Priča o tri čoveka: iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti A-   A+  

 
 
Srela su se tri čoveka: jedan iz prošlosti, drugi iz sadašnjosti i treći iz budućnosti. Čovek iz sadašnjosti je zamolio čoveka iz prošlosti: „povedi me sa sobom u prošlost, veoma želim da poživim tamo“. Ovaj mu odgovori: „Ako te povedem sa sobom u prošlost, ti više ne možeš živeti u sadašnjosti“. Tada se čovek iz sadašnjosti obratio čoveku iz budućnosti: „Povedi me u budućnost“. – „Ako vidiš budućnost, - odgovori on, - onda više ne možeš živeti u sadašnjosti“. – „Zašto mi govorite jedno te isto, ipak ste vi oba iz raznog vremena?“ – pitao je predstavnik sadašnjosti.
 
„Ukoliko poživiš u prošlosti, onda će ti se sadašnje vreme činiti potpunim mrakom. Razočaravši se u njega, više nećeš želeti tamo da živiš“, - s simpatijom mu odgovori gost iz prošlosti. „Tada mi objasni, poslaniče iz budućnosti, zašto ti nećeš da mi pokažeš svoje vreme?“ – pitao je trećeg sagovornika čovek iz sadašnjosti.
 
„Ukoliko ti pokažem budućnost, - s velikom tugom je odgovorio on, - od strašnog prizora, koji će se pojaviti pred tobom, pašćeš u očajanje i, takođe, nećeš više moći da živiš u svom vremenu“. – „Dobro, onda je bolje da ostanem u svom vremenu, - uzdahnuo je čovek iz sadašnjosti. – Zasada, ja još uvek mogu u njemu da živim...“ 
 
(Monah Simeon Atonski. Tajanstvene besede), Manastir Filotej
 
Prevod sa ruskog S. M.
 
Milan Trkulja
onda je bolje da ostanem u svom vremenu, - uzdahnuo je čovek iz sadašnjosti. –
Nenad Badovinac
Čekajte, pa i za čoveka iz prošlosti bi naša sadašnjost bila očajnička, a danas je čoveku olakšan život u odnosu na prošlost. Tako da je moguće da se i u budućnosti živi normalno.. Verovatno se radi o nekom drugom očajanju. Možda očajničkom životu bez vere i ljubavi među ljudima..
Petar Mirković
Ko ne živi u sadašnjosti i svom vremenu taj nije u glavi čist, to pisac hoće da kaže!
Zoran Sevic
Ako menjamo vreme... Gubimo

balansu zivota...
Jela Mijailović
Dobra pouka!
Snezana Djokic
HVALA. NA OVOJ PRICI...BOGU HVALA.
Snezana Janicijevic
Ako smo svesni šta danas radimo i šta se dešava a pri tome smo srećni i ispunjeni verom i nadom što da se plašimo budućnosti
Denis Goicevic
Sve se desava OVDE i SAD.ako ne zivimo zivot SAD,a kad bi ga ziveli,zar postoji drugo vreme?
Saša Lazić
Ako pogledamo u buducnost pa kud jos i taj teret nosit sada, ako se okrenemo u proslost izgubit cemo dio sadasnjosti dok gledamo nazad i jos se i spotaknemo zbog okreta :)
Dragica Rudic
Svi ljudi sve znaju
Thöni Vinka
Hvala o.Gavrilo.Najgore je bit nezadovoljan i proklet,traziti Pogacu nad Pogacom !!!
Zorica Bubalo
Negde sam pročitala da današnji čovek dosta razmišlja o tome kroz šta je sve prošao (o prošlosti), ili razmišlja šta ga sve čeka i šta bi sve voleo (o budućnosti). Tako da uopšte ne živi u sadašnjosti. Nego stalno o nečemu brine. Da je to u stvari problem savremenog čoveka.
Darko Jakovljević
Ipak je najbolje zivjeti u sadasnjosti!
Tomislav Dugandžić
o.Moli za stradale u nevolji...lip pozdrav iz Hercegovine!
Branka Krneta
Shvatih ovu besedu kao da ne treba da tugujemo ni za cim vec da zivimo normalno ne osvrcuci se sta bi bilo kad bi bilo, vec prosto da zivimo u svaku trenutnku svog zivota zadovoljno,smireno i sa verom u Boga.
Tošić Goran
eeeeeeeeee sve u svoje vreme..........
Milena Puaca
Od bjezanja u neko drugo vreme nema nista ,krst je krst i treba ga nositi.
Ana Bobic
Hoce prica da kaze da kako vreme prolazi sve je gore i gore.
Malinče Ivanović
svidja mi se sadasnjost!
Vesna Pavicevic
Ja se samo iskreno nadam da cemo ubrzo svi se okrenuti jedni drugima i naravno Bogu pa da ce u tom srecnom i blagodatnom vremenu u kojem cemo misliti i raditi dobro proslost,sadasnjost i buducnost biti samo rijeci.Da se necemo osvrtati sto je nekad bilo niti mariti sta nas ceka.Oce Gavrilo moli Boga da se osvijestimo vec jednom,.
Jadranka Trifunovic
Svako vreme ima dobru i lošu stranu.

I mi kad se setimo prošlosti imamo često blagi osmeh na usnama. .a ovi su mu "ponudili" mračne strane njegove želje. .znači i tamo ćemo doziviti ko i ovde...bori se bori se..nesto tako vidim ja to. .. fina priča hvala burazeru.♥
 

Pročitano: 2906 puta