Duhovni razgovor oca Gavrila sa bratom D.I. A-   A+  


o.Gavrilo - Bog blagoslovio brate.
 
*** Blagodarim oče. Upravo sam primio Vašu poruku pa kada budete u mogućnosti da se čujemo. Hvala Vam puno!!!
 
o.Gavrilo - Kaži brate.
 
*** Dakle. situacija je malo čudna. Ja sam student u Italiji.
 
o.Gavrilo - Kakva je, šta se događa?
 
***  U osnovnoj školi sam bio skoro super đak.
 
o.Gavrilo - Koliko ti je godina?
 
*** 19. U pitanju je škola. Nastavio sam i u srednjoj da budem odličan, a onda sam iz drugoga razreda  prešao  u međunarodnu gimnaziju. Tamo je nastava na engleskom jeziku. U te dvije godine nisam nikako uspio da se snađem i postanem opet odličan đak. Tako da sam pred sam kraj muku mučio da uopšte i završim školu kako treba. Zahvaljujući Bogu prošao sam prijemni ispit na ovome faklultetu gdje sam sada.
 
o.Gavrilo - I gde je sada stanka ili problem nastao.
 
*** Ponovo kako se bliže ispiti, ja ne mogu da naučim! To mi je bio problem i u prethodnoj školi. Bez obzira koliko ja čitam, ne mogu da naučim dovoljno. Provedem po cjeli dan nad knjigom i ništa  naveče kao da je nisam ni otvarao.
 
o.Gavrilo - Možda je to neka psihološka kriza momentalna.
 
***   Nekada sam samo trebao da pročitam lekciju i znao bih već minimalno pedeset posto onoga što moram da odgovaram, a sad nije tako. I ja sam to mislio da je momentalna kriza, ali to se vuče već treću godinu. Prije mi sve to nije bio problem, ali sada me to već plaši.
 
o.Gavrilo - E, to je malo za razmišljanje, ali ne treba klonuti duhom ili pasti u neko očajnje. Treba se uzdati u Boga i predati se njegovoj volji, a dalje se truditi sa učenjem.
 
*** Dobro oče, ipak je sve Božija volja. Ja ću nastaviti da se trudim pa šta dragi Bog da.
 
o.Gavrilo - Sećaš li se početka krize i kako je nastalo to kod tebe što se tiče učenja i da li je bio neki uzrok tome.
 
*** Nisam potpuno siguran, međutim kako sam prešao u drugi grad i odvojio se od svojih bližnjih, promenilo se nešto. Došao sam u internat gdje sam zivjeo sa cimerima od kojih više niko nije bio pravoslavac. Isprva su me provocirali i izazivali i ja nisam na to reagovao, jer jer sam to smatrao za normalno ali mi je to teško padalo i nekako uporedno sa tim događajima ja sam  počeo da se susrećem sa tim mojim problemom.Naravno razriješio sam ja sve te neke svađe sa tim svojim cimerima, ali na žalost škola mi je i dalje ostala problem.
 
o.Gavrilo - E, pa tu su ipak bili neki probelmčići, koji su te ometali i doveli do izvesne krize.
 
***  Pa dobro, ali bilo je to davno.
 
o.Gavrilo - Dobro sad si u Italiji, nije to kao pre  i zar ne možeš da produžiš tu dalje.
 
*** U italiji je meni sjajno. Zaista imam dobre uslove za učenje. Tu sam sa drugarima koje cijenim.

o.Gavrilo - Onda tamo budi i produži školovanje.
 
*** Nastavljam ja ovamo školovanje sigurno, samo je problem oko učenja, ili je to samo u mojoj glavi, jer nije mi više jasno kako ja toliko čitam, a nemam rezultata.
 
o.Gavrilo - Polako pokenuće se motor za učenje, a ti samo budi uporan.
 
*** Nadam se, zaista samo se bojim , jer to predugo traje.
 
o.Gavrilo - Možda je neki "virusčić" ušao u glavu. Događa se to mladim u tvojim godinama, ali to je sve prolazno. To se  da isterati molitvom i samo ti budi uporan za učenje.
 
*** Hvala oče! Da li treba da se obratim svešteniku za molitvu, ili je dovoljna moja molitva Gospodu Bogu?
 
o.Gavrilo - Moli se i ti,  a i redovno odlazi na Svetu Liturgiju nedeljom i praznicima u crkvu.
 
*** Ja pokušavam da budem redovan, ali  nažalost ovdje u Italiji u ovom gradu i nisam baš u prilici da odem često na Liturgiju,  ali trudiću se da to uradim kada mi se god ukaže prilika.
 
o.Gavrilo - Kako je došlo do ideje da mi se javiš na skajp i je li ti neko preporučio, ili si me ti sam našao za kontakt?
 
*** Preporučio mi  Vas je otac Ilija iz manastira Krupa na Vrbasu. Inače ja sam jednom prilikom boravio kod Vas u Manastiru Lepavina sa majkom, i poslije toga sam bio upoznat sa Vašim radom,  samo nisam znao kako da Vas kontaktiram.
 
o.Gavrilo - Dobro brate. Kad god imaš duhovne potrebe,javi mi se, pa ćemo na ovaj virtuelni način kontaktirati. Slušaš li naš internet Radio Blagovesti, koji je svako veče od 22-23 časa, a preko dana ima celo vreme duhovna muzika.
 
*** Slušam od sinoć, a jednom su mi i roditelji doneli snimak Svete Liturgije na Vavedenje . Hvala Vam puno oče. Mnogo mi je lakše sad, kada sam čuo savjete. Blagoslovite.
 
o.Gavrilo - Budi dobar i poslušan roditeljima. Ja ću te se setiti u molitvi ispred Čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Lepavinske. Bog blagoslovio brate. AMIN.
 
*** Hvala Vam oče jos jednom, činite mi ogromnu uslugu i čast, nisam mogao ni zamisliti takvo nešto, čitao sam o mnogima čudima Čudotvorne Presvete Bogorodice Lepavinske i tako da duboko vjerujem da ću se izvući.
 
o.Gavrilo - Nada u Gospoda i Presvetu Bogorodicu spašava.
 
*** Gospod Bog i Presveta Majka Božija,... bez te vjere i nade  nikada ništa ne bih ni postigao, ni ostvario.
 
o.Gavrilo - AMIN.
 
 
Na praznik Pokrova Presvete Bogorodice 2009. god.

Pregleda: 28169