ДУХОВНИ РАЗГОВОР ОЦА ГАВРИЛА СА БРАТОМ МЛАДЕНОМ О УМНОЈ МОЛИТВИ      A-   A+  МЛАДЕН:
- "Оче Гаврило, благословите! Оче, осећам да ми много помаже Исусова молитва. Медјутим, уопште, недовољно се молим. Онда узмем бројаницу, да ми се молитве не би расејавале, али и тада ми мисли често одлутају. А што се броајница тиче, и ту ми је много тога нејасно. Хтео бих да их достојно носим, јер су ми потребне само за молитву. Зато понекад ставим и две и три бројанице на руку, али нисам сигуран да поступам исправно. Посаветујте ме, оче!"
ОТАЦ ГАВРИЛО: - "Бог благословио! Брате Младене, видим да ти је проблем усредсредјеност на молитву. Труди се да када узносиш молитву, када призиваш Име Његово, да осетиш како се тада заиста обраћаш Самом Господу, као да је ту пре тобом. Исто тако Пресветој Богородици, светитељима. Медјутим то мора да буде духовна веза са Господом, никаква визија нити умишљање, јер то би већ била прелест. Таква молитва, где је остварена духовна веза са Господом, где је молитва у уму и срцу, једино има смисла, у противном, молитва, која се само механички изговара, а до Господа није допрло наше срце, јесте нема молитва и Господ је не чује.
Кажеш да ти Исусова молитва много помаже. Исусова молитва је, као што знамо, веома кратка, а веома моћна, узноси се право код Господа: " ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ, СИНЕ БОЖИЈИ, ПОМИЛУЈ МЕ ГРЕШНОГ!". Када би људи знали колика је моћ Исусове молитве, никада се не би одвајали од ње. У првом делу молитве обраћамо се Живом Господу и сведочимо да је Он Једини Господ коме се молимо, Једини кога исповедамо, Једини кога имамо, Једини који нас никада неће оставити и заборавити и Једини, који нас увек с љубављу чека на нашем грешном путу, јер с а м о "је Његово Царство и Сила и Слава, сада и увек и у векове векова".
У другом делу молитве, опет Њему, нашем Творцу, изражавамо покајање, искрено покајање и молимо Га: "ПОМИЛУЈ МЕ, ГРЕШНОГ". Видите, моја духовна децо, нема ни једне речи сувишне. Исусова молитва је молитва над молитвама, молитва покајања, молитва спасења. Што више усрдних Исусових молитава узносимо, све смо Богу милији и ближи, а живот наш ће бити исправнији и пут у Царство Небеско чистији и достојнији.
Од светогорских стараца сам научио да Исусова молитва замењује сва молитвена правила, све акатисте, све молебне, само не Свету Литургију, јер се на Светој Литургији у Светој Тајни Причешћа сједињујемо са Самим Христом. Изнад Свете Тајне Причешћа нема ни једне молитве, јер без сједињења са Христом, ни једна, па ни Исусова молитва није делотворна. Свети старци такодје кажу да је Исусова молитва такодје јача чак и од појања на Светој Литургији, дакле само не од чина Свете Тајне причешћивања Часним Даровима, јер, ако се, не дај, Боже, деси земљотрес у току Свете Литургије, и ако морамо због земљотреса да изадјемо из цркве, умну молитву ми не морамо да прекидамо. Напротив, узносећи и даље Исусову молитву, ми остајемо у заједници Свете Тројице, заједници Оца и Сина и Светога Духа.
Значајно је напоменути да је Исусова молитва делотворна само за вернике који су крштени и који се редовно причешћују. Умна молитва за крштене је делотворна када доноси радост и смирење.
Својој духовној деци сам већ причао како сам се лично на Светој Гори трудио у творењу Исусове молитве. И овом приликом вас молим да прочитате књигу "Казивање једног Боготражитеља свом духовном оцу", која је мени много помогла. У књизи се описује духовно узрастање једног руског ходочасника у току узношења умне молитве. И ја сам по благослову свог духовника настојао да ми ум увек буде запослен молитвом, чак сам трагао за манастиром, све по благослову свог духовника, који је био познат по строгом монашком уставу и по многим подвижницима који творе Исусову молитву.
Иначе, постоје три степена творења Исусове молитве, усна , умна и срдачна. Прво се по благослову духовног оца твори усна молитва све док је ум сасвим не усвоји. А онда, док монах врши своја послушања, његов ум се бави молитвом, а усне мирују. У трећем степену молитва се спушта у срце и тада, цело биће твори молитву. То значи да се цело наше тело моли и када легнемо и спавамо, а и кад се пробудимо, молитва наставља да тече. Тако се у мом срцу стално изливала Исусова молитва, а моје цело биће је стремило Богу&хеллип;
Дакле, Исусова молитва је као очишћујућа река, која сапира све делове неше душе и тела, очишћује ум и срце, тако свим својим бићем пребивамо у љубави и доброти, које препознајемо и запажамо и у свим Божијим бићима.
МЛАДЕН: За упражњавање Исусове молитве много ми помаже бројаница. Медјутим, видео сам да многи на руци носе и по неколико бројаница. Понекад чак и ја ставим две или три на руку, али плашим се да је то ипак фолклор. Не бих желео да се грешим. Посаветујте ме, оче!"

