СЕТА      A-   A+  

Све се ређе усуђујем да изговарам речи, јер увек значе нешто друго од онога што ја желим&хеллип;
Интернет је илузија. Савршено ствара илузију блискости. У тренутку вам се учини да вам је неко, кога никад видели нисте, близак. И прича крене. Као да сте стари пријатељи који се познају дуже од живота. Причате лако, без резерве, без размишљања и бојазни да ваше речи могу бити погрешно протумачене јер се тако добро разумете, скоро савршено допуњавате.
И онда, у сред те приче о битним и небитним стварима, можете да осетите талас. Преплави вас онај добро познати осећај милине. Да сте у виртуелном свету случајно набасали на неког ко је вама сличан, ко вреди и појави се осмех на лицу. Онај, наизглед, ничим изазван, који је рефлексија унутрашњег склада и хармоније. И у глави чујете реплику из чувеног филма "Казабланка":
- Мислим да је ово почетак једног дивног пријатељства!
И време стане. Или се бар вама чини да је стало. И, хтели или не, једино што вам пада на памет је нешто што сте давно рекли:
"Колико смо ми у ствари повезани неким чудним енергијама и путевима&хеллип; Као да смо се погубили у неким прошлим и нашли се у овом животу&хеллип; Волели смо се и дружили, били пријатељи то је сигурно, али можда не довољно, па нам је дат овај живот да све надокнадимо&хеллип;"
И одмах имате више енергије, више воље. Више осмеха, више лепих мисли. И све је исто, али је вама некако другачије. Јер сада све има још један "тајни зачин" који даје потребни шмек, који свему даје посебан укус. И баш вам је лепо.
И, онда, као што то обично бива, тако "ушушкани" у то разумевање и не приметите да је ваш покушај да се нашалите направио неки нежељени "клик". Схватите да једно слово, ипак, није протумачено онако како је требало бити. И то једно слово привуче још једно, а оно још једно и створи се реч која привуче још једну и&хеллип; У тренутку станете у неверици. Све је добило погрешан смисао. И, ма колико били вешти са речима, некако шта год да кажете у покушају да појасните то звучи контра онога што мислите и само појачава темеље тог "Кинеског зида" који се одједном појавио и све више се диже између вас. У трен ока је постао велики као Хималаји! А сви знамо колико је тешко попети се на Хималаје, о преласку је илузорно и мислити&хеллип;
И неминовност, оно што смо сви доживели, ефекат издуваног балона. И туге. У ствари, можда је туга погрешна реч. Права је сета. У речнику уз реч СЕТА стоји туга, меланхолија, жалост. То је тај микс.
Пре пар година на једном дивном путовању које ме је много променило чула сам мисао која је сад прикладна уз мало прилагођавање. Оригинал је:
- Најтежа носталгија је кад ти недостаје неко ко никад и није био твој.
Адекватна верзија је:
- Најтежа носталгија је кад осетиш да ти већ недостаје нешто што можда није ни постојало.
И неминовно враћање на почетак ове приче, оно што се намеће само по себи:
Све се ређе усуђујем да изговарам речи, јер увек значе нешто друго од онога што ја желим&хеллип;
За некога за кога кажу да је вешт са речима, некога ко бира разбацана слова спаја их у речи које постају мала ремек дела, то је тежак пораз&хеллип;
Милица Дједовиц
истина,свака рец...али ипак идемо даље...
Татјана Гњатовиц
мислим да је горе од овога када те неко кога смратрас пријатељем заборави када му је све потаман...када ти се јави само када је њему теско а заборави тебе понекад питати...како си
Вељко Димитријевиц
цхетовање мозе да буде добар вентил за празњење...кад вец прицате са неким прицајте истину без бојазни од осуде, несто као исповест....мада увек треба бити опрезан не треба бркати бабе и забе.
Андјелија Ујес
Овдје су таква искуства па скоро...свакодневна ствар,али то нас временом обликује и даје нам онај познати осјецај опреза и благе дистанце а еурофија која нам се мозда и десила...нека буде освјезење у гомили сивила....не треба је схватати озбиљно...игра је овдје ...на неки нацин и несто лијепо ако јој знамо мјере и правила...доброг укуса и духа,као и духовитости....која из свега тога произилази....сјета је...просто привремено стање и у реалном па и у виртуелном зивоту.....само треба бити оно сто јеси ,наравно у позитивном смислу и не предавати се или зависити од некога ко се тек овдје појавио као...гром из ведра неба....треба масхтати али онолико колико нас то радује али и не угрозава насу дусху и лицне моралне кодексе....,сваки је цовјек космос за себе па нека...сам и доноси закљуцке у вези свега уз Бозију помоц,здрав разум и искуство!
Драгана Бакетариц
Предивно рецено,,
Александар Бекић
Дивно написано ...
Јелена Милиц
свидја ми се
Мила Карабува
Стара рец је за људе:"Густо се сеју али ретко ницу. "
Готи Пнтг
