АТЕИСТА И МЕДВЕД      A-   A+  

Понекад је потребно да се мало насмејемо. Јеромонах Серафим (Турланд) је на свом фејсбук профилу објавио један текст, који сам одлучио да поделим са вама.
На мом блогу "Опет и опет у миру..." обично не објављујем шаљиве текстове. (Немојте ме погрешно разумети, волим шале. Чак сам неколико пута објавио текстове које сам сматрао веома духовитим.) Овај текст је изузетак из неколико једноставних разлога.
Први разлог је да имам тзв. атеисте у породици. Увек ме је збуњивало то што они сваке године славе Божић; чак и говоре "срећан Божић". Жао ми је што морам рећи, али чак и Јевреји признају да особа не може да слави Божић ако није хришћанин. Као овај атеиста из приче, они чак говоре: "О, мој Боже!" Сада, пре него што атеисти, виканци и друге окултистичке групе почну да ми шаљу "едукативне" мејлове, поручујем: уштедите своје време и енергију. Ја сам православни хришћанин. Ја уређујем овај сајт, постављам текстове који ми се допадају - не учествујем у расправама. Ако вам се не допада оно што сте прочитали - идемо даље.
Други разлог због којег сам одлучио да објавим овај текст је тај што сам у последње време пронашао бројне фотографије православних монаха са медведима. Ове фотографије ме асоцирају на св. Серафима Саровског и његовог медведа. Када их гледам, осећам се пријатно и лепо.
Хеј, нисам вам обећао дубоке, интелектуалне разлоге због којих сам објавио ову причу. Као што сам и рекао, понекад нам је потребно мало смеха.
А сада... прича...
Шетао један атеиста шумом.
"Какво предивно дрвеће! Какве моћне реке! Какве дивне животиње!", говорио је у себи.
И док је тако шетао поред реке зачуо је шуштање у жбуњу. Окренуо се да погледа шта би то могло бити. Видео је гризлија високог око седам стопа како трчи ка њему. Потрчао је колико га ноге носе. Освртао се и видео како га медвед сустиже.
Када се поново осврнуо, медвед му је био сасвим близу. У том моменту саплео се и пао на земљу. Покушао је да се придигне, али медвед је већ био над њим; ухватио га је својом левом шапом, а десном кренуо да га удари. У том моменту атеиста је узвикнуо: "О, мој Боже!"
Време је стало, медвед се скаменио, шума се умирила.
Јарка Светлост засијала је испред атеисте и зачуо се Глас са неба: "Свих ових година негирао си Моје постојање, а постојање сваке твари приписивао космичкој случајности. Да ли очекујеш да ти помогнем да изађеш из ове заблуде. Да ли да те од сада сматрам верником?"
Атеиста је погледао директно у ову Светлост: "Било би лицемерно од мене да Те сада замолим да ме сматраш хришћанином, али можда можеш медведа да учиниш хришћанином," одговорио је атеиста.
"Врло добро!" рекао је Глас.
Светло је ишчезло. Шума је опет зашуштала. А медвед се осенио крсним знамењем, скупио молитвено своје шапе, поклонио се и прозборио:
"Господе, благослови ову храну и благослови руке које су је створиле, у име Оца и Сина и Светога Духа. Амин!"
Хвала на објави ове приче, оче Серафиме. Предлажем читаоцима овог сајта да посете wебсајт оца Серафима: http://www.thediaspora.net/
Василије Данебохм
Превод с енглеског: Бојана Поповић
Драган Петровиц
позван или не Бог је увек присутан.
Милица Јанковиц Мирковиц
Јесте саљиво али то је тако назлост људски ум немозе да схвати творца па није то све цовјек створио него Творац Господ нас .Али ето кад су тако моцни и невјерују у Бога нек зауставе смрт:) Слава Богу на свему :)
Светлана Лежаић
И камење ће да прослави Бога само неки људи упорно одбијају да то учине. А што се тиче духовитих православних прича обожавам их, мада ми ова изазива језу. Али има једна која ме увек насмеје. У једној руској цркви, уместо црквењака свештенику је помагала једна бака. Она је годинама по мало пила винце па јој се осладило, и кад се десило да га једнога дана нема она стаде испред иконе Мајке Божије и гласно се помоли да јој нађе неку бутељку. Бака није знала да се свештеник задржао у олтару и када је чуо чудну молитву, сакри се некако иза зида на коме је била икона и прекори баку. А она помисли да је Богомладенац кори осу паљбу на њега: "Ти ћути, Ти си још мали, ја сада причам са твојом Мајком!"
Тања Миливојевиц
Слава драгом Богу до вијека...Амин....толико сте ми уљепсали дан са овим саљивим прицама.....Хвала...:)
Татјана Гњатовиц
Бог је природа,мени је у најтезем тренутку у зивоту драги Господ послао сицусног мрава да ме освијести и да утврдим своју вјеру...ова прица је саљива,поуцна и они који не вјерују окренуце је у своју корист
Саша Лазић
:)) хахаха...сјајно.
Зорица Бубало
Одлична поучна прича за атеисте. Наш драги баћушка и мече :)
Споменка Савковиц
Сви који тврде да нема Бога, кад се нађу у тешкој и безизлазној сизуацији ипак га на крају позову. Тако је мени колегица рекла; Боже сачувај, вјерујеш у Бога.
Реља Расовиц
Да , има и прица са лавом када се монах помолио Богу када га је лав напао да му да хрисцански ум и онда је лав склопио сапе и молитвено рекао "Господе благослови рабу твоему јести" :)
Юрий Манцуров
Батюшка Серафим моли Бога о нас!
Драгица Радаковић
ауууу ово је одлицно ,,,ха ха
Стана Радиц
серафим саровски...амин
Мирјана Жарковић
веома лепа и поучна прича
Зоран Проданов
Оце Гаврило ова Васа слика ме потсеца на св.СЕРАФИМА САРОВСКОГ који је када се повукао дубоко у суму да у самоци и молитви проведе остатак свог овоземаљског зивота,који је припитомио све звери па цак и огромног медведа који му је јео из руке.Али Богу хвала по гласу с Царста Бозијег морао је да се врати у манастир да помогне људима да устану и врате се Бозијој стази иданас се он Господу моли за нас гресне.Оце Гаврило хвала вам за све слике и поуке које нам саљете.
Гордана Цидилко
Јеромонах Валамски Серафим, андјео земаљски који је божији и наш угодник.Хвала Богу на дару.АМИН.
Снезана Цорнет
Супер текст, одличан савет. Ставићу га на мој ФБ.
Мариа Фризер-Цоафор Унгхии Гел
Еу ну интелег е се сцрие пе пагина дар сунт ферм цонвинса ца сунт мелт емесаје адресате целор цел поарта п ебунул думнезеу ин суфлет си инима .
Цолиц Рузица
да би успео у зивоту морас бити јак као медвед да савладас све препреке, или лав.
Боббѕ Боки Савиц
Свети Серафиме Саровски,моли Бога и Пресвету Владицицу за нас гресне !
Саса Јовиц
да само све прице нису саљиве.један мој добар пријатељ је исто био атеиста у раној младости па му се десило несто страсно.сетао је кроз град једно поподне са трудном супругом и изненада их је ударио ауто који слуцајно слетео са пута.....он је сада угробу вец неколико година супруга тезак инвалид у полу коми а син кога су лекари успели да спасу из мајзиног стомака иде у други разред о.с. у коју иде и моја церка.сто је јос интересантније тај мој пријатељ је умро од муке због тог догадјаја ипред смрт се окренуо јако Господу и насој Цркви и доцекао то дете али га је рак појео.ја мислим да је то Господња воља и да це Драги Господ Бог гледати то дете и да му просветли зивотни пут да не греси као свој отац.......ето толико.
Кире Михајловски
свети наум исто кога мецката му го изела магарето на селанецот му рекол на мецката таја да ја изора нивата па така зела и му ја орала секоја година
Тања Ткацек
Свети отац Серафим
Снезана Лазаревиц
Св. Сератиме моли Бога за све нас.

Прочитано: 4002 пута

Број посјета од 11. Априла 2012. године