ОТАЦ ГАВРИЛО: Бројаница је подсетник на чињење умне молитве: "ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ, СИНЕ БОЖИЈИ, ПОМИЛУЈ МЕ ГРЕШНОГ". Са ових неколико речи ми изградјујемо вечно спасење.
Бројаницу треба увек носити са собом и држати је на левој руци. Кад год имамо имало времена било на послу, било у аутобусу, пред спавање, у путовању, треба узети бројаницу у десну руку, измедју палца и кажипрста и код сваког чворића изговарати речи Исусове молитве. Тада настојимо да одагнамо све друге мисли и да умом пратимо речи молитве, а срцем да је осећамо. Ако нам бројаница буде служила за умну молитву, прво ћемо осетити телесно смирење и опуштање од напетости и умора, а онда долази душевни мир и престаје свака нервна напетост. То су већ духовни плодови, где човек почиње да бива узвишен и срећан.
Бројанице су некада плели само монаси и монахиње по благослову и уз велике молитве, зато бројаница није само средство за молитву, већ и светиња, коју треба тако и чувати и уважавати.
Бројаница, која се носи око руке обично има 33 чворића, што напомиње 33 године, колико је Господ Исус Христос имао када је пострадао, али и васкрсао. Наравно, плету се и веће бројанице. Монаси тиховатељи на Светој Гори имају бројанице које имају по 300 чворића, на којима се налази 12 посебних куглица. Те куглице служе да сваки пут када монах сачини 300 Исусових молитава, помери по једну куглицу и тако обележи да је целу бројаницу од 300 чворића завршио. И тако светогорски подвижници у току једног дана и ноћи врше Исусову молитву пуних 18 сати, јер 12 пута по 3оо Исусових молитава сачине у току 24 часа.. Пошто се Исусова молитва изговара молитвено и полако, 300 молитава се изговара у времену од око 1,5 сата. Тек остало време монаху остаје за неке друге потребе, јело, спавање, Свету Литургију&хеллип;
Да, данас на рукама тинејджера можемо да видимо и по неколико бројаница и само Бог зна за шта им служе и где су купљене? Има их већ да се продају и на улици, али то сигурно нису радили монаси нити свештена лица, нити ико по благослову. То не продаје Црква и такве бројанице служе или као украс или чист фолклор.
Али, ако се човек искрено моли, њему је потребна само једна бројаница и то да се достојно носи. Носити бројаницу, а не молити се, нема никаквог смисла. Носити више бројаница, такодје нема потребе, јер само је молитва разлог због кога се носи бројаница. Према томе, мирјанима на руци је довољна само једна бројаница. За све нејасноће и предрасуде око ношења и употребе бројанице треба питати духовника.
Гордана Дјукиц
То је и моја молитва изгговарам је ббезброј пута сваког дана
Ања Стевановиц
Цесто дотакнем неку звотињицу бројаницом, И онда морам да је перем. Посто имам умиљатог пса, прала сам је цесто И покидала се. Од тада не носим бројаницу И молим се без ње. Знам да су то све искусења, али не знам како да поступим.
Зорица Врховац Димитриц
ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ ПОМИЛУЈ МЕ ГРЕШНУ.
Љубе Бур
Господе Исусе Христе помилуј нас грешне... Амин +++
Селимир Милосевиц
Научио сам сада много.
ХвалаТи Оче Гаврило.
Господе Исусе Христе, Сине Божији, Помилуј ме Грешног.
Амин
Бојана Боба Чановић
ХВАЛА ОЦЕ ГАВРИЛО,ПРЕЛЕПО И ЈАСНО. НА ЗДРАВЉЕ И СПАСЕЊЕ СВИХ НАС,АМИН
Јела Мијаиловић
Хвала Богу и оцу за савез!
Дуско Мара Васиљевиц
АМИН и нека господ бог позиви нашег оца ГАРИЛА да нас савјетује и води кроз духовни живот АМИН!
Бранка Југовиц
Господе сине БОЗИЈИ ПОМИЛУЈМЕ ГРЕСНУ, АМИН+++
Горица Босковиц
овог момента долазим из манастира Острог. тразила сам купит икону Богородице Лепавинске али је нема код нас, Слава свим Светим да буде
Љуба Босиц
свидјамисеово
Биљана Милојевиц Лонцарски
ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ СИНЕ БОЗИЈИ ПОМИЛУЈ МЕ ГРЕСНУ
Биљана Ивановиц
књига оце Гаврило коју предлазете Младену је одлицна вец сам је неколико пута процитала
Саша Лазић
Бас књигу Казивање једног Боготразитеља ми је отац дао на цитање 2008. године, заиста је мотивирајуца и све сто треба знати о творењу молитве у њој се налази...
Љиљана Граовац-Сабо
Хвала оце Гаврило за Исусову молитву и за бројне савете које нам дајете.
Гордана Петрић
Господе Исусе Христе сине Божији помилуј ме грешну,Пресвета Богородице спаси, бројаницу сам добила са Свете Горе
Натаса Илиц Миловац
Господе Исусе Христе, сине Бозији, помилуј ме гресну!
Сања Нововиц-Спалевиц
Господе Исусе Христе, сине Бозији, помилуј ме гресну!

Прочитано: 7878 пута

Број посјета од 11. Априла 2012. године