Značaj Bogojavljenske vodice A-   A+  


o.Gavrilo
Bogojavljenska voda divna je potvrda pravoslavne vere.

Njena je osobina da godinama ostaje sveža, ukusna, osvećena i lekovita. Odavno se čuva običaj da se ova vodica čuva u naročitom sudiću cele godine, jer ona pomaže u svakoj bolesti i kad mala deca imaju strah noću, i kad čoveku naglo pozli i kad mu hrana ne prija i kad ne može da podnosi bolove u bolesti i kad mu se smućuju pomisli i ne zna kako jednu stvar da reši – i uopšte, mnogobrojni su prilike u životu i teškoće kad se Bogojavljenska vodica sa verom upotrebi i stvarno koristi. Na sam dan Bogojavljenja crkva dozvoljava da se tom vodicom krope sve odaje i svaki kutak i da sva čeljad piju koliko ko hoće. Ali, u svima drugim danima godine, Bogojavljenskom vodicom, ne sme ništa drugim danima u godini da se kropi, sem da se pije u bolesti. A zdravi ako žele, moraju koji dan postiti, pa tu vodicu uzeti ujutru.U Makedoniji i danas mnogi ništa ne jedu prva dva dana Velikog Posta, pa trećeg dana okuse tu vodu u znak velike svetinje. U našem narodu od davnina poštuje se Bogojavljenska vodica. U 14. veku, za vreme cara Dušana i kneza Lazara, onim ljudima kojim nije dozvoljeno da se pričeste zbog nekog velikog greha, dozvoljeno im je da poste i okuse Bogojavljenske vodice.Svaka kuća, na dan Bogojavljenja, kad sveštenik sveti vodu, treba da uzme u naročit sud i da se čuva preko cele godine.Sveti Nikolaj Žički
Biljana Veleska
Majčica Matrona je govorila o izuzetnoj sili svete Bogojavljenske vodice.Učila nas je :"Umivajte se Bogojavljenskom vodom počevši od glave,da teče naniže,do kraja nogu,omivajući cijelo tijelo.Svete vode treba malo sipati u šolju i dopuniti običnom vodom."Govorila je da se vodom krštenja,na praznik Bogojavljenja osvećuje sva Crkva i čovjek,a Jordanskom vodom,uoči Bogojavljenja osvećuju se zemlja,trava,izvori i sva tvar koja živi na zemlji.
Nenad Badovinac
Za Bogojavljenje u crkvu dolaze mnogi ljudi koji nikada preko godine ne dolaze u crkvu.. dodju sa flašicom za vodu kako bi poneli kući svetu bogojavljensku vodicu, znajući za njenu veliku čudotvornost.
Milanka Pandurevic
Hvala vam o.Gavrilo na ovom tekstu o znacaju Bogojavljenske vode , uvek u pravom momentu vi ste tu sa vasim korisnim duhovnim napitkom. ...Bog se javi Oce Gavrilo.
Gordana Milovic
Bog se javi oce Gavrilo ;kako bi mogla da popricam sa vama?
Daliborka Pesic
VAISTINU SE JAVI!
Dejan Gojkovic
VAISTINU SE JAVI
Lidija Cvetkovska
VAISTINU SE JAVI
Biljana Savanović
A jel može da pije nekršten čovek Bogojavljensku vodicu?
Jagoda Grahovac
Bog se javi Oce Gavrilo.
Lenka Bilanovic Sukurma
Vaistinu Bog se javi Oce Gavrilo !Da ste nam zivi i zdravi jos mnogo godina !
Slavica Olga Fom
pokusajte preko sajta Manastir Lepavina, sestro svi imamo iskusenja, jeste probali na in-box na fb
Gordana Milovic
kako? ne znam gde je inbox?
Vujo Jurkovic
VAISTINU SE JAVI !
Mijona Jel
Vaistinu se javi!!! Hvala oče Gavilo na divnom tekstu.
Danijela Danijela Marceta
HVALA OCE GAVRILO
Nikola Vuletic
OVO MI SE DOPADA
Dragana Berak
Licno se uvjerila u moc Bogojavljenske vodice,pomogla mi je da se iscijelim ! Slava i hvala Bogu na tome !
Biljana Ostojić
blagodarim oče Gavrilo
Jasna Jakupovic
Hvala Oče Gavrilo!!!


(ova tema ima 13635 poseta)

Pročitano: 3609 puta