Duhovni razgovor o.Gavrila preko Facebook sa - bratom V.G. A-   A+  

*** Pomaže Bog oče. Blagoslovite. Da li ste dobili moje poruke?

o. Gavrilo - Bog blagoslovio brate. Poruke stižu bezbrojne pa ih i zaboravim šta i od koga dobjem, a ne mogu ni dugo da sedim ispred kompjutera iz zdravstvenih razloga.

*** Oče,pomenite me. Tako bih voleo da nađem dobru i pobožnu devojku koja bi volela da rađa decu. Pomolite se, molim Vas,za mene grešnog.

o. Gavrilo - A koliko je tebi godina i da nisi zakasnio za ženidbu?

*** Oprostite što Vas gnjavim i neka Vam Bog da zdravlje. Imam 30 godina. Nekada sam čitao Vaš časopis, ali ga sada nema.

o. Gavrilo - Danas devojke traže mladog i bogatog i najbolje da ima i mečku. Malo su ti došle godine do granice.

*** Pomolite se pred ikonom za mene, valjda ima neka koja je pobožna...?

o. Gavrilo - Šta si radio pa se nisi  do sada oženio? Moraćeš malo ti sam da uložiš truda oko toga.

*** Studirao sam  i bio sam u vezi sa devojkom koja je odbila da se uda za mene,zato što nisam bogat. Trudim se,ali mi ne uspeva.

o. Gavrilo - E, pa vidiš ima razloga što je usporena ženidba, pogledaj samo npr. koliko te je ta devojka zadržala na skeniranju dok nije ti izjavila da neće da sklopi brak s tobom.

*** Da, 4 i po godine, a pravi se da je pobožna.

o. Gavrilo - Pa jeste dok se dičila da ima mladog momka, dobrog i smirenog, a  koliko je njoj bilo godina?

*** 29.

o. Gavrilo - Je li našla drugog koji ima iste godine koje si ti imao onda kad je tebe upoznala?

*** Ne znam ništa više o njoj, a ja sam bio našao drugu devojku u međuvremenu ,a ona mi je upropastila tu vezu.

o. Gavrilo - Sad vidim da si ti bio malo starji od nje, pa i zato nije baš išlo. Sada će biti malo poteško i moraćeš tražiti  neku devojku tvojih godina.

*** Hoću oče, samo da ta devojka hoće da rađa. Moj drug kome je 33 godine, uvek je tražio pravu i nije imao nijednu devojku, pa ipak nikako da dođe ta prava. Poslaće Vam moj drug zahtev za prijateljstvo preko facebook-a, jer je izgubio svaku nadu. Oče, dajte nam savet kom Svetitelju da se molimo da nam pomogne?

o. Gavrilo - Ona prava nikako da dođe, pa i ta neka prava traži nekog pravog, pa ga ne može da pronađe ili da  taj ne nailazi.  E, danas su moderne žene i ne žele puno dece, jer se o njima treba brinuti. Hoće slobodu i ako rađaju dvoje ili eventualno troje, odmah traže dadilju za decu, pa onda poneke ostanu bez muževa i deca bez očeva. Nije danas
kao što je nekad bilo u starini da su majke odgajale svoju decu. Očevi su radili, a majke čuvale i odgajale decu. Danas se deca, čim prohodaju ili malo porastu, odmah daju u dečije obdanište.

*** Pomolite se Bogu za nas grešne. Moj drug se zove isto kao i ja.

KRAJ RAZGOVORA.....DAN KASNIJE...

*** Pomaže Bog oče Gavrilo. BLAGOSLOVITE I OPROSTITE NA DOSAĐIVANJU.

o. Gavrilo - Bog blagoslovio brate. Što mi sinoć pobeže? Taman dobih inspiracije za razgovor, a ti ode.

*** BLAGODARIM,OČE. SAD SAM USPOSTAVIO KONTAKT NA FEJSU SA JEDNOM POBOŽNOM DEVOJKOM KOJA PREDAJE VERONAUKU. Oprostite za sinoć. Bio sam kod pomenutog druga, jer ja nemam kompjuter, a bilo je već kasno i padao je sneg, pa sam morao kući, jer rano ustajem. OPROSTITE. KAKO STE?

o. Gavrilo - Eto vidiš da  preko fejsa može i nešto dobro biti. Nije sve crno kao što ga neki ocrnjuju. Ako možeš, piši malim slovima da mi ova velika ne zauzmu prostor u prozorčiću. Je li daleko ta cura? A, ti ipak stavi na tvom profilu tvoju fotografiju da se vidi s kim se kontaktira, to je isto važno, jer cura neće znati s kim kontaktira, a
ovako kad pogleda fotografiju u profilu, bolje će biti.

*** Oče, kupio sam u Beogradu knjigu "Čuda Presvete Bogorodice Lepavinske" i oduševila me je, ali trenutno ne mogu nikako da pronađem Vaš časopis "Put, Istina i Život". Jednom sam Vam pisao pre sedam godina i Vi ste mi poslali kao blagoslov dva primerka časopisa.  Hvala Vam puno.  Inače,  ne znam odakle je pomenuta devojka, jer tek me je prihvatila za prijatelja, a pripadnici smo istih pobožnih grupa na fejsu. Pomenite, neka bude Božija volja.  Oče, postaviću fotografiju i samo da me neko slika mobilinim telefonom sa kamerom.

o. Gavrilo - Možda se se dogodi i sreća i bude devojaka tu,  koje traže i pobožnog mladića, ali  dobro bi bilo da su godine približne i obrazovanje.

*** Po fotografiji bih rekao da i ona ima 30-ak godina, blagoslovite da uspostavim kontakt sa njom. Sada inače nisam kod druga, već kod svoje  sestre, zeta i njihove dece. Šta bih mogao, oče, za početak da pošaljem toj pobožnoj devojci? Vidim po fotografijama da je obilazila dosta manastira, a i ja volim poklonička putovanja, jer posle njih uvek se vratim rasterećen od briga. Oče, kad smo već na internetu, imam i jedno podpitanje. Kako se naime braniti od iskušenja koja internet donosi?

o. Gavrilo - Može se lako kliknuti tamo gde ne treba i bude po dušu štetno ako slušajno iskoči neka sablažnjiva reklama. Ne treba se zadržati na njoj, već je tog trena isključiti tj. kliknuti na X i nema je više i onda se zapitati kakav je to onda bio  problem  uopšte, jer u samom čoveku je problem i čime sve raspolaže u svojoj duši, to
postaje problem. Ako on nešto traži  što je za dušu štetno, on će to
pronaći i van interneta.

*** Oče, ja nemam ni kompjuter ni internet, ali sam slušao od nekih pobožnih mladica da se lako mogu sablazniti. Hristos je rekao "tražite i dobićete", a ja bih sve dao i sve učinio da mogu pored sebe imati pobožnu ženu koja hoće da rađa decu. Prvo tražim oproštaj grehova, i Carstvo Nebesko.

o. Gavrilo - Prvo što si pomenuo te mladiće, to je zaista njihov problem, jer  mogu da ih  sablazne one starudije od plastike po izlozima što reklamiraju razne konfekcije,   garderobu i raznu hit modu. Toliko. Bog blagoslovio brate i laku noć. AMIN.

*** U pravu ste. Blagodarim oče Gavrilo. U manastiru Vavedenju Beogradskom kupio sam kopiju ikone Bogorodice Lepavinske.  Laku noć. AMIN.
14. decembar 2009. god.