Duhovni razgovor o.Gavrila sa sestrom Tankosavom A-   A+  

*** Pomaže Bog, oče, blagoslovite!  Srećan Praznik, dan slave našeg svetitelja u učitelja Svetoga Save! Oče, uz Božiju pomoć završila sam Vam oba teksta.

 

 o.Gavrilo: Bog blagoslovio! Takođe srećan Praznik tebi i tvojim  ukućanima. Hvala na trudu i neka te Gospod i Sveti Sava nagrade za učinjeno dobro delo na misionarskom polju.

 

*** Bogu hvala, oče! Medjutim, oče, odakle tom mladjanom dečaku tako veliki strah od pakla?

 

o.Gavrilo: Cela poenta je u tome.  Zbog toga se on meni i javio za savet, jer ga prolazak kroz mitatstva u poslednje vreme najviše muči.  Interesantno je o čemu on razmišlja tako mlad? A u stvari, razmišlja o večnosti, o večnom životi i zato i ima strah od večnih muka.

 

*** Baš je zanimljivo kod tako mladog deteta tako kolosalne dileme? I, vidite, oče, baš taj deo teksta uopšte nije stigao?

 

 o.Gavrilo: E,  pa,  da! Ima onaj ko uvek pokušava da spreči put za Carstvo Nebesko.

 

*** Može on (nepomjanik) kako hoće, ali ne može dokle hoće.  Nikoga ko straži na putu svog spasenja neponjanik ne može da spreči da udje u Carstvo Nebesko.

 

 o.Gavrilo: On samo pokušava da spreči, to mu je osnovni zadatak,  ali molitve iz čiste detinje duše su jače.

*** Oče, mnogo ste mu pomogli. Javiće se dečak opet brzo Vama, sada ste mu jako potrebni. A vidite kako mu je majka jedna mučenica?

 

o.Gavrilo: Da, ona je prava vernica i čestita i poslušna majka. Od takvih majki su i deca čestita. Ali, takve su majke u današnje vreme retke.

 

*** A kako dečak razume žrtvu svoje majke  i čak ima potrebu da istakne njenu vrlinu rekavši da je krasi retka vrlina, vrlina  p o n i z n o s t i. Kada bi sve majke znale kakav je dar od Boga biti majka, nazvati se majkom, ne bi prestale Bogu da zahvaljuju za tu dimenziju materinstva.

 

o.Gavrilo: Ma, da bar žele da budu prave i čestite hrišćanke i da tako budu primer svojoj deci...!

 

*** Sve majke bi trebalo da se ugledaju na život Presvete Bogorodice, koja je zbog svog čestitog i svetog života i odredjena da bude  Bogomajka. Oče, ja se plašim da ste Vi već jako umorni, kasno je, a ova tema je neiscrpna. Tema materinstva može da se analizira danima, jer nema pera koje može da opiše taj dar od Boga i tu ljubav. Iznad te ljubavi je samo Ljubav Božija.

 

o.Gavrilo: Ne, ne, nije kasno, treba dušekorisne stvari pisati onda kada je najbolja inspiracija, jer, ionako telo će biti hrana crvima, a ono što se uradi za spasenje duše, ostaje večno zapisano,  i to će naraštaji i naraštaji čitati...

 

*** Eto, tako razmišljaju pravi pastiri svoga stada...

 

o. Gavrilo: Ali nije slučajno što se ova mlada i čista duša, ovaj dečak,  javio  baš uoči dana slave Svetog Save, koji je prosvetitelj i učitelj srpski. On mi se javi i savet potraži, medjutim i ja sam 1980. godine na dan svetih mučenika Ermila i Stratonika, mučenika Beogradskih, rukopoložen za sveštenomonaha u manastiru Hilandaru.

 

***Znači li to da su se ti svetitelji upravo molili za Vas pred Gospodom?

 

 o.Gavrilo: Da. Ali, vidite,  dok mi gledamo da li smo umorni i da li je kasno, ili dok mi ovo pišemo,   monasi u Hilandaru imaju svenoćno bdenije, koje će se tek ujutro završiti. I pun je manastir svetogorskih monaha i mnogo je hodočasnika iz Srbije, koji odlaze da za današnji praznik uznose molitve Gospodu i Svetome Savi i prepodobnom Simeonu Mirotočivom za sav rod Srpski.

 

*** Da, naš Sveti Sava zaslužuje da bdijemo cele noći, jer on je najveći molitvenik pred Gospodom za ceo srpski rod. A i koliko znam, u Karaji u isposnici Svetoga Save i sada postoji kanap za koji se držao Sveti Sava da ne bi ni malo zadremao, da se ne bi odvajao od molitve?  A Vi, oče, kao da ste sada u Hilandaru?

 

o.Gavrilo:  Da! Telom sam u banji Mlječanici, a duhom molitveno sa bratijom Hilandarskom na svenoćnom bdeniju.

 

*** To se odmah vidi po Vašem pisanju, vidi se tačno kako se osećate sada kada bratija Hilandarska i ceo srpski rod slave Svetoga Savu.Vidi se to i oseća, Vi ste Svetitelju bili odani i na Svetoj Gori i u Lepavini i u banji i svuda.

 

o.Gavrilo: Da, ja i noćas  i veoma često osećam miris Svete Gore, i molitvu bratije hilandarske,  ali sam molitveno i sa našim bratom, petnaestogodišnjim dečakom S. koji mi se, eto,  baš danas javio za duhovni savet. To nije slučajno, jer slučajnosti nema,  samo postoji Božija promisao

 

*** Eto, oče, kako ste doživeli i shavatili tu mladjanu detinju dušicu! Odlično ste ga uputili na Bogosloviju. Prosto ste mu skinuli breme sa srca...

 

 o.Gavrilo: Da, pošto već razmišlja o monaštvu, a još je jako mlad, preporučio sam mu da upiše  Bogoslovski fakultet, jer je odličan učenik, verujući je, a po završetku studija znaće tačno kuda stremi njegovo srce.

 

*** Oče, praštajte i pomjanite nas grešne u molitvama Vašim! Laku noć i blagoslovite!

 

 o.Gavrilo: Bog blagoslovio i laku noć! Amin!

Pregleda: 3874