vučenović 13.02.2009 godine , Fürth
Pomaže Bog o.Gavrilo, blagoslovite! Evo jedan tekst koji je napisao brat Toma, a objavljen je u malom crkvenom časopisu. Govori o tome kako i znatiželja može dovesti do dobrih rezultata i do Gospoda i kako je dobro postavljati pitanja i ne treba da se stidimo da pitamo za duhovne stvari (da se stidimo da ćemo ispasti glupi, to nam je iz komunizma ostalo, a nema glupih pitanja). Sveti Teofan Zatvornik citira, mislim iz Priča Solomonovih "spasenje je u mnoštvu savjeta, a koji su bez savjeta padaju kao lišće". Pogotovo danas kad se nama koji ulazimo u duhovni život, živeći u jednom svijetu sa potpuno drugačjim pravilima, moraju objasniti najjednostavnije stvari, koje su nekad bile normalne. Zato je veoma dobro što otac Gavrilo odgovara preko Skajpa i treba koristiti tu mogućnost za postavljanje pitanja. Ako Bog da , kad popravim računar kod kuće, i ja ću da postavljam pitanja preko Skajpa, a Otac mi je to i sugerisao.
image
“Danas se u pravoslavnim hramovima i domovima čita Evanđeoska priča o cariniku Zakheju i njegovom susretu sa Hristom Isusom. Treba odmah reći da je u tom vremenu Izrael bio okupiran od strane Rima i da su neki Jevreji, poput Zakheja, bili skupljači poreza (carine) koji su davali okupatoru. Oni su uzimali još i mnogo više novca, više nego što su rimski zakoni zahtevali i tu veliku razliku zadržavali za sebe. Ovo ih je učinilo izrazito omraženima i njihovi sunarodnici svrstavali su carinike u najveće moguće grešnike. Sa njima se niko nije družio i u njihovu kuću ulazili su samo drugi carinici. A Zakej je bio starešina carinika! Zašto je Evanđelist sv. Luka odabrao baš ovaj istorijski događaj pored mnoštva svakodnevnih čuda koja je pred Apostolima i ostalima činio Gospod Isus? Pa, mnogo je razloga. Po mom skromnom mišljenju, Zakhej je iz puke znatiželje krenuo gde i mnoštvo, a iz takve znatiželjnosti i danas mnogi dolaze u pravoslavne hramove na Liturgiju, iako o Bogu Jedinome i o Božanstvenoj Liturgiji znaju tek onoliko koliko čuju od dece koja imaju veronauku u školi. Ali dolaze i – na dobro su mesto došli! Da tako kažem: «Dobro nam došli!» Jer i neki od nas dođoše iz puke znatiželje, koju Gospod Bog nagradi i verom i delima! Znatiželjom mi dolazimo do znanja, znanjem do istine, a istina nas oslobađa naših loših navika, oslobađa nas naših predrasuda, oslobađa nas da – volimo. I tako se u nama, u našim dušama i mislima, i u našem ponašanju, ispunjava sav cilj dolaska Duha Svetog u Crkvu, u vernike – da slobodni budemo i slobodno volimo i Boga i Božije. Na žalost, istina je da posle prvih impulsa da upoznamo Boga, Crkvu Njegovu i Liturgiju u kojoj učestvujemo, mi tu želju za još većim znanjem gušimo svojom lenjošću, iako o Bogu i volji Njegovoj ima još jako mnogo divnih saznanja svuda oko nas. Opet, i tu nam deca mogu biti uzor. Ona nas pitaju sve što ih zanima bez straha da ćemo im se mi podsmehnuti ili na neki drugi način ružno reagovati. I tu želju za znanjem, koju zaista često vidimo kod dece, treba da negujemo i mi, i da je uzdignemo na nivo - ljubopitljivosti. Sveštenicima i đakonima, ali i ne samo njima, Bog je školovanjem podario darove, znanje, ne samo da bi pred Bogom Liturgiju i ostale obrede služili, već da bi i nama mogli odgovoriti na sve one nedoumice koje imamo, i koje nas koče da čistim srcem, tj. slobodno Bogu u molitvi se obratimo i u vreme i na mestu gde i kada to sada i ne radimo. Mi ovo saznanje što imamo sada čuvamo i negujemo, kao da smo ga u zemlju zakopali i ne delimo ga ni sa onima koji nas nešto pitaju niti ga umnožavamo novim saznanjima. " Pozdrav od Tatjane

