MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

SVETI SAVA, ARHIEPISKOP SRPSKI



Sveti Sava - skolska slava! - glasi narodna uzrecica. Vaistinu je tako, braco i sestre. Sveti Sava je ne samo Svetitelj, vec i Prosvetitelj srpskoga naroda. Njegovom zaslugom Srbi jesu narod Bozji, narod koji nosi Hrista u sebi i koji strada za Hrista i pravdu Njegovu. Njegovom zaslugom i njegovih sledbenika Srbi imaju svoje pismo, svoju kulturu, svoje obicaje, svoju svetlu istoriju i sve svoje sto vodi Bogu i istini Bozjoj.

Nema istinskog dobra koje ima Srpski narod a da nije protkano licnoscu Svetoga Save. Zato je Sveti Sava toliko slavljen i postovan u srpskom narodu.

Da! Srpski narod, dok je srpski, shvatace da je Sveti Sava najveci Prosvetitelj srpski i da je istinska prosveta Hristova, Hristovo Jevandjelje. Zato je istinski prosvecen onaj covek - uci Sveti Sava - koji je pravedan i dobar i istinoljubiv i bratoljubiv i svet i plemenit. A sve je to ako je Hristoljubiv, od ljubavi prema Hristu u ovome svetu. Zbog svega toga Sveti Sava je nas ideal, ideal svakog pravog Srbina, ideal nase dece i nase omladine.

No ima jos nesto sto Sveti Sava ostavi svome rodu - srpskome narodu. Ostavi mu u nasledstvo da ima zivot vecni, pravdu i istinu vecnu. Zivot vecni u nebeskom carstvu, pravdu i istinu vecnu koje pocinju ovde na zemlji i nastavljaju svoj tok na nebu. Ziveti u istini i pravdi po Bozjim zapovestima jeste svetosavsko nacelo. Ispunjavati volju Bozju zivotom svojim jeste svetosavski amanet. Svaki onaj koji to cini slobodno moze da kaze da je istinski potomak naroda kome Sveti Sava, pomocu Bozjom, darova ime, veru i slobodu. Samo oni koji zivotom svojim po Bozjim zapovestima svedoce pripadnost svome narodu jesu istinski sledbenici Svetoga Save i pravoslavlja. Iz ovoga dvoga se radja prava i istinska nacija, pravi i istinski narod - Srbi.

Svako onaj ko misli da je moguce biti istinski pripadnik srpske nacije bez vere i zivota po Bozjim zapovestima obmanjuje sebe, uverava savest svoju u nesto sto ova ne moze prihvatiti, sto savest odbacuje kao nesto sto ocrnjuje dusu i udaljuje je od Boga.

Ne moze biti nacija ispred vere i Boga, kao sto ne moze biti ni hrana ispred tela. I hrana, i nacija nista ne koriste ako nemaju predmet u kome vrse svoju korisnu funkciju. Hrana sluzi telu da bi ovo moglo da izvrsuje svoje ovozemaljske zadace, nacija opet oznacava pripadnost tela nekom narodu. Kao sto telo slabi i sklono je bolestima bez hrane, isto tako i nacija slabi i nestaje bez vere i zivota po Bozjim zapovestima.

Kada covek ostane bez vere i zivota po volji Bozjoj radi svoga nemara i lenosti, polako ali sigurno ostaje i bez svoje nacije i svoga naroda. Narod opstaje na zemlji zahvaljujuci ponajpre neizmernoj milosti Bozjoj, molitvama svojih Svetih predaka i zivotom u veri po zapovestima Bozjim. Svaki onaj narod koji odbaci veru i zivot po volji Bozjoj istovremeno lisava sebe nacionalne pripadnosti a zatim i opstanka svoga na zemlji.

Danas Nebeska Srbija klice i klikce od svete i slatke radosti sto na celu njenom stoji tako veliki Svetitelj, tako veliki covek, tako slavna dusa i licnost pred Gospodom Bogom - Sveti Sava.

