Duhovni razgovor oca Gavrila sa bratom A.E. A-   A+  


*** Pomaže Bog oče Gavrilo!Blagoslovite.

o.Gavrilo - Bog blagoslovio brate.

*** Želim samo da Vam javim da sam ispunio blagoslov. Bio sam u manastiru Ostrog, na duhovnoj obnovi, a obišao sam pored toga i još neke naše manastire i crkve u Hercegovini.

o.Gavrilo -  Ima li sada kakve duhovne promene na bolje.

*** S Božijom pomoći ide na bolje.  Imao smo jedno jako lijepo i korisno putovanje . Iskustva koja sam stekao su dragocjena.

o.Gavrilo -  Sada ostavi reportažu,  nego pičajmo o duhovnim promenama kod tebe.

*** Igrom slučaja bio sam  tokom molitve u blizini vladike u jednom manastiru. Osjetio sam neobjašnjivo trnjenje kroz glavu i tijelo.

o.Gavrilo - Bilo ti je zima.

***  Ne, nije. Bilo je kao da mi nešto čisti glavu i tijelo.

o.Gavrilo - Znači da je bilo pročišćenje.

***  S Božijom pomoći bilo je pročišćenje Kod manastira Ostrog spavao sam pod vedrim nebom i nije mi bilo zima. Dok sam spavao, sanjao sam, a kad sam se probudio, nisam se sjećao  ničega.  Kao da je neko obrisao moje sjećanje na san. Tako je bilo više puta

o.Gavrilo -   Sada da li se osećaš bistriji i laganiji?

***  Osjećam se kao da imam neku pozitivnu tremu u stomaku.Obuzme me neka blagost, radost kad pomislim na neke događaje.

o.Gavrilo - 
Misliš na duhovna događanja sa pokloničkog putovanja po svetinjama.

*** Divim se ljudima koji žive i rade u manastiru.To je ogroman podvig. Mislim jednostavno na sve. Cijelo putovanje i boravak je nestvarno dobro.

o.Gavrilo - Nije kasno ni za tebe kad se nisi  oženio do sada.

*** Nevjerovatno je kako su ljudi,a na hiljade ih ima tako mirni,veseli i radosni. Bez ijednog incidenta. Srdačnost na sve strane. Imam veliku želju da se oženim. Ne znam hoću li imati šansu. Ja sam vam više za svjetovni život. Čak se bojim da ću ostati sam.

o.Gavrilo - Jel  tebi sada prvi put da si išao na hodočašće po svetinjama i manastirima.

*** Nije mi prvi put. Bio sam ranije u Ostrogu. Išao sam i u Grčku na pokloničko putovanje.

o.Gavrilo -  Imaš li curu?

*** Nemam. Jednostavno mi ne ide.  Kao da su svi protiv mene.  Svi me kao prate, vode računa o meni da ne bih bio u društvu loših žena i slično, a,ovamo ,kao žele da se oženim.

o.Gavrilo -  Kako ti ne ide, pa onda kako misliš da se ženiš, a vreme teče,  a i godine su malo prešle preko granice za ženidbu.

*** Dokle je granica?  Ma, svi se brinu i kažu  šta čekam  više . Ja čekam da prepoznam srodnu dušu.  A nje nema nigdje.

o.Gavrilo -  Pa čovek se ženi dok je mlad i stvara zdravu porodicu i  sve u svoje vreme.

*** Mislite li da je sad kasno za mene?  Imao sam ja loših iskustava sa nekim ženama u životu. Mnogo sam se opekao, mada sam ja  dosta kriv. Loš izbor.

o.Gavrilo - Nije to isto mladić od 18 godina i u tvojim godinama. Zbog čega si  dozvolio da te opeku i sad si ranjav.

*** Nije isto.  Ehh,bio sam naivan. Kad sam htio da ih ostavim, one nisu ostavljale mene na miru...Štaviše,činile su sve da me zadrže. A,nisam to želio...

o.Gavrilo -  Ne bi se reklo da si baš bio naivan,  mogle bi i one da kažu da za sebe da su bile naivne i da si ih i ti prevario.

*** Pa,jeste.Ali, čovjek kasno vidi da je pogriješio. Onda želi da ispravi grešku, da ne ide duboko.  Kajem se mnogo sad.

o.Gavrilo -  Možda je i neka htela da se uda za tebe,  ali kad je videla da nije sigurna u tebe da imaš više njih odjednom...

*** Ma, nisam ja sebe vidio sa nekom od njih u braku. niti sam kojoj obećavao. Onda je bilo tu i gatanja i vračanja i čega sve ne da me prisile. To znam, jer sam naivno učestvovao u tome.

o.Gavrilo - Pa eto zakasnio si za ženidbu,  a više si živio svetovnim životom,  a za manastir nisi još zakasnio i onda bi najbolje bilo na pokajanje da usmeriš i da okaješ ono što si činio do sada.

