Duhovni razgovor o.Gavrila preko Facebook sa-bratom M.A. A-   A+  

*** Pomaže Bog oče. Blagoslovite. Kako ste?

o. Gavrilo – Bog blagoslovio. Hvala Bogu, dobro sam.

*** Blagodarim. Drago mi je da ste dobro. Meni nije baš dobro.

o. Gavrilo – Šta se dogodilo? Šta nije dobro?
 
*** Ne znam da li se sećate. Pričali smo pre neko vreme. Rekao sam Vam da imam devojku, ali da je izneveravam i slično. Sećate se?

o.Gavrilo – Ko bi se setio ko mi šta piše. Ti nju izneveravaš ili ona tebe?

 *** Ja sam je izneveravao. Hodali smo skupa  5 godina. Hodao sam sa drugim ženama, sa udatim i svakakvim, ali ona o tome ništa ne zna.

o.Gavrilo
- I sad se ona naljutila na tebe.

*** Da, i za to vreme kako sam bio s drugima,  ja nisam baš obraćao pažnju na nju i sedeo sam za kompjuterom i facebook-om.

o.Gavrilo - Kako to da si hodao sa toliko žena, je li one ne vide dobro i to često koristeći tj. zloupotrebljavajući facebook? E, da znaš sad da curu moraš da čuvaš. 

*** Da, oče. Eto, ona je zaista bila dobra i živela je zajedno sa mnom. Njeni roditelji su se rastali i ja sam pružio pomoć dok se ne snađe i nađe drugi stan da živi kod mene. Moja majka ju je zavolela kao da joj je kćerka. Hranila se kod nas, spavala ovde kod mene. Otišla je da živi kao podstanar sad. I otkako je otišla, rekla mi je da nisam obraćao pažnju na nju, i da je bolje da se rastanemo. Volela me je baš, ali ja sam sve radio da me više ne voli. Sve se više gasila ljubav njena, i ostavila me je. Ranije ja sam želeo da je ostavim, ali ona nije reagovala na to, zato što sam ja bio njen život. Bilo mi je svejedno, ali  sada ja volim nju i kajem se za sve što sam napravio i  stvarno je volim,  a ona ne želi da smo zajedno i sada nerviram se i kajem se za sve. Želim samo da mi se vrati i nikada više ne bih bio sa drugom ženom u tom slučaju.

o.Gavrilo – Sigurno je da te je ostavila kad si ti po fejsbooku na taj način. Radiš li ti nešto? Jesi li zaposlen?

***  Rekao sam joj da neću da idem na facebook i da  cu sve da uradim  samo da budemo zajedno, a ona mi je na to odgovorila  da je već sve kasno. Nisam zaposlen i zato mi je još teže. Samo sam kući i mislim na nju. Mnogo dana  sam plakao, nije mi svejedno. Volim je. Želeo sam da odem kod mog duhovnika da se ispovedim za sve i da se kajem, ali džaba mi je sve i stidim se pomalo sada. Glupo mi je sve.

 o.Gavrilo - Sigurno da je kasno. Ona hoće momka koji bi je uzeo za ženu da stvori porodicu. Koliko je tebi godina, a koliko njoj?

*** Meni je 23 godine, a njoj 22. Ponudio sam joj i brak. Samo tako ja bih se smirio, a  ona me je odbila.

o.Gavrilo -  Koliko ste zajdno prijatelji?

*** 5 ½ godina. Rekla mi je da sam odabrao pogrešno vreme i da sam joj brak ponudio  mesec dana pre, ona bi pristala. 6 meseci je živela u mojoj kući.

o.Gavrilo – Pa,  malo si preterao. Ti bi curu i facebook. Ona je htela muža i brak.

*** Problem je stvarno šta je volim, a hodao sam sa udatim ženama što imaju decu. Uzimao sam i pare da spavam s drugim ženama, npr. nekoliko puta sa jednom koja je doktorica i udata. U glavi mi je bilo da imam što više žena, ali sad se za sve kajem. Želim onu, koju sam imao,i nijednu drugu.

o.Gavrilo – Jesi li  znao da je greh što hodaš sa drugim ženama,a još su te žene imale svoje muževe?

