Duhovni razgovor o.Gavrila sa sestrom Jovanom A-   A+  

***  Pomaže Bog oče,blagoslovite .

 

Otac Gavrilo - Bog blagoslovio, sestro Jovana.

 

*** Kako ste, htjela bih da Vam nešto ispričam, a u jedno i da Vas pitam (valjda neće biti kao što Crnogorac igra u mjestu). Moja mama je jednom čovjeku pomogla nešto oko njegovog  posla. On je htio da joj pokloni nešto u znak pažnje i zahvalnosti. Pošto je taj čovjek redovni posjetilac Hilandara, a moguće da je i dobrotvor ili izvođač radova (ne znam precizno tj. ne zna ni mama), jer često ide tamo. On joj je poklonio prvo nekoliko sitnih pokolona: brojanicu, krstić i malu ikonu Bogorodice, da bi me mama nazvala sinoć da mi kaže kako smo dobili ikonu Trojeručicu. Kada sam došla kući iznenadila sam se  ... to je poveća ikona, kopija  Bogorodice Trojeručice, sa blagoslovom iz Hilandara. Bogato ukrašena pozlatom i  mnogim malim cirkonima, prelijepa jednom rječju... eto tako je Bogorodica Trojeručica došla u naš dom.

 

 *** A sad pitanje.

Mama je izrazila želju, da mi tu ikonu, pošto je Ona mnogo lijepa, sjajna i svečana priložimu u crkvicu u našem selu (sjećate se das am Vam rekla da smo bili porodično  na službi za Božić u njoj, skoro se i otvorila) kako mama reče ima želju da je svi gledaju, a ne samo mi, ta crkvica je mala,oskudna sa ikonama, sam ikonostas je urađen od onih ikona od malo čvršćeg kartona čini mi se, a ta bi ikona bila ukras, a još nosi sa sobom Hilandarski blagoslov. . . . pa eto htjela bih da Vas pitam, ima li smisla pokloniti tj. darovati ikonu koju ste i sami na poklon dobili?  Ona je mislila da mi priložimo tu ikonu, da kupimo dva tepiha za crkvicu (jer su nam se noge smrzle zimus kad smo bili na službi), a ja sam mislila da priložimo još neke ikonice, ali Vas moram pitati može li to tako - one se nalaze u jednom ne baš običnom kalendaru (luxsuznom) imaju reljefnu papirnu pozlatu, pa sam mislila da ih isječem lijepo  iz tog kalendara..... srednje su veličine, da ih uramimo ,ustaklimo i baš bi izgledale lijepoo, ima ih 6-7 komada i da sve to priložimo, da nekako crkvica izgleda lijepo tj. ljepše.. . . .pa će možda neko od seljaka biti privučen i ljepotom  same crkvice. A baka bi mogla isehklati lijepi peškir od svile za Bogorodicu Trojeručicu. . .. eto, to su planovi.

 

Otac Gavrilo - Što si se raspisala.

 

***  Morala  sam Vam sve reći.

 

Otac Gavrilo - Pročitao sam, ideja je odlična, a kome svetitelju je posvećena crkvica?

 

***  Mislim Sv. Sisoji (zaštitniku djece), tako kaže tata, ja sad momentalno ne mogu da se sjetim. Znači bez obzira što je poklon..... i što ja mislim da isječem  ove ikone iz kalendara, da ih uramim , to sve nema veze ... poslala sam Vam na mejl i slike ove moje zamisli.

 

Otac Gavrilo - Dobro, otvoriću i pogledati. Dobra je namera i blagoslovena  da ukrasite crkvicu. Pogledao sam  fotografije,crkvica je lepa , na lepom je mestu, lep je i pejsaž sa prirodnim lepotama  koji okružuje crkvicu.

 

Bog blagoslovio!

Pregleda: 4213