sestra Tatjana Kremenović Banja Luka 05.02.2009 godine
Dragi o.Gavrilo, kako sam imala tehničkih problema i nisam mogla koristiti internet od našeg Božića do prije dva tri dana, te iz tih razloga nisam mogla ni pratiti novo postavljene tekstove na stranicama manastirskog sajta, a što mi je mnogo nedostajalo. Tako da sam tek maločas pročitala postavljeni tekst brata Nenada "Manastir Studenica", čitajući njegove utiske, doživljaje i uopšte pojimanje o našoj velikoj svetinji i njenoj obitelji kao i manastirskom životu koji se odvija neprestano kroz vijekove a koji sam po milosti Božjoj posjetila i sama prije par godina posložila sam svoj lični mozaik. Taj moj mozak nije za neki zid već mozaik u mom malom i ograničenom mozgu, ali koji je zadovoljno pulsirao od "svake kockice mozaika", što i ja pripadam našoj pravoslavnoj vjeri i našem rodu. Svakako da je sve po promislu Božjem, (brat Nenad je Vaše duhovno čedo) pa kako reče brat Nenad u zaista iskrenom i nadahnutom pisanju vrlo rijetko smo svijesni koliko mislimo da znamo a u biti skoro pa "ništa" da neznamo o sebi tj. o našoj duhovnoj pustinji koja nas obuzima zbog naših ljudskih slabosti. Zato i ovim mojim obraćanjem želim da Vam se neizmjerno zahvalim što ste otvorili "vrata" manastirske stranice da braća i sestre iznesu kroz pisanu riječ i fotografiju, svoje doživljaje , utiske i neminovno duhovno prosvjetljene sa pokloničkih putovanja, a na duhovnu korist mnogima koji tekstove pročitaju. Svaki napisani tekst koji je objavljen do sada ima bez sumnje svoju duhovnu vrijednost, ali svoju potrebu da Vam se iskreno zahvalim nisam mogla a da ne izrazim poslije čitanja ovako lijepo napisanog i fotografijom popračenog teksta našeg dragog brata u Hristu, Nenada.

Vaša sestra u Hristu Slavica. 03.02.2009. Sarajevo
Pomaže Bog Oče Gavrilo DRAGI OČE GAVRILO, BOGU HVALA ŠTO STE S NAMA I SVA VAM RADOST I BLAGOSLOVENI BILI OD GOSPODA NASEG! Dragi oče Gavrilo, morao sam da Vam se javim sa par rečenica. Evo, da odmah budem konkretan, otkako sam imao nekoliko skromnih kontakata sa Vama, vezano za moje porodične tegobe, Vi ste u mene ulili neku toplinu i neku blagost. Teško mi je to opisati riječima, ali kad otvorim stranice manastira Lepavina i Vaš sajt, čiji sam redovan posjetilac, osjetim da se duhovno napajam i osjećam neku veliku blagodat, a posebno kad vidim ikonu PRESVETE BOGORODICE i Vaš lik ili čitam Vaše besjede i Vaše drage i lijepe pouke. Sve više imam potrebu da Vas lično upoznam.U meni tinja nekakav plamen žarke želje da Vas vidim, jer imam utisak kao da Vas poznajem sto godina i kao da ste moj najrođeniji koga neizmjerno volim. Takvi su moji osjećaji i radost. Dragi oče Gavrilo, ne znam da li sam dobro uspio da Vam opišem ova moja osjećanja i misli, ali danima želim da Vam se javim i na ovaj način iskažem ono što je iskreno u meni.

brat Goran 16.1.2009. god.
Sve najbolje Oče dragi Gavrilo Vama i bratstvu za Božićne praznike želi Samo po Božijem promislu i VAS Gospod poslao u naše divne svetinje da se širi miris SVETOGORSKI NAŠEG PRAVOSLAVLJA. Sva pitanja i odgovore korisne za našu dušu, možemo na pravom mestu i u pravo vreme dobiti na LEPAVINSKOM SAJTU, dragi oče zahvaljujući Vašem neumornom "STRAŽENJU" na Internet mreži. Reč Božiju slušati i dušu žednu BOGA ŽIVOGA pojiti na LEPAVINSKOM SAJTU trčimo oče dragi u svako doba dana i noći tu su "VRATA CRKVE NON-STOP OTVORENA" gde naš Otac Gavrilo toplom rečju, savetima i poukama napaja svoju duhovnu dečicu širom sveta. NA MNOGAJA LJETA!NA MNOGAJA LJETA!!!