Прелепо рецено!!! Јесте ово неки други свет ал је и једини могуци нацин упознати тај свет .. јос ако је цовек добар познавалац језика е ту је тек дар... У ова теска времена кад се немозе путовати јер немас услова за то овде све мозес ... Овај свет нам је то омогуцио и да видимо много тога и да сазнамо много тога, да упознамо људе и да се друзимо , да позовемо неке тамо далеке пријатеље на кафу итд да их уведемо у нас свет ... Али у овом виртуелном зивоту нема бас велике разлике од стварног и овде као и тамо имас добрих и лосих људи.. Пријатеља који долазе и одлазе... И овде све временом продје кроз неко цистилисте које нам одвоји зрно од кукоља ... Имам годинама пријатеље које никада нисам срела а увек се исприцамо сто би рекли ко људи .. Имам и пријатеља које сам срела и потпуно су исти и на нету и у зивоту! Знате ста мислим да смо ми сами првенствено одговорни за то ста хоцемо у зивоту и како се поставимо према другима.. Ако је цовек добар и искрен Господ це нам послати добре људе.. Немозе се лос цовек дуго скривати и фолирати једноставно неда му враг мира... Нормално треба пазити али у зивоту је исто! Писем оно сто мислим и осецам .. Нормално је да се немозе свидети свима то сто ја писем .. невредјам никога али исто тако недозвољавам ни да ме вредјају тј недајем им ни повода за то.. Јос једна ствар овде је сто се тице првенствено вере права мала ризница са благом... Када бих ја могла наци све ове дивне беседе и поуке.. сазнати много тога о свим тим светим људима и на свему овоме ја сам захвална бас путем овог нета...
Веселин Митровиц
истина и то страсна истина
Нада Радоњиц
лепа природа
Бакрацевиц Виолета
Одлицно рецено...
Зорица Бубало
Ја сам преко интернета и сајта Поуке.орг упознала заиста добре и квалитетне људе. Није баш увек интернет комуникација илузија. Али, преко неких других сајтова за упознавање је већ било и илузије. Само човек ако пажљиво посматра брзо увиди шта се крије иза маске. Ово је наравно мој субјективни став.
Сладјан Бодјан
Ја мислим да интернет није илузија него стварност. Уосталом људи страдају од када је света и века и без интернета. Уосталом љубави је нестало па нестало и ста сад то има везе са интернетом? То је исто као када би рекли да телефон није стварност а данас без њега нико не мозе да зиви ни да уговори било какав посао ни да позове хитну ни полицију. Једино сто мозе да се казе за све те изуме то је - пороцна мудрост.
Радомир Милосевиц
Дај Господе Бозе нас: Андјела мира,верног водју,цувара дусе и тела насег,па це нам Он показати пут до правог циља.
Радомир Милосевиц
Дај Господе Бозе нас:Андјела мира,верног водју и цувара тела и дусер насе,па цемо лако доци до зељеног циља.
Едита Радосављевиц
Прелепо и истинито
Каролина Јованоска
Христос Воскресе,навистина убаво Оце ни указавте на овај проблем сто го има во цел свет.Бог да Ве благослови,а Вие благословете не нас.
Александра Сибиновиц
преидвно и поучно ко има очи да види...благословите нас оче
Гордана Вујцин
Тако ми је доста од тих вентила за празњење
Ирена Видациц
Фантастицно
Никола Исаиловић
ста после оваквих коментара ХВАЛА вам
Светлана Пауновиц-Аксентијевиц
Зато се и окрецемо увек Богу , јер нас он разуме и без реци.
Данијела Станивуковиц
Драги,Оце, ја се заправо све цесце осјецам тако,али у стварном зивоту,понекад помислим да је то тако зато сто сам код куце са малом дјецом,па не видјам,цесто друге људе,и кад изадјем цесто разговор ма како добронамјеран да је,оде неким другим током,све висе цутим,и бавим се цитањем,јер људе ми је све тезе разумјети
Гордана Цидилко
Када човек постане темељан и изградјен у свом духовном свету, за њега постаје разоцарење и гусење од до јуце драгих пријатеља.Њихова љубомора, завист и пакост вас остављају у самоћи која настаје као јутро после ноћне олује и кисе! Зато од пријатеља не очекујемо ништа, а од Бога увек руку која невидљиво пружена испод наших стопала не дозвољава да падамо и гинемо.Ни један уметник није уништиосвоје савршено дело, етозато ни Свевишњи Бог не напушта ни нас.Добро Вам јутро Оче Гаврило. Хвала Вам што нас пасете са извора мудрости и светлоста.
Љиљана Коматина
реалан приказ неких нових трендова
Јохана д'Арц
Прекрасно,топло,искрено..
Сладјана Никиц Тењовиц
Заиста је тако Оце...све сто је недодирљиво је јако привлацно....а мозда та удаљенист одговара....суоцити се.са самицом..могу само јаки .карактерни људи....па ова нестварна бица одговарају и те како...
Недо Павловиц
да, сави се ми нађемо у овом тексту(догађа нам се исто)хвала.
Драгица Радаковић
назалост десава се ,,,
Снежана Ћопић
у зивоту је сваки корак скола...у добру је лако добар бити, у злу треба добро тразити...да нема ове илузије, ни Вас не бих спознала, ни мудрости које саљете не бих сазнала...то да ли це искреност неко препознати и отвореност моју лосе тумацити не говори толико о мени, колико о другој особи...цовек се радја и умире сам, но није бице које је способно усамљено зивети, природних се закона треба дрзати и стоицки све подносити...а не унапред осудјивати, цовек је цовек ако делима то доказе исто као и нецовек...
Светлана Шобот
Постобана Јелена . Само могу да додам да делим твоје мисљење и да се слазем са тобом.
Тања Дјукиц
Феноменално!
Винка Мацура
Мени је драго сто постоји интернет, морам да признам да имам тај осецај блискости с људима које не познајем, али ако то и јесте обмана или илузија, ја ипак у њој зивим и она ме усрецује..
Теа Сплит
није предугачак...таман кад је најлепше ти заврши....има тога још...могла би ти на ту тему још много много тога написати....А ја те разумем јер исто тако размишљам...:)

Прочитано: 5020 пута

Број посјета од 11. Априла 2012. године