Zasto se nebo klanja Svetome Savi, zasto se nebesa u radosti danas slecu oko njega? Sta je on to ucinio, u cemu je tajna njegova?

Tajna njegova je u tome, braco i sestre, sto je on ispunio Jevandjelje Gospoda Hrista. Eto cele tajne njegove. On je, ispunjujuci zapovesti Hristove, uselio Gospoda Hrista u svoju dusu, te je mogao sa apostolom Pavlom reci: "Ja vise ne zivim, u meni zivi Hristos" (Gal. 2, 20).

Vrseci zapovesti Hristove, tvoreci svete jevandjelske vrline, ziveci i hodeci verom za Gospodom Hristom; verom i ljubavlju i molitvom i postom i krotoscu i smirenoscu i milosrdjem i svim ostalim svetim vrlinama, kraljevic Rastko preobrazio je sebe u Svetoga Savu.

Gde je Hristos, tamo su svete misli, tamo su sveta osecanja, tamo su sveta i velika dela. Zato je Sveti Sava jos na zemlji bio pun tih svetih jevandjelskih misli, svetih jevandjelskih zelja, svetih jevandjelskih raspolozenja. Tu je izvor svih njegovih svetih dela, koja je pocinio za zivota na zemlji i koja neprestano cini ziveci vecno na nebu kraj Gospoda Hrista.

Zaista njegova dela blistaju i danas kroz svu tamu nasu, srpsku nesrecnu tamu. Blistaju kao sunca. "Tako da se svetli videlo vase pred ljudima da vide vasa dobra dela i slave Oca vasega Koji je na nebesima" (Mt. 5, 16).

Pogledajmo, braco i sestre, kroz primer Svetoga Save na sebe same, na svoj zivot, na svoja dela i uvidimo gde se nalazimo. Zivimo li onako kako to Bog od nas zahteva, cinimo li dela koja su ugodna Bogu: postimo li, molimo li se Bogu, idemo li redovno u crkvu na zajednicku molitvu nedeljom i praznikom, ispovedamo li se i pricescujemo Svetim Tajnama, postujemo li nedeljne i praznicne dane ne radeci u njih, citamo li Sveto Pismo i druge knjige verske sadrzine... Zapitajmo o tome svoju savest!

Bez zivota po Bozjim zapovestima nemoguce je osetiti i jedan tracak istinske radosti, istinske ljubavi, istinske milosti Bozje u ovome svetu. Ne moze covek ni da usmeri svoje misli ka Istini koja preporadja dusu i vraca u nju mir, radost i ljubav; ne moze da shvati ni najjednostavnije tajne Bozje sve zbog toga sto je odbacio veru iz svoga zivota.

Boga treba osetiti u dusi svojoj, treba covek da oslobodi mesto u dusi koje pripada Bogu pa da bi mogao dusom svojom da prima Bozanske poruke mira, radosti i ljubavi. Mir se radja iz nepokolebljive vere, radost iz nepokolebljive nade, a ljubav od Boga koji obitava u dusi. Kad ovo troje covek poseduje u dusi svojoj, on tada prima svaku nedacu i bol sa posebnom lakocom i mirom u dusi. Ne dopustajuci nijednoj nedaci i bolu da oteraju Boga iz duse i trudi se da svojim zivotom ispunjava ono sto Bog trazi od njega.

Neka bi nam Sveti Sava dao snage da ustrajemo u ispunjavanju volje Bozje. Neka nas Nebeski Zastupnik ne gleda na nase strasne grehe, nego po milosti svojoj neka umoli Spasitelja da preporodi Srbe, da ih preobrazi, da ih povede putem istinske Prosvete, putem Vecnoga Zivota.

Da otvori oci svima nama, da otvori oci Srbima, i da nam kaze i pokaze da je ovaj zivot samo priprema za Vecni Zivot u onome svetu. I ako nas bude Sveti Sava vodio, i mi dopustili da nas on vodi, lako cemo spasti dusu svoju i proslaviti Boga trojedinog, Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i u vekove vekova.

AMIN.

Pročitano: 2695 puta