*** Znam da je greh, ali mislim da se to dešavalo što ja nisam bio oženjen i bio sam slobodan. Sad je sve kasno i sad se kajem za sve. Sramota me je od duhovnika. Želeo sam Vama da kažem. Lakše mi je da Vama kažem da mi bude malo lakše. Teško mi je što nije više u mom zagrljaju.

o.Gavrilo – Te druge žene, koje pominješ, sigurno da su starije mnogo od tebe, a možda bi  ti neka mogla  biti i majka po godinama.

*** Bio sam sa mnogo žena i to mi je bio cilj da znam da sam frajer i da se hvalim s time pred društvom. Sada se kajem za sve, ali već je kasno i želim sve ovo da kažem na ispovesti, ali mi je sramota od  mog duhovnika.

o.Gavrilo
- E sad plači i kaj se za učinjene grehove.

*** I baš sada želim da se promenim, ali ona je otišla i sada možda se vratim na stranputice ponovo, a ja zapravo želim da se uozbiljim, da stvorim decu,  da živim normalno. Želim da radim da bih prehranio decu. Sve mi se srušilo.

o.Gavrilo – Ma, čini mi se da si to obećeo i prošli put da ćeš se popraviti, ali si nastavo na isti način.

*** Pa ja ću da plačem zbog svega toga, ali želim nju nazad, zato što je sve bilo u redu dok je ona bila tu, a kada je otišla sve se izmenilo, pa mislio sam da se nije desilo nešto da nije neko napravio magije.  Ne znam kako da nju vratim. Stvarno je volim, a bolje mi je ovako pred Vama da kažem nego pred mojim duhvnikom. Tako mi je mnogo teže. U pravu ste, rekao sam da ću  da se potrudim, ali ništa nisam shvatio ozbiljno, ali sada stvarno mislim, da ako mi se vrati, da ću da se promenim.
 
o.Gavrilo - A moraćeš kod duhovnika i sve da kažeš. Ništa ne vredi što meni kažeš ovde. To što meni kažeš, to je da ti bude malo lakše. Idu li suze, idu, imaš li dosta maramica da obrišeš?

*** Malo se stidim tamo da odem i možda je sve i džabe, a ako ona ode konačno, onda ja  moram da produžim dalje naisti način, da hvatam devojke i  tada bih bio slobodan. Ako se ja pitam, želim da budem s njom i ona da mi je žena, a ne da idem sa drugima. Nema više  suza u mene. Prošlih dana sam sve isplakao, presušile su.

o.Gavrilo – Zašto je nisi  pazio i pažnju joj ukazao, nego si samo ispred kompjutera sedio i preko fejsa se dopisivao  sa drugima devojkama i  udatim ženama.

*** Pa nemam pojma. Često mi je govorila da će, ako se raziđemo, oona se zamonašiti. Ja sam mislio da bilo šta da uradim, da je ona moja. Tako sam onda i radio. Kad bi se svađali, ona bi svaki put  plakala i govorila mi je da me voli i želi samo da budem s njom i da ne želi da se bilo kad svađamo. Zato sam mislio sam da će ona  biti ceo život pored mene. Sada vidim da sam pogrešio.

o. Gavrilo - Nije ona mrtvo drvo, pa da bude stalno pored tebe, nego  je htela da joj ti budeš muž.

*** Sada kako mogu da je povratim, recite mi savet?

o.Gavrilo – Pogrešio si i moraćeš mnogo suza da proliješ za sve to što si uradio.

*** Ali ja sam već prolio i koliko još da prolijem. Neće mi se ona vratiti.  Sada  treba da stvaram novi život i da tražim  novu devojku. Takav sam čovek da kad se privežem za nekoga, ja ga zavolim. Mnogo sam emotivan.

o.Gavrilo – Treba da odeš kod duhovnika i da se ispovedaš i da tražiš veliku epitimiju i da se popraviš i da budeš dobar, a ako budeš i dalje nastavio po istom, neće te nijedna devojka na kraju hteti, pogotovo neće hteti da ti bude  žena.

