UPLAŠENI TRGOVAC A-   A+  

 

o.Gavrilo
Trgovac mješovite robe došao je u velikoj muci učitelju da mu kaže da je nasuprot njegovoj prodavnice otvoren veliki supermarket koji će uništiti njegov posao. Njegova je familija vijekovima posjedovala tu radnju – i izgubi li prodavnicu, biće to njegova propast, budući da ništa drugo ne zna raditi.
Učitelj mu odgovori: “Budeš li se bojao gospodara supermarketa, mrzićeš ga. Mržnja će biti tvoja propast.”
“Šta treba da uradim?” upita uznemireni trgovac.
“Svako jutro izađi iz svoje trgovine na trotoar, blagoslovi svoju trgovinu i zaželi joj da što bolje posluje. Potom se okreni prema supermarketu i njega blagoslovi!”
“Šta?! Da blagoslovim svog konkurenta koji će me uništiti?”
“Svaki blagoslov koji ćeš mu podijeliti, vratiće se tebi. Svako zlo koje njemu želiš, tebe će uništiti.”
Nakon šest mjeseci trgovac se vratio da obavijesti učitelja kako je morao zatvoriti svoju radnju, baš kao što se i bojao, ali da je sada upravnik supermarketa i da njegov posao cvjeta bolje nego ikada prije.
Marica Radonjic
Ne pozeli tudje...mozda se i ostvari....rekli bi neznabosci....ili..moli se za neprijatelje i konkurente svoje,rekli bi vernici..:)..Ko daje....imace.
Vukasin Momcilovic
Pomaze Bog. Jedna pricida iz mog iskustva, kojom se i danas vodim, ide ovako: Sedim sa jednim saradnikom-prijateljem u njegovu radnju i dolazi covek sa pitanjem za mog saradnika:"Zdravo, ja sam taj i taj, cuo sam da proizvodite to i to za sopstvene potrebe. Ja sam novi u poslu, hocete mi pokazati kako se to pravi?" Ovaj moj drug mu je sve objasnio do detalja. Covek zadovoljan ode i moj drug mi rece: "Da mu nisam pokazao, naucio bi sam samo bi mu trebalo vise vremena i imao bi neprijatelja. Sada zna i mozda imam prijatelja" tako je i bilo. Treba pomoci onoliko koliko se moze i sme.
Maja Papic
Gospod zna šta je najbolje za nas,nebojmose nego sve brige prepustimo Gospodu on će ih rešiti bolje od nas!
Milica Stosic
E, tako nešto mogu samo veliki ljudi. Smireni, puni ljubavi prema svima i želje da pomognu. Blagoslov je kada nam Gospod omogući da sretnemo takve ljude.
Milena Puaca
Eto to je ono sto nismo u stanju da blagoslovimo suparnika , stah, neuzdanje u Gospoda ,kad netrazimo Gospoda za pomoc da opstanemo u radu,zivotu...
Mirjana Jovicic
E, što sam se prijatno naježila na kraju priče. To je vera na delu.Hvala Vam, neumorni o.Gavrilo.
Jovan Hrnjakovic
To jeste tesko..al uz pomoc Boziju svaka muka i nesporazum se resava i sve ide na obostrani blagoslov, pobediti sebe je zivot, kriviti druge za svoj neuspeh je velika beda, To u pokazuje ova ppoucna prica, to nije problem samo slabih... to je problem i jakih, pobediti sebe: ego, gordost, a nemoze se bez pomoci Bozije- iskusnih - opitnih.
Jadranka Kecman Poznanović
Kako daješ tako ti se i vraća <3
Natasa Ilic Milovac
Zato nas i uce da se molimo za neprijatelje svoje. Da pomognemo neprijatelju da postane bolji ali i da pomognemo sebi. Odlican primer. Hvala Oce.
Saša Lazić
Izuzetno poučno i jednostavno objašnjeno ono što nam je dano da blagosiljamo neprijatelje svoje jer time sebi pomažemo...
 
  
 

(ova tema ima 4.619 posete)
  

Pročitano: 2292 puta