sestra Stana Meseldžija sa porodicom
Dragi mi u Hristu vozljubljeni Oče Gavrilo Vama, Vašem bratstvu i svoj Bogom povjerenoj Vam pastvi želim srećne i blagoslovene Božićne praznike, Ljubavi, mira i radosti od srca Vam želim! Neka Svjtelost Hristovog Roždestva uvijek obasjava puteve povjerene Vam pastve i duhovnih čeda jer ste Vi naš most od ovog prolaznog života do Casrtva Nebeskog, Vi ste Htistov ugaoni kamen temeljac koji je tu radi nas i zbog nas, Vi ste izvor žive vodi koja poji sve nas grešne i umorne i natovarene brigama ovoga svijeta. Uvijek je Gospod najbolje ljude svih plemena postavljao da vode, prosvetljuju i popravljaju one slabe, nage i zamračene! Hvala Vam na svoj sv(j)e
Pomaže Bog Oče Gavrilo, Blagoslovite!!! Pročitavši tekst sestre Gordane i brata Vladimira i ja Oče pronalazim odgovore koji kao da su na moja pitanja odgovarana. Želio bih Oče da Vam se beskrajno zahvalim na ukazanom povjerenju da pomognem sebi dajući mrvicu doprinosa na Vašoj njivi , nebeski beskranoj a tako sitno protkanoj sa našim dušama koje traže Gospoda u svoj toj životnoj "paučini" . Na mjestima gdje se i pocjepa Vaše riječi je tako tananim koncem (riječima) protkaju da se čini kao da se obnavlja sama , a u stvari Presveta Majka naša preko Vas i Vašeg bratstva šalje nam toliko potrebnu utjehu. Gospod i Presveta Bogorodica da Vama i Vašem bratstvu uvijek u vijeke vijekova bude na pomoći u svim nevoljama i da Vas krijepe u svim iskušenjima. P.S. Hvala Vam i na lijepoj fotografiji .

brat Stamenko Mijatović
Banja Luka, 31.12.2008
Pomaže Bog o.Gavrilo, blagoslovite! Dragi naš o.Gavrilo, evo prošlo je više od mjesec dana da Vam nisam ništa pisala. Hvala Bogu i Presvetoj Bogorodici da ste svakodnevno sa nama preko Manastirskog sajta. Vaša virtuelna duhovna djeca koja Vam se obraćaju sa pitanjima, a i ona koja samo čitaju Vaše odgovore i postavljene tekstove vjerujem da su jednako zadovljna i zahvalna kao što sam i ja,na Vašem neizmjernom trudu i trudu Vaših saradnika . Vaša želja da što više među nama bude istinskih vojnika Hristovih nadvladava vaše fizičko i zdravstveno stanje . Svakodnevni Vaš trud Gospod nagrađuje sa povećanjem broja posjetilaca sajta. Mnogobrojna pitanja koja su Vam do sada postavljena pokazuju da mnogi Pastiri naše Crkve nisu dovoljno učinili, kao što Vi to često kažete da od svojih parohijana naprave istinske vojnike Hristove. Ali hvala Bogu da se i tu počinju dešavati pozitivne promjene što pokazuje organizovanje vjeronauke za odrasle u jednoj od parohija u Prijedoru a što nam srećna i zadovoljna sestra Stana javlja. Duboko vjerujem da će ovo biti dobar primjer i drugima da uvedu vjeronauku za odrasle tamo gdje već nije, koja bi mnoge duhovno obogatila i učvrstila u našoj lijepoj Pravoslavnoj vjeri. Svako dobro od Gospoda i Presvete Bogorodice Vama i Vašoj bratiji , želi

Vaša sestra u Hristu Slavica!
Sarajevo, 12.12.2008
Pomaže Bog oče Gavrilo, blagoslovite. Hvala Vam oče za stranicu o Manastiru Ilinju. Pa Bogu zahvaljujem što imate svoje veb stranice da možemo opširnije da saznamo o našim prelijepim manastirima i o čudima koja se tamo dešavaju . Toliko me privukla ljepota tih svih manastira Ovčarsko- Kablarskih da bi, čini mi se istog trena poželjela da pođem i da vidim. Jako sam zadivljena ocem Isaijom na tako nesebičnoj pomoći ovom izgubljenom narodu. Neka Vas čuva Majka Božija i svo bratstvo moga dragog manastira Lepavina.