***  Tu je bila pomješana i religija i bioenergija i svašta nešto...Bože pomozi.

o.Gavrilo  - Pa eto u manastir bi mogao da odeš da se pročistiš duhovno od toga svega što si sada nabrajao.

*** Nisam ja za to oče. Oprostite.

o.Gavrilo  - Bog će ti pomoći samo ako ti budeš hteo i trudio se da budeš dobar i da budeš pravi i revnosni vernik i pogledaš na svoje nedostatke koje si ostavio iza sebe iz bujne mladosti.

*** Ja se divim tim ljudima, ali me je čak strah od takvog života. Želim ostati svjetovan. U svijetu je mnogo iskušenja.Ja sam sad sazrio da vidim neke nedostatke.

o.Gavrilo - I od svetovnog čoveka se traži da bude vrlinski i pobožan i da ne čini grehe koji će ga odvesti u večne muke, a za mnoge počinju te muke već u ovom prolaznom i kratkom životu.

*** Idem u crkvu po osjećaju, potrebi...Bio sam nedavno  u manastiru Krupa na Vrbasu. Išao sam da se molim.

o.Gavrilo -  Dok si se molio,  o čemu si razmiljao i zašta si se molio? Na šta si se skoncentrisao?

*** Razmišljao sam o svemu i o  svome životu, problemima....Pratio sam i molitvu,koliko sam umio.  Pokušao sam da se skoncentrišem što je više moguće na molitvu.

o.Gavrilo -  Za vreme molitve misli lutaju ponekad i na drugu stranu.

*** Lutaju svugdje. Narod ulazi ,izlazi...Ljudi se komešaju. Poneko upadne u oči svojim ponašanjem i gurkanjem.  Koncetracija zna oslabiti tokom nekoliko časova.

o.Gavrilo -  Tako je to kad je masa naroda tu  i  kad ne znaju gde su došli i zašto su došli, ali  se ide da bude više raje.

*** Pravi vašar,  ali svako ima svoje razloge za dolazak...Neko je tu da se slika,neko da se moli...

o.Gavrilo -  Dođe se da se kaže i da se piše da je bilo toliko i toliko naroda na tom skupu crkvenom.

*** Nadam se da će posjeta biti duši na korist i  svima nama.  Čovjek ide u crkvu obično kad ga nešto muči, neka nevolja.

o.Gavrilo -  Kome na korist, onima koji su juče bili u manastiru  Krupi na duhovnom sabranju...

*** Pa, ja sam se molio za sebe i sebi bliznje.  Mislim da su tako mnogi radili, mada je dobro moliti se za svakoga i  upaliti svijeću ,čak i za neprijatelje.

o.Gavrilo - ... i odmah očekuje da mu se dogodi čudo i da mu se ispuni želja za šta je došao npr. ozdravljenje ili bilo šta,  ali to ne ide tako brzo uvek,  nekome se čudo dogodi,  ali ipak je to retkost za  masu onih  koji  dolaze i prolaze po mnogim svetim mestima.

*** Jeste i zato mnogi griješimo i tražimo instant rješenja i to  na veoma loš način dok se ne opametimo.  Nekad je kasno,a nekad nije.  Ja se još uvijek nadam da nije kasno.

o.Gavrilo -  Nekako se teško dolazi do prave i ispravne pameti i nekako mnogi žive u nekim iluzijama nestvarnim,  "kao guske kad zalutaju po magli". Mnogi bi hteli da imaju ono što je nemoguće.

*** Živi se brzo. Nema se vremena čekati ni kafa da prokuva, pije se vruća., jede se na brzinu,spava na brzinu.  Nema se vremena sjesti i razmisliti i sabrati misli, sistem vrijednosti je  poremećen, drugačiji i  sve imaš, a opet si nezadovoljan.

o.Gavrilo -  Kad ne postignu željeno,  onda u očajanje padaju  i kapituliraju i još ako je nevjernik dogodi se i najgore po dušu  i zdravlju...

*** Ima li lijeka oče? Kako postići ono sto želis, biti zadovoljan i očuvati zdravlje i dušu  u ovom zivotu?

o.Gavrilo -  Ima, a ima isto ona narodna: "Ne pružati se duže nego što je guber dugačak." Ima i često slučajeva u svetu dignu velike kredite da bi bilo bogati i poznati a kad dođe vreme da te kredite vrate,  ne mogu ih vratiti ,a onda nastaje pakao i nemir, pa onda može se i tragično završiti i dogodi se neželjene tagedije pa čak i samoubstva .

*** Kredit bez pokrića...Hvala na objašnjenju. Blagodarim oče Gavrilo.

 o.Gavrilo - Kako smo počeli,  ne bi ni do mraka da završili.  Bog blagoslovio.

*** Blagodarim.

o. Gavrilo – AMIN.

Na dan Sveštenomučenika Kiprijana 2009. god.

Pregleda: 5605