*** Ne želim ja zaista drugu devojku, ja želim ovu šta sam imao.

o.Gavrilo - Ne verujem da će ti se ova vratiti, jer izneverio si je. Sad  možeš samo sliku da joj pogledaš.

*** Ona ne zna da sam je izneverio i  nema ni pojma o tome. Neću joj nikada to reći. 

o.Gavrilo - Kako da ne.

*** Zaista nema pojma o tome. Kada bi došla s posla , ja sam bio pored nje. Veliki mi je  greh što sam se zakleo Gospodom  da je nisam  izneverio. Zato  mi je verovala. Ona sad ima ovaj stav, jer nisam obraćao pažnju, pa se ohladila. Zato želim da je vratim. Neću joj nikada reći šta sam zaista uradio.Ne bih je opet prevario.

o.Gavrilo - Nije ona mrtvi predmet, da je staviš je u džak i doneseš  kući.

***Kada je pozovem telefonom, ona svaki put kaže da misli da ne oseća više za mene ništa, ali ja ne želim da odustanem. Volim je.

o.Gavrilo – Voleo, ili ne voleo, tako ti je. 

*** Ako tako prestanem da se borim, onda će to značiti kao da je nikada nisam ni voleo. Ona kaže  da nađem neku drugu i da ću je zaboraviti. Ja bih to učinio evo odmah, ali u svakoj devojci nju vidim,  nju volim i želim samo da nju vratim u moj zagrljaj.

o.Gavrilo - E, brate ovome nema kraja tj. našem razgovoru i moraćeš nešto da izmeniš kod sebe, pa da se dokažeš da ćeš biti veran nekoj drugoj devojci koju budeš našao.

*** A do tad, do tad da radim po istom ?

o.Gavrilo - Možeš li spavati od tuge?

*** Prvih dana nisam mogao uopšte da spavam, a sada mi je malo lakše. Prva 3-4 dana mi je bilo mnogo teže. Problem je i taj da mislim  da nijednu više ne mogu da zavolim.

o.Gavrilo- Kod tebe izgleda  je to problem da se ti brzo zaljubljuješ,ali čuvaj se ti greha da dušu ne izgubiš za večnost.  Zemaljsko je sve prolazno kao tren.

*** Mogu li da se izbavim  svih grehova koje sam počinio?

o.Gavrilo – Samo ti idi  kod duhovnika i on će te posavetovati kako ćeš i šta ćeš dalje. Kaži mu sve šta si uradio.

***A ako se nečega ne  setim  tog momenta?

o.Gavrilo - Napiši ti sve na papir kao podsetnik da ne bi nešto zaboravio.

*** Ovo sigurno neću da zaboravim, ali ono od pre, ako se toga ne setim i ne ispovedim, onda je i to greh. Taj greh neće onda nikada da bude oprošten?
 
o.Gavrilo – Da, jeste, greh je i ako zaboraviš, ali ako se setiš da nisi ispovedio, onda treba da napišeš u podsetnik da kod naredne ispovesti i to ispovediš. Treba u principu da napraviš generalnu ispovest.

*** Ako ponovim isti greh? 

o.Gavrilo
- E, trudi se da ne ponoviš. Sad da privodimo kraju ovaj naš razgovor, pa ćemo drugi put da nastavimo.

*** Izvinjavam se što sam smetao.

o.Gavrilo - Nisi mi ti ništa smetao. Samo se trudi da budeš dobar i da se potrudiš da  više ne činiš pređašnje grehove.

*** Samo recite mi još ovo, da li je npr. greh ako  idem sa udatim ženama? 

o.Gavrilo – To je veliki greh i to je protiv sedme zapovesti Božije: „ Ne čini preljube.“ Obadve osobe koje padaju u taj greh, zajedno plivaju u tom grehu.

*** Hvala puno oče Gavrilo. Čujemo se opet, nadam se.

o.Gavrilo - Bog blagoslovio.  AMIN.


11. decembar 2009. god.