Englez o Srbima A-   A+  


o.Gavrilo
Sveta Liturgija i Pričešće srbske vojske

Engleski novinar o srbskoj vojsci

Da li se Hristos ikad nasmejao? I

Da li se Hristos čemu god začudio?

(Odlomak iz teksta)

U vreme Prvog svetskoga rata jedan engleski književnik i novinar obišao je savezničke frontove, pa je bio i na srbskom frontu baš o Vaskrsu.

Ono slobodne vojske što je bilo, postrojilo se u paradni stroj na dan Hristova Vaskrsenja, i srbski Vladar izašao je, okružen oficirima, pred stroj i pozdravio je: “Hristos vaskrse, junaci!” Na ovaj pozdrav vojska gromoglasno odgovori: “Vaistinu vaskrse!”

Ovaj događaj, koji je za nas običan, uticao je na Engleza silom groma.

„Ja ništa veličanstvenije nisam doživeo ni na jednom frontu”, govorio je on posle na jednom predavanju u Londonu. “Zamislite, da jedan Vladar objavljuje svome oružanom narodu, da je Hristos vaskrsnuo, i da sav taj narod jednodušno odgovara potvrdno, da je Hristos zaista vaskrsao! I to se, gospodo moja, nije dogodilo u nekoj katedrali ili u nekom salonu, nego na polju smrti, jada i užasa. I još uz to Vladar van prestola i narod van otaxbine, oboje na krvavoj golgoti! To je tako nešto uzvišeno, da se ne može jezikom izraziti. Ja sam se osećao kao da prisustvujem samom faktu Hristova Vaskrsenja u Jerusalimu pre devetnaest vekova. Taj narod je nepobediv. I nemojte se čuditi što ću vam reći, da sam ja tek tada i na tom frontu stekao nepokolebljivo uverenje, da će Saveznici pobediti. Pobedićemo – zbog silne vere onoga malenog naroda“.

Iz sabranih dela Svetog Vladike Nikolaja Ohridskog i Žičkog,

knjiga H, Himelstir 1983., str.,58.
Stoja Zizanovic
Divno ! sveti Vladika Nikolaj me uvek podigne i jaca mi veru !!
Svetlana Ležaić
Ako je Bog sa nama, ko će protiv nas. Slava Bogu za sve!
Nenad Badovinac
Bog je tamo gde se dvoje slože u Njegovo ime. Znaci da smo daleko od Boga ...
NemanjaiDanijela Mladenovic
Ima i sada toga, verujem. Kad nevolje stignu na srpski narod, itekako se probudimo i zavapimo Bogu. Samo, treba istrpeti sve pošasti dok se večina ne probudi.
Natasa Ilic Milovac
Oci mi pune suza, srce puno ponosa! Moj narod! Stradalni, ali ponosni! Mali, ali veliki! Niciji, ali Bozji! Divan tekst. Steta sto ovakve stvari primete drugi, a mi cemo uvek po losem primeru zapoceti. Hvala Oce.
Bojana Srbljak
Ipak...naš Bog je "BOG MIRA". Vrlo je teško definisati kada rat postaje moralna potreba. Jer i u odbrambenom ratu, kako da ubijanje opravdamo i da kažemo da ono nije greh?
Saša Lazić
Kao u doba cara Lazara...
Dragica Mamić
Kao što reče ovaj engleski novinar nema sumnje u pobjedu kad Hristos Vaskrsava u srcima našim!


(ova tema ima 3686 posete)

Pročitano: 2108 puta