sestra Dragana
10.12.2008
Oče Gavrilo Blagoslovite, Želim samo da vam se javim i da vas pozdravim. Zbog vremenske razlike i mnogih drugih okolnosti nemam baš mnogo prilike da vam se javim preko "skype" i pitam nešto dušekorisno. A i Vi ste u jednu ruku tome krivi. Iz vaših odgovora svoj braći i sestrama nalazim odgovore na naša pitanja. Do te mere ste odgovorili na mnoštvo veoma ozbiljnih pitanja da sada jednostavno mislim da bih počeo da pitam bezsmislice koje nisu vredne Vašeg vremena. Ovo ne znači da Vam se dalje neću javljati, eh kada bi bilo moguće javljao bih se ja svaki dan. Dragi Oče, iako hiljadama kilometrima daleko ostajem molitveno blizu, kao da ste tu, tako da daljina nikada neće predstavljati granicu. Ali Vas molim da molite Boga da nas udostoji da ipak na Njemu samo znan način jednog dana skrati i tu daljinu. Hvala Vam još jednom na ogromnoj duhovnoj pomoći koju nam pružate svakodnevno. Svako dobro od Gospoda molitvama Presvete Bogorodice sLjubavlju

brat Vladimir Srbljak NJ, 07450, USA, 09.12.2008.
Pomaže Bog oče Gavrilo , Oče Gavrilo ja sam juče bila na sajtu pa sam htjela da Vam se javim. Razmišljala sam da Vam postavim pitanje za savet ali ću ga sastaviti drugom prilikom. Ja se zovem Marijana iz Vršca sam ali rođena sam u Sarajevu, ukratko o meni. Nadam se da ste dobro. Vidjela sam slike kako ste vježbali posle operacije. Da vam još kažem da iako kompjuteri ne utiču baš najbolje na ljude, opet , u granicama i na verodostojnim sajtovima neki savjeti su od koristi, a ja sam baš kad sam u nekim svojim dilemama mnogo odgovora našla na vašem Manastirskom sajtu. Čovjek se pita za nešto, savjeta ima mnogih ali ja baš volim strogo iz pravoslavnih knjiga i sajtova da učim. Roditeljski savjet je uvjek tu ali korjen nekih vjerskih pitanja morala sam sama tražiti i učiti. Oče bila sam na ispovjesti i pričešću i sada postim, nisam zaposlena. Htjela sam naći duhovnika možda u nekom manastiru u blizini da mogu odlaziti. Hvala Oče što ste se javili. sestra Marijana Vršac, 8.12.2008
Pomaže Bog oče Gavrilo, blagoslovite. Ja sam Miloš iz Beograda, pogledao sam vaš sajt manastira Lepavina, i mogu vam reći da imate najbolju prezentaciju manastira. Zbogom!

brat Miloš Beograd, 2.12.2008
Oče Blagoslovite! Pročitala sam razgovor sa sestrom Tankosavom, svaki komentar bi kao i uvek bio suvišan. Mladi i njihov odnos prema Pravoslavnoj veri jeste neiscrpna tema. Međutim ima mladih ljudi čija vera u Boga i veru Pravoslavnu zadivljuje tim pre što su njihovi roditelji neverujući ljudi. Kako postupati sa roditeljima koji ne samo da su neverujući nego pokazuju i otpor prema težnji svoje dece da ih vrate na put vere Pravoslavne .Kako pomoći takvim roditeljima, kako ih izvesti na pravi i jedini put? Mir Vam i radost od Gospoda i Prevete Bogorodice,

sestra Marijana.
1.12.2008 god.
Pomaže Bog dragi oče Gavrilo! Blagoslovite, Neću oče da Vam smetam samo da Vas pozdravim. Ne mogu da odolim da Vam se javim. Čitam manastirski sajt pa kao da sam sa Vama. Uvijek kada me malo u srcu stegne ja pročitam Vaše odgovore na pitanja vjernih i bude mi lakše a odgovori uvijek kao da su za mene pisani. Znam je da su pisani za sviju ali ja sebe uvjek negdje nađem. Prava milina je čitati Vaš razgovor sa sestrom Tankosavom.Vi ste oče kao najljepši cvijet oko koga se okupljaju pčele, sa čistim nektarom nas hranite. Da ste nam živi i zdravi na mnogaja ljeta i da Vas čuva Bog i Presveta Bogorodica Lepavinska.

sestra Vladislava Banja Luka, 29.11.2008


Pročitano: 10401 puta