Duhovni razgovor oca Gavrila sa bratom I . . . A-   A+  

*** Pomaže Bog, Oče!

 

otac Gavrilo - Bog blagoslovio brate I . . ..!


*** Treba mi pomoć Oče, već poduže mi se dešava nešto čudno ... kad god legnem , pa malo žmurim i otvorim oči, vidim svašta , naprimer: ruku, knjigu, paket. . . . , jednostavno mi se pojavi slika pred očima i traje nekoliko sekundi pa nestane . . . . i svaku noć se budim. Da li znate o čemu je reč? To su kao neke halucinacije. . . vidim nešto što ne postoji. . . ali ne znam zbog čega se to dešava, šta to znači?

 

otac Gavrilo - Jeste da su to čudne pojave, samo da to nisu neki "vanzemaljci " ili "patuljci". Moliš li se ti brate Bogu, ideš li redovno u crkvu nedeljom i praznicima?


*** Retko, ali molim se sad češće ...i da Vam kažem. . . imam 15 godina i puno sam duhovni knjiga pročitao, ali ovo što mi se dešava nigde ne pročitah. Kako da rešim problem? Molitvom i postom?


otac Gavrilo - Samo se nemoj plašiti. Da li si se kad ispovedao i pričestio? Od kada ti se to pojavljuje?


*** Od kad sam bio bolestan, budio sam se svake noći ....jednom sam pokušao da se molim sopstvenim rečima i verovatno sam nešto pogrešio.


otac Gavrilo - Da li vam dolazi sveštenik da osveti i blagoslovi kuću ili stan gde živite?


*** Da, dolazi. Da Vam kažem, ranije kada sam čitao duhovne knjige, molio se. . . bio sam radostan, miran, a kasnije kao da sam dobio strah od duhovnih knjiga, molitve . . . . čudno?


otac Gavrilo - Nije to od čitanja duhovnih knjiga, naiđu tako iskušenja, proči će, uzmi i čitaj redovno Sveto pismo, čitaj molitve iz Molitvenika ujutro i pred spavanje. Nemoj da gledaš TV i kojekakve filmove ,to štetno utiče na dečiju psihu pa mogu i od toga da dolaze razna priviđenja.


*** Uskoro ću ići u manastir Sočanicu na Kosovo, sa ocem kod prijatelja o.Nikolaja, pa ću s njim da pričam. . . . Iskušenja traju dve nedelje.


otac Gavrilo - E, odlično! Dobro, to je početak, proći će samo nemoj da uzimaš nikakve tablete te da pomisliš da ćeš tabletama oterati strah i ta priviđenja, to je duhovne naravi.


*** Hvala Vam puno . . .Jel najviše pomažu post i molitva? Oprostite što Vas mučim. . . . nemojte me shvatiti sebičnim . . . . da li bi mogli da se pomolite z a mene? Pošto molitva za drugog najjače deluje i ona je Gospodu draga. Meni je nekad i neprijatno da se molim za sebe, tražim ovo, ono. . . a treba da sam zahvalan Bogu.


otac Gavrilo - Jednom mi je majka dovela sinčića od 7 godina na molitvu. Dete je bilo telesno i umno zdravo i odjednom su mu se počela pojavljivati razna priviđenja, nešto slično kao kod tebe. Kod tog deteta je bio prisutan nemir i strah jer je primao poruke i razgovarao sa tim nevidljivim spodobama, a niko to nije mogao viditi osim njega. On ih je čak nacrtao i pisao je neka nejasna slova. Na sreću to je trajalo kratko, samo sedam dana, kada je neko nasavetovao dečakovu majku da dete dovede u manastir Lepavinu da mu pročitam molitve ispred Čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Lepavinske. Nakon što sam dečaku pročitao molitve, dao sam svetu vodicu da uzima svako jutro na tašte zatim su otišli kući. Ubrzo posle toga ponovo su došli u manastir da im pročitam zahvalne molitve jer je to sve nestalo.


Vera u Boga i molitva jača je od svega, za one koji su verujući za ovakvu vrstu „bolesti.". Nažalost ovo ne uspeva kod onih koji koriste razne tablete koje se propisuju za smirivanje, te tablete uspavljuju „bolesnika", omlitave njegovo telo i onda on nije ni zašta, a postaje i ovisanik tableta. Brate ne brini, pomoliću se za tebe.


*** Javiću Vam se Oče za nekoiko dana, inače ja živim u blizini Beograda. Hvala Vam puno.


otac Gavrilo - Bog blagoslovio, brate!


Na dan Svetih 40 mučenika Sevastijskih-Mladenci, 2009.godine

Pregleda: 4386