IZ BESJEDE NA GORI A-   A+  

 


o.Gavrilo
Besjeda na gori je zbirka Isusovih etičkih učenja i izreka, prikupljena u novozavjetnom Jevanđelju po Mateju. Izlaganja koja se ovdje spominju kompilacije su izreka izgovorenih u različitim prilikama.
U ovoj besjedi, Isus je izrekao čuvenih devet blaženstava, koja glase:
* Blaženi su siromašni duhom, jer je njihovo Carstvo nebesko.
* Blaženi su tužni, jer će se oni utješiti.
* Blaženi su krotki, jer će oni naslijediti zemlju.
* Blaženi su gladni i žedni pravde, jer će se nasititi.
* Blaženi su milostivi, jer će oni biti pomilovani.
* Blaženi su čisti srcem, jer će oni Boga vidjeti.
* Blaženi su mirotvorci, jer će se oni sinovi Božiji nazvati.
* Blaženi su prognani pravde radi, jer je njihovo Carstvo nebesko.
* Blaženi ste kad vas, mene radi, ruže i progone i, lažući, nabijede svakim zlom. Radujte se i veselite se, jer je nagrada vaša velika na nebesima; jer su tako progonili proroke koji su bili prije vas.”
Mnogi hrićani Besjedu na gori smatraju nekom vrstom komentara na Deset zapovijesti, koja prikazuje Isusa kao istinskog tumača Mojsijevog zakona.Besjeda na gori se smatra središnjim načelom hrišćanskog učenja i mnogi etički mislioci je smatraju osnovnim izvorom hrišćanskog pacifizma.
Vukasin Momcilovic
Pomaze Bog. Oce ja ne razumem ovu prvu: 'Blazeni su siromasni duhom, jer je njihovo Carstvo nebesko' Zar ne bi trebalo da budem duhom jaci da bi mi i vera bila jaca? da ne pokleknem duhom pred iskusenjima? Oprostite ali ne razumem na sta se konkretno misli.
o.Gavrilo
Evo citat sa svetosavlja

Siromašan je duhom čovek koji svim bićem oseća da je njegov ljudski duh krajnje siromašan, krajnje nedovoljan, krajnje ubog, da bi mogao živeti sam od sebe, već mu je uvek potreban Onaj koji je jedinn bogat duhom: Bog. Siromašan je duhom čovek koji oseća da nijedna njegova misao, nijedno njegovo osećanje, nijedno njegovo delo, ne mogu ni živeti ni uspeti, već moraju izdahnuti i nestati, ako se ne hrane Bogom, ne obesmrte Bogom. Siromašan je duhom čovek koji svim bićem svojim oseća da je sav ljudski duh njegov krajnje siromašan prema svebogatom Duhu Božjem, i sva ljudska misao njegova - krajnje siromašna Prema svebogatoj misli Božjoj, i sav ljudski život njegov - krajnje siromašan prema svebogatom životu Božjem, te se on neprekndno trudi i muči da svoj duh dopuni i usavrši Duhom Božjim, da svoju misao usavrši i dovršn Bogom, da svoj život ispuni i obesmrti Bogom.
Vukasin Momcilovic
Da bi covek mogao da shvati da je siromasan duhom treba biti dovoljno bogat da bude siromasan. Hvala oce, sada razumem.
Branka Krneta
Divna Blaženstva. Slava i hvala Bogu za sve.
Radivoje Grbic
Siromasni duhom su oni koji sebe smatraju vrlo malim u poredjenju sa velicinom Bozjom i koji ceznu da se obogate u Bogu i u njegovom carstvu.
Janko Mihajlovic
uvijek smo mali i gresni ali Boziji....ziveci po Bogu ucimo da slijedimo put Gospodnji i zadobijamo barem mali trunak bogatstva duse....Nada...
Stana Meseldzija
Hvala Vam Oče Gavrilo za sve- DIVNO NAS OPOMINJU BLAŽENSTVA -Kako dušu možemo spasti.
Nenad Badovinac
Ima više tumačenja citata - "onaj koji je siromašan duhom, naslediće Carstvo nebesko?" Kako god da se tumačilo, ostaje činjenici da svakako siromašni dobijaju utehu...
LJiljana Botić Vilotić
Blagoslovite oče Gavrilo!Lično mislim da nam treba dosta vremena da zadobijemo ta Blaženstva.Čovjek je slab i samo uz Božiju pomoć možemo to postići.Čitav život treba da radimo na sebi ,da se ispravljamo .Duhovno uzrastati ,znači ići stepenicu ,po stepenicu.Gospode pomozi mi na mome putu ,obasjaj mi um Svojom Nezalaznom Svjetlošću i otkloni tamu moju.Neka Bude volja Tvoja ,a ne moja!
Duska Lazar Peric
HVALA TI BOZE MILI NA MILOSTI.
Stojan Gavrilovic
SLAVA I HVALA BOGU ZA SVE
 
  

(ova tema ima ____ poseta )  

Pročitano